Streepjescodes lezen met je telefoon

ICT en Onderwijs Blog URL - Klik voor grotere versie

Afgelopen weekend ben ik langer dan ik vooraf gewild had op zoek geweest naar een applicatie die ik uiteindelijk helaas niet gevonden heb. Maar onderweg weer meer dan voldoende bijgeleerd en daarom een blogpost. Waar gaat het om? Een tijdje geleden verscheen het bericht dat Microsoft een nieuw formaat ‘streepjescodes’ geïntroduceerd had. In 2006 schreef ik al eens over Shotcode, ook zo’n alternatief voor de streepjescodes die je ziet op producten.

Maar ik wilde helemaal geen nieuw formaat, ik wilde gewoon die eenvoudige streepjescodes kunnen lezen die op boeken, pakken melk en zowat alle andere denkbare producten staan. Daar heb je tenminste wat aan leek mij. En dan wilde ik het als programma op mijn telefoon, mijn iPAQ 914c, zodat ik niet nog een extra barcodescanner zou hoeven aan te schaffen en ik de scanner altijd bij me zou hebben. Dat moest kunnen want ook voor Shotcode en het Microsoft Tag formaat is zulke software beschikbaar.

Dus ging ik op zoek.

1D v.s. 2D
Het eerste dat ik leerde was dat er verschil is tussen 1D en 2D barcodes. De 1D (1 dimensionale) barcodes zijn de ‘streepjescodes’ die ik kende van de producten en die barcodes hebben slechts een beperkte hoeveelheid informatie: een cijfer, weliswaar in veel gevallen bestaande uit 12 tekens, maar qua inhoud dus slechts heel beperkt.
Al die info die je bijvoorbeeld op je kassabon ziet is niet in de streepjescode aanwezig, maar in de kassacomputer.
De 2D (2 dimensionale) barcodes zijn meestal vierkant, maar in het geval van ShotCode zijn de rond, en kunnen veel meer informatie bevatten. Ik zal verderop in de post nog een aantal voorbeelden plaatsen, maar je kunt er ‘gewoon’ een URL (internetadres) voor een website in kwijt, maar ook complete contactinformatie, informatie over een evenement (datum/tijd etc), een locatie, een 06-nummer met tekst voor een SMS-bericht.

Zowel voor 1D als voor 2D barcodes zijn er veel verschillende formaten. Je kunt een overzicht vinden op de Nederlandstalige Wikipedia-pagina, de Engelstalige pagina heeft ook een overzicht van 2D codes, waarvan je op deze pagina eveneens een uitgebreid overzicht te vinden is.

Open of gesloten?
Een belangrijk aandachtspunt bij zo’n formaat voor barcodes is de vraag wie de eigenaar van die code is. In het geval van Microsoft Tag is het (hoe kan het ook anders) een formaat dat van Microsoft zelf is (proprietary). Dat is ook het geval bij Shotcode.
QR code is sinds 2000 een ISO standaard. En dat verschil merk je, het aantal sites waar je de barcodes kunt maken en het aantal tools waarmee je de code kunt lezen is een stuk groter dan bij Microsoft Tag of Shotcode. Een andere formaat dat het tot ISO standaard geschopt heeft is Datamatrix.

Voor 1D barcodes is EAN-13 inmiddels het nagenoeg universele formaat voor de producten die je in de winkel tegen komt.

1D barcodes maken en lezen
Het maken van 1D barcodes is redelijk eenvoudig. Er is software voor te koop of te downloaden, maar je kunt het ook gewoon online doen, bijvoorbeeld via deze website.

Het scannen van die codes blijkt echter een stuk minder eenvoudig. Natuurlijk, voor minder dan 100 euro koop je al een goedkope barcodescanner, maar dat vond ik een beetje overkill op het moment (let op het voorbehoud).
Ik heb een gratis 1D en 2D barcode reader gevonden voor o.a. de iPhone en een aantal telefoontoestellen met camera en java-ondersteuning: zxing, maar die werkt helaas niet op mijn iPAQ 914c. Ook de Barcorama applicatie, die daar vanaf geleidt is, levert geen werkend resultaat op mijn iPAQ.

Als er iemand is die een werkende 1D scanner-tool voor op mijn iPAQ kan vinden dan hou ik me heel erg aanbevolen. Op dit moment vallen betaalde oplossingen wat mij betreft overigens bij voorbaat af. Ik zou bereid zijn er een klein bedrag (minder dan 50 euro) voor te betalen als ik vooraf een testversie zou kunnen installeren waarmee ik kan testen dat hij ook daadwerkelijk werkt.

1D barcodes scannen met handscanner
Een alternatief is het gebruik van een handscanner zoals bijvoorbeeld de in de vorige eeuw geflopte CueCat die je links en rechts nog voor niet al teveel geld op de kop kunt tikken ($15,- inclusief verzendkosten).
Ik heb de CueCat gebruikt om de 130 boeken die ik bij Librarything toegevoegd hebt te scannen en het werkt redelijk, maar niet perfect. Je moet de scanner redelijk recht houden en je moet wat gevoel krijgen voor de snelheid waarmee je scant.
Voor producten die niet zo vlak en recht zijn als boeken is het ding echter niet geschikt.

1D barcodes scannen met webcam
Heb je geen CueCat, maar wel een webcam dan kun je er ook voor kiezen om die te gebruiken. Helaas ook hier niet helemaal ideale oplossingen, maar wel een aantal interessante sites.

Gurulib
Guru Library is a free online personal library database where you can easily keep track of your games, movies, books, and music. Guru Library is designed to automatically organize and categorize your collection with the fewest data entry possible. At GuruLib.com you can either keep your library private and protected, or you can make it public and allow your friends to browse through your proud collection. You and your friends can also discuss about the latest games, movies, music, or books, as well as make suggestions, on our message boards.
Gurulib biedt je de optie om spullen aan je database toe te voegen door de barcode voor je webcam te houden. De barcodelezer maakt gebruik van Flash en je hoeft geen aparte software te installeren om het te gebruiken.
Je kunt het hier online testen en hier staat een filmpje met uitleg online.

Barcodepedia.com
Iets vergelijkbaars gebeurt bij Barcopedia.com. Dat is een grote online database met informatie over de producten, je kunt streepjescodes scannen met je webcam en ziet dan de aanwezige informatie. Is er nog niets bekend over het product dan kun je die info zelf toevoegen.
De gebruikte flash component is downloadbaar maar heeft kuren, ik krijg hem in ieder geval niet op een eigen pagina aan de praat. Dat is jammer want online werkt hij perfect.

Op de Barcopedia site wordt overigens verwezen naar UPCdatabase.com. Die site is vergelijkbaar met Barcodepedia.com maar dan (ook) met Cuecat optie

Ik kwam nog een aantal andere sites tegen met flash-componenten die streepjescodes kunnen scannen (zie hier, hier en hier) maar ook dat zijn geen downloadbare componenten die je op je eigen site of computer, of in combinatie met je eigen applicatie kunt gebruiken.

In potentie dus best leuk en werkbaar, maar nog niet iets wat ik zo kan inzetten en al zeker niet op mijn iPAQ omdat ik daar geen flash kan gebruiken in de browser.

2D barcodes maken en lezen
Dan de 2D barcodes maar eens proberen. Van de ‘open’ varianten kwam ik QR Code het meest tegen, dus ging ik op zoek naar een gratis reader voor op mijn iPAQ.
Gelukkig was de eerste poging meteen raak: i-nigma is gratis, snel, het werkt op mijn iPAQ én het leest ook Data Matrix codes.

Het maken van QR codes blijkt ook heel eenvoudig. Op deze website kun je QR codes maken voor eenvoudig URLs, afspraken/evenementen, SMS-berichten, contact info, coördinaten.

Ik heb er hieronder een aantal gemaakt:
ICT en Onderwijs Blog URL - Klik voor grotere versie Pierre Contactinfo - Klik voor grotere versie Pierre werklocatie - Klik voor grotere versie Google zoekopdracht - Klik voor grotere versie Pierre SMS - Klik voor grotere versie

Het mooie van de i-nigma reader is dat als ik een URL scan, ik automatisch doorgestuurd wordt naar de browser op mijn telefoon, scan ik een SMS-code dan wordt meteen een SMS-bericht aangemaakt met het nummer en de tekst ingevuld, het scannen van contactinfo maakt automatisch een contactpersoon aan, alleen de afspraak begreep de reader niet.

Conclusie
Goed, helaas dus nog geen 1D reader voor op mijn iPAQ, wel weer wat bijgeleerd over 2D barcodes. De i-nigma reader blijft zeker op mijn telefoon staan. Die is zo handig en snel te gebruiken dat ik me daarvoor kan voorstellen dat ik zo af en toe een QR code zou scannen als ik ze tegen kwam in plaats van het gewoon intypen van de tekst.

4 1 stem
Bericht waardering
11 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
JoG
JoG
13 jaren geleden

Ten behoeve van enkele geocaches heb ik al eens de freeware bcTester gebruikt. Misschien heb je er een keer wat aan?

Pierre
13 jaren geleden

Ik had bcWebCam uitgeprobeerd, maar dat werkte zo slecht in combinatie met mijn webcam (die het in andere gevallen een stuk beter deed) dat ik hem niet genoemd heb in het bericht. Ben nu bcTester aan het downloaden, had dat niet als aparte toepassing herkend.

….deze heeft geen optie om een barcode in te scannen via webcam of op een andere manier. Hoe gebruikte jij dit programma dan voor geocaches?

Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
13 jaren geleden

Jammer dat het geen 1D reader hebt kunnen vinden Piere. Ben ik zelf namelijk ook al een tijd naar op zoek. Denk dat dit idd wel erg handig kan zijn.

Shotcodes e.d. zijn een leuk, maar ook niet ideaal. Werking van dit systeem is heel erg afhankelijk van de kwaliteit van de fotocamera van je telfoon. Op mijn Nokia deden deze het perfect, maar op mijn Palm werken ze helemaal voor geen meter.

Pierre
13 jaren geleden

Dan zou je toch eens de i-nigma reader moeten proberen. Ik weet niet of jouw Palm-toestel ondersteund wordt. Ik heb er geen aandelen, maar de snelheid waarmee de herkenning loopt en het feit dat je niet eerst een foto hoeft te maken, maar gewoon mikt en het apparaat scant hem meteen vond ik heel prettig.

thom
thom
13 jaren geleden

op de nieuwe nokia n95 zit deze software standaard op,
miss moet je is naar die software op zoek gaan,(heb het overigens nog nooit gebruikt)
groeten thom

Pierre
13 jaren geleden

De Nokia N95 heeft Symbian OS als besturingssysteem en niet Windows Mobile.
Toen ik het als zoekopdracht gebruikte kwam ik bij dit bericht met een vergelijking tussen die software op de Nokia N95 en NeoReader, een andere gratis 1D en 2D reader. Maar helaas ook niet voor Windows Mobile, wel voor de iPhone. Ik had dus toch een iPhone moeten kopen blijkt maar weer.

JoG
JoG
13 jaren geleden

In bcTester opende ik de .png files van de geocaching.com website zoals die bij zo’n cache worden weergegeven / gebruikt.

Enkele voorbeelden van dergelijke caches zijn: ‘ Natuurlijk Leudal Nr. 14 Roggel‘ en ‘ A Cache in Eindhoven‘.

Tip. In het draadje ‘ Cameratelefoons met standaard barcodelezer / barcode-cache(s)‘ op het forum van geocaching.nl vind je misschien nog nuttige informatie?

Margreet
13 jaren geleden

@Pierre,
Misschien leuk om ook eens te kijken naar de nieuwe versie van Mscape (2.5). Die biedt de mogelijkheid om te werken met 2D-barcodes: http://wiki.mscapers.com/bin/view/Exp… Ik heb me laten vertellen dat die functionaliteit het goed doet.

Willem
13 jaren geleden

Mede naar aanleiding van dit verhaal realiseerde ik me dat ik nog een cuecat heb liggen. Uit de stofdoos gehaald en hij werkt perfect! Dank voor je uitgebreide verhaal!

Willem
13 jaren geleden

In een vervolg op dit verhaal zul je zeker aandacht willen besteden aan Microsoft tagging
Ik weet niet of ik eraan toekom erover te berichten dus geef het graag aan jou door. Heb er even mee gespeeld en moet zeggen dat het perfect werkt!

Pierre
13 jaren geleden

Hoi Willem,

Ik heb Microsoft Tag ook geïnstalleerd staan en verwijs er ook in het bericht hierboven naar. Ziet er kleurrijk uit, maar ik vraag me af waarom we nou *weer* een Microsoft-eigen format moeten hebben. Alleen omdat het nét wat beter zou werken dan die anderen?