aug 312011
 

Ik ben er nog niet helemaal uit of dit nou een goed ding of een slecht ding is. Maar ik vind het in ieder geval inventief. Chegg, een op het onderwijs gerichte boekenverkoper in de VS heeft namelijk iets slims bedacht. Als je via de site een boek op papier besteld (want ja, dat doen veel mensen nog), dan kun je voor $1,99 voor een periode van 7 dagen toegang tot de eBook-versie van dat boek bestellen (het aanbod is nog niet voor alle boeken beschikbaar). Dat betekent dus dat je meteen in het boek kunt beginnen met lezen. Het heet dan ook heel toepasselijk “Read while you wait”.

Je kunt de optie alleen er bij kopen als je het boek op papier koopt. Logisch ook wel, als je graag elektronisch wilt lezen dan zul je, indien aanwezig, de eBook versie moeten kopen. En dan voor een bedrag dat meestal flink hoger ligt dan die $1,99.

Ik zou wel eens willen horen hoeveel studenten er gebruik van maken. Als ik nog boeken op papier zou willen hebben, dan zou dit voor mij in ieder geval wel een optie zijn. Dan hoefde ik niet eerst een paar dagen te wachten totdat er een boek aan kwam, maar zou ik meteen kunnen starten met lezen/leren.

(getipt door Mashable)

 Reacties uitgeschakeld voor Lees een boek alvast terwijl je wacht totdat het afgeleverd wordt  Tags:

SURFmedia stopt per 31 december 2012

 Gepubliceerd door om 11:58  SURF
aug 302011
 

Oef, dat was even een mailtje vanochtend: “SURFnet heeft besloten om te stoppen met SURFmedia, na een evaluatie van haar videodienstverlening die zij samen met instellingen en gebruikers heeft uitgevoerd. De toegevoegde waarde van SURFmedia ten opzichte van gebruikte alternatieven door instellingen en gebruikers, rechtvaardigen niet meer de aanzienlijke kosten die zijn gemoeid met het aanbieden van SURFmedia.”

Het gebeurt weliswaar niet per direct, maar per 31-12-2012, dus we hebben nog even de tijd om de content op andere plekken onder te brengen, maar dit is geen goed nieuws. Ook de live streaming voorziening van SURFnet gaat per die datum uit de lucht. Op deze pagina kun je meer uitleg vinden.

Leuker Leren met Squla

 Gepubliceerd door om 14:05  e-Learning, Gaming, Onderwijs
aug 292011
 

Squla Startscherm Afgelopen week kwamen mijn kinderen thuis van school met een aanbieding van Squla. Squla wordt ontwikkeld door FutureWhiz Media in samenwerking met Cito. Squla noemt zichzelf “de leukste plek om te leren”. De site richt zich op leerlingen van de groepen 4 t/m 8 van de basisschool en met ingang van dit jaar ook op het eerste jaar van de brugklas. Idee achter de site is dat leerlingen door middel van spelletjes langer en intensiever met hun lesstof aan de slag gaan.

Squla is geen gratis omgeving. Er wordt geen subsidie ontvangen en er staat geen reclame op de site. Ouders sluiten een abonnement af voor hun kinderen om toegang te krijgen tot de vragen/spellen. Ik heb van Squla een tijdelijk account gekregen zodat ik een kijkje kon nemen in hun omgeving.
Lees verder….

Late Komkommertijd dit jaar?

 Gepubliceerd door om 06:58  Algemeen
aug 292011
 

Het kan natuurlijk aan mij liggen, maar ik vraag me af of we op het moment te maken hebben met een dip in het nieuws. Nou had ik het de afgelopen paar dagen wat drukker met andere dingen, vrijdag de HBO-fietstocht, zaterdag de eerste twee buitenduiken als onderdeel van de PADI Open Water training, maar ook vanochtend weer weet Google Reader nauwelijks nieuws te brengen.
En zelfs het “Verkennen” venster, waar Google Reader berichten toont van feeds waar je weliswaar niet op geabonneerd bent maar waarvan Google Reader op basis van jouw feeds denkt dat je die interessant zult vinden, is alweer leeg.

Wellicht trekt het ook weer aan als weblog.nl eindelijk klaar is met de migratie van haar 389.957 weblogs. Daar zijn ze al een dag of vijf mee bezig. Helaas zijn ze zo snugger geweest om de RSS-feeds van al die weblogs (tijdelijk) te ‘vervangen’ door die van hun eigen site. Maar zodra er iemand bij het bericht over de migratie reageerde dan werd die RSS-feed vernieuwd. Maar omdat diezelfde feed niet aan één weblog hangt, maar blijkbaar aan ze allemaal, kreeg iemand die de RSS-feed van meerde weblog.nl blogs volgt, die berichten meerdere keren. Ik heb dus de hele conversatie (en er waren veel reacties) vaken voorbij zien komen dan me lief was.

Nou ja, hoe dan ook. Geen sprake van een dip in de motivatie wat mij betreft, maar minder nieuws betekent ook minder posts.

 Reacties uitgeschakeld voor Late Komkommertijd dit jaar?  Tags:

Zaterdagavond filmpje: iPod Magie

 Gepubliceerd door om 19:52  Grappig, iOS
aug 272011
 

http://youtu.be/jvXqXcVF5S8

Het filmpje is al van afgelopen juni, maar ik kwam het vandaag pas tegen bij extendlimits. Marco Tempest liet het ook zien tijdens een TED Talk en er is naar verwezen vanuit Mashable, maar als jij het ondanks dat alles ook nog niet gezien hebt, dan zou ik er zeker even 4 minuten en 22 seconden voor gaan zitten!

 Reacties uitgeschakeld voor Zaterdagavond filmpje: iPod Magie  Tags: , ,

Steve Jobs stapt op als CEO van Apple

 Gepubliceerd door om 00:59  Algemeen
aug 252011
 

Het is een bericht dat komende nacht in de VS overal online te lezen zal zijn en ook morgen (als het hier dus weer dag is) in Nederland 1000x herhaald zal worden. Maar het vertrek van Steve Jobs als hoogste baas bij Apple is dan natuurlijk ook wel meganieuws.
Niet geheel onverwacht natuurlijk, de beste man had al geruime tijd problemen met zijn gezondheid. Ook is het heus wel zo dat Apple als bedrijf heel wat slimme mensen in huis heeft. Maar een Apple zonder Steve Jobs is (hoewel het natuurlijk vroeger ook een tijd zo is geweest, toen ging het bergaf) eigenlijk nog niet echt voor te stellen.

Nu is hij ook niet helemaal weg, hij blijft aan als voorzitter van de raad van bestuur, maar de functie van CEO wordt overgenomen door Tim Cook die de functie in het verleden al eerder waarnam tijdens ziekteverlof van Steve Jobs.
Lees verder….

aug 242011
 

HP heeft de Tablet markt razendsnel verlaten, Lenovo start volgende week met het uitleveren van de Lenovo ThinkPad Tablet. Het is een tablet op basis van Android 3.2 waarbij Lenovo zich, zoals je ook in bovenstaand filmpje kunt zien, voornamelijk op de zakelijke markt lijkt te richten. Ze noemen het “the business tablet”.
En hoewel ik hem niet in handen gehad heb (helaas), zijn de specs indrukwekkend. Vooral ook wat aansluitingen betreft. Naast een mini-HDMI aansluiting waarmee je de tablet ook aan een monitor of TV aan kunt sluiten zitten er ook een USB 2.0 aansluiting (voor USB-sticks!), een mini-USB aansluiting en een SD-kaartlezer in. Een 2 Megapixel camera aan de ene kant en een 5 Megapixel camera aan de andere kant zouden voor voldoende kwaliteit bij foto’s, video’s en videoconferencing moeten zorgen.
Voor IT-afdelingen zitten er blijkbaar de nodige “beheer op afstand” en encryptie zaken op, uiteraard nodig als je je op de zakelijke markt wilt begeven.
Lees verder….

aug 232011
 

Reclame op je iPad Toen ik vandaag bij thuiskomst een reclamefolder van de Gamma op de deurmat zag liggen en doorbladerde dacht ik “hé die ken ik al”. Nee, ik had de folder niet dubbel gekregen. Maar ik had hem al gezien op mijn iPad. Daar heb ik namelijk de gratis app van Reclamefolder.nl geïnstalleerd staan. Daar staan de krantjes van de Gamma namelijk ook in, net als een vijftal ander bouwmarkten (op de website 10!), 2 boeken/CD winkels (website: 15), 2 computerzaken (website: 9), 7 drogisterijen (website: 16), 6 elektronicazaken (website: 18), 13 Huis & Tuin winkels (website: 32), 6 kleding en schoenenwinkels (website: 32), 1 speelgoedwinkel (website: 5), 4 sportwinkels (website: 10), 13 supermarkten (website: 26), 3 telecombedrijven (website: 7) en 9 warenhuizen (website: 21).

Ik zag nu pas bij het maken van het bericht dat het aanbod van folders op de website véél groter is dan in de iPad applicatie. De reden daarvoor ken ik niet. Ik kan me voorstellen dat ze daar geen gebruiksrechten voor hebben of dat de folders niet in een formaat beschikbaar zijn waar ze wat mee kunnen.
Lees verder….

Preview van Windows 8

 Gepubliceerd door om 12:14  iOS
aug 222011
 

Het is er nog niet. En bij Microsoft moet je natuurlijk altijd eerst even afwachten hoe het er allemaal uiteindelijk uit gaat zien, maar wat ik in bovenstaand filmpje zie, ziet er veelbelovend uit als het gaat om de kansen van Microsoft in de Tablet markt. Hoe dat zit in de PC markt, is wat mij betreft nog even de vraag. Het lijkt er op alsof Microsoft met Windows 8 Apple te slim probeert af te zijn. Waar er nu al een ontwikkeling te zien is waarbij Apple steeds meer componenten van iOS integreert in Mac OS, zo lijkt Microsoft met Windows 8 sneller met één besturingssysteem te komen dat zowel geschikt zou moeten zijn voor PC’s, maar zeker zo goed moet werken op tablets.

In hoeverre dat kan/gaat lukken is nog even de vraag. Sterk is de comptabiliteit met Windows 7 en met de bestaande Windows omgevingen: al je applicaties blijven bruikbaar. Maar daar ligt dan ook weer een gevaar. Want de applicaties die voor Windows 7 en eerder ontwikkeld zijn, houden meestal helemaal niet zo’n rekening met touchbediening. Dus Microsoft zal afhankelijk zijn van de snelheid waarmee ontwikkelaars ook daadwerkelijk hun applicaties gaan willen aanpassen. Microsoft kan zich ook geen tweede Vista debacle permitteren. Windows 8 moet gewoon in één keer goed zijn. Maar als de applicaties snel genoeg komen en het energieverbruik van Windows op tablets concurrerend is, dan zou dit wel eens een interessante derde speler in de markt kunnen worden.

Voorlopig maar eens even afwachten tot december als de eerste builds beschikbaar gaan komen voor ontwikkelaars.

aug 212011
 

Dive Computer Training Gisteren hebben we onze derde duikmiddag gehad en daarmee zitten onze 5 binnenduiken er op. Ook het theorie-examen hebben we netjes afgerond, resten ons dus nog twee dagen met buitenduiken voordat we aan de eisen van het PADI Open Water Diver brevet voldaan hebben.

Uit de informatie uit het cursusboek dat we gebruiken, werd duidelijk dat de meeste duikers tegenwoordig een duikcomputer gebruiken bij het duiken. Zo’n computer houdt een aantal zaken voor je bij, zoals de diepte, themperatuur, de tijd die je onder water bent, de stijgsnelheid etc.
Daarnaast bevat hij een logboekfunctie waarmee je achteraf die informatie ook weer eenvoudig kunt opzoeken, eventueel op je computer kunt inlezen en (weer eventueel) online kunt zetten.
Dus keken wij ook rond naar een duikcomputer én kwamen daarbij een e-learning oplossing tegen waarmee je kunt leren om met die duikcomputer te werken. Voldoende materiaal voor een post.
Lees verder….