En we noemen hem de iPad

De hype liep de afgelopen dagen al hoog op (de aankondiging zelf veroorzaakte 177.000 tweets tijdens het eerste uur), maar vanochtend was er al helemaal niet omheen te lezen: Apple heeft dan eindelijk de lang verwachte iPad aangekondigd. Een grote iPod Touch. Beschikbaar in Europe en de VS in maart met alleen Wifi, nog geen datum voor de versie met mobiel internet.

De specs
De grote blogs hebben de hele nacht (voor hun dag) doorgewerkt en bieden dan ook uitgebreide overzichten van de specificaties. Maar zoals gezegd, met de omschrijving iPod Touch in het groot kom je al een heel eind. Al de applicaties die je gekocht hebt voor je iPhone of iPod Touch werken er gewoon op, er zijn er een aantal nieuwe aan toegevoegd o.a. een nieuwe versie van iWorks zodat je ook documenten kunt typen op het onscreen toetsenbord en een applicatie om boeken bij Apple te kopen en te lezen. Er werden geen veranderingen aan het OS bekend gemaakt, dus de huidige beperkingen zoals geen Flash video kunnen weergeven, geen multitasking. Er zit geen SD-slot in om eenvoudig de foto’s of video’s van je andere apparaten over te zetten. En helaas ook geen webcam, dus geen videoconferencing op je iPad op dit moment.

De reacties
Bij een apparaat waar zo veel mensen vooraf al zo veel over geschreven hebben en van verwacht hadden, kun je er op rekenen dat er veel teleurgestelde reacties zijn.
Er zijn ook mensen die er nog steeds in geloven: Fred Zelders noemt het de remake van de personal computer, ook Erwin Blom wil er nog steeds eentje. Robert Scoble is teleurgesteld al doet de iPad het nog niet slecht in vergelijking met de concurrentie. En zo zijn er meer teleurgestelde reacties. En alternatieven zijn er genoeg (maar die zijn natuurlijk niet van Apple).

De Kindle
Joff Redfern staat stil bij de vraag hoe Amazon nu moet reageren? Hij is van mening dat ze zich moeten afvragen welke business ze nu willen veranderen/winnen: het lezen of de entertainment wereld (met excuus voor dat lelijke woord). Hij verwacht ook dat het de prijs van Kindles onder druk zet.
Josh Catone noemt 4 redenen waarom de Kindle het niet gaat overleven en 4 redenen waarom wel. Prijs, het single task zijn (alleen boeken kunnen lezen), gebrek aan kleur, de sexy uitstraling zijn de 4 redenen waarom de Kindle niet zou overleven. De kracht van eInk, het gratis mobiel netwerk, de grote verzameling boeken en de lange batterijduur zijn de 4 redenen waarom de Kindle wel kan overleven. Vind ik een heel solide set argumenten.

Als een eReader scoort de iPad zeker niet maximale punten zegt ook Andrys Basten. Maar ik vraag me ook een beetje af of het helpt om van die 100% of-of vergelijkingen te maken.
Mijn Kindle DX heeft inderdaad sterke punten die de iPad niet heeft (zie hierboven). Mijn laptop en netbook hebben sterke punten die de iPad niet heeft (doe mij toch maar een toetsenbord voor een blogpost van deze omvang hoor). Maar er zijn ook heel veel dingen voor de iPad te zeggen.
Mijn iPhone heeft 16GB intern geheugen, net zoveel als het goedkoopste model iPad. Ik gebruik het niet als primair device voor het opslaan van foto’s, video of muziek. Die staan veilig op een externe harde schijf en ik bekijk ze via het draadloos netwerk. De verzameling applicaties in het, helaas nog steeds gesloten Apple ecosysteem is ruim voldoende voor heel veel toepassingen: het snel even opzoeken van treintijden, buienradar, checken en beantwoorden van mails, mijn agenda (die op de Exchange server van mijn werkgever staat) bijhouden, ik heb de slingplayer, uitzending gemist en meer van zulke applicaties ter beschikking voor het bekijken van veel online multimedia en mijn TV.

Kindle App en Stanza
En laten we niet vergeten dat, los van hoe goed of slecht de eigen Apple eReader applicatie voor de iPad is en los van hoe duur boeken via de Apple eBook store worden, we beschikken nu bij de introductie al over minimaal twee sterke applicaties op de iPad: de Amazon Kindle App en Stanza.

Concreet betekent het dat ik via de Amazon Kindle App alle boeken die ik bij Amazon gekocht (of gratis gekregen) heb meteen ook al kan lezen op de iPad. En Stanza geeft me een perfecte mogelijkheid om al die gratis boeken van andere aanbieders én ook bijvoorbeeld de NRC Handelsblad ePaper editie te lezen. Die laatste is overigens een reden waarom ik niet direct zou weten of ik nou wel of niet de 3G versie zou willen hebben (voor 130 USD extra). De kracht van de NRC op de iPhone is nu dat ik hem veel lees in de trein terug naar huis aan het einde van de dag. Ik kan de krant ophalen zodra ik in de trein zit en dan meteen lezen.

Ik zie me de iPad nog niet meteen dagelijks in mijn tas meenemen, al zit de Kindle DX daar op het moment wél standaard in. Die is ongeveer even zwaar, de standby tijd van de iPad is lang genoeg om hem er niet dagelijks uit te hoeven halen om op te laden, maar het geeft me nog niet helemaal de indruk van een ‘altijd bij me’ apparaat zoals de iPhone wel is.
Los daarvan is nóg een mobiel abonnement (zoals ik dat voor de iPhone heb) voor het dataverkeer niet direct iets waar ik voor de iPad nog een keer 30 euro per maand wil gaan betalen. Dus ik verwacht dat de iPad thuis blijft en daar dan via Wifi een soort snel beschikbare vervanger van onze huidige ‘huislaptop’ wordt.

Want dat ook ik er waarschijnlijk niet aan ontkom om er eentje te kopen staat wel vast. Daarvoor ben ik teveel niet alleen ‘gewone consument’ maar ook liefhebber van slimme interessante apparaten.
Ik denk echter wél dat ik het, net als bij de iPhone, zonder veel problemen voor elkaar ga krijgen om te wachten tot versie 2.0 van de iPad. Met, ik neem aan, een oplossing voor een aantal van de huidige tekortkomingen. Ik kan me niet voorstellen dat Apple ook op de iPad Flash definitief blijft blokkeren en meerdere applicaties open houden moet gewoon ook voor de iPad en iPhone 3GS in het OS ingebakken worden. En natuurlijk komt er in de volgende versie een SD-slot (zoals in de Macbook Pro modellen) en wel een webcam aan de voorkant voor videoconferencing.

Kortom, op zich niet wereldschokkend, maar wel een product met potentie.