Is de Lenovo ThinkPad Tablet ook interessant voor het onderwijs?

HP heeft de Tablet markt razendsnel verlaten, Lenovo start volgende week met het uitleveren van de Lenovo ThinkPad Tablet. Het is een tablet op basis van Android 3.2 waarbij Lenovo zich, zoals je ook in bovenstaand filmpje kunt zien, voornamelijk op de zakelijke markt lijkt te richten. Ze noemen het “the business tablet”.
En hoewel ik hem niet in handen gehad heb (helaas), zijn de specs indrukwekkend. Vooral ook wat aansluitingen betreft. Naast een mini-HDMI aansluiting waarmee je de tablet ook aan een monitor of TV aan kunt sluiten zitten er ook een USB 2.0 aansluiting (voor USB-sticks!), een mini-USB aansluiting en een SD-kaartlezer in. Een 2 Megapixel camera aan de ene kant en een 5 Megapixel camera aan de andere kant zouden voor voldoende kwaliteit bij foto’s, video’s en videoconferencing moeten zorgen.
Voor IT-afdelingen zitten er blijkbaar de nodige “beheer op afstand” en encryptie zaken op, uiteraard nodig als je je op de zakelijke markt wilt begeven.

De tablet is niet goedkoop, $499 voor het basismodel met 16GB en Wifi en vanaf $669 voor het model met 64GB geheugen. En dan moet je uiteraard nog het nodige betalen voor de accessoires zoals hoesjes, het handige toetsenbord dat je in het filmpje ziet, de stylus etc.

Stylus?
Jawel, de Lenovo ThinkPad heeft ook een stylus. En dan een echte, zoals je van een tabletPC gewend bent. Dus eentje waar je goed mee kunt schrijven, eentje die drukgevoelig is én waarmee tekstherkenning mogelijk is!

Dat zie je in bovenstaand filmpje vanaf 2 minuut 20 gedemonstreerd. Nog niet de tekstherkenning, dat deel was nog in bèta, maar je ziet wel heel duidelijk dat het schrijven op de tablet een stuk beter gaat dan je ooit met een stylus op de iPad voor elkaar zult krijgen.

En daarom rees bij mij eigenlijk de vraag of de ThinkPad Tablet niet ook heel interessant is voor het onderwijs. Zó vreselijk duur is de 16GB versie nou ook weer niet. De versie inclusief 1 stylus, het toetsenbord en hoesje kost $643,36 (= €446,47)
Dat is een stuk minder dan een iPad 2, want een 16GB exemplaar met smartcover, USB-adapter en HDMI-adapter (zonder toetsenbord) kost €585,99 bij Apple online in Nederland (in de VS kost deze combinatie $606, de wisselkoersen van Apple zijn nooit echt voordelig voor ons Europeanen).

Ik heb geen idee hoe het zit met op onderwijs afgestemde software onder Android. Boeken lezen, teksten bewerken, websites bezoeken (ook met Flash!), video’s bewerken, mail versturen, toegang tot de leeromgeving. Zover ik weet moet dat allemaal probleemloos werken.

Ter afronding nog maar een filmpje:

Hierin zie je het schrijven ook goed terug.

Laten we hopen dat Lenovo een wat langere adem heeft dan HP. En als er iemand is die een ThinkPad te leen heeft, ik neem hem graag in een review onder handen. Niet alleen als business user, maar zeker ook als educational user!

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Patrice Plet
10 jaren geleden

Het toestenbord en de stylus maakt hem functioneler dan de Ipad. Helaas heeft het toetsenbord geen batterij en vind ik de combi met toetsenbord er een beetje klungelig uitzien. De Asus Transformer heeft dit beter voor elkaar. Apple heeft weer als voordeel dat er meer onderwijs apps zijn.

trackback
10 jaren geleden

[…] Is de Lenovo ThinkPad Tablet ook interessant voor het onderwijs? » ICT & Onderwijs BLOG […]