iTunesU nu ook met elektronische boeken

De Open Universiteit in het Verenigd Koninkrijk kwam vandaag met het nieuws dat zij één van drie onderwijsinstellingen wereldwijd zijn die nu ook elektronische boeken aanbieden via iTunesU.

Op hun website leggen ze uit hoe het werkt via iTunes. Daar waar de Open Universiteit voorheen alleen video (en PDF-bestanden) aanbood via iTunesU, kun je er nu ook ePUB-bestanden vinden. Die kun je downloaden en worden dan getoond in iBooks op je iPad of iPhone/iPod Touch. De boeken zien er mooi uit en relatief traditioneel opgezet. Ze zijn niet van DRM voorzien en daarom, na downloaden via iTunes, ook op andere apparaten te bekijken.

Maar ik vind het vooral handig omdat iTunesU ook direct op je iPhone, iPod Touch en je iPad te bereiken is.
Daar waar je tot nu toe voor het importeren van elektronische boeken in iBooks aangewezen was op het gebruik van een kabeltje en iTunes, kun je de boeken nu gewoon rechtstreeks downloaden.

Zoals gezegd, de boeken zijn op zich best traditioneel opgezet: tekst, wat afbeeldingen en schema’s, vragen etc. Daar dus nog niet heel veel vernieuwing.

Maar het zou wel een stimulans voor bijvoorbeeld de Open Courseware leden kunnen zijn om het cursusmateriaal ook langs deze weg aan te bieden.
En zeg nou zelf, als je kunt kiezen tussen Lorenet.nl of iTunesU, dan is de keuze toch heel gemakkelijk?

Opstart probleempjes
Er was overigens één probleem waar ik tegenaan liep. Op mijn iPhone werden de lijstjes met boeken nog niet weergegeven:

Ik neem aan dat dat een opstartprobleempje is.

Eigenlijk had ik wel verwacht dat als ik een boek zou downloaden op de iPad, dit ook automatisch via mijn iTunes account naar de iPhone gesynchroniseerd zou worden. Inclusief aantekeningen uiteraard. Bij de Kindle software is dat wel al het geval. Iets voor de volgende versie…