Welk PDF formaat is geschikt voor eBooks?

In een ietwat technisch ogende, maar eigenlijk heel leesbare post beschrijft Bill McCoy de afwegingen en aandachtspunten bij het kiezen van het meest geschikte export formaat voor PDF-bestanden. Daarbij staat dan voorop dat je wilt dat ze in zo veel mogelijk programma’s  en op zo veel mogelijk apparaten te lezen zijn.

Korte samenvatting van het advies: gebruik PDF/A (ook wel bekend als  PDF 1.4 of “Save As Acrobat 5 Compatible”) voor maximale uitwisselbaarheid en gebruik eventueel PDF/A-1b.

In zijn bericht legt Bill uitgebreid uit waarom dat ook op bijvoorbeeld een iPhone, een Mac of een Kindle, Nook of Sony eReader zou moeten werken. Voor veel van die apparaten is ePUB als formaat nog een stukje handiger, maar het gemak van het kunnen produceren van PDF-bestanden kan voldoende reden zijn om (ook) voor dat formaat te kiezen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
12 jaren geleden

Wellicht nog handig te weten dat je dit standaard kunt instellen voor het type documenten waar je naar converteert. In Acrobat 9 kies je voor Edit, Preferences en dan Convert To om een lijstje te krijgen van bestandstypen. Als je de settings dan vervolgens bewerkt voor bijv. Word, dan zie je dan kunt kiezen om default Adobe 1.4 PDF’s te maken.

Raymond
12 jaren geleden

Nee maar ik heb Acrobat al jaren ingesteld staan om PDF/A’s te produceren en ditto voor Finereader dus ik zou ook niet weten of er verschil in zit.