Weer terug van reces

Zonsondergang Zoals je in het vorig bericht kon lezen was ik ‘effe’ niet online. En ook dit jaar betekende dat echt niet online. Ik laat, om voor de hand liggende redenen, vooraf een beetje in het midden of en zo ja hoe lang ik dan zelf weg ben, maar het waren dit jaar bijna 4 hele weken die we in Schotland doorgebracht hebben. En dus ook 4 hele weken zonder iPhone, ADSL en internet. Goed, toegegeven op 2 momenten na: ik heb 1 keer de iPod Touch gebruikt om de toegangsprijzen voor een atractie op te zoeken en ik heb bij John Lewis in Aberdeen met de iPad gespeeld.

Dat opzoeken van informatie over de plek waar je bent of dingen die je wilt zien is dan ook echt het enige waarvoor ik toegang tot internet gemist heb. Als ik naar de mails kijk die binnen gekomen zijn zat er niets tussen dat niet die tijd even kon wachten, dat is het voordeel van niet belangrijk zijn.
Wel raar, merk ik nu na twee dagen weer online, is het verschil met of zonder Google Reader. We hadden altijd wel TV ter beschikking, maar de nieuwsvoorziening van de BBC en ook andere zenders die je in Schotland kunt ontvangen is toch tamelijk beperkt als je het vergelijkt met de stroom berichten die via Google Reader binnen komt.
En eigenlijk moet ik zeggen dat dat ook wel heel erg relaxed was. Foto’s en filmpjes uploaden gaat nog wel effe duren omdat ik ze nog eerst wil koppelen aan de locaties die door de TomTom zijn bijgehouden.
Toch alvast een paar foto’s hieronder:
Voeten nat Harris Tweet Ferari Highland Games


Kabels, kabels, kabels
Ik vond het verbijsterend om te zien hoeveel kabels en dergelijke ik de afgelopen weken bij me had. Voor elk apparaat dat ik bij me had, had ik zo ongeveer een aparte oplader nodig: de Nokia (met privΓ© SIM zodat we voor de juiste personen toch bereikbaar waren), de twee fototoestellen, de videocamera, de iPod Touch, de Nintendo DS, de Nook en de Kindle (die samen een kabel deelden), de imagetank, de iWalk externe accus. Allemaal kabels.

Bij Premier Inn in Edinburgh spelen ze handig in om het feit dat mensen ook wel eens een kabel/oplader vergeten. In de hal staat een oplaadzuil.
Opladen
Voor 1 GBP kun je 30 minuten opladen, voor 2 GBP mag je 90 minuten opladen.

Overigens, totaal ongevraagde/onbetaalde/vrijwillige reclame: Premier Inn is een ideale keuze als je met niet al te oude kinderen op stap gaat en een enkele overnachting moet plannen onderweg of als je bijvoorbeeld in een stad als Edinburgh wilt verblijven. Je kunt er namelijke een Family Room boeken. Dan deel je met maximaal twee kinderen de kamer. Als je lang genoeg vooraf (via internet boekt) kun je voor GBP 71,90 per nacht inclusief uitgebreid ontbijt met z’n vieren overnachten. Betekent wel dat je dat vooraf moet plannen, kom je op de dag zelf dan is het wat duurder. Wij hebben er in Edinburgh overnacht en twee keer de reisdagen in tweeΓ«n geknipt door onderweg er te slapen. Dat is ons prima bevallen.

Internet op vakantie
Hoewel wij er dus bewust voor gekozen hadden om geen internet te gebruiken tijdens onze vakantie, was dat zeker wel mogelijk geweest. Het eerste huisje, op het uiterste puntje van de Isle of Lewis (staat notabene op Google Street View!) had bekabeld breedband internet dat we hadden mogen gebruiken als we wilden. Ook in het laatste vakantiepark was in het ‘Leisure Centre’ gratis WiFi aanwezig en onderweg kwam je regelmatig borden van gratis internet bij tankstations, pubs etc. tegen.

Ook als je onderweg van A->B over internet zou willen beschikken moet dat waarschijnlijk niet moeilijk zijn. Al heb ik dat natuurlijk niet zelf getest (geen idee dus over dekking etc).
Bij de Tesco kwam ik o.a. dit aanbod van de mobiele aanbieder 3 tegen.
Goedkoop internet
Voor 30 GBP heb je dan een dongle en 3GB data-tegoed dat 3 maanden houdbaar is. Natuurlijk lang niet genoeg om al je vakantiefoto’s te uploaden, maar je kunt er wel redelijk wat mails mee versturen. Op deze site staan nog een paar andere opties. Bij 3 hebben ze ook deze handige “in car WiFi” deal voor nog geen 60 GBP. Maar dan zit je natuurlijk wel vast aan 3 als aanbieder en zo te zien is dat voor Schotland gezien de eigen dekkingskaart niet heel handig.

Hoewel niet gebruikt tot ik weer in Nederland was, heb ik me wel laten verleiden tot het aanschaffen van een 3 Pay-As-You-Go dongle. Die kostte maar 17,95 GBP en was uiteraard ook voorzien van een SIM-lock. Maar omdat die eenvoudig (en gratis) te verwijderen was, heb ik mijn Zolid router nu eenvoudig kunnen omtoveren in mijn eigen mobiele WiFi router. Daarover in een vervolgpost meer.

Nook versus Kindle DX onderweg
Ik had zowel de Nook als de Kindle DX meegenomen. Beetje overbodig maar wel een kans om beiden onderweg te vergelijken. Ik had Nickname van Fontys-collega Ingrid Oonincx alleen op de Nook staan, dus daar ben ik mee begonnen. Ook For The Win van Corry Doctorow heb ik er daarna op gelezen, maar voor Makers, eveneens van Doctorow, ben ik naar de DX overgestapt en daar uiteindelijk ook gebleven.

Ik had in het begin problemen met de ‘blader’ knoppen van de Nook. Die moet je anders/harder indrukken dan bij de Kindle. Maar sinds ik weet de je het LCD-schermpje onderin kunt gebruiken om met een ‘swipe’ te bladeren heb ik daar geen last meer van.
De Nook is prima leesbaar, helder, duidelijk scherp. Niks mis mee.
Maar toch wint de DX het bij mij weer door zijn paginaformaat. Ik lees merkbaar sneller van de grotere pagina’s die de DX weergeeft. Ik hoef minder vaak te bladeren.
De Nook is handzamer, zeker als je hem uit het hoesje haalt is hij lekker compact in je hand. Handig dus als je niet zeker weet of je wel gaat lezen of als je ze licht mogelijk wilt reizen.

Andere technologie gezien onderweg
Omdat we ook in steden als Edinburgh en Aberdeen geweest zijn, ben ik natuurlijk ook in verschillende winkels geweest waar technologie te koop/te zien was.
Zoals ik zei, bij John Lewis (een soort Bijenkorf) hadden ze de iPad. Ik weet niet of ze hem daadwerkelijk op voorraad hadden, maar ze hadden twee exemplaren liggen om mee te spelen. Dat hebben we dan ook even gedaan. De kinderen zouden er helemaal geen probleem mee hebben als papa er eentje zou kopen. En uiteraard (ze kennen de iPod Touch) hadden ze geen enkel probleem met het bedienen ervarn.

Bij O2 hadden ze zowel de iPhone 4 als de iPhone 3GS naast elkaar liggen. De iPhone 4 is mooi, het beeld is inderdaad scherp, het apparaat reageert snel en de dubbele camera is cool. Maar ik wacht lekker tot de iPhone 4GS in 2011 uit komt. Dan is mijn 3GS 2 jaar oud en aan vervanging toe.

Ook bij O2 lag de Dell Streak. Dat is een 5-inch Android tablet van Dell die in Nederland nog niet te koop is. De hands-on ervaring in de winkel was wat kort om in te schatten of het nou een handig apparaat is of niet. Het is groter dan een normale smartphone, maar beduidend kleiner dan bijvoorbeeld een iPad. Je kunt er mee bellen, hebt (daarom) ook volledige toegang tot de Android Market, het scherm werkt prettig (al moest ik wennen aan de ‘menu’ knop rechtsboven) en snel. Er zit een camera ingebouwd (die ik gezien het vastgeketend zijn aan de desk niet echt kon testen). Aan je broekriem hangen is er niet bij. Het is de eerste in een serie van tablets die Dell gaat uitbrengen. Daar zou ook een 10-inch exemplaar bij moeten zijn. Ik ben benieuwd.

Opvallend vond ik deze reclame op TV voor de UbiSurfer
Windows CE Windows CE
Voor 130 GBP wordt je de eigenaar van deze netbook met 7-inch scherm, 800×480 pixels, 128MB RAM en 1GB Flash, Windows CE Γ©n mobiel internet toegang. Wow. πŸ˜‰

Fietsen
Ik heb de afgelopen vier weken niet op een fiets gezeten. Het aantal fietsers dat we onderweg tegen kwamen was naar omstandigheden redelijk. Schotland is niet plat, je mag er buiten de bebouwde kom 97 km/uur rijden en fietspaden zijn er niet of nauwelijks. Ik heb fietsers gezien langs dual carriaways waar wij dan met 113 km per uur voorbij mochten komen.
Wel zou ik er met mijn helm op een stuk minder opvallen, want gelukkig had 98% van de fietsers die we tegen kwamen wel een helm op.
Ook best nog wel wat fietsen op auto’s en dat bleek al heel snel logisch, want het vinden van een fietsverhuur in de buurt van de drie locaties waar we verbleven bleek nagenoeg onmogelijk. De eerste week zat die 1 uur rijden met de auto van ons huisje af (in Stornoway, de enige plaats van betekenis op het mooie Isle of Lewis), ook in week 2 (in de buurt van St Cyrus) niets in de buurt en die van week 3 lijkt niet meer te bestaan. Het 06-nummer dat ik probeerde te bellen vanuit Hunters Quay stond uit en ik zie nu dat de bijbehorende website ook offline is.
Kortom, zelf een fiets meenemen (mountain bike) en goede bescherming. Op de website van de Forestry Commission kun je zoeken op regio en dan ook de verschillende routes door hun bossen vinden.

Ondanks dat ik sinds de terugreis met de nachtboot van Newcastle naar IJmuiden (we kwamen zondagmiddag weer thuis aan) een nogal pittige verkoudheid heb (een oog zit tamelijk dicht, hoofdpijn, grieperig gevoel etc) moest en zou ik gisteren op de fiets stappen. Het rondje Helenaveen van 28 km heb ik volbracht maar met pijn en moeite. Het gaat nog een hele klus worden om de verkoudheid voor vrijdag weg gewerkt te hebben. Dan is namelijk de HBO Fietstocht en dit jaar heb ik me daar voor het eerst voor ingeschreven. Maar het is nu maar de vraag of ik daar bij kan zijn want in mijn huidige staat hou ik het geen 80 kom vol.

Maar dat is vrijdag pas. Vandaag verder met de foto’s verwerken en beetje nagenieten, vanmiddag weer een rondje fietsen en morgen zien hoe ik er voor sta.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
11 jaren geleden

Welkom thuis!
Ik begrijp uit de foto’s dat je ook een andere auto hebt? πŸ˜‰

Christian
Christian
11 jaren geleden

Leuk om te lezen. Niet vanwege de Kindle, niet de nieuwe sportwagen πŸ˜‰ Niet de ICT. Nee vanwege Lewis e.o. Stornoway is een goede nieuwe Engelse band trouwens πŸ˜‰

Vic
Vic
11 jaren geleden

Kom op, Pierre, ik zie je graag vrijdag in Fontys fietskleding rijden!