okt 302010
 

Ik ben absoluut geen fan van de strikte en soms onduidelijke eisen en regels die Apple hanteert bij het toelaten van applicaties in haar App-store, maar dit vind ik toch een beetje té zot: een van de ontwikkelaars van de VLC Mediaplayer, Rémi Denis-Courmont heeft een formele klacht in gediend bij Apple omdat de VLC voor iPad/iPhone applicatie de regels van de GPL licentie die aan de broncode van de VLC Mediaplayer vast hangt overtreedt.

Het blijkt dat het op dit moment simpelweg onmogelijk is om een “port” van de VLC Mediaplayer te maken die binnen de licentievoorwaarden die Apple aan alle applicaties in de App-store hangt toegestaan is. De meest logische en voor de hand liggende reactie van Apple hierop is om de applicatie zo snel mogelijk weer uit de App-store te halen. Exit VLC Player voor de iPad/iPhone dus.

Vervelend in dit geheel is dat dit probleem met de licenties binnen de kring van ontwikkelaars blijkbaar al vooraf bekend was. Dat was ook de reden waarom de verwachting was dat Apple de applicatie helemaal niet zou toelaten. Zou kunnen toelaten.
Ook vervelend is dat er blijkbaar een groepje ontwikkelaars is geweest die van mening was dat dit een grijs gebied was en dat het allemaal wel zou moeten kunnen, en dat er nu dus een andere VLC-ontwikkelaar (niet bij de port betrokken) dit aanhangig maakt bij Apple en er zo dus waarschijnlijk voor zorgt dat het werk van die andere groep voor niets geweest is.

Snap jij het nog? De wereld is al complex genoeg, maar blijkbaar zijn er mensen die er heel goed in slagen het nog onoverzichtelijker te maken.
Voor wie hoopvol is dat Apple de licentievoorwaarden van haar App-store aanpast op basis hiervan, breekt nu een spannende tijd aan. Maar ik verwacht het eerlijk gezegd niet. Wellicht een keer in de toekomst, maar niet naar aanleiding van zo’n incident.
Dus als je VLC Player zeker weten nog wilt downloaden, kun je het maar beter snel doen.

okt 302010
 


Deze post is waarschijnlijk alleen/vooral interessant als je gebruik maakt van Mediasite voor het opnemen van colleges en presentaties, maar omdat er een aantal aardige features van deze omgeving bij elkaar komen, is hij wellicht toch ook voor anderen interessant.

Ten eerste zie je hierboven de embedded versie van een Mediasite opname. De mogelijkheid om opnames ook in een webpagina weer te geven maakt ze veel eenvoudiger toegankelijk voor studenten/kijkers. Je kunt, zoals ik nu doe, de aanvullende informatie er eenvoudig aan toevoegen.

De betreffende opname gaat specifiek over het opknippen van één opname in meerdere stukken. Dat is bijvoorbeeld handig als je een conferentie/bijeenkomst hebt met meerdere sprekers. Die zou je dan als één deel kunnen opnemen (en tegelijkertijd live streamen zonder onderbreking) en dan achteraf relatief eenvoudig opknippen in stukken voor elk van de sprekers/presentaties apart. Dat maakt ze dan gemakkelijker te vinden.

Het kan ook gebruikt worden door een docent die achter elkaar in een studio de uitleg voor meerdere onderwerpen opneemt en die dan wil opknippen om de stukjes in de rest van het lesmateriaal online aan de studenten aan te bieden. Het voordeel van achteraf opknippen ten opzichte van losse opnames is dan dat je, als je dat wilt, de hele opname ook als geheel zou kunnen aanbieden (zodat alle stukjes achter elkaar afspelen).
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Het opknippen van een Mediasite presentatie in kleinere stukken  Tags: ,