Google portfolio’s in het Onderwijs

Google Apps ePortfolio - Klik voor grotere versie

Vandaag weer een post naar aanleiding van een e-mail. Deze keer afkomstig van Hendri van ’t Ende. Hij verwijst naar deze pagina met informatie over het gebruik van Google Apps voor het opzetten van elektronische portfolio’s voor/door studenten. Als je Google Apps niet kent, bekijk dan even dit korte filmpje voor een introductie.

Ik vind het een interessant idee, de pagina linkt verder naar voorbeelden en andere informatie, dus je bent er wel even zoet mee.
Hendri noemt het in zijn mail een alternatief voor bijvoorbeeld het gebruik van Sharepoint van Microsoft als portfolio-tool. Nou kan zo’n vergelijking al heel snel een hete discussie worden over features, integratie, betrouwbaarheid van leverancier etc.

Ik denk zelf dat Google inmiddels het niveau Microsoft wel bereikt heeft. Zowel wat betreft het kunnen aanbieden van een set van features, het kunnen bieden van betrouwbare diensten, maar ook wat betreft keerzijde van de medaille. Google is ook een leverancier geworden waarvan acties/bewegingen/veranderingen heel veel invloed kunnen hebben op een individu of organisatie.
Neem bijvoorbeeld zoiets als Sidewiki, dat kun je als fantastisch nieuwe feature zien of als de zoveelste move om invloed te krijgen op haar klanten.

Voor portfolio’s lijkt me dat je zeker ook naar de vragen zoals gesteld door The Data Liberation Front moet kijken:
1) Kan ik mijn data er weer uit krijgen? (ideaal: ja)
2) Hoeveel kost dat in geld? (ideaal: niets extra)
3) Hoeveel kost dat in tijd? (ideaal: zo weinig mogelijk)

En nu hou ik op voordat het een post over open source en open standaarden wordt. ;-)
Er is een Nederlandse LinkedIn groep voor Google Apps gebruikers. Daar kun je Hendri en anderen vinden en met hen in contact komen.