jan 312009
 
used books (foto door: babblingdweeb)
“Studenten en medewerkers van Fontys kunnen voortaan gratis lid worden van de bibliotheek van de Technische Universiteit Eindhoven. Omgekeerd krijgen TU/e’ers vrije toegang tot de mediatheken van Fontys. Voorlopig beperkt het lenen zich tot vier boeken en een lidmaatschap moet jaarlijks worden verlengd.”

(bron)

Ik was er blij mee, de aankondiging dat ik als medewerker van Fontys nu ook gratis bij de TU/e boeken mag lenen. Ik ben op het moment de nodige literatuur aan het verzamelen en het vinden van boeken bij Fontys verre van optimaal. Niet alleen is het niet fijn zoeken in de veel te uitgebreide zoekmachine, het vinden wil ook maar niet lukken. Het gaat er mij niet om dat ik een titel of een beschrijving kan vinden, daarvoor kan ik Google Scholar gebruiken, gaat snel met eenvoudige import in Endnote. Nee, ik wil de elektronische versie als downloadbare PDF óf ‘gewoon’ een versie op papier.
Want waar artikelen uit journals, tijdschriften of proceedings van conferenties in de regel wel online te vinden zijn (al dan niet in een betaalde repository) is het aanbod van digitale boeken nog best wel teleurstellend. En dan geldt dat niet alleen voor de boeken die Oprah aanbeveelt.
Daar komt bij dat het beheer van een grote verzameling elektronische bronnen, mijn EndNote library bevat nu zo’n 450 PDF bronnen, iets is wat op de beschikbare e-book readers niet altijd even handig (b)lijkt. En een Tablet PC heb ik nou eenmaal ook niet altijd ter beschikking.

Dus ook ik heb op dit moment nog steeds behoefte aan boeken die gedrukt zijn op dode bomen. En Fontys heeft al een aantal jaren een beleid waarbij het aantal meters kastruimte voor boeken in de bibliotheken verminderd is. Resultaat: boeken zijn er niet zomaar en moeten (tegen betaling) aangevraagd worden bij andere bibliotheken. Gelukkig heeft de TU/e nog veel van die stofnesten op de campus. Van de vijf boeken waarvan ik alleen der verwijzing had kon ik er zo vier ophalen.

Het oudste van die boeken was ouder dan dat ik ben. Geen van allen zijn ze elektronisch beschikbaar. Daar gaat de nieuwe Kindle dus helaas ook geen verandering in brengen. Toch moet de grote omslag er aan zitten te komen, printen op dode bomen blijkt gewoon te duur.
Grote vraag is dus: zou het écht voor de zomer nog veranderen?

Hoe werkt een SMS Wall

 Gepubliceerd door om 20:03  Hardware
jan 302009
 
SMS Wall (foto door: PiAir (Old Skool))

Tijdens de SURF Onderwijsdagen 2007 maakte Wilfred Rubens tijdens zijn sessie gebruik van de SMS Wall die SURFfoundation voor hem geregeld had. Ik schreef daar een kort bericht over, maar heb blijkbaar nooit uitgelegd hoe e.e.a. werkte. Willem Karssenberg had er indertijd al wat meer uitleg over gegeven, hij legde uit dat de SMS Wall in dit geval werd gerealiseerd via het bedrijf met de naam Yaiks. Dat bedrijf werd ook gebruikt bij een sessie op de Hogeschool Domstad vorig jaar.
Via de mail kreeg ik de vraag hoe zo’n SMS wall nu eigenlijk werkt. Omdat ik toen geen post blijk te hebben gemaakt over hoe dat werkt, doe ik dat nu wel even.

De disclaimer vooraf: ik verwijs in dit bericht naar een aantal producten en aanbieders. Dit is slechts ter illustratie. Met uitzondering van het hierboven genoemde Yaiks (waar ik die ene keer tijdens de onderwijsdagen ervaring mee opgedaan heb) heb ik met geen van de producten of diensten zelf ervaring. Mocht je zelf producten of diensten gebruikt hebben die goed (of juist niet goed) bevielen, laat het dan even in de reacties weten (geen reclame SPAM a.u.b.!) Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Hoe werkt een SMS Wall  Tags:
jan 292009
 
Amazon MP3 - Klik voor grotere versie

Een jaar geleden schreef ik: Amazon gaat nu ook officieel internationaal MP3s verkopen. In het citaat bij dat bericht staat “No word on whether that means February or December”. Nou, blijkbaar geen van beiden want ook nu nog zijn de MP3s alleen in de VS te koop.

De PR-afdeling blijkt via de mail niet bereikbaar, d.w.z. ik kon hun mailadres niet vinden, dus mijn vraag richting Amazon over de reden hiervan is niet verstuurd. Nou Apple haar iTunes store DRM-vrij maakt zou je toch denken dat Amazon dit ook internationaal moet kunnen aanbieden. Vreemd.

 Reacties uitgeschakeld voor Waar blijft de internationale MP3 verkoop van Amazon?  Tags: ,
jan 282009
 
leraar24 - Klik voor grotere versie
“Vandaag zal Minister Plasterk persoonlijk het startschot geven voor een nieuw initiatief van Kennisnet, Ruud de Moor Centrum (Open Universiteit), SBL en Teleac/NOT: Leraar24.”

(bron)

Via Margreet van den Berg kwam ik bij de site Leraar24, een samenwerking tussen Kennisnet, Ruud de Moor Centrum, SBL & TeleacNOT. De site wordt vandaag geopend door Minister Plasterk maar is (uiteraard) al gewoon online te bereiken. Van wat ik er van gezien het zijn het korte filmpjes die steeds een onderwerp introduceren.
Margreet merkte op dat het jammer was dat je de filmpjes niet kunt embedden en dat haar ook niet duidelijk geworden was onder welke licentie de filmpjes beschikbaar gesteld werden. Ik ging binnen de site op zoek en kwam al snel bij de disclaimer pagina die ook de beschrijving van rechten en voorbehouden blijkt te bevatten.
Ik zal je de samenvatting geven: jij mag niks zonder schriftelijke toestemming en zij mogen alles.
Het is maar goed dat meedoen ook zo’n hoge drempel heeft gekregen, je mag een mailtje sturen, dan nemen ze contact met je op.

Jammer, jammer, jammer. Waarom nou zo bang voor gebruik van jullie materiaal? Er wordt al (heel goed!) een klein, niet storend maar heel duidelijk, logo van de site op de videos geplaatst, zoals je ook in de screenshot kunt zien. Had nu ook nog even een afsluitend frame met de copyrightbepaling, verwijzing naar de makers en de site opgenomen, dan was het toch helemaal geen enkel probleem geweest als de materialen ingevoegd worden in andere sites?

Aanpassen van de voorwaarden en meer open maken van de site lijken me dus erg aan te bevelen. Dan lijkt het me een aardige toevoeging aan het online aanbod van digitale leermaterialen.

[update 19-3-2009] zie ook dit bericht naar aanleiding van de gewijzigde voorwaarden.

24 videos over Camtasia Studio in 24 uur

 Gepubliceerd door om 10:38  Agenda
jan 272009
 
squared circles - Clocks (by Leo Reynolds)
“Being a night owl will be useful soon. I’ll be pulling an all nighter with Troy Stein, the Camtasia Studio Product Manager, various developers, trainers, and other TechSmithies. Starting on February 17, 2009 at 8:00am EST, we’re going to do another 24 videos in 24 hours all about Camtasia Studio!”

(bron)

Twee jaar geleden deden ze het voor SnagIt, in een periode van 24 uur werden 24 screencasts opgenomen waarin het product toegelicht werd. Elk uur 1 screencast dus.
Toen vond ik het jammer dat de opnames pas achteraf online kwamen, want hoewel je kon zien dat het inderdaad gedurende een hele dag was opgenomen én de opnames waren leuk en interessant, was het effect niet optimaal. Beter is natuurlijk als je ‘er bij kunt zijn’ tijdens die 24 uur.
En dat is nu wél mogelijk als ze opnieuw zo’n serie van 24 opnames gaan maken, nu over Camtasia Studio.
Op 17 februari 2009 starten ze om 14:00 uur Nederlandse tijd (dat is 8 uur ’s ochtends in de VS) en zetten dan elk uur een nieuwe screencast online tot 8 uur de dag erna.

Niet alleen komt er nu elk uur een nieuwe screencast beschikbaar op het Visual Lounge Blog, je kunt ze nu ook live volgen tijdens het produceren ervan via Twitter en via Ustream.

Heb je nog specifieke onderwerpen die je zeker aan bod wilt zien/horen komen? Post ze dan in de reacties op het Visual Lounge blog. Ik had er zelf wel eentje, ze moeten natuurlijk in ieder geval laten zien hoe je een HD screencast maakt voor gebruik op YouTube. ;-)

 Reacties uitgeschakeld voor 24 videos over Camtasia Studio in 24 uur  Tags:

Bewegende beelden op papier

 Gepubliceerd door om 12:41  Onderwijs
jan 262009
 
Karel Roos

Karel Roos werd getipt door Hans Wisbrun, probeerde het uit en maakte er een filmpje met demo over: Beyond Reality. Via de website van de ontwikkelaars kun je alles downloaden wat je nodig hebt om het zelf uit te proberen.
Grappig was overigens dat ik eerst dacht dat de opname voor de spiegel gemaakt was. Maar Karel had de applicatie fullscreen op zijn beeldscherm staan en dan is het effect inderdaad vergelijkbaar met een spiegel, met een beetje extra.

Karel vraagt op zijn weblog naar ideeën over gebruik ervan in het onderwijs.
Hmmm, niet zo heel eenvoudig. Want hoewel het er heel mooi uit ziet heeft het toch ook zo zijn beperkingen. Je moet immers voor een computer/beeldscherm met webcam zitten om het te kunnen gebruiken. Waarom dan nog de info op papier? En als je toch alle info al elektronische hebt, dan is het helemaal niet zo moeilijk/apart meer. Natuurlijk 3D modellen en instructiefilmpjes zijn altijd handig om dingen uit te leggen, maar daar heb je deze technologie niet voor nodig.

Heb jij wel ideeën? Plaats ze dan bij Karel!

Streepjescodes lezen met je telefoon

 Gepubliceerd door om 21:07  Tools
jan 252009
 
ICT en Onderwijs Blog URL - Klik voor grotere versie

Afgelopen weekend ben ik langer dan ik vooraf gewild had op zoek geweest naar een applicatie die ik uiteindelijk helaas niet gevonden heb. Maar onderweg weer meer dan voldoende bijgeleerd en daarom een blogpost. Waar gaat het om? Een tijdje geleden verscheen het bericht dat Microsoft een nieuw formaat ‘streepjescodes’ geïntroduceerd had. In 2006 schreef ik al eens over Shotcode, ook zo’n alternatief voor de streepjescodes die je ziet op producten.

Maar ik wilde helemaal geen nieuw formaat, ik wilde gewoon die eenvoudige streepjescodes kunnen lezen die op boeken, pakken melk en zowat alle andere denkbare producten staan. Daar heb je tenminste wat aan leek mij. En dan wilde ik het als programma op mijn telefoon, mijn iPAQ 914c, zodat ik niet nog een extra barcodescanner zou hoeven aan te schaffen en ik de scanner altijd bij me zou hebben. Dat moest kunnen want ook voor Shotcode en het Microsoft Tag formaat is zulke software beschikbaar.

Dus ging ik op zoek. Lees verder….

Bijna gratis #3

 Gepubliceerd door om 15:57  Hardware
jan 242009
 
USB 16GB - Klik voor grotere versie

De prijsdaling van USB sticks heeft zich ook in 2008 voortgezet. Vorig jaar betaalde je 3,12 euro per GB, een jaar eerder was dat nog 8,75 euro per GB, dit jaar is het nog slechts 1,31 euro per GB of 21 euro voor een stick van 16GB. grafiek - Klik voor grotere versie
De daling dit jaar is met 58% is kleiner dan die van vorig jaar (toen 64%), maar zelfs als de daling dit jaar afvlakt naar zo’n 50% dan breken we dit jaar ruimschoots door de grens van 1 euro per GB voor USB sticks heen.

De prijs van USB sticks is op het moment toch al lager dan van Solid State Drives (ongeveer 2,15 euro per GB), maar nog steeds een stuk hoger dan van harde schijven (0,23 euro per GB bij een externe HDD van 2,5 inch).

jan 242009
 
YouTube HD embed YouTube HD embed - Klik voor grotere versie
“if you listen closely, you can hear the sound of hundreds of FAQs around the world crying out in horror as they are rendered obsolete.”

(bron)

YouTube heeft de player waarmee je video’s in je eigen site of blogposts kunt toevoegen bijgewerkt zodat je er nu ook zonder gebruik te maken van hacks in de embed code High Definition video’s mee kunt kijken.
In tegenstelling tot wat Crunchgear schrijft, is het voor mij echter nog geen reden om mijn script overbodig te verklaren of offline te halen. Niet dat ik dat erg gevonden zou hebben, maar er zitten voor mij relevante verschillen tussen wat ik nu zonder speciale code kan en wat ik mét speciale code kan.

De YouTube opties
Even op een rijtje dan de overeenkomsten en verschillen. Laat ik beginnen met de opmerking dat ik de YouTube toevoeging heel erg handig vind. Want het is er namelijk eentje die ook werkt als iemand een video, waarvan een High Definition versie beschikbaar is, gewoon zonder speciale code aan een website heeft toegevoegd.

Bij zulke video’s zie je, zodra je het afspelen start (pas dan, niet eerder!), een klein icoontje verschijnen in de rechteronderhoek met de tekst HQ.
Dan weet je dat je daar in rechterhoek kunt klikken en om kunt schakelen naar de hoge kwaliteitversie. De video begint dan opnieuw af te spelen met de HD versie.

De optie met het script
De code die mijn script genereert zorgt er voor dat jij als persoon die de code aan een pagina toe voegt kunt afdwingen dat de hoge kwaliteit-versie wordt getoond.
Als je kijkt naar het filmpje bij de pagina met uitleg over het script, dan zie je dat dat filmpje altijd automatisch in hoge kwaliteit begint af te spelen. Klikken op de HQ knop die je ook dan krijgt heeft nu geen enkel effect. Je kunt dus niet terugschakelen naar de versie met lagere kwaliteit.

Ik vind dat prettig omdat het een screencast is waarvan het absoluut niet zinvol is om die in de ‘standaard’ kwaliteit te bekijken. Dan kun je beter niet kijken.

Meer keuze
Het zal zeker niet voor alle filmpjes gelden dat je dat wil. Het zou kunnen zijn dat jij je kijkers zelf wilt laten beslissen in welke kwaliteit zij het filmpje bekijken.
De code die je zou toevoegen bij een versie waarbij je de kijker zelf wilt laten omschakelen komt overeen met de code die in het formulier gegenereerd wordt bij “Wide screen embed (normal)”.

Dus heb je bij deze een extra keuze-optie erbij. En is dit toch al weer een nieuwe pagina met uitleg over de YouTube HD opties.

 Reacties uitgeschakeld voor YouTube High Definition embedden – update  Tags: