Een maand op een nieuwe plek

 Gepubliceerd door om 20:01  Internet
jan 312010
 

Morgen is het 1 februari en dan is niet alleen 2010 alweer een hele maand oud, maar dan begin ik ook aan mijn tweede maand hier op deze server bij bhosted.nl en met WordPress in plaats van Nucleus.

Die maand ging snel en ik ben al redelijk gewend aan de nieuwe omgeving. Nog steeds niet alle dozen uitgepakt, er zijn nog de nodige links te vinden die bijgewerkt zouden mogen worden (al laat ik dat in een aantal gevallen zoals het nu is omdat het externe links zijn die simpelweg niet meer te repareren zijn).

Ik ging een stuk harder door de beschikbare bandbreedte heen, een nieuw verschijnsel voor mij aangezien ik in de VS bij Dreamhost ‘onbeperkte’ bandbreedte heb (tussen haakjes aangezien ze daar bij heel zware belasting van de server als geval van hard downloaden ook aan de bel). Ik moet februari even aankijken om te zien of ik toch nog ruimte bij moet kopen.

Wat me ook goed bevallen is is het feit dat ik met de Askimet plugin in staat blijk SPAM-reacties af te vangen zonder dat ik daarbij nog een keer moeilijke codes hoef te laten invullen. Het werkte zo goed dat ik inmiddels de “ik moet eerst één keer een reactie van je goedkeuren” optie al een weekje uit heb staan. En ook dat gaat tot nu toe zonder problemen (afkloppen). Ik wil de drempel om te reageren zo klein mogelijk houden terwijl ik uiteraard ook een stevige hekel aan SPAM heb.

Ik ben er alleen nog niet aan toegekomen om de reactie-optie (ook) aan de onderkant van het bericht te plaatsen. Dat is bij lange berichten wat handiger zodat je niet naar boven hoeft te scrollen. Komt nog.

Google weet me inmiddels ook probleemloos te vinden en zo blijkt maar weer dat pagerank (die is nog nul) al lang niet meer allesbepalend is. Kortom, dit nieuwe plekje is wel een blijvertje.

Citaten van Steve

 Gepubliceerd door om 07:13  iOS
jan 302010
 

Ipad Steve Jobs Er kwamen vandaag drie citaten van Steve Jobs voorbij die ik hier ook hier even wilde vastleggen. Ze hebben allemaal, hoe kan het ook anders, te maken met de iPad.

De eerste twee zijn gewoon grappig:

“We don’t know how to build a $500 computer that’s not a piece of junk.”

“Netbooks aren’t better at anything.”

Leuk als je van plan bent een apparaat te gaan verkopen dat vanaf $499 te koop is en toch heel veel weg heeft van een netbook. Met name daar waar het gaat om het bieden van een beperkte set van functionaliteit ten opzichte van bijvoorbeeld de eigen Macbooks / Macbook Pro systemen.

De tweede kon ik niet voorbij laten gaan omdat ik in mijn presentatie over elektronische boeken in het onderwijs verwijs naar het originele citaat:

It doesn’t matter how good or bad the product is, the fact is that people don’t read anymore

Dat was in 2008 en hij had het toen over de Kindle van Amazon. Op teleread.org staat een nieuwe uitspraak van Steve Jobs over de omvang van het leesgedrag van “mensen”. Daarbij ging het dan om de iPad die een maximale gebruiksduur heeft van 10 uur:

Because you just end up plugging it in. You end up docking it or whatever you’re going to do with it. It’s not a big deal. 10 hours is a long time. Because you’re not going to read for 10 hours.

Chris Meadows, die het citaat bij teleread.org vraagt zich met mij af of deze uitspraak dit keer wel waar blijkt te zijn. Niet dat het er echt toe doet, ik ken niet veel mensen die zich wat hun leesgedrag iets laten voorschrijven door Steve Jobs. Maar het is gewoon grappig om zulke uitspraken in de tijd te zien ontwikkelen. 🙂

 Reacties uitgeschakeld voor Citaten van Steve  Tags: ,

En we noemen hem de iPad

 Gepubliceerd door om 07:39  iOS
jan 282010
 

De hype liep de afgelopen dagen al hoog op (de aankondiging zelf veroorzaakte 177.000 tweets tijdens het eerste uur), maar vanochtend was er al helemaal niet omheen te lezen: Apple heeft dan eindelijk de lang verwachte iPad aangekondigd. Een grote iPod Touch. Beschikbaar in Europe en de VS in maart met alleen Wifi, nog geen datum voor de versie met mobiel internet.

De specs
De grote blogs hebben de hele nacht (voor hun dag) doorgewerkt en bieden dan ook uitgebreide overzichten van de specificaties. Maar zoals gezegd, met de omschrijving iPod Touch in het groot kom je al een heel eind. Al de applicaties die je gekocht hebt voor je iPhone of iPod Touch werken er gewoon op, er zijn er een aantal nieuwe aan toegevoegd o.a. een nieuwe versie van iWorks zodat je ook documenten kunt typen op het onscreen toetsenbord en een applicatie om boeken bij Apple te kopen en te lezen. Er werden geen veranderingen aan het OS bekend gemaakt, dus de huidige beperkingen zoals geen Flash video kunnen weergeven, geen multitasking. Er zit geen SD-slot in om eenvoudig de foto’s of video’s van je andere apparaten over te zetten. En helaas ook geen webcam, dus geen videoconferencing op je iPad op dit moment.

De reacties
Bij een apparaat waar zo veel mensen vooraf al zo veel over geschreven hebben en van verwacht hadden, kun je er op rekenen dat er veel teleurgestelde reacties zijn.
Er zijn ook mensen die er nog steeds in geloven: Fred Zelders noemt het de remake van de personal computer, ook Erwin Blom wil er nog steeds eentje. Robert Scoble is teleurgesteld al doet de iPad het nog niet slecht in vergelijking met de concurrentie. En zo zijn er meer teleurgestelde reacties. En alternatieven zijn er genoeg (maar die zijn natuurlijk niet van Apple).

Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor En we noemen hem de iPad  Tags: , ,

Alleen vandaag gratis: iSpring Presenter

 Gepubliceerd door om 13:19  Tools
jan 272010
 

Via de mail kreeg ik van Herman Vermeulen de tip dat iSpring Presenter 4.3 alleen vandaag (27 januari 2010) als gratis download beschikbaar is bij Giveaway of the Day.

Ik ken het programma niet, ga er ook niet aan toekomen om het vandaag uit te proberen (ben tot vanavond op pad of aan het werk)  maar wilde jullie de tip toch niet onthouden.

Dus vandaag downloaden en installeren als je hem wilt uitproberen. En Herman bedankt voor de tip!

jan 272010
 

Gymslips Nee, natuurlijk is een digitale leeromgeving geen leslokaal, zegt the Association for Information and Media Equipment. Maar niet omdat er vanuit onderwijskundig oogpunt een verschil zou bestaan tussen een fysieke leeromgeving (het leslokaal) en de online/digitale leeromgeving. Nee, het gaat uiteraard weer eens om auteursrecht en om geld.

Probleem is namelijk dat in de VS een toenemend aantal onderwijsinstellingen video’s, bijvoorbeeld afkomstig van DVD’s, online beschikbaar stelt in de leeromgeving van de studenten. Wel netjes achter een login dat wel. Ze claimen daarbij gebruik te maken van de geldende fair use beschikkingen die in de VS gelden en die:

include exemptions for professors who wish to use audiovisual media “in the course of face-to-face teaching activities of a nonprofit educational institution, in a classroom or similar place devoted to instruction” — so long as the professor is not showing media that he or she knows has been made illegally.

De Association for Information and Media Equipment (AIME) is het daar niet mee eens:

A password that allows access to videos that are illegally copied from DVDs and encoded into a school’s platform is nothing but a password to ill-gotten gain.

Het bekende liedje dus weer. De Universiteit van Californië in Los Angeles is de eerste instelling die op het vizier van de AIME staat. Anderen zullen blijkbaar volgen. Helaas. De discussie in de reacties bij het bericht erover op Inside Higher Ed volgt het bekend patroon van voor- en tegenstanders. Jammer, want los van wat nou uiteindelijk volgens de wet wel of niet zal blijken te mogen (als dat al via bijvoorbeeld de rechter uitgezocht wordt) heeft dit een remmend effect op zo’n ontwikkeling binnen die universiteit en andere universiteiten en maakt het het geheel van “gedoe” dat er bij komt kijken als docenten met online video aan de slag willen weer een stuk groter. En ik dacht dat we juist minder gedoe wilden hebben en meer innovatief onderwijs.

Sociale woningbouw in Second Life

 Gepubliceerd door om 05:33  Second Life
jan 272010
 

Ik schrijf niet zo vaak meer over Second Life omdat er gewoon niet vaak iets nieuws over te vertellen is. Het wordt nog steeds gebruikt door een vaste groep mensen, ook in het onderwijs, ook bij Fontys. Maar ja, races met slakken gaan na een tijdje ook vervelen, het zeilen in Second Life wordt niet meer uitgezonden, het modeprogramma wel nog en dirt racing doe ik liever gewoon in Colin McRae Dirt-2. Het wachten is wat mij betreft op een volgende stap, de site van het headtracking project is stil, augmented reality en Second Life bestonden al veel langer dan dat het op de iPhone beschikbaar is, maar ook daar al een tijd geen zichtbare ontwikkelingen.

Kortom, het wordt wel weer eens tijd voor een stap voorwaarts. En die komt er nu. Als je voortaan een betaald account neemt op Second Life, dan krijg je gratis en voor niks, je eigen virtuele huis. Wauw, jemig, dan kan ik: “entertain, socialize and meet neiw friend in the neighborhood”.

Ik hoop niet dat dit de enige ontwikkeling is waar we het de komende twaalf maanden mee moeten doen, want dan ga ik vrezen voor de levensvatbaarheid van dit bedrijf.

 Reacties uitgeschakeld voor Sociale woningbouw in Second Life  Tags:
jan 262010
 

In een ietwat technisch ogende, maar eigenlijk heel leesbare post beschrijft Bill McCoy de afwegingen en aandachtspunten bij het kiezen van het meest geschikte export formaat voor PDF-bestanden. Daarbij staat dan voorop dat je wilt dat ze in zo veel mogelijk programma’s  en op zo veel mogelijk apparaten te lezen zijn.

Korte samenvatting van het advies: gebruik PDF/A (ook wel bekend als  PDF 1.4 of “Save As Acrobat 5 Compatible”) voor maximale uitwisselbaarheid en gebruik eventueel PDF/A-1b.

In zijn bericht legt Bill uitgebreid uit waarom dat ook op bijvoorbeeld een iPhone, een Mac of een Kindle, Nook of Sony eReader zou moeten werken. Voor veel van die apparaten is ePUB als formaat nog een stukje handiger, maar het gemak van het kunnen produceren van PDF-bestanden kan voldoende reden zijn om (ook) voor dat formaat te kiezen.

Nieuwe eReaders van ASUS en BeBook

 Gepubliceerd door om 20:06  eBooks
jan 252010
 

ASUS DR-950 E-Book-Reader Omdat er al zó vaak modellen worden aangekondigd die uiteindelijk nooit op de markt verschijnen wil ik eigenlijk alleen over nieuwe eReaders schrijven als er een bestelformulier beschikbaar is (zoals bij de Entourage eBook). Wat dat betreft zou ik dus nog niet moeten schrijven over de aangekondigde ASUS DR-950. Zeker gezien het feit dat eerdere berichten vorig jaar een heel ander model (met dubbele pagina’s) liet zien. Op de website van ASUS UK kan ik er nog niks over vinden, wel op hun Flickr-site en expert review weet te melden dat hij 250GBP zou moeten gaan kosten (285 euro!). Dat zou heel erg goedkoop zijn voor een 9-inch eReader met touchscreen, text-to-speech, wifi, optionele 3.5G module en een gewicht van ongeveer de helft van een Kindle DX (die bijna 200 euro duurder is inclusief het mobiel internet).

Daarom schrijf ik er toch al even over.

De BeBook Neo van Endless Ideas BV hier in Nederland is wél al te bestellen. Die eReader moet 299 euro gaan kosten, heeft ook een touchscreen, is 6 inch groot en beschikt over Wifi. Geen vermelding van een optionele mobiele internet module op de site. Duurder dus dan de ASUS en met een kleiner scherm. Op papier (ha ha) niet een model wat je zou willen aanschaffen. Ik zou hem desondanks graag in mijn handen krijgen, want keer op keer blijkt dat de enige echte manier om zulke apparaten te vergelijken. We zullen zien.

HTML5 video versus Flash video

 Gepubliceerd door om 07:09  Internet, Media
jan 252010
 

Afgelopen week kondigden zowel YouTube als Vimeo aan dat ze ondersteuning voor HTML5 video aan het uittesten waren. Dailymotion deed dat al een tijdje, maar is nou eenmaal een stukje onbekender, dus de twee berichten afgelopen week kregen meer aandacht.

In het algemeen waren het berichten die benadrukken dat dit een goede ontwikkeling is. Op zich wist ik niet dat we allemaal zoveel problemen met Flash video hadden. OK, mijn iPhone kan het niet weergeven, maar daarvan leg ik de schuld toch meer bij Apple dan bij Adobe.

Maar, ik had ook niet echt redenen om iets tegen te hebben op een verschuiving naar HTML5. Totdat ik de HTML5 opties bij Vimeo en YouTube uitprobeerde. Dat maakte duidelijk dat vooralsnog het in ieder geval eerst een stap achteruit is ten opzichte van Flash.

In de screenshot van de YouTube HTML5 speler hierboven kun je zien dat mijn High Definition screencast over linkrot er in de HTML5 speler van YouTube een stuk minder high definition uitziet. En de player van Vimeo doet het weliswaar een stuk beter met diezelfde screencast maar hier ontbreekt de fullscreen knop (heeft YouTube ook niet).

Nou zullen dat dus waarschijnlijk (hoop ik) wel zaken zijn die opgelost gaan worden. Maar ik weet niet helemaal door wie. Door elke individuele browser ontwikkelaar?

Ook is duidelijk dat Firefox op dit moment wél ondersteuning heeft voor het HTML5 element, maar niet voor de implementatie daarvan zoals door Vimeo en YouTube gekozen. Die maken namelijk beiden gebruik van H.264 voor de encoding van hun video. En in tegenstelling tot Ogg Theora zoals ondersteund door Firefox is die codec niet zomaar gratis te gebruiken.

Het lijkt er dus op alsof afhankelijkheid van een plugin die door één leverancier beheerd wordt we nu overstappen op afhankelijk van een codec die door één leverancier beheerd wordt. Van de regen in de drup dus?

Voor reguliere website bouwers en voor gewone gebruikers lijkt me dit in ieder geval op dit moment nog een ontwikkeling die niet op de korte termijn voordelen biedt. We blijven dus nog wel even bij Flash.

YouTube versus digitaal pesten

 Gepubliceerd door om 07:16  Internet, Onderwijs
jan 242010
 

YouTube versus digitaal pestenVia Young Marketing kwam ik bij deze pagina van YouTube over “cyber bullies” (digitaal pesten). In het bericht staat ook een links naar het veiligheidscentrum van YouTube waar je melding kunt maken van zaken die niet zijn zoals ze horen.

Los van het feit dat het effect van het filmpje op de pagina (ik zal het niet vooraf verklappen, bekijk hem eerst zelf maar even) heel verrassend is, moest ik ook denken aan dit filmpje dat een tijd lang op tv voorbij kwam. Het ene geeft de slachtofferrol weer, het andere filmpje een assertieve jongere die opkomt voor zijn leeftijdsgenoten. Ik weet welke van de twee mij meer aanspreekt, de vraag is welke van de twee het meest effect heeft op de jongeren die het aan gaat.