okt 312010
 

Business Card Reader for iPhone Het zal je niet verbazen dat ik niet veel heb met visitekaartjes (de versie op papier dan). Informatie op papier raak ik veel te gemakkelijk kwijt en als ik de informatie die op een visitekaartje staat invoer in Outlook dan is die informatie op mijn laptop (of Macbook), desktop, iPad en iPhone beschikbaar (met dank aan de Exchange server van mijn werkgever).

SHAPE Services herkent dat probleem en levert daarom de Business Card Reader voor de iPhone. Het idee achter de applicatie is simpel: Je maakt vanuit de applicatie een foto van een visitekaartje dat voor je op tafel ligt, of je opent een eerder gemaakte foto van het visitekaartje in de applicatie. Via OCR wordt dan de tekst op het kaartje herkend en in de juiste velden van een nieuwe contactpersoon gezet. Je kunt die informatie dan nog controleren en aanpassen voordat je hem als contactpersoon opslaat.
Lees verder….

okt 302010
 

Ik ben absoluut geen fan van de strikte en soms onduidelijke eisen en regels die Apple hanteert bij het toelaten van applicaties in haar App-store, maar dit vind ik toch een beetje té zot: een van de ontwikkelaars van de VLC Mediaplayer, Rémi Denis-Courmont heeft een formele klacht in gediend bij Apple omdat de VLC voor iPad/iPhone applicatie de regels van de GPL licentie die aan de broncode van de VLC Mediaplayer vast hangt overtreedt.

Het blijkt dat het op dit moment simpelweg onmogelijk is om een “port” van de VLC Mediaplayer te maken die binnen de licentievoorwaarden die Apple aan alle applicaties in de App-store hangt toegestaan is. De meest logische en voor de hand liggende reactie van Apple hierop is om de applicatie zo snel mogelijk weer uit de App-store te halen. Exit VLC Player voor de iPad/iPhone dus.

Vervelend in dit geheel is dat dit probleem met de licenties binnen de kring van ontwikkelaars blijkbaar al vooraf bekend was. Dat was ook de reden waarom de verwachting was dat Apple de applicatie helemaal niet zou toelaten. Zou kunnen toelaten.
Ook vervelend is dat er blijkbaar een groepje ontwikkelaars is geweest die van mening was dat dit een grijs gebied was en dat het allemaal wel zou moeten kunnen, en dat er nu dus een andere VLC-ontwikkelaar (niet bij de port betrokken) dit aanhangig maakt bij Apple en er zo dus waarschijnlijk voor zorgt dat het werk van die andere groep voor niets geweest is.

Snap jij het nog? De wereld is al complex genoeg, maar blijkbaar zijn er mensen die er heel goed in slagen het nog onoverzichtelijker te maken.
Voor wie hoopvol is dat Apple de licentievoorwaarden van haar App-store aanpast op basis hiervan, breekt nu een spannende tijd aan. Maar ik verwacht het eerlijk gezegd niet. Wellicht een keer in de toekomst, maar niet naar aanleiding van zo’n incident.
Dus als je VLC Player zeker weten nog wilt downloaden, kun je het maar beter snel doen.

okt 302010
 


Deze post is waarschijnlijk alleen/vooral interessant als je gebruik maakt van Mediasite voor het opnemen van colleges en presentaties, maar omdat er een aantal aardige features van deze omgeving bij elkaar komen, is hij wellicht toch ook voor anderen interessant.

Ten eerste zie je hierboven de embedded versie van een Mediasite opname. De mogelijkheid om opnames ook in een webpagina weer te geven maakt ze veel eenvoudiger toegankelijk voor studenten/kijkers. Je kunt, zoals ik nu doe, de aanvullende informatie er eenvoudig aan toevoegen.

De betreffende opname gaat specifiek over het opknippen van één opname in meerdere stukken. Dat is bijvoorbeeld handig als je een conferentie/bijeenkomst hebt met meerdere sprekers. Die zou je dan als één deel kunnen opnemen (en tegelijkertijd live streamen zonder onderbreking) en dan achteraf relatief eenvoudig opknippen in stukken voor elk van de sprekers/presentaties apart. Dat maakt ze dan gemakkelijker te vinden.

Het kan ook gebruikt worden door een docent die achter elkaar in een studio de uitleg voor meerdere onderwerpen opneemt en die dan wil opknippen om de stukjes in de rest van het lesmateriaal online aan de studenten aan te bieden. Het voordeel van achteraf opknippen ten opzichte van losse opnames is dan dat je, als je dat wilt, de hele opname ook als geheel zou kunnen aanbieden (zodat alle stukjes achter elkaar afspelen).
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Het opknippen van een Mediasite presentatie in kleinere stukken  Tags: ,

iTunesU nu ook met elektronische boeken

 Gepubliceerd door om 20:35  eBooks
okt 292010
 

De Open Universiteit in het Verenigd Koninkrijk kwam vandaag met het nieuws dat zij één van drie onderwijsinstellingen wereldwijd zijn die nu ook elektronische boeken aanbieden via iTunesU.

Op hun website leggen ze uit hoe het werkt via iTunes. Daar waar de Open Universiteit voorheen alleen video (en PDF-bestanden) aanbood via iTunesU, kun je er nu ook ePUB-bestanden vinden. Die kun je downloaden en worden dan getoond in iBooks op je iPad of iPhone/iPod Touch. De boeken zien er mooi uit en relatief traditioneel opgezet. Ze zijn niet van DRM voorzien en daarom, na downloaden via iTunes, ook op andere apparaten te bekijken.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor iTunesU nu ook met elektronische boeken  Tags: ,
okt 282010
 

Nook WiFi De online verkoop van elektronische boeken blijft een aparte en vaak frustrerende activiteit. Zeker als je het vergelijkt met het kopen van boeken op papier. Daar zoek je een online leverancier die ook naar Nederland verstuurd, liefst een beetje goedkoop, besteld en betaald het boek en klaar.
Voor elektronische boeken ligt dat moeilijker omdat online winkels op het moment beperkt worden door de uitgevers voor wat betreft de geografische regio waarin ze boeken mogen verkopen. En dat merk je vooral als je Engelstalige (of in het algemeen niet-Nederlandstalige) elektronische boeken wilt kopen. Een online boekhandel in het Verenigd Koninkrijk zal je die niet verkopen. Waterstones.com bijvoorbeeld deed dat eerst wel, maar stuurde afgelopen week een mail naar haar internationale klanten dat ze dat nu niet meer mochten doen.

Het maakt de prestaties van Amazon.com ook zo groot als het gaat om het internationaal kunnen kopen van boeken voor de Kindle. Hoewel hun aanbod internationaal nog niet zo groot is als in de Verenigde Staten, zijn ze daarmee wel een van de weinigen die dat kunnen. Apple heeft het voor haar boekenwinkel nog niet voor elkaar. En ook Barnes & Noble levert zowel Nook als de bijbehorende elektronische boeken alleen in de Verenigde Staten. En Barnes & Noble gaat best ver als het gaat om het voorkomen van internationale verkopen.
Lees verder….

Het is een BOEK!

 Gepubliceerd door om 10:03  eBooks
okt 272010
 


Bij Danniëlle kwam ik een schitterend filmpje tegen over een boek over een boek geschreven door Lane Smith.
Zij schrijft dat je na het bekijken van het filmpje het boek eigenlijk niet eens meer hoeft te lezen. Maar ik ging uiteraard toch op zoek naar een exemplaar.

Bij Bol.com is hij met €12,99 een stuk duurder dan bij Amazon.com ($5,99) maar het is typisch zo’n boek dat je iemand cadeau doet. Wel met een briefje met de link naar het filmpje erbij uiteraard. Dat dan weer wel.

Skype versus Nimbuzz

 Gepubliceerd door om 08:11  VOIP
okt 272010
 

Toen Skype ruzie maakte met Fring en eiste dat Fring de Skype-ondersteuning verwijderde uit hun product, leek het er even nog op dat er echt een inhoudelijke basis voor was. Maar nu Skype ook van Nimbuzz verlangt dat ze per 1 november aanstaande de ondersteuning voor Skype uit hun product verwijderen lijkt het er toch een stuk meer op dat Skype gewoon stuk voor stuk haar concurrentie in de wielen probeert te rijden.

Voor die concurrenten wordt het nu namelijk niet langer mogelijk om voort te bouwen op het succes van Skype. Voorheen kon je via Nimbuzz verbinding maken met Twitter, Google Talk, Yahoo, MSN, Facebook, AIM, ICQ (wie gebruikt dat nog?) én Skype. Dat maakte het een interessante applicatie om te gebruiken als je op je mobiele apparaat met meerdere netwerken tegelijkertijd verbinding wilde maken.
Op zich zou het dat nog steeds moeten kunnen zijn, maar Skype was en is daar een belangrijke speler bij. En die is er nou niet meer.

Ik zou het allemaal niet zo erg vinden als Skype ook de beste clients leverde voor mobiele apparaten, maar dat is helaas niet zo. Er is nog steeds geen ondersteuning voor video op de iPhone en er is nog niet eens een aparte iPad versie om er maar eens een paar te noemen.

okt 272010
 

Het was iets waarvan ik al vaker gehoord had dat het gevaarlijk was: het maken van een verbinding met een “onbeveiligd” draadloos netwerk. Windows wil er standaard niet eens verbinding mee maken, geeft een waarschuwingsicoontje en een waarschuwingsbericht als je het toch doet. En terecht. Want het gevaar van een open verbinding is een stuk groter geworden. Je hoeft niets van hacken te weten om er misbruik van te maken.

Je hoeft alleen Firefox te installeren en een eenvoudig te downloaden plugin genaamd Firesheep. Windows gebruikers moeten daarnaast nog het eveneens gratis te downloaden Winpcap installeren en je bent klaar om je net uit te gooien.

Nou kom ik niet zo vaak onbeveiligde netwerken tegen, maar een test op mijn eigen laptop was al veelzeggend genoeg.
Lees verder….

okt 262010
 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Nook Color is (net als de Nook) niet rechtstreeks vanuit Nederland te bestellen. Als je hem wilt hebben zul je dus gebruik moeten maken van de diensten van (bijvoorbeeld) ImportUitUSA.nl.

Barnes & Noble heeft vandaag, zoals verwacht, hun nieuwe Nook aangekondigd. Was hun vorige Nook nog een combinatie van eInk met LCD-scherm, deze Nook die heel toepasselijk de Nook Color genoemd wordt, maakt gebruik van een 7-inch touchscreen met kleur. Het scherm heeft een resolutie van 1024 x 600 en kan 16 miljoen kleuren weergeven. De Nook Color heeft 8GB intern geheugen, maar je kunt dat nog verder uitbreiden met een micro-SD kaart van maximaal 32GB. Ruim voldoende dus voor al je boeken.
De Nook Color beschikt niet over 3G verbinding, maar wel over WiFi. Het apparaat weegt 450 gram.
Volgens Barnes & Noble gaat de accu van de Nook Color 8 uur mee moeten gaan, maar ze hebben wel een stevige disclaimer (“Battery life depends on device settings, usage, and many other factors. Battery tests are conducted using specific units; actual results may vary”) bij die uitspraak staan.

De Nook Color kan een groot aantal bestandsformaten aan: EPUB (zowel met als zonder Adobe DRM), PDF, Alle gangbare Microsoft Office formaten (XLS, DOC, PPT, PPS, TXT, DOCM, XLSM, PPTM, PPSX, PPSM, DOCX, XLX, PPTX), Afbeeldingen (JPG, GIF, PNG, BMP), Audiobestanden (MP3, AAC), en zelfs MP4 video.

Als besturingssysteem wordt gebruik gemaakt van Android, dus het zal wel niet lang duren voordat er iemand aan het hacken slaat om er de meest wilde applicaties op te laten draaien.

In de VS gaat de Nook Color $249 kosten en hij is daar nu te pre-orderen en per 19 november beschikbaar.

[update] Belangrijke “feature” die ik nog niet genoemd had is het nieuwe Developer programma dat voor de Nook Color beschikbaar is. Ontwikkelaars kunnen dus ook zelf applicaties ontwikkelen en verkopen voor de Nook Color. In het persbericht (PDF) staan al een aantal voorbeelden zoals Chronicle Books (boeken gecombineerd met multimedia), Concrete Software (casual games), Cooking Capsules (recepten), Dictionary.com (spel waarbij je woorden leert spellen), Howcast (how-to videos), Lonely Planet (reisboeken), TasteBook (recepten), Wine Ph.D. (interactieve wijnalmanak).

okt 262010
 

ListAndPlay.com is een product van de Nederlandse student Jonathan Bouman. De site stelt je in staat om playlists te maken van video’s op YouTube, die je dan in een eigen interface kunt afspelen, kunt delen met anderen etc.
Net zoals we inmiddels bij Google en bijvoorbeeld YouTube Instant gewend zijn, wordt al bij het intypen van een zoekterm een selectie video’s getoond die steeds bijgewerkt wordt terwijl je aan het typen bent.

Nou ben ik lui en het zelf samenstellen van playlists op YouTube was nou niet direct iets waar ik heel veel tijd in wilde gaan steken. Met de meest recente uitbreiding van de site is dat ook niet meer persé nodig. Als je naar tv.listandplay.com dan krijg je de optie om 1 artiest/band te selecteren en dan 1 track. De site zoekt dan razendsnel (via last.fm) een verzameling van 150 gelijksoortige clips bij elkaar op YouTube. Die kun je dan achter elkaar laten afspelen, als je wil fullscreen, maar je kunt er ook doorheen zappen en/of clips aan je eigen lijst toevoegen.

Het werkt heel handig ook al is de beeldkwaliteit van de clips natuurlijk niet altijd geschikt om op een grote monitor (of zelfs een TV) af te spelen. Ik ben ook wel benieuwd of last.fm en Google hier zo blij mee zijn. Beiden zijn namelijk van advertenties afhankelijk en die zie je gelukkig nergens op ListAndPlay.com te ontdekken.