Een van de applicaties die tot op dit moment nog het meest ontbreekt op de iPhone is een goede turn-by-turn planner voor de fiets. Natuurlijk hebben TomTom en consorten een “fiets” optie, maar de kaarten waar zij gebruik van maken zijn niet geoptimaliseerd voor fietsers en dus de routes ook niet. Soms betekent dat dat je om moet rijden, vervelender is het als je een weg op gestuurd wordt waar je niet met de fiets op mag.
Ik heb goede ervaringen met CloudMade waar je de routeplanner kunt gebruiken in combinatie met de kaarten van OpenStreetMap.org. En die beschikken wél over goede fietsinformatie.
De truc was nu om die route te importeren in MotionX-GPS, het programma dat ik nu gebruik om mijn routes en de snelheid te tracken. Dan zou ik in ieder geval op de kaart voor mijn neus de geplande route kunnen zien. MotionX-GPS geeft aan waar je bent op dat moment zodat op zich een route volgen mogelijk zou moeten zijn.
In deze post beschrijf ik de stappen ter voorbereiding en mijn ervaringen na een dag gebruik ervan.
Stap 1 – Route plannen
Ga naar CloudMade en klik linksboven op “Get Directions”.
Zoek op de kaart je startpunt op, klik met rechts en kies “Directions from here”.
Kies dan een tussenpunt waar je naar toe wilt, klik weer naar rechts en kies “Directions to here:
Daarna kun je extra tussenstops toevoegen door waar je dat wil met rechts te klikken en te kiezen voor “Add destination”.
Na elke tussenstop wordt de route opnieuw berekend. Je kunt de volgorde veranderen door ze aan de linkerkant om te wisselen.
Handig is uiteraard om de laatste tussenstop bijna op je startpunt te plannen zodat je een rondrit krijgt.
Stap 2 – exporteer de route
Klik nu rechtboven op “Export” en kies “Download Routing GPX file”
Helaas is het GPX bestand niet geschikt om te importeren in MotionX-GPS. De route wordt namelijk weergegeven in de vorm van Waypoints en MotionX-GPS heeft een maximum aantal waypoints.
Dus moeten we het bestand eerst converteren naar een geschikt formaat.
Gelukkig is daar een gratis programma voor: GPSBabel (N.B. GPS Visualizer is niet geschikt omdat die niet alle waypoints naar trackpoints converteert)
Stap 3 – download en installeer GPS Babel
Downoad GPS Babel en installeer het programma.
Het programma is beschikbaar voor Windows, Linux en OSX. Het gebruik is gratis maar een donatie wordt op prijs gesteld.
Stap 4 – Converteer het bestand
Start GPS Babel op.
Kies bij Input format “GPX XML”
Kies bij het input file het bestand dat je gedownload hebt
Vink de translate options bij “Waypoint” en “Routes” uit
Laat de optie bij “Tracks” staan
Klik op “Filters” en “Tracks”
Zet een vinkje bij “Title” en voer een titel in voor je track.
(zie ook de afbeelding hierboven)
Klik nu op “Miscellaneous”
Vink bij Nuke (Remove) Data Types “Routes” aan en “Tracks” en “Waypoints” uit.
Vink “Transform” aan en kies voor “Waypoints -> Tracks” en kies “Delete” erachter
(zie ook de afbeelding hierboven)
Klik nu op OK
Kies bij Output ook “GPX XML” als formaat
Kies een locatie en bestandsnaam voor het exportbestand.
In de box onder de opties zie je het totaal van de keuzes. Daar kun je dus ook zien of je alles goed ingesteld hebt:
Stap 5 – Verzend het bestand via de mail naar MotionX
Om het geconverteerde GPX-bestand te importeren in MotionX-GPS op je iPhone moet je het eerst via de mail vanaf je laptop versturen naar [email protected]
Je hoeft niets in te vullen in de mail of het onderwerp, alleen het GPX-bestand als bijlage mee sturen.
Stap 6 – Importeer het bestand in MotionX-GPS
Je krijgt dan binnen een minuut of zo een mail terug van MotionX. Die mail moet je openen op je iPhone.
Als je dan op de link in het mailtje klikt wordt MotionX-GPS automatisch geopend en wordt aangegeven dat er een bestand is om te importeren:
Klik op de “Import”-knop boven aan het scherm om het importeren te starten.
Als alles goed gaat wordt de track nu geïmporteerd.
Klik op “Done”.
De track is nu te vinden bij de overige tracks. Waarschijnlijk wil je de titel en omschrijving even aanpassen, want die ziet er niet zo netjes uit:
Stap 7 – Geef de track weer op de kaart
Je kunt de geïmporteerde track nu weergeven op de kaart door de track te kiezen in het overzicht en dan “Follow” te kiezen. Je ziet hem dan op de kaart met daar op ook de blauwe driehoek met jouw positie.
Door op het “Pijl” symbooltje rechtsonder te klikken wordt ook steeds dat deel van de kaart weergegeven waar jij op dat moment bent. Voordat je dat doet is het handig om even flink in te zoomen zodat je goed kunt zien waar de route loopt.
Slot: Ervaring in gebruik
Ik heb deze stappen uitgevoerd om vandaag een rit te plannen. Niet deze in de richting van Horst, maar eentje in de richting van Leenderheide omdat dat prettiger was voor wat betreft de wind.
Als je de track in detail bekijkt, dan zul je zien dat ik niet altijd alleen maar rechtdoor heb kunnen rijden.
De geplande route ging niet altijd over verharde weg, niet heel erg, maar daar wil je dus niet met een racefiets over hoeven te rijden. Soms was MotionX-GPS heel slim en wist precies wanneer je over moest steken omdat een enkel fietspad aan de ene kant van de weg over ging in een dubbel pad aan de overkant.
Belangrijk probleem was dat de GPS-updates in MotionX te langzaam zijn. Mogelijk doordat de iPhone in het hoesje zit. Daardoor heb ik een paar keer een afslag gemist.
Vervelend was dat toen me dat overkwam op Leenderheide, T-Mobile het liet afweten en ik dus geen dataverbinding had én geen kaart. Had ik kunnen voorkomen door de kaart vooraf te downloaden, maar ik rekende er ook niet echt op dat me dat juist dan zou overkomen.
In Heeze hadden ze even het dorp en daarmee een belangrijke kruising afgezet. Net waar ik door moest natuurlijk. Nu bleek het omrijden achteraf wel mee te vallen, maar op zo’n moment zou je natuurlijk graag de routeplan-funtie in MotionX-GPS zelf ingebouwd willen hebben.
Al met al zeker niet foutloos of probleemloos. Maar hoe dan ook beter dan met een printje op een A4tje op pad gaan.
Bedankt voor de praktijktest. Vreemd toch? Er zal toch wel een markt voor zijn… De huidige planner van de fietsersbond is heel goed maar heeft flash als voorkant. Gaat dus ook niet werken…
Dat is nou precies wat ik me ook heb zitten afvragen. Ik zal toch niet de enige fietser zijn die een iPhone gebruikt voor de navigatie?
Belangrijk probleem was dat de GPS-updates in MotionX te langzaam zijn. Mogelijk doordat de iPhone in het hoesje zit. Daardoor heb ik een paar keer een afslag gemist.Vervelend was dat toen me dat overkwam op Leenderheide, T-Mobile het liet afweten en ik dus geen dataverbinding had én geen kaart. Had ik kunnen voorkomen door de kaart vooraf te downloaden, maar ik rekende er ook niet echt op dat me dat juist dan zou overkomen.
+1