Helemaal zonder draadjes

Bij mijn werkgever krijgen steeds meer collega’s een Android telefoon. Niet omdat ze wellicht geen iPhone zouden willen, maar die passen nu eenmaal niet binnen het intern afgesproken budget voor dit soort aanschaffen. Op zich maakt het hen vaak ook niet uit. Voorheen hadden ze namelijk een PDA op Windows Mobile en een gewone basic GSM. Die twee apparaten vervangen ze nou door één apparaat. En het verlost hen van nog een reliek uit het verleden: synchroniseren via een kabeltje. Ze moesten voorheen hun PDA, en dan dus met name hun elektronische agenda, via Activ Sync actueel houden.

Het eerste wat ik hen dan vertel is: “een kabeltje dat gebruik je alleen nog maar om hem op te laden”. Op de Android toestellen beschikken ze namelijk over (in ieder geval) draadloos netwerk, en in een aantal gevallen 3G-netwerk. Ook thuis hebben ze meestal de beschikking over draadloos netwerk en als eenmalig de instellingen voor onze Exchange server zijn ingevoerd komen mails, vergaderverzoeken en afspraken direct op hun toestel binnen. Daarmee verdient dat Android toestel zichzelf redelijk snel terug.

Maar ja, dat kabeltje voor het opladen is natuurlijk ook niet altijd even handig.

Ik heb me al eens eerder niet positief uitgelaten over draadloze elektriciteit en het automatisch “door de lucht” opladen van gadgets vind ik nog steeds niet iets waar ik naar uit kijk.

Maar wat me een beetje verbaasd is dat het opladen via oplaadmatten zo langzaam van de grond komt. Het idee daarbij is dan dat je je smartphone op een mat legt zonder kabels in het apparaat te hoeven steken en dat dan via de achterkant van de smartphone het opladen plaats vindt. De mat zelf is dan wel via een kabel aan het stroomnet verbonden. Het viel me bij dit bericht op Gottabemobile op dat er blijkbaar qua hardware maar heel weinig nodig is om dat mogelijk te maken. Nu is het een hoesje dat je er op zet, maar waarom nog geen toestellen met dit al direct ingebouwd?

Ik zou me iets kunnen voorstellen bij het argument dat de kosten nu nog te hoog zijn. Een hoesje kost nu nog zo’n $30-$50 dollar en een mat al snel bijna $100. Maar als dit in grotere aantallen direct in toestellen verwerkt zou worden, dan moet dat toch goedkoper kunnen?
Zouden we nog meemaken dat Steve Jobs een keer besluit dat die kabeltjes echt verleden tijd moeten zijn? Of zou hij veel te graag willen dat we eigenlijk gewoon iTunes (mét kabeltje) blijven gebruiken? Dat laatste lijkt me op zich niet zo waarschijnlijk want de iPhone kan nu 90% van de tijd al zonder iTunes (alleen bij het activeren en upgraden heb je iTunes écht nodig).

We zullen het zien. Het zou nog een stap verder gaan dan een universele micro-USB oplader zoals waar Europa naar streeft. Gewoon een universele mat ergens hebben liggen waar je je devices op kunt leggen. Ik zou het wel zien zitten.