apr 302011
 

Een paar maanden geleden schreef ik dat er kansen waren voor Skype-concurrenten als het ging om mobiele videoconferencing. In dat bericht gaf ik al aan dat Skype net Qik had overgenomen.
Deze week zijn er een aantal berichten voorbij gekomen over uitbreidingen van de verschillende concurrenten/producten. Helaas heb ik er geen van kunnen testen (ik heb in de meeste gevallen de juiste hardware niet in huis). Daarom geen vergelijking wat betreft de videokwaliteit. Dus daarom alleen links naar berichten en filmpjes van anderen. Zoals je hierboven kunt zien kiest ook Fring er voor om gelikte promotiefilmpjes te maken in plaats van een echte demo van de opties.

Skype
Skype heeft aangegeven dat Skype Video voor Android er aan zit te komen. Maar het gaat dan in eerste instantie blijkbaar alleen om de versie voor Verizon 4G.
Wel hebben ze deze week Qik Video Connect beschikbaar gesteld. Daarmee kun je tussen Android en iPhone videoconferencen. Helaas heeft Qik geen desktopversie.

Fring
Fring ondersteunt sinds deze week groepvideoconferencing tussen maximaal 4 personen. Ook dit kan tussen Android en iPhone toestellen. Fring heeft geen desktopversie.
Je kunt hier een filmpje zien van Fring op een Android toestel met 3 gelijktijdige gebruikers.

Google Talk
Google Talk had op Android 3.0 al ondersteuning voor video, ook in combinatie met de desktopversie. Daar komt nu Android 2.3.4 bij. Via een gratis update kunnen dan ook handsets met Android 2.3.4 een videoverbinding opzetten met ofwel Android 3.0 tablets of de desktopversie.

Het zijn kleine stapjes….maar het zijn stapjes de goede richting op!

apr 292011
 

Op woensdag 6 april lieten maar liefst negen promovendi van de Universiteit van Utrecht, Open Universiteit, Technische Universiteit Twente, Eindhoven School of Education, en Fontys Hogescholen hun onderzoek zien voor een groep van ruim dertig aanwezigen.
Aan het woord kwamen achtereenvolgens

 • Niek van den Bogert (Het oog van de meester)
 • Menno Deen (Designing Playful Math)
 • Anouschka van Leeuwen (eTrail),
 • Chantal Gorissen (The effects of control versus autonomy in hypermedia learning environments)
 • Frank Leenaars (GearSketch)
 • Marjoke Bakker (Spelletjes voor het ontwikkelen van multiplicatieve vaardigheden)
 • Mieke Hagemans (Leerlingen ondersteunen in het sturen en managen van leren? Gebruik een conceptmap!)
 • Nele Coninx (Synchroon coachen van leraren in opleiding)
 • Nico Rutten (Computer Simulations in Science Education)

Het geheel werd vakkundig samengevat en teruggekoppeld door Gijsbert Erkens van de Universiteit Utrecht.

Je kunt hierboven de video vinden van de korte presentaties door de promovendi en de terugkoppeling door Gijsbert Erkens. Op deze pagina kun je ook de presentatiebestanden vinden en de links direct naar de individuele stukjes van de video

 Reacties uitgeschakeld voor Video en presentaties van de VOR divisie ICT bijeenkomst 6 april 2011  Tags: ,
apr 282011
 

Normaal gesproken zijn mijn treinritten tamelijk gewoontjes, saai bijna. Vandaag verliep de rit van Eindhoven naar Utrecht toch iets anders. Meer in de categorie: een paar camera’s er bij en het kan zo op TV en dan zou je denken “jeetje wat een flut script”. Het was natuurlijk vast ook veel spannender geweest als ik het verhaal via Twitter had verteld terwijl het gebeurde, maar dit was eigenlijk gewoon zo zot dat ik ook pas achteraf de tweet verstuurde “In de trein van Eindhoven naar Utrecht voltrok zich een liefdesdrama dat een klucht werd. Niet in 140 te vatten.” [link]

Tessa, Raymond, Ingrid en Erik wilden er meer over horen en omdat ik (met “dank” aan een buschauffeur met een doodswens) toch ruim op tijd voor mijn afspraak was, had ik tijd om het hele verhaal in brokjes van maximaal 140 tekens alsnog via Twitter te delen.

Na afloop stelde Peter de heel praktische vraag “Tjonge. Hoe moet je nu zo’n verhaal retweeten?” en daarom heb ik ze hierboven, met dank aan Slideshare, nog maar even bij elkaar gezet. Nog steeds als Tweets zodat je het verhaal kunt lezen zoals het op Twitter verscheen.
De terugreis van Utrecht naar huis was een stuk normaler helaas. Dus nog geen deel 2 in de planning. 🙂

Delicious gekocht door YouTube oprichters

 Gepubliceerd door om 19:35  iOS
apr 272011
 

Het ziet er naar uit dat Delicious een nieuw thuis gevonden heeft. En wel bij de oprichters van YouTube, Chad Hurley en Steve Chen. Dit is het bericht dat je nu op Delicious kunt lezen:

Yahoo! is excited to announce that Delicious has been acquired by the founders of YouTube, Chad Hurley and Steve Chen. As creators of the largest online video platform, they have firsthand experience enabling millions of users to share their experiences with the world. Delicious will become part of their new Internet company, AVOS.
To continue using Delicious, you must agree to let Yahoo! transfer your bookmarks to AVOS.
Reasons to let Yahoo! transfer your bookmarks
As soon as you let Yahoo! move your Delicious account, you will:

 • Enjoy uninterrupted use of Delicious.
 • Keep your Delicious account and all your bookmarks.
 • Keep the same look and feel of Delicious as you have today, and enjoy future innovations for the product.

It’s easy to have Yahoo! move your account to AVOS. When you do, you will be subject to the AVOS terms of service and privacy policy.
What happens if you do not move your bookmarks?

 • Delicious in its current form will be available until approximately July 2011.
 • After that, you will no longer be able to use your existing Delicious account and will not have access to your existing bookmarks or account information.

Ik ben benieuwd hoeveel gebruikers delicious is kwijt geraakt tussen december 2010 toen het bericht uitlekte dat Yahoo! de dienst wilde sluiten/afstoten. Maar het is nu zeker weer een site om in de gaten te houden. Ik ben benieuwd wat ze er van gaan maken.

Yammer op de iPad

 Gepubliceerd door om 07:17  iOS, SURF
apr 262011
 

Yammer op de iPad Ik beschik al een tijdje over twee Yammer-accounts: eentje bij SURFnet en eentje bij Fontys. Vervelend op de website van Yammer is dat je maar met één account tegelijkertijd ingelogd kunt zijn. Ook reageren via de mail is niet altijd even handig omdat het SURFnet-account alleen mails accepteert die via @ surfnet.nl verstuurd zijn en het Fontys-account alleen mails van @ fontys.nl
Veel gedoe dus om op een van beide plekken te reageren.

Daar is nu een beetje verandering in gekomen. Yammer heeft namelijk een nieuwe versie van hun iOS client uitgebracht en die ondersteund nu goed de iPad. En een van de goede dingen van die applicatie is dat ik er gemakkelijk meerdere Yammer-accounts aan kan toevoegen. Dat betekent dus dat ik niet iedere keer hoef uit te loggen en opnieuw in te loggen, maar dat ik gewoon kan schakelen tussen de accounts.
Eens kijken of het nu meer kan worden dan een plek waar ik alleen de conversaties volg.

(getipt door Techcrunch)

apr 262011
 

Afgelopen december kwam bovenstaand filmpje beschikbaar met uitleg over de mobile authentication oplossing die Egeniq in opdracht van SURFnet gebouwd had voor eenvoudige authenticatie en extra veilige authenticatie met behulp van je smartphone (iPhone / Android). De eenvoudige authenticatie houdt in dat je geen wachtwoord hoeft te onthouden, maar alleen een QR-code hoeft te scannen met je smartphone. De extra veilige authenticatie vereist dat je zowel de QR-code moet kunnen scannen als een pincode/wachtwoord invoert.

Er is nu ook een demo-implementatie van dit product beschikbaar waar je e.e.a. mee kunt uittesten. De applicatie om dat mee te testen zijn gratis te downloaden waarna je een account kunt aanmaken op een fictieve bank, PiggyBank.

Ik heb het geprobeerd en het werkt goed. Ik ben benieuwd of we het binnenkort ook bij echte banken terug zien.

apr 252011
 

Het lijkt alsof er niemand echt een antwoord heeft op de iPad van Appple. Maar de concurrentie kon wel eens uit een redelijk onverwachte hoek komen. B&N heeft een update voor de Nook Color uitgebracht waardoor die niet langer uitsluitend een eReader is (die je overigens wel al kon hacken naar een volwaardige tablet) maar een bijna complete Android tablet is geworden.

Bijna compleet omdat je (nog) geen toegang tot de volledige Android Market hebt. Ook niet helemaal compleet, vind ik, omdat het apparaat geen camera’s heeft. Ik weet wel dat de iPad 1 die ook niet heeft, maar daar komt, vind ik, alleen Apple mee weg.
Sterk punt van de NOOK Color is dat hij in de WiFi-versie slechts $249 kost. En dat is dus ontzettend weinig geld voor een blijkbaar best goede tablet.
Ik ben eens benieuwd hoe B&N verder gaat met dit product. En hoe Amazon hier op gaat reageren. Want als de NOOK Color blijft verkopen én zich zo blijft ontwikkelen, dan kan een Amazon tablet toch ook niet ver weg zijn?

[update] Ik heb een filmpje ingevoegd met een korte review van de update door the-ebook-reader.com. Het enthousiasme druipt nog niet van de update af zeker als het vergeleken wordt met de reeds bestaande hack.

apr 232011
 

Het is weer zo’n bewijs dat je niet altijd meteen moet reageren als een bedrijf zegt “we gaan er mee stoppen, zorg er voor dat je snel je materialen veilig stelt”. Of wellicht is dat nou ook weer niet zo verstandig, maar in dit geval baal ik wel dat ik afgelopen week al een aantal video’s veilig gesteld heb toen Google aangaf op korte termijn (29 april) zou stoppen met Google Video’s en dat je maar beter je video’s een voor een kon downloaden om ze dan weer een voor een op YouTube te zetten.

Ik zal duidelijk niet de enige zijn geweest die geklaagd heeft over het feit dat het wel heel sloom was dat ik zelf, handmatig die transitie moest uitvoeren. Niet dat mijn klagen er ook maar iets aan bijgedragen heeft, maar Google heeft geluisterd naar die andere klagers. En ze hebben nu een conversie ingebouwd in Google Video’s. Je kunt nu de video’s aanvinken die je wilt migreren, drukt op de knop “Upload video’s to YouTube” en klaar ben je.
De oorspronkelijke titel, datum, beschrijving gaan mee naar YouTube al worden ze toch gewoon naar uploaddatum in je tijdlijn gezet (de datum zie je als je de video gaat bewerken). Nog niet helemaal perfect, maar wel een stuk eenvoudiger om uit te voeren. Ik heb daarom al mijn 29 video’s even in één keer overgezet. Excuus dus voor de vervuiling van mijn YouTube tijdlijn. De meest recente video komt tijdelijk uit 2006.

 Reacties uitgeschakeld voor Eenvoudig Google Video’s migreren naar YouTube  Tags: , ,

Helemaal zonder draadjes

 Gepubliceerd door om 07:02  Android, iOS
apr 222011
 

Bij mijn werkgever krijgen steeds meer collega’s een Android telefoon. Niet omdat ze wellicht geen iPhone zouden willen, maar die passen nu eenmaal niet binnen het intern afgesproken budget voor dit soort aanschaffen. Op zich maakt het hen vaak ook niet uit. Voorheen hadden ze namelijk een PDA op Windows Mobile en een gewone basic GSM. Die twee apparaten vervangen ze nou door één apparaat. En het verlost hen van nog een reliek uit het verleden: synchroniseren via een kabeltje. Ze moesten voorheen hun PDA, en dan dus met name hun elektronische agenda, via Activ Sync actueel houden.

Het eerste wat ik hen dan vertel is: “een kabeltje dat gebruik je alleen nog maar om hem op te laden”. Op de Android toestellen beschikken ze namelijk over (in ieder geval) draadloos netwerk, en in een aantal gevallen 3G-netwerk. Ook thuis hebben ze meestal de beschikking over draadloos netwerk en als eenmalig de instellingen voor onze Exchange server zijn ingevoerd komen mails, vergaderverzoeken en afspraken direct op hun toestel binnen. Daarmee verdient dat Android toestel zichzelf redelijk snel terug.

Maar ja, dat kabeltje voor het opladen is natuurlijk ook niet altijd even handig.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Helemaal zonder draadjes  Tags: , ,

ReplayNote: Pencasten op je iPad #2

 Gepubliceerd door om 22:20  e-Learning, iOS
apr 212011
 

Toen ReplayNote voor het eerst in de App-store verscheen, heb ik het aangeschaft (voor €3,99) en getest. In het bericht erover was ik kritisch over de applicatie omdat er nog een aantal opties ontbraken waarvan ik vond dat ze absoluut noodzakelijk waren.
Dealbreaker vond ik de share functie. Ik kon nu alleen kiezen voor het delen in ReplayNote formaat (dan moet de andere partij ook ReplayNote hebben) of delen via YouTube. Maar het delen via YouTube ging dan altijd naar de ReplayNote account. Daar kon ik de pencasts dan niet meer verwijderen en ze waren altijd voor iedereen zichtbaar. Ook kon ik niets voorbereiden. Het was dus niet mogelijk om alvast wat afbeeldingen toe te voegen (die je dan tijdens de pencast verder kon toelichten) of alvast sommen of stukjes uitleg klaar te zetten voor tijdens de pencast.

De eerste reactie op het bericht begin maart was van de maker(s) van ReplayNote met de vraag of ik de opmerkingen voor hen kon vertalen naar het Engels. Dat heb ik gedaan en twee weken later kwam er een nieuwe versie uit waarbij het uploaden aangepast was. Nu kon je je eigen YouTube account gebruiken. De voorbereidingsmodus werd toen aangekondigd, daar was men nog mee bezig.
Probleem bij de YouTube oplossing was echter nog dat de filmpjes nog steeds standaard als openbaar geplaatst werden. Dat heb ik toen dus in de reacties aangegeven.

Vandaag kwam er weer een nieuwe versie van ReplayNote beschikbaar. En de YouTube upload is nu aangepast. Ik kan nu kiezen hoe de video beschikbaar moet komen (openbaar, privé of verborgen). En de voorbereidingsmodus is nu ook toegevoegd. Dat betekent dat je voordat je begint met opnemen eerst een paar pagina’s met foto’s of tekeningen klaar kunt zetten. Je kunt ook PDF’s toevoegen, maar dat deel heb ik nog niet getest (toevoegen gaat via iTunes).

Ik vind het top als een leverancier actief luistert naar opmerkingen van gebruikers en die dan ook verwerkt in de applicatie.
In English: I think it is great when a software developer / vendor listens to remarks made by buyers. In particular when that leads to the incorporation of needed/requested functionality. Like I say in the recording: I can now recommend ReplayNote as an application to use when you want to create pencasts on the iPad. ReplayNote can’t improve your handwriting on the iPad, that is a problem that only Apple can fix. But it can help you to quickly record a pencast.