Het opknippen van een Mediasite presentatie in kleinere stukken


Deze post is waarschijnlijk alleen/vooral interessant als je gebruik maakt van Mediasite voor het opnemen van colleges en presentaties, maar omdat er een aantal aardige features van deze omgeving bij elkaar komen, is hij wellicht toch ook voor anderen interessant.

Ten eerste zie je hierboven de embedded versie van een Mediasite opname. De mogelijkheid om opnames ook in een webpagina weer te geven maakt ze veel eenvoudiger toegankelijk voor studenten/kijkers. Je kunt, zoals ik nu doe, de aanvullende informatie er eenvoudig aan toevoegen.

De betreffende opname gaat specifiek over het opknippen van één opname in meerdere stukken. Dat is bijvoorbeeld handig als je een conferentie/bijeenkomst hebt met meerdere sprekers. Die zou je dan als één deel kunnen opnemen (en tegelijkertijd live streamen zonder onderbreking) en dan achteraf relatief eenvoudig opknippen in stukken voor elk van de sprekers/presentaties apart. Dat maakt ze dan gemakkelijker te vinden.

Het kan ook gebruikt worden door een docent die achter elkaar in een studio de uitleg voor meerdere onderwerpen opneemt en die dan wil opknippen om de stukjes in de rest van het lesmateriaal online aan de studenten aan te bieden. Het voordeel van achteraf opknippen ten opzichte van losse opnames is dan dat je, als je dat wilt, de hele opname ook als geheel zou kunnen aanbieden (zodat alle stukjes achter elkaar afspelen).

De opname laat ook een feature van de komende versie van Mediasite zien. De opname is namelijk gemaakt met Camtasia Relay. Dat zou je eigenlijk als een concurrerend product kunnen zien. Sonic Foundry wil Mediasite als een generiek platform voor al je media binnen de onderwijsinstelling neerzetten. En daarbinnen past dan ook de mogelijkheid om de output van Camtasia Relay door te sluizen naar Mediasite om daar te bewaren/beheren en van daaruit uit te serveren (zoals je hierboven ziet).
Puntje van kritiek is wel dat de audio beduidend slechter klinkt dan ik gewend ben van zowel Mediasite en van Camtasia. Moeten ze zelf ook nog een beetje tweaken dus.

(bron: Sonicfoundry weblog)