aug 312010
 

Op 9 juli 2010 bracht Fring als eerste een applicatie waarmee ik op mijn iPhone 3GS een 2-weg videoverbinding op kon zetten met Skype op de desktop. Het heeft 2 dagen gewerkt. Toen kregen Fring en Skype ruzie. Fring zei dat het de schuld van Skype was en Skype zei dat het de schuld van Fring was.

Ik heb er toen niet veel over geschreven (anders dan een regel bij het oorspronkelijke bericht) omdat ik er vanuit ging dat twee grote “jongens” met elkaar aan het vechten waren die het, tijdens mijn vakantie, wel zouden oplossen. En toen ik na thuiskomst de mail van Fring zag waarin videobellen op de iPhone werd aangekondigd dacht ik “zie je wel”. Maar niets was minder waar.
Ja, je kunt van Fring naar Fring videobellen. Maar niet van Fring naar Skype. Sterker nog: je kunt helemaal niet meer bellen van Fring naar Skype. Die optie is helemaal verdwenen.

Hét sterke punt van Fring was ondersteuning voor Skype. En die is nu weg. En net als een aantal andere Fring gebruikers vind ik dat een heel slechte zaak. Want het unieke verkooppunt van Fring is daarmee verdwenen. Ik heb in ieder geval geen reden meer om hem geïnstalleerd te laten staan. Het wachten is nu totdat Skype het eindelijk voor elkaar krijgt om videobellen op de iPhone mogelijk te maken. Dat je er bij de 3GS een spiegel voor nodig hebt zal me worst wezen, het wordt gewoon hoog tijd dat het ondersteund wordt.
En wat Fring betreft is het jammer, maar helaas, vrees ik.

aug 302010
 


Van Marcel Borsten van Impart IT kreeg ik het aanbod om de bèta versie van hun aankomende iPad applicatie ‘Recording Player’ te testen. Zij maken oplossingen voor het onderwijs voor het automatisch opnemen en verwerken van audio/video materiaal. Hun oplossing ‘Recording Box‘ maakt het mogelijk om voor, bijvoorbeeld, een docent een les op te nemen met een druk op een touchscreen. Er wordt vervolgens video en/of het beeld van het presentatie scherm opgenomen. Daar wordt nu al een picture-in-picture video voor gegenereerd die je op verschillende apparatuur kunt afspelen (iPod, mobiele telefoon, computer, etc).
Op het filmpje hierboven kun je zien hoe het gebruikt werd bij Basisschool De Schakel uit Leiderdorp tijdens het Leren van de Toekomst project.

Het bedrijf heeft nu een Recording Player voor de iPad ontwikkeld om deze terug te kunnen kijken. Hierbij kan de gebruiker zelf het formaat en positie van de beelden bepalen en op hele simpele manieren zoeken op tekst of beeld door de opname.
In de bèta versie van de applicatie staat al wat voorbeeld materiaal dat is opgenomen bij verschillende instellingen. Als je werkzaam in het onderwijs bent en interesse hebt om deze applicatie te testen kun je contact opnemen met Marcel Borsten. Hij heeft daarvoor de ‘Device Identifier’ code van je iPad nodig om te zorgen dat je de app kunt installeren. Zie hier hoe je de UDID op je iPad kunt vinden.

Helaas kan ik de applicatie op het moment zelf niet testen (geen iPad in de buurt), dus ik hoor graag jullie ervaringen!

aug 302010
 


Als je iemand aan het begin van een filmpje hoort vertellen dat hij voor Adobe werkt, dan weet je al haast zeker dat het product dat hij nou gaat laten zien niet werkt op een iPhone, maar wel op Android. En dat is helaas nu ook het geval. Christophe Coenraets laat een voorbeeld zien van samenwerken aan Google Maps. Dat kan door personen die een Android toestel gebruiken of PC/Mac gebruikers. Overal eigenlijk waar Flash draait en dat is dus vooral ook niet op de iPhone.

Het starten van de applicatie is eenvoudig: je gaat naar een URL, voert je naam in, start een nieuwer ruimte en nodigt dan anderen uit. Beiden zien dezelfde Google Map en er wordt een audio + video verbinding opgezet zodat ze kunnen praten. Het idee is dat bijvoorbeeld de ene aan de andere uitlegt hoe hij van het vliegveld bij het kantoor van Adobe in een voor hem onbekende stad komt. Daarvoor heeft hij een aantal tekentools ter beschikking.

Het is een leuk voorbeeld, gemaakt in Flex 4 in combinatie met de LiveCycle Collaboration Service. Er is natuurlijk nog wel wat op aan te merken, zo zou het handiger zijn geweest als ze ook gebruik hadden gemaakt van echte Google Maps opties om routes te tekenen. Als je goed oplet zie je dat de huidige krabbels niet mee zoomen met de kaart en dan is een getekende route al snel niet meer bruikbaar.
Waar het natuurlijk om gaat is dat Adobe de iPhone gebruikers duidelijk laat zien wat ze moeten missen. Flash is niet alleen handig voor YouTube.

Fietsroute plannen op MotionX-GPS

 Gepubliceerd door om 15:42  Geocoding, iOS
aug 292010
 

Een van de applicaties die tot op dit moment nog het meest ontbreekt op de iPhone is een goede turn-by-turn planner voor de fiets. Natuurlijk hebben TomTom en consorten een “fiets” optie, maar de kaarten waar zij gebruik van maken zijn niet geoptimaliseerd voor fietsers en dus de routes ook niet. Soms betekent dat dat je om moet rijden, vervelender is het als je een weg op gestuurd wordt waar je niet met de fiets op mag.

Ik heb goede ervaringen met CloudMade waar je de routeplanner kunt gebruiken in combinatie met de kaarten van OpenStreetMap.org. En die beschikken wél over goede fietsinformatie.
De truc was nu om die route te importeren in MotionX-GPS, het programma dat ik nu gebruik om mijn routes en de snelheid te tracken. Dan zou ik in ieder geval op de kaart voor mijn neus de geplande route kunnen zien. MotionX-GPS geeft aan waar je bent op dat moment zodat op zich een route volgen mogelijk zou moeten zijn.

In deze post beschrijf ik de stappen ter voorbereiding en mijn ervaringen na een dag gebruik ervan.
Lees verder….

Lifehack: Fietsreparatiestandaard

 Gepubliceerd door om 22:09  Fiets
aug 282010
 

Vandaag was het tijd om mijn Giant Ligero RS2 een grondige poetsbeurt te geven. Dat had hij immers wel verdiend na het werk in de regen gisteren.

Nou was me gisteren al opgevallen dat de racefietsers bij een platte band tamelijk snel hun wiel verwijderden, band vervingen, wiel terug plaatsten en verder konden. Terwijl mijn ervaring met banden plakken van ‘vroeger’ een veel moeizamer verhaal was waarbij het wiel in ieder geval niet zomaar er uitgehaald werd als het niet absoluut noodzakelijk was. En omdat ik me kon voorstellen dat het noodlot ook bij mij bij een volgende tocht wel kon toeslaan én omdat het me wel een handige manier leek om ook de moeilijk bereikbare (en extra vuile) plekken van de fiets te bereiken, ging ik op zoek. En warempel. Ook daar kun je prima voor op internet terecht. Het eerste filmpje dat ik op YouTube erover vond legde niet alleen uit dat ik de versnelling naar het kleinste tandwiel moest zetten, maar ook hoe ik de V-brakes los koppelde (ik heb hetzelfde mechanisme op mijn fiets).
Dat ging wel heel gemakkelijk.

Maar ja, schoon maken zonder wielen lukt alleen als je de fiets ergens op kunt hangen buiten. Ik had/heb nog geen aparte fietsreparatiestandaard (die zijn er overigens wel in heel veel soorten en prijsklassen zeg). Dus moest ik wat anders verzinnen.
We hebben een Altrex inklapbare ladder die als ladder en plateau dienst kan doen en ook ingeklapt stevig staat. De gaten aan de zijkant zijn groot genoeg om een bezemsteel door te steken. Aan de uiteinden van de bezemstelen heb ik een stuk isolatie voor verwarmingsbuizen gestopt en aan de andere kant heb ik met een balkje en twee stevige lijmklemmen het geheel voor de zekerheid nog even vastgezet.
En klaar was mijn fietsreparatiestandaard.

Het er achteraf terug op krijgen van het voorwiel bleek gemakkelijk, maar achter wist ik het zo even niet. Maar ook daar was een filmpje voor. In dit filmpje kun je het hele proces, dus eraf halen en er weer op zetten terug kijken. En als je het twee keer gedaan hebt wordt het al een stuk gemakkelijker.
Volgende stap: SPD clips. Ook daar zijn filmpjes met uitleg voor, maar dat is iets voor een andere keer.

p.s. Ik heb ook geleerd dat ik beter eerst de ketting schoon kan maken voordat ik het achterwiel er uit haal…

HBO Fietstocht 2010

 Gepubliceerd door om 07:04  Persoonlijk
aug 272010
 

Toen ik vannacht toch weer wakker werd met ogen die niet helemaal open wilden, helemaal bezweet en met een vervelende hoest, zonk de me de moed redelijk in de schoenen toen ik de regen op het dak hoorde en de beelden bij buienradar.nl zag.

Nu, een paar uur later, ziet het er iets beter uit. Zowel met mij als met het weer. Dus zometeen in de auto op weg naar Deventer voor de 10e HBO Fietstocht. Voor mij de eerste keer. Ik ga de 80KM fietsen, terwijl er mensen zijn die het rustiger aan doen met de 45KM en echte bikkels die voor de 120KM gaan. Je kunt de fietsroutes hier vinden en het programma hier.

Ikzelf ben de hele dag live te volgen via http://www.ictoblog.nl/gps/. Daar kun je zien hoe moeilijk ik het op dat moment heb. Twitteren tijdens het fietsen zelf zal wat moeilijk (gevaarlijk) zijn, maar tijdens de stops kan ik natuurlijk reageren!

Tijd om te vertrekken.

[update 21:24 uur] De dag is voorbij, ik heb het rondje van (bleek uiteindelijk) 84,4 Km volbracht (zie hier de track) en ik kan alleen maar zeggen dat het me 300% is meegevallen. Vanochtend was het nat en waaide het hard. Dat zorgde er voor dat we niet zo hard opschoten. Ook niet omdat de voorrijders van die groep waar ik in gestart was/ingedeeld was, niet echt een constant tempo aanhielden. Deels kwam dat ook omdat ’s ochtends groepen samengevoegd waren. De 120KM route ging namelijk niet door vanwege het weer (takken op de weg, putdeksels omhoog etc). Daardoor zaten er ook mensen bij die liever 30KM per uur wilden fietsen. Omdat niet iedereen altijd even lang wilde wachten op pechvogels met lekke banden bleven we uiteindelijk met een groepje van 7 en later 5 fietsers over bij de lunch. Nadat er daar helaas nog eentje van af viel vanwege een kapotte buitenband (geen reserveband voor een ligfiets in de buurt) hebben we ons bij een andere groep aangesloten. En die reden een prima tempo. Steeds zo tussen de 20-25 KM per uur, afhankelijk van of we wind mee of tegen hadden. Voor je gevoel trapje je dus steeds ongeveer even hard. Hadden we er voor de lunch pas 36KM opzitten, na de lunch ging de ‘2e helft’ daardoor een stuk prettiger. Dat de regen gestopt was hielp ook wel.
Ik heb vandaag ook gemerkt dat het heel veel verschil uit maakt of je 80KM in je uppie rijdt of dat je het grootste deel van de tijd met de persoon die naast je fietst aan het kletsen bent. Dat gaat veel relaxter. En ik was dus ook nog lang niet op toen we weer in Deventer bij Saxion aan kwamen. Was maar goed ook, want na een douche, wat eten en gezellig nakletsen moest ik nog terug naar huis rijden.

Ik ben in ieder geval heel blij dat ik vanochtend, ondanks dat ik me verre van fit voelde, en ondanks dat de buienrader zo’n slecht weer liet zien gegaan ben. Ik voel me nu heel erg tevreden en voldaan. Volgend jaar in Rotterdam zeker weer. Nee, niet de 120KM, daar heb je echt een racefiets voor nodig, dat lukt niet op een trekking bike. Maar voor de 80KM ben ik er dan weer. 🙂

Maak je Zolid Router écht mobiel

 Gepubliceerd door om 21:35  Internet
aug 262010
 

Zolid Draadloze mobiele router Toegegeven, niet alle reacties/ervaringen op de Zolid draadloze mobiele router, waar ik voor de vakantie over schreef waren even positief. Maar voor mij was het nog steeds gewoon een klein, compact routertje, waarvan ik nog één optie niet zelf uitgetest had. En dat was het aansluiten van een USB-modem voor 3G. Ik vond 70 euro voor een dongle namelijk toch wel wat veel geld voor een test waarvan ik bij voorbaat niet zou weten of hij ging werken.

Maar tijdens de vakantie in Schotland kwam ik bij de Tesco Extra een aantal, pay-as-you-go dongles tegen voor de heel schappelijke prijs van 17,95 GBP (zo’n 20 euro). Die waren uiteraard zo goedkoop omdat de betreffende aanbieders er vanuit gingen dat ze aan je kunnen verdienen via de kosten voor het dataverkeer. En dus zijn ze vaak voorzien van een SIM-lock waardoor je er niet zomaar je eigen SIM-kaart in kunt stoppen.
Gelukkig was er eentje waarbij duidelijk aangegeven stond dat het een Huawei E1550 was. En die zijn tamelijk eenvoudige te unlocken. Je gaat naar deze website, vult het IMEI-nummer in, dat op de doos staat en je krijgt gratis je unlock-code. Zowel voor het gebruik ervan als voor het Flashen van de firmware met (indien gewenst) een nieuwere versie.

Toegegeven, je zou een discussie kunnen voeren over de vraag of dit wel ‘eerlijk’ is. Maar dat is iets voor een andere keer. Resultaat was een SIM-lock vrije USB-dongle voor 3G. En eentje die door de Zolid ondersteund wordt.
Hieronder beschrijf ik stap voor stap de setup. Zoals zo vaak, kan ik je meestal niet helpen als het gaat om vragen als “hij doet helemaal niets meer”. Zolang je niets aan de router zelf misdaan hebt (met een schroevendraaier aan de slag en zo) dan kun je het beste gewoon contact opnemen met de Nederlandse ondersteuner van de router: Unisupport.net
Lees verder….

De iWalk op mijn iBike

 Gepubliceerd door om 19:21  iOS, Tools
aug 252010
 

iWalk op de iBike Je kunt de iWalk accu prima gebruiken om te wandelen. Tijdens onze vakantie in Schotland heb ik hem regelmatig gebruikt tijdens wandeltochten om er voor te zorgen dat de TomTom de locatie kon blijven tracken. Maar ik had hem aangeschaft om te gebruiken in combinatie met de Tigra BioLogic Bike Mount.

Voor de kortere ritten (tot een kilometer of 50) bleek ik hem tegen mijn verwachting in niet nodig te hebben. Dat trok de iPhone 3GS prima op zijn eigen accu, zelfs met constante GPS locatiebepaling en doorsturen van mijn locatie via de 3G-verbinding.
Maar omdat ik nog een klein beetje hoop heb dat ik a.s. vrijdag de 80 kilometer van de HBO Fietstocht kan gaan rijden, heb ik hem vandaag toch maar even geïnstalleerd voor een testrit.

Hieronder zie je de bevestiging:
Lees verder….

Weer terug van reces

 Gepubliceerd door om 09:50  Persoonlijk
aug 242010
 

Zonsondergang Zoals je in het vorig bericht kon lezen was ik ‘effe’ niet online. En ook dit jaar betekende dat echt niet online. Ik laat, om voor de hand liggende redenen, vooraf een beetje in het midden of en zo ja hoe lang ik dan zelf weg ben, maar het waren dit jaar bijna 4 hele weken die we in Schotland doorgebracht hebben. En dus ook 4 hele weken zonder iPhone, ADSL en internet. Goed, toegegeven op 2 momenten na: ik heb 1 keer de iPod Touch gebruikt om de toegangsprijzen voor een atractie op te zoeken en ik heb bij John Lewis in Aberdeen met de iPad gespeeld.

Dat opzoeken van informatie over de plek waar je bent of dingen die je wilt zien is dan ook echt het enige waarvoor ik toegang tot internet gemist heb. Als ik naar de mails kijk die binnen gekomen zijn zat er niets tussen dat niet die tijd even kon wachten, dat is het voordeel van niet belangrijk zijn.
Wel raar, merk ik nu na twee dagen weer online, is het verschil met of zonder Google Reader. We hadden altijd wel TV ter beschikking, maar de nieuwsvoorziening van de BBC en ook andere zenders die je in Schotland kunt ontvangen is toch tamelijk beperkt als je het vergelijkt met de stroom berichten die via Google Reader binnen komt.
En eigenlijk moet ik zeggen dat dat ook wel heel erg relaxed was. Foto’s en filmpjes uploaden gaat nog wel effe duren omdat ik ze nog eerst wil koppelen aan de locaties die door de TomTom zijn bijgehouden.
Toch alvast een paar foto’s hieronder:
Voeten nat Harris Tweet Ferari Highland Games

Lees verder….