Leuker Leren met Squla

Squla Startscherm Afgelopen week kwamen mijn kinderen thuis van school met een aanbieding van Squla. Squla wordt ontwikkeld door FutureWhiz Media in samenwerking met Cito. Squla noemt zichzelf “de leukste plek om te leren”. De site richt zich op leerlingen van de groepen 4 t/m 8 van de basisschool en met ingang van dit jaar ook op het eerste jaar van de brugklas. Idee achter de site is dat leerlingen door middel van spelletjes langer en intensiever met hun lesstof aan de slag gaan.

Squla is geen gratis omgeving. Er wordt geen subsidie ontvangen en er staat geen reclame op de site. Ouders sluiten een abonnement af voor hun kinderen om toegang te krijgen tot de vragen/spellen. Ik heb van Squla een tijdelijk account gekregen zodat ik een kijkje kon nemen in hun omgeving.

Account
Het idee achter Squla is dat kinderen een eigen persoonlijk account aanmaken. Alle prestaties en scores worden namelijk bij dat account opgeslagen. Het is daarom niet logisch om meerdere kinderen binnen een gezin een account te laten delen. Squla heeft op dit moment een aanbieding waarbij je per jaar €59,95 (in plaats van €79,95) betaald per kind. Voor twee kinderen betaal je nu €99,95 totaal voor een jaar.

Spellen
Squla Quiz Squla Quiz Squla Quiz Squla Levels
Er zijn een aantal verschillende spellen te vinden binnen de omgeving. Zo kun je een Quiz doen zonder tijdsdruk. Daarbij kies je eerst een vakgebied (Aardrijkskunde, Geschiedenis, Natuur en Techniek, Taal, Rekenen, Topografie, Spelling) en dan een niveau. Net als bij bijvoorbeeld Angry Birds (compleet mét sterren voor je score!), moet je eerst het eerste niveau vrijspelen voordat de hoger liggende niveaus beschikbaar komen. De quiz bestaat dan uit 10 vragen. Dat zijn meestal meerkeuzevragen (met 1 goed antwoord of met meerdere goede antwoorden) en soms open vragen (met een getal of stukje tekst als uitkomst). Voor goede antwoorden krijg je Squla Points en Experience Points. De Experience Points tellen mee voor je level binnen de omgeving. De Squla Points (SQP) kun je opsparen. Per maand kun je maximaal 100.000 SQP sparen en vanaf 2 Platinum SQP (= 200.000 SQP) kun je al cadeautjes uitzoeken (bioscoopbon ter waarde van 7,50 euro bijvoorbeeld).
Squla Cadeautjes

Je kunt er ook voor kiezen om de quiz mét de klok erbij te spelen. Dan krijg je ook punten voor de snelheid en moet je er voor zorgen dat je op tijd antwoord geeft. Je kunt een wedstrijdje doen met deelnemers die in dezelfde groep zitten als jij, je kunt zinnen of plaatjes raden, de Cito trainers met en zonder tijd spelen, begrijpend lezen oefeningen maken, spellen met blokken spelen en aan het rad draaien.

Bij spellen met blokken moet je een zo hoog mogelijke stapel maken van blokken.
Squla Blokken stapelen
Je moet dus niet alleen het juiste antwoord invullen, maar ook op het juiste moment op de Antwoord knop klikken zodat de blok op de stapel valt in plaats van er naast.

Squla Draai het Rad Squla Draai het Rad Squla Draai het Rad
Bij het draaien aan het rad kies je een vakgebied en de computer kiest dan een tegenstander voor je. Doel is hier om meer vragen goed te hebben dan je tegenstander, maar omdat er ook een klok in de quiz verwerkt zit, moet je ook nog zo snel mogelijk antwoord geven. Best pittig dus, zeker omdat je weet dat je tegen een echte tegenstander speelt.

Elke maand is er een Nieuwsquiz met actuele vragen over zaken die onlangs in het nieuws zijn geweest. Door de Nieuwsquiz te spelen maak je kans op een halfjaar lidmaatschap op Squla. Het is niet duidelijk of de quiz rekening houdt met de snelheid waarmee je de vragen beantwoordt. Nu is het opzoeken van vragen waar je het antwoord niet op weet namelijk heel eenvoudig.

Ook is er een onderdeel “filmpjes”:
Squla Filmpjes
Je kunt hier een aantal korte filmpjes vinden over een aantal onderwerpen, zoals bijvoorbeeld uitleg over hoe percentages werken aan de hand van het opladen van de accu van een telefoon. Ik vond het een wat ongelukkig gekozen voorbeeld omdat er vanuit gegaan wordt dat het laden van de accu lineair gebeurt en dat is afhankelijk van de accu en de lader. Ook is er geen rechtstreekse koppeling tussen de quizzen en de filmpjes. Het zou logisch zijn dat ik het filmpje krijg aangeboden als ik veel fouten maak bij een quiz over percentages, maar ook dat ik eenvoudig naar een geschikte quiz kan springen als ik het filmpje bekeken heb en wil kijken of ik het nu snap.
Iets voor een volgende versie van de site wellicht.

Rapport
Squla Berichten Squla Prijzenkast Squla Rapport
Het doen van spelletjes is natuurlijk leuk, maar je wilt ook weten of je het goed gedaan hebt. En als dat zo is, dan wil je dat laten zien. De rapportage is dan ook uitgebreid, ik moet bekennen wat mij betreft ook wel overweldigend.
Bij het berichten-venster kan ik zien wat ik allemaal nieuw gedaan heb, welke “achievements” ik gewonnen heb. In de prijzenkast kan ik zien welke “prijzen” ik allemaal verdiend heb. Sommige van die prijzen wil je eigenlijk niet verdienen. Zo won ik de “Blijf proberen” beker omdat ik tijdens een quiz niet 1 antwoord goed had. Nee, ik had ze niet alle 10 fout, maar ik had de quiz opgestart en weer afgesloten. Maar stel dat ik wel alle 10 de vragen geprobeerd had en ze fout had gehad, was ik dan blij geweest met die beker in mijn prijzenkast?

Vanuit je profiel kom je  bij je rapport. Daar zie je de resultaten voor de quizzen samengevat per vak. Maar hier worden dan alleen de resultaten meegenomen van quizzen die je op het niveau van je eigen groep heb gespeeld. Mijn account was in groep 7 ingedeeld. Daarom kon ik steeds kiezen uit het spelen van de quiz op niveau van groep 6 (1 lager), groep 7 (de groep waar ik in zat) en groep 8 (1 hoger). De cijfers voor de quizzen die ik in groep 6 of 8 gedaan heb, worden nou niet in mijn rapport getoond. En dat terwijl ik een 10 had voor de toets topografie op groep 8 niveau!
Mooi is dat je je gespeelde quizzen terug kunt kijken en dan ook kunt zien welke vragen je fout had. Jammer daarbij is dat je alleen de vraag ziet en niet het juiste antwoord. Wel zo handig als je de vraag wilt nabespreken met je meester/juf of je ouders. Want hoewel de vragen, voor zover ik kan overzien, best goed zijn, is discussie mogelijk. Zo vind ik “veel woonruimte” geen eigenschap van een rijtjeshuis (ik had gekozen voor “weinige woonruimte”) en ik was het er dan ook niet mee eens dat mijn antwoord geen punten kreeg.

Samenvattend
Ik moet zeggen dat ik me prima bezig heb kunnen houden op Squla. Natuurlijk hoorde ik veel van de vragen zonder problemen te kunnen maken (en dat was gelukkig meestal ook zo), maar er waren ook wel vragen bij waar ik effe hard over moest nadenken. Mijn kinderen vallen beiden in de doelgroep en ook zij vinden het een leuke site. Nou vinden zij leren allebei niet vervelend, dus de vraag of ze door Squla meer zouden gaan leren is moeilijk te beantwoorden.
De cadeautjes zouden een extra stimulans kunnen zijn om met de site bezig te blijven. Het behalen van 100.000 SQP is niet gemakkelijk. Daar zul je heel wat uurtjes voor met de site bezig moeten zijn. De speler die op nummer 1 staat wat betreft score heeft sinds afgelopen april 19.759.418 Experience Points behaald en 200.498 SQP. Ikzelf had met een paar dagen spelen 39.433 XP en 13.366 SQP behaald. Ik denk dus dat je wel degelijk ook hier in de gaten zult willen houden dat je kind er niet té veel tijd mee bezig is. Maar dat is natuurlijk wel ook een beetje een luxe probleem. Zo lang het niet ten koste gaat van andere activiteiten (buiten spelen, slapen etc.) dan zullen kinderen er zeker niet slechter van worden.

Zoals gezegd, Squla is niet gratis, maar daarom wel vrij van reclame. Of de site het geld waar is, zal afhangen van het kind. Heb je een kind dat wat moeite heeft met leren en via deze site meer tijd steekt in het onder de knie krijgen van (delen van) de lesstof, dan lijkt het me snel de moeite waard. Heb je een kind dat ruim voldoende tijd heeft met de bestaande stof en waarvoor je op zoek wilt naar extra uitdaging? Ook die kan hier zijn of haar lol wel op. Die twee van mij vonden het afgelopen weekend heel leuk om te testen, maar of ze het komende week en komende maand ook nog volop spelen blijft op basis daarvan moeilijk in te schatten. Ik denk dat het heel slim zou zijn als Squla een gratis 30 dagen periode zou invoeren. Dan kun je als ouder je kind een maand lang de site laten uitproberen voordat je je voor een jaar vastlegt.

[Disclosure] Ik heb gratis toegang gekregen tot de site zodat ik de quizzen uit kon proberen en me een beeld kon vormen van Squla. De tekst en inhoud van deze blogpost komt echter volledig voor mijn rekening en is zoals gebruikelijk op persoonlijke titel geschreven.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
12 jaren geleden

[…] Leuker Leren met Squla » ICT & Onderwijs BLOG […]

nora
nora
12 jaren geleden

ik heb squla ook zelf

kai
kai
12 jaren geleden

super leuk

kai
kai
12 jaren geleden

super leuk ik wil het graag proberen

desiree
desiree
12 jaren geleden

ik vint het leuk