aug 292013
 

KijkMeAanHet is een bekend verschijnsel voor iedereen die regelmatig via de computer vergaderingen heeft: de webcam van jezelf en de andere deelnemers staat altijd net iets hoger, lager, meer naar links of rechts dan het videobeeld waar je naar kijkt. Omdat je gewend bent naar de ogen van de ander te kijken als je er tegen spreekt of naar luistert betekent het haast automatisch de het voor de ander lijkt alsof je niet naar zijn of haar ogen kijkt.
En strak naar de camera kijken zónder dat je dan naar het scherm kunt kijken is ook onhandig.

Onderzoekers in Zurich hebben geprobeerd dat wat aan te doen. In dit artikel beschrijven ze een methode waarbij het beeld van de camera digitaal aangepast wordt zodat het toch lijkt alsof je recht in de camera kijkt. Nadeel is nu nog dat je daarvoor een Kinect sensor nodig hebt, die heeft niet iedereen bij zijn PC staan. Ook werkt de vertaling van het beeld niet altijd. Er staan een tweetal filmpjes bij het artikel (helaas niet te embedden en zelfs afspelen in de browser lukte mij niet, ik moest ze downloaden om af te spelen) die voorbeelden laten zien. Meestal gaat het best goed, maar er zit een voorbeeld bij waarbij iemand een slok neemt uit een grote koffiemok en daarbij vervormd het beeld dan nogal.

De onderzoekers werken nu aan een plugin voor Skype. Dat zou de technologie in ieder geval al een stuk toegankelijker maken. En wie weet bouwt Microsoft straks een Surface tablet met ingebouwde Kinect én deze technologie. Hebben ze nóg een trucje dat de iPad niet heeft! 😉

aug 282013
 

Mebotics_kickstarter Een week of twee geleden schreef ik over de Mebotics Microfactory, een apparaat dat er functioneel heel erg aantrekkelijk uitzag: meerkleuren 3D printer en frees in één apparaat.

Maar toen was de Kickstarter-campagne nog niet live en ook nog niet duidelijk wat het apparaat zou moeten gaan kosten. Inmiddels heb ik de mail binnen met de verwijzing naar de Kickstarter-pagina en is het helaas duidelijk dat ik deze nog maar niet ga aanschaffen.
Het volledige apparaat moet namelijk $4.995,- gaan kosten, dat is dan exclusief $2.000,- internationale verzendkosten. Totaal dus een slordige $6.995,- of €5.244,-
Verwachte leverdatum: oktober 2014 (!)

Ja, sorry hoor, maar hier wordt dus gezegd: we moeten minimaal 1 miljoen dollar bij elkaar krijgen (anders gaat de Kickstarter niet door), we innen dat geld nu (zo werkt dat bij Kickstarter), gaan aan de slag en over 12 maanden krijg je een product. Dat vind ik een beetje té grote gok voor zoveel geld.

aug 272013
 

Afgelopen september las ik voor het eerst over een initiatief om een “supercomputer” te bouwen op basis van 64 Raspberry Pi’s. Ik had toen nog heel wat vragen erover, zoals “hoe snel is hij dan?” maar ook “waarom 64 en niet 3?”.
Dat 3 Raspberry Pi’s al voldoende zijn voor studenten om het principe te leren van het gebruik van parallelle computers die via een MPI (Message Passing Interface) met elkaar verbonden zijn, blijkt wel uit bovenstaand filmpje.

Als je dit door studenten zou laten doen, dan is het wel belangrijk om ze inderdaad na afloop hier ook duidelijk uitleg over te laten geven. Want de stappen van het inrichten staan hier duidelijk omschreven. En je wil juist dat ze ook begrijpen en kunnen uitleggen hoe e.e.a. werkt, niet alleen zien of ze in staat zijn de instructies te volgen.

Fontys Onderwijsprijs 2013

 Gepubliceerd door om 21:21  Onderwijs
aug 262013
 

De Fontys Onderwijsprijs wordt uitgereikt aan zowel een medewerker(groep) als aan een student(groep), die een bijzondere bijdrage levert of heeft geleverd aan het onderwijs van Fontys Hogescholen. Dit jaar waren er bij zowel de studenten als de medewerkers vijf genomineerden. In bovenstaand filmpje worden de tien genomineerden voorgesteld.
Duidelijk zal zijn dat er sprake is van een tamelijk grote diversiteit in soort bijdrage. Winnaar bij de studenten was Ron Visser met “Youth Inspiring Youth” waarbij studenten deelgenomen hebben aan de “First Robotic Competion” (FRC). Winnaars bij de medewerkers waren Joris van Dooren en Coen Luijten met het “Fehtex Day Game“.

Mooi dat studenten en medewerkers op deze manier in het zonnetje gezet worden!

WordPress Brute Force Attack!

 Gepubliceerd door om 16:32  Internet, Persoonlijk
aug 252013
 

Inlogpogingen_per_minuut OK, dat was even een einde aan mijn zondagochtend die net wat anders liep dan verwacht. Eigenlijk wilde ik gewoon even een bericht plaatsen op het Activegeek weblog (komt zo meteen alsnog). Maar ik merkte dat de site heel erg traag was.

Toen ik ging kijken binnen Virtualmin (de beheeromgeving van de server) hoe dat zou kunnen, zag ik daar dat de server inderdaad stond te blazen. De CPU load averages kwamen ver boven de 40 uit, terwijl die idealiter bij deze server onder de 2.0 zou moeten blijven. De server bereiken via het admin-scherm ging gelukkig nog, maar WordPress trok het niet meer.

Toen ik in de Apache Access log keek om te zien wat of wie er dan zoveel beslag legde op de server, werd al snel duidelijk wat er aan de hand was: mijn server had te maken met een “WordPress Brute Force Attack“.
Lees verder….

aug 252013
 

Mooi. Alyssa Dayan (16) en Tom Hartley (17) deden allebei mee aan de wedstrijd die de PA Consulting Group uitschreven. Opdracht: neem een Raspberry Pi, maximaal 100 GBP aan onderdelen en bouw iets “om de wereld een betere plek te maken”. Lekker ruim en idyllisch natuurlijk, maar goed, met 1000 Britse ponden voor de winnaar per leeftijdscategorie, voldoende ruimte en motivatie voor een groep schoolkinderen (veel ervan netjes in schooluniform!) om aan de slag te gaan.

Alyssa en Tom bouwden een uitbreiding waarmee je de luchtkwaliteit / luchtvervuiling te meten. Zaken als temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk, maar ook UV-straling, lichtintensiteit, koolmonoxide niveau en stikstofdioxide niveau. Wereldwijd, maar ook in het Verenigd Koninkrijk is luchtverontreiniging namelijk een toenemend probleem. Zij wonnen in hun leeftijdscategorie en gingen door met het ontwerp, dat toen nog niet meer dan een breadboard was met een heleboel kabels. Het resultaat: een nette PCB die je op de Raspberry Pi kunt prikken.

Het hele ontwerp, benodigde componenten etc. om er zelf een te bouwen, staat hier op de website beschreven. Maar niet iedereen wil zelf alle onderdelen bij elkaar zoeken en/of het maken van een PCB.
Lees verder….

aug 232013
 

Raspi_temperatuur De Raspberry Pi heeft geen ventilator nodig. Niet op de processor en niet in de case (als je die al hebt). Maar soms is het handig om te weten of hij het niet toch té warm krijgt. Bijvoorbeeld als je hem in een case hebt zitten die afgesloten is.

Het is tamelijk eenvoudig om de temperatuur van de BCM2835 SoC (de processor) van de Raspberry Pi op te vragen. Dat doe je (als root) met deze commandoregel: /opt/vc/bin/vcgencmd measure_temp
Je krijgt dan de processortemperatuur terug.

Met het commando vcgencmd kun je nog meer doen, zie hier voor de complete uitleg. Van de dingen die ik daar zie vond ik zelf echter alleen de temperatuur informatief.

aug 222013
 

Windows_8p1_3D Op het Extreme Windows blog staat een uitgebreide blogpost over de wijze waarop Windows 8.1 betere ondersteuning voor het 3D printen van objecten wil bieden.

Het idee is dat 3D-printen vergelijkbaar wordt met 2D-printen. Dus zo eenvoudig als dat je een 2D print maakt zou je straks ook een 3D print moeten kunnen maken.
Ik kreeg de video niet aan het afspelen in Google Chrome, alleen in Internet Explorer en kon hem niet embedden, dus daarom moet je de link via de afbeelding hierboven even volgen en dan naar beneden scrollen op de pagina om de video te bekijken.

De blogpost en de video zijn heel informatief. Er staat ook een link naar een sessie opgenomen tijdens de Build 2013 conferentie. Daar wordt ook ingegaan op wat je moet doen als je Windows 3D printen wilt toevoegen aan een applicatie die je ontwikkelt of aan een printer die je ontwikkelt. Die delen zijn gericht op ontwikkelaars.

Jammer dat het nou net een Cube is die ze als voorbeeld gebruiken. Dat is namelijk een 3D-printer met en proprietary filament cartridge. Daarmee kun je dus alleen printen met cartridges van die leverancier. Niet een manier om de open source aanhangers over de streep te trekken.
In de video van de Build 2013 conferentie wordt ook een Makerbot getoond. Het is in ieder geval duidelijk dat de 3D-printer leverancier de nodige software-onderdelen zal moeten maken om e.e.a. werkend te krijgen. En dat (de beschikbaarheid van die drivers) zal in de praktijk bepalend zijn voor het succes van deze uitbreiding.

aug 212013
 

Willem Karssenberg schreef dat Facebook nu ook zelf de optie aanbiedt om berichten te embedden. Dat kon al via een losse plugin (zie dit bericht), dit natuurlijk een stuk eenvoudiger.

Willem dacht dat het alleen met je eigen berichten zou kunnen, maar gelukkig is dat niet zo, zou met wel heel beperkend lijken. Ook geeft hij aan dat het niet in een standaard WordPress site werkt. Ik neem aan dat hij het dan over zo’n (gratis) gehoste variant heeft, want in mijn zelf gehoste WordPress site werkte het meteen:

Dank je voor de tip Willem al is het inderdaad de vraag hoe vaak je dit wil gebruiken.

aug 212013
 

Bij Hardware.Info TV staat een test van de HP SlateBook x2 Tegra 4 Android tablet. Het is een Android tablet inclusief toetsenbord dat je uiteraard los kunt koppelen zodat je de tablet als tablet kunt gebruiken, maar hem ook als ‘laptop’ kunt gebruiken.
De heren van Hardware.Info TV zijn zo te horen heel erg te spreken over de combinatie die een respectabele € 539,- kost (en bij de Makro zelfs nog wat minder, maar die winkel tel ik even niet mee). En dat is inclusief het dock/toetsenbord. Je krijgt dan een tablet met full-HD scherm, 32GB opslag, micro-SD op de tablet, SD-opslag (in de dock), normale USB-aansluiting (in de dock), HDMI-poort (in de dock), twee camera’s (eentje full-HD, de andere 720P) en ongeveer 7 uur normaal gebruik met de accu.

Verrassend is de uitgebreide review van een van de lezers van Tweakers die er een stuk minder tevreden over is. Geen idee waar nou dat verschil zit, wellicht een slecht individueel exemplaar? Hoe dan ook, mooi dat dit soort combinaties betaalbaar worden.
Zelf vind ik overigens nog steeds een 3G optie in een tablet ideaal/haast noodzakelijk. Maar dat komt wellicht omdat ik regelmatig in een trein zit zonder Wifi (of met Wifi die dramatisch traag is).

 Reacties uitgeschakeld voor HP SlateBook x2 Tegra 4 Android tablet  Tags: , ,