Elektronisch Leren voor Onder Water

Dive Computer Training Gisteren hebben we onze derde duikmiddag gehad en daarmee zitten onze 5 binnenduiken er op. Ook het theorie-examen hebben we netjes afgerond, resten ons dus nog twee dagen met buitenduiken voordat we aan de eisen van het PADI Open Water Diver brevet voldaan hebben.

Uit de informatie uit het cursusboek dat we gebruiken, werd duidelijk dat de meeste duikers tegenwoordig een duikcomputer gebruiken bij het duiken. Zo’n computer houdt een aantal zaken voor je bij, zoals de diepte, themperatuur, de tijd die je onder water bent, de stijgsnelheid etc.
Daarnaast bevat hij een logboekfunctie waarmee je achteraf die informatie ook weer eenvoudig kunt opzoeken, eventueel op je computer kunt inlezen en (weer eventueel) online kunt zetten.
Dus keken wij ook rond naar een duikcomputer én kwamen daarbij een e-learning oplossing tegen waarmee je kunt leren om met die duikcomputer te werken. Voldoende materiaal voor een post.

Selectie van een duikcomputer
Er zijn veel verschillende duikcomputers te koop, in uiteenlopende prijsklassen. En er zijn een aantal manieren om een duikcomputer te selecteren. Je kunt er bijvoorbeeld eerst een aantal verschillende huren en uitproberen. Je kunt anderen vragen wat zij van hun exemplaar vinden, je kunt online fora nazoeken én je kunt je natuurlijk laten adviseren in een goede duikwinkel.

Daarnaast kun je ook een online training bekijken. Divecomputertraining.com heeft een heleboel uiteenlopende online trainingen. Een daarvan: “How to choose a dive computer” is helemaal gratis. In een aantal korte filmpjes geeft de training je een goed overzicht van waar je op kunt/moet letten. Ook kun je hun online selectietool gebruiken om de meeste duikcomputers met elkaar te vergelijken.

Het was voor ons al redelijk duidelijk geworden dat we een model wilden dat we om de arm konden dragen. Als je meteen een eigen trimvest aanschaft, dan zou je ook kunnen kiezen voor een model dat in de console ingebouwd zit. Maar voor nu wilden we er eentje die los te gebruiken is. Dat betekende ook haast automatisch dat we gingen voor een model zonder informatie over de luchtvoorraad. Dat zou dan draadloos moeten en dat is ongeveer 100-200 euro extra.

Nog wat meer weten over duikcomputers
De gratis course over het selecteren van een duikcomputer was leuk, maar ik wilde nog wat meer weten. Ik heb daarom ook de course “Introduction to Dive Computers” gevolgd. Die kost $3,99 (€2,85). De module gaf net wat meer informatie over duikcomputers. Voor die $3,99 heb ik 12 maanden lang toegang tot de module.
Dive Computer Training Dive Computer Training

Geen GPS?
Als zijstapje: ik vond het eerst vreemd dat ik overal alleen maar duikverslagen zag waarbij een profiel van de diepte tijdens de duik getoond werd. Waarom geen GPS-tracks?
Nou, dat komt niet omdat een iPhone niet op die diepte zou werken. Maar “gewoon” omdat de GPS-signalen zó zwak zijn dat een klein beetje water al genoeg is om ze in zijn geheel tegen te houden. Dus op 10, 20 of 30 meter kun je geen GPS signalen opvangen.
Helaas, maar dus geen gedetailleerde GPS logs.

Dive Computer Training
Suunto Zoop
De keuze is uiteindelijk gevallen op de Suunto Zoop. Het is waarschijnlijk zo ongeveer de goedkoopste duikcomputer die er te vinden is. Hij is geschikt voor zowel gewone duiken als duiken met Nitrox. Heeft ondersteuning voor duiken op verschillende hoogten en je kunt een aantal behoudendere persoonlijke profielen kiezen.

De handleiding die je er bij geleverd krijgt (en die vooraf al online te downloaden is), is weliswaar compleet, maar niet heel duidelijk. Geen probleem, ook hier is een aparte online training voor te koop, de “Zoop Online Specialty Class“. Die kost $4,99 (€3,57) waarbij je ook weer 12 maanden toegang krijgt tot de training.
Dive Computer Training
Het grote voordeel van de training ten opzicht van de handleiding vond ik dat de training veel visueler was. Natuurlijk had de handleiding ook plaatjes, maar met de duikcomputer voor je op je beeldscherm en een stem die je door de stappen heen praat gaat het voor mij toch een stuk sneller.
Sowieso is het wel fijn om ook te zien hoe de computer onder water functioneert. Want niet alle functies en weergaven zijn boven en onder water hetzelfde. Sommige dingen, zoals de alarmen die je krijgt als je bijvoorbeeld te snel stijgt, te lang onder water blijft etc. wíl je eigenlijk niet eens ooit zelf te zien krijgen, maar in de training kun je zien en horen wat er dan gebeurt.

De opbouw van het beeldscherm tijdens de trainingen en eigenlijk de hele site is wat rommelig. Maar na drie trainingen ben ik meer dan tevreden over de kwaliteit. Elke onderdeel van een course begint met een introductie, dan een aantal onderdelen en tenslotte een quiz. De hele course wordt dan ook afgesloten met een quiz.
Natuurlijk heb je dan alleen laten zien dat je de vragen over je computer kunt beantwoorden, maar er zijn mogelijkheden om (bijvoorbeeld) een PADI “Distinctive Specialty Course” volgen waarbij je de duikcomputer ook in het water in een trainingssituatie gebruikt. Zo ver ga ik waarschijnlijk niet, ik heb inmiddels wel de indruk dat ik weet hoe hij werkt.
Ik gebruik de duikcomputer tijdens de twee buitenduiken en dan kom ik er vanzelf wel achter of dat zo is.

iPhone applicatie
Ik heb de trainingen voor het grootste deel om mijn laptop bekeken. De website en de trainingen werken echter ook zonder problemen op de iPad, daar heb ik ook een deel bekeken.
Voor de iPhone en de iPod Touch is er een speciale applicatie die je kunt installeren. Eigenlijk zijn het er twee: Er is de DiveComputerTraining app en de Suunto Dive Computers app. Beide apps zijn gratis en het enige verschil dat ik zo snel kon ontdekken was dat de Suunto applicatie alleen de Suunto courses liet zien en de andere liet ze allemaal zien. Dus geen reden om de je te beperken tot de Suunto app.
Dive Computer Training Dive Computer Training

Conclusie
Een ervaren duiker zal waarschijnlijk tijdens het lezen van dit bericht denken “jeetje, dat weet je toch allemaal wel?”. Ja, nu wel. Maar niet toen ik op zoek ging naar informatie.
Voor mij was de informatie voor een groot deel nieuw. De eerste twee trainingen hielpen me om een beeld te krijgen van wat er belangrijk was bij een duikcomputer. En omdat de derde training exact op “mijn” type duikcomputer afgestemd was sloot het perfect aan.
Vooral…omdat ik de training gevolgd heb voordat ik besloot de Zoop te bestellen. Zo wist ik dus voor aanschaf al wat de computer kon, hoe hij werkte en of hij voldoende was voor wat ik wilde kunnen doen.

Ik wou dat ik meer van dit soort trainingen te beschikking had. Of zijn die er ook? Hebben we in Nederland meer van dit soort micro-trainingen online die je voor een klein bedrag kunt volgen? Laat het me horen in de comments!

Disclosure
Ik ben niet verbonden aan DiveComputers.com en ben ook niet gevraagd om een review te schrijven. Ik heb gewoon betaald voor de trainingen waar ik aan deelgenomen heb. Ik kan geen uitspraak doen over de trainingen die ik niet zelf gezien heb.