Jonge Ondernemers: Van Pi wedstrijd naar Tindie verkoop

Mooi. Alyssa Dayan (16) en Tom Hartley (17) deden allebei mee aan de wedstrijd die de PA Consulting Group uitschreven. Opdracht: neem een Raspberry Pi, maximaal 100 GBP aan onderdelen en bouw iets “om de wereld een betere plek te maken”. Lekker ruim en idyllisch natuurlijk, maar goed, met 1000 Britse ponden voor de winnaar per leeftijdscategorie, voldoende ruimte en motivatie voor een groep schoolkinderen (veel ervan netjes in schooluniform!) om aan de slag te gaan.

Alyssa en Tom bouwden een uitbreiding waarmee je de luchtkwaliteit / luchtvervuiling te meten. Zaken als temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk, maar ook UV-straling, lichtintensiteit, koolmonoxide niveau en stikstofdioxide niveau. Wereldwijd, maar ook in het Verenigd Koninkrijk is luchtverontreiniging namelijk een toenemend probleem. Zij wonnen in hun leeftijdscategorie en gingen door met het ontwerp, dat toen nog niet meer dan een breadboard was met een heleboel kabels. Het resultaat: een nette PCB die je op de Raspberry Pi kunt prikken.

Het hele ontwerp, benodigde componenten etc. om er zelf een te bouwen, staat hier op de website beschreven. Maar niet iedereen wil zelf alle onderdelen bij elkaar zoeken en/of het maken van een PCB.

Dat hoeft ook niet, want je kunt namelijk (tijdelijk) een complete kit kopen bestaande uit de PCB en alle onderdelen. De kosten ervan bedragen $90,- + $15,- voor verzending naar Nederland (op dit moment zo’n 76 euro via Paypal). Niet heel goedkoop dus, maar als je de stuklijst op de website bekijkt, dan zie je dat de verschillende sensoren + een breadboard en kabels ook al zo’n 60 euro moeten kosten. En nu krijg je in plaats daarvan een PCB. Solderen moet je wel nog even, het is een kit.

Maar, het gaat niet alleen om het gemak, mooi vind ik dat deze twee tieners vanuit dat oorspronkelijke idee en die wedstrijd nu een crowdfunding initiatief opgezet hebben. Natuurlijk hebben/hadden we in Nederland ook al mini-ondernemingen, maar dit is eigenlijk wel net zo handig. Bij mini-ondernemingen zie je namelijk dat de ondernemingen de nodige moeite moeten doen om producten te verkopen. Logisch, maar je moet dan wel startkapitaal hebben om de kosten van de productie van de eerste batch te voldoen. Bij deze Tindie actie, hebben ze als minimum gesteld dat er 50 units verkocht zouden moeten worden voor 30 augustus. Zou dat niet zijn gelukt, dan jammer, helaas, maar geen kosten gemaakt. Ik neem aan dat die 50 units vooral voor het laten maken van de PCB een ondergrens was.
Maar nu blijken ze er ruimschoots meer te verkopen, de teller staat op 181 units. Die kunnen ze straks in één keer tegelijkertijd laten produceren, verpakken en versturen. Dat is veel efficiënter.

De kit heeft een aantal beperkingen. Eigenlijk is hij alleen geschikt voor gebruik binnen. Er wordt namelijk geen case bijgeleverd en als je hem buiten gebruikt zul je de sensoren wél aan de elementen bloot willen stellen, maar de PCB en de Raspberry Pi niet. Het zijn ook niet de meest geavanceerde componenten, maar dat kan niet voor deze prijs. Ook het softwarematig deel is nog niet echt geavanceerd. Er wordt nog geen history bijgehouden, er wordt alleen data online gezet via Xiveley.
Maar…het is natuurlijk ook gewoon een heel mooi voorbeeld van wat de bedenkers van de Raspberry Pi proberen te bereiken: jonge mensen (ze mogen ook oud zijn) geïnteresseerd krijgen in elektronica / ICT als een manier om hun eigen omgeving te beïnvloeden en ze daarbij de (betaalbare) middelen te leveren om daar ook daadwerkelijk iets mee te doen.
Voor mij voldoende reden om een set van de kit aan te schaffen. Eens kijken of ik mijn kinderen eindelijk eens aan het solderen krijg. Wordt vervolgd!