Lifehack: Fietsreparatiestandaard

Vandaag was het tijd om mijn Giant Ligero RS2 een grondige poetsbeurt te geven. Dat had hij immers wel verdiend na het werk in de regen gisteren.

Nou was me gisteren al opgevallen dat de racefietsers bij een platte band tamelijk snel hun wiel verwijderden, band vervingen, wiel terug plaatsten en verder konden. Terwijl mijn ervaring met banden plakken van ‘vroeger’ een veel moeizamer verhaal was waarbij het wiel in ieder geval niet zomaar er uitgehaald werd als het niet absoluut noodzakelijk was. En omdat ik me kon voorstellen dat het noodlot ook bij mij bij een volgende tocht wel kon toeslaan én omdat het me wel een handige manier leek om ook de moeilijk bereikbare (en extra vuile) plekken van de fiets te bereiken, ging ik op zoek. En warempel. Ook daar kun je prima voor op internet terecht. Het eerste filmpje dat ik op YouTube erover vond legde niet alleen uit dat ik de versnelling naar het kleinste tandwiel moest zetten, maar ook hoe ik de V-brakes los koppelde (ik heb hetzelfde mechanisme op mijn fiets).
Dat ging wel heel gemakkelijk.

Maar ja, schoon maken zonder wielen lukt alleen als je de fiets ergens op kunt hangen buiten. Ik had/heb nog geen aparte fietsreparatiestandaard (die zijn er overigens wel in heel veel soorten en prijsklassen zeg). Dus moest ik wat anders verzinnen.
We hebben een Altrex inklapbare ladder die als ladder en plateau dienst kan doen en ook ingeklapt stevig staat. De gaten aan de zijkant zijn groot genoeg om een bezemsteel door te steken. Aan de uiteinden van de bezemstelen heb ik een stuk isolatie voor verwarmingsbuizen gestopt en aan de andere kant heb ik met een balkje en twee stevige lijmklemmen het geheel voor de zekerheid nog even vastgezet.
En klaar was mijn fietsreparatiestandaard.

Het er achteraf terug op krijgen van het voorwiel bleek gemakkelijk, maar achter wist ik het zo even niet. Maar ook daar was een filmpje voor. In dit filmpje kun je het hele proces, dus eraf halen en er weer op zetten terug kijken. En als je het twee keer gedaan hebt wordt het al een stuk gemakkelijker.
Volgende stap: SPD clips. Ook daar zijn filmpjes met uitleg voor, maar dat is iets voor een andere keer.

p.s. Ik heb ook geleerd dat ik beter eerst de ketting schoon kan maken voordat ik het achterwiel er uit haal…

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Patrick de Vos
Patrick de Vos
12 jaren geleden

Of gewoon ouderwets je fiets op z’n kop zetten op een stukje oude vloerbedekking.
of zoiets, die lift heb ik ook:
http://hollandbikeshop.com/plafond-fietsbeugels_cid296.html