TomTom GO V4 Europe #3

Event Logger - Klik voor grotere versie

In mijn post over de TomTom GO V4 Europe van afgelopen zondag waarin ik uitlegde hoe hij me bevallen was tijdens onze vakantie naar Scandinavië gaf ik aan dat het wel handig geweest was als de TomTom (ook) in staat geweest was om de afgelegde trajecten te tracken.
In een reactie geeft Joel de Bruijn aan dat hij daarvoor gebruik maakt van Event_Logger. Dat is een script dat je op de TomTom kunt plaatsen voor het tracken van de afgelegde route. Dat moest ik natuurlijk uitproberen.

Downloaden en installeren
Je kunt Event_Logger gratis van de website van de ontwikkelaars downloaden, al stellen ze een donatie op prijs.
Het is een zip-bestand dat je moet uitpakken op je computer.

De TomTom GO die ik heb heeft geen SD-kaarthouder, maar als je hem via de USB-kabel aan de computer aansluit, dan zie je hem als een externe harde schijf verschijnen. Net een USB-schijf dus.
Installeren van Event_Logger is dan een kwestie van het kopiëren van de mappen naar je TomTom GO.

De instellingen verander je via het bewerken van een tekstbestandje “Event_Logger.txt” in de “Tracer” map.
Belangrijk daarbij zijn zaken als de tijdzone en de taal waarin de informatie weergegeven wordt.

Gebruiken
Na het loskoppelen en weer opstarten van de TomTom GO heb je een aantal nieuwe knoppen op je TomTom. De meeste daarvan heb je waarschijnlijk nooit nodig. Standaard staat Event_Logger namelijk aan en slaat hij de informatie als GPX-bestand op.

Op de website vind je een heel gedetailleerde beschrijving van de verschillende opties en instellingen.

Ik ben “een stukje gaan rijden” zodat ik kon kijken of er daadwerkelijk een track opgeslagen werd. Het eerste stuk volgde ik een route, maar na een paar minuten ben ik daar vanaf geweken. Dat maakt voor het tracken niets uit. Er wordt bijgehouden waar je bent geweest, ook als je niet aan het navigeren bent.

De standaardinstelling is dat bij de route rekening gehouden wordt met de TomTom kaart. Dat betekent dus ook dat je geen rare verspringingen van de route zult zien bij bijvoorbeeld tijdelijk ontbreken van het GPS signaal in tunnels of tussen hoge gebouwen.
Dat kun je echter uitzetten, bijvoorbeeld als je de TomTom mee neemt op een wandeltocht. Een andere optie die in de handleiding genoemd wordt waarbij het uitzetten handig is, is als je de TomTom wilt om wegen in kaart te brengen ten behoeve van het OpenStreetMap initiatief.

Het resultaat
Gisteren natuurlijk geen enorme tocht gemaakt (wat had ik dit tooltje graag tijdens die vier weken rijden uitgetest), maar genoeg om een track te laten maken.
Eventlogger - Klik voor grotere versie
Als je beschikt over Internet Explorer of Firefox met de IETab kun je het resulterend GPX-bestand (dat je weer via de USB-kabel van de TomTom af kunt halen) direct bekijken.
Er wordt een XLS bestandje bijgeleverd dat de XML direct veranderd in een leesbare Google Map kaart met aanvullende info over het afgelegde traject.
Die informatie zou je ook op de TomTom moeten kunnen bekijken, maar aangezien mijn TomTom Go geen “itinerary files” aan kan (routes die je vooraf aanmaakt, of zoals Event_Logger achteraf) blijven mijn opties voornamelijk beperkt tot het achteraf op de PC bekijken.

Ik heb tijdens de rit geen foto’s gemaakt (verrassing), maar het GPX-bestand zou bruikbaar moeten zijn in combinatie met RoboGEO (niet gratis) om de coördinaten toe te voegen aan foto’s die ik onderweg zou maken.

Natuurlijk kun je het GPX-formaat ook converteren in bijvoorbeeld KML bestanden zodat je de informatie in Google Earth kunt bekijken of op een Google Map.
Dat kan online via GPSVisualizer of offline via GPSBabel. Daarna kun je dat bestand rechtstreeks inladen in Google Maps en bekijken.
Event_Logger - Klik voor grotere versie
Zoals je overigens kunt zien heeft Event_Logger mijn korte rondje door het dorp opgedeeld in een aantal segmenten. Dat komt omdat de tracker standaard tamelijk gevoelig ingesteld staat. De eerste “stop” is een kruispunt waar ik een aantal seconden moest wachten omdat een andere auto voorrang had. De tweede “stop” is een verkeerslicht.
Je kunt de tijd in seconden voor zo’n automatische segmentbreuk instellen.

Samenvattend
Balen dat ik dit script niet zes weken geleden had. Maar schitterend natuurlijk dat het bestaat.
En hoewel de site er wellicht niet super professioneel uitziet is het een heel krachtig tooltje waarvan ik nog maar eens op mijn gemak de details van de handleiding moet gaan lezen.

Het lijkt me niet alleen handig als je foto’s wilt geocoden, maar ook bijvoorbeeld als je vaak handmatig kilometerdeclaraties in moet vullen. Niet als bewijslast (je kunt het XML bestand namelijk gewoon wijzigen en zo frauderen als je dat zou willen), maar gewoon om achteraf snel even een overzicht te krijgen van de trajecten die je op een dag afgelegd hebt.

Enige wat ik nu nog steeds niet snap is waarom TomTom dit niet als standaard feature mee levert.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Peter Klein
Peter Klein
12 jaren geleden

Voor het combineren van de GPX info met foto’s , kan in plaats van RoboGEO kan ook het gratis Geosetter, op http://www.geosetter.de/ worden gebruikt.

Joel de Bruijn
Joel de Bruijn
12 jaren geleden

Ben ik op een bepaalde manier blij dat ik het pas 3 weken geleden ontdekte. Anders had ik het nog kunnen tippen ;) voor je op vakantie ging! Dan was het nog jammerder. Zelf vond ik het ook leuk om hoogteverschillen te zien, gezien onze bergtochten.
Voor wandelingen is het net wat minder handig, omdat je geen route hebt en TomTom dan in "het vacuum" aangeeft om om te moeten keren. Ondertussen worden de coordinaten wel opgeslagen overigens.
Als TomTom nu ook nog toetsblokkade had, dan kun je het gewoon de hele dag in je tas laten zitten, als het maar tracked en traced.
Veel succes verder!

Pierre
12 jaren geleden

Geeft absoluut niet hoor. Net zomin als de tip van Peter. Want ik heb Geosetter gedownload en bekeken en het lijkt me minstens zo goed als RoboGEO (waar ik indertijd gewoon voor betaald heb en wat ik zijn geld meer dan waard vond voor wat ik er intussen mee gedaan heb).

Ander aandachtspunt over de TomTom dat ik ergens las was hij natuurlijk niet tegen vocht kan of tegen het schokken van gebruik op een fiets of motor. Het is uiteraard geen allround on- en offroad apparaat.

JoG
JoG
12 jaren geleden

Om te fietsen en wandelen, in het bijzonder geocachen gebruik ik sinds kort een waterdichte Garmin GPSmap 60Cx incl. de Topo van Nederland. Die combinatie bevalt me erg goed. Ook tijdens een uitstapje naar Parijs vorige week bracht ie me op plekjes waar ik anders nooit was gelopen.