Zolid Draadloze Mobiele Internet Router / Access Point

Zolid Draadloze mobiele router Dit is waarschijnlijk een tip die je liever afgelopen vrijdag al gekregen had, maar toen kende ik het apparaat zelf nog niet. Sinds afgelopen zaterdag heeft de Aldi namelijk de Zolid draadloze mobiele router voor 49,99 euro in de aanbieding. Hier in Deurne hadden ze ’s ochtends bij opening van de winkel maar een drietal exemplaren in de winkel, dus de kans dat je er nu nog eentje op de kop kunt tikken is niet heel groot. Maar wellicht dan voor een volgende keer.

Ik kocht hem op de gok (de Aldi doet niet heel moeilijk over terug brengen) en ontdekte pas in de PDF die op de bijgeleverde CD stond dat de complete handleiding ook hier online staat.

Wat is het?
De Zolid draadloze mobiele router is een heel klein/compacte router met een aantal heel aardige opties die je niet zomaar in elke router zult vinden.
Zoals je op de foto’s kunt zien is hij echt heel compact, van het type “stop in je laptoptas”. Hij is vergelijkbaar met het voedingsblok van een Macbook accu. Maar zoals je hier kunt zien zit de voeding ingebouwd. Daarnaast kunt je er ook voor kiezen om hem via de micro-USB aansluiting aan te sluiten aan een USB-poort zodat hij op die manier gevoed wordt. Je vervangt de stekker dan door een bijgeleverd afdekkapje zodat hij zo compact mogelijk blijft. Dat afdekkapje bevat dan ook weer een aansluiting voor een 5V plug die echter niet bijgeleverd is.

Wat kan het?
Om echt alles erover te lezen kun je beter de handleiding downloaden, maar ik zal een paar van de features bespreken hieronder.

Voor wat betreft de setup wordt er software bijgeleverd voor Windows, zo te zien niet voor de Mac, maar die software heb je eigenlijk alleen nodig bij de eerste setup van het apparaat als je niet op een andere manier kunt ontdekken welk IP-adres het apparaat gekregen heeft. Voor het overige is namelijk alles gewoon in te stellen via de webinterface die dus ook gewoon op andere OS-en werkt.
Zolid Draadloze mobiele router
Je kunt de Zolid gebruiken als gewone router, bijvoorbeeld aangesloten op een ADSL modem. Dan zorgt hij bijvoorbeeld ook voor het uitdelen van IP-adressen. Je kunt hem gebruiken als ‘gewoon’ accesspoint, maar de optie waar ik hem voor zal gebruiken is als wireless accesspoint waarbij hij het mogelijk maakt om apparaten die alleen ondersteuning voor een vaste internetaansluiting hebben op een draadloos netwerk aan te sluiten.

Mobiele internet dongle
Een van de opties die ik, bij gebrek aan 3G dongle, zelf niet heb kunnen testen is het aansluiten van een USB dongle aan een van de twee aanwezige USB-poorten op het apparaat. In de handleiding staat dat er een lijst met ondersteunde dongles op de website zou moeten staan, maar die heb ik er nog niet kunnen vinden.
Hoe dan ook, het idee is dat je de dongle aansluit, via de webinterface alle instellingen regelt en dan wordt je 3G verbinding gedeeld via de ingebouwde WiFi en de twee beschikbare netwerkaansluitingen.

Zo zou je de Zolid dus kunnen inzetten als 3G->WiFi brug in je auto (aangesloten via USB op de sigarettenaansteker) zodat je iPad ook zonder ingebouwde 3G optie onderweg online kan.

Mobiele dataserver (bijgewerkt op 11-7-2010 13:15 uur)
Als je hem dan toch in de auto aan het gebruiken bent, dan hoe je niet alle data over die 3G verbinding te trekken. Je kunt namelijk ook een USB-stick of USB-harde schijf aansluiten aan de Zolid (je hebt 2 USB poorten). De inhoud daarvan kun je naar keuze beschikbaar maken via FTP (al dan niet met wachtwoord en verschillende gebruikers) of via Samba (zie je vanuit bijvoorbeeld Windows gewoon als ‘mappen op het netwerk’).
Dit alles heeft een webinterface die weliswaar niet voor iPhone/iPad geoptimaliseerd is, maar wel vanuit Mobile Safari te benaderen is. Helaas blijkt Mobile Safari lang niet met alle bestanden overweg te kunnen. Foto’s downloaden en MP3’s lukte nog. Maar videobestanden kreeg ik er zo helaas niet op. Ook niet via een van de beschikbare FTP-programma’s voor iPhone. Die braken de download van de MP4, M4V en M4B bestanden meteen weer af. Ook als het bestanden waren die geschikt waren voor de iPhone.
Wellicht doet Android er minder vervelend over, maar dat kan ik nu niet testen.

[update 13:15] Het blijkt dat er bij het uploaden van de bestanden naar de Zolid (of erna) iets misgegaan is. Dat zag ik pas later toen ik ook in de web-interface zag dat de bestandsgrootte als 0KB werd weergegeven. Na opnieuw uploaden, nu via FTP, heb ik nogmaals een aantal programma’s getest.
Er zijn een paar opties, waarvan er één het beste werkt voor de verschillende bestanden waar ik het mee getest heb.  Dat programma is gratis te downloaden in de App store (geen jailbreak of zo nodig dus) en heet Downloader Lite (iTunes link). Met dat programma ‘blader’ je dan naar de FTP-site en kiest het bestand dat je wilt downloaden. Dat wordt dan naar je iPhone/iPad/iPod Touch gedownload.
Het M4V-videobestand werd meteen als dusdanig herkend en kon meteen worden afgespeeld. Het M4B bestand werd niet herkend, maar bij niet herkende bestanden kun je zelf aangeven welk type het is. Toen ik aangaf dat het een audiobestand was, speelde dat ook goed af.

De Lite-versie is beperkt tot 7 bestanden, geen probleem als je het “downloaden in de auto” scenario hanteert. Als je de volledige versie koopt voor 2,99 euro dan valt die beperking weg. Vervelend (maar dat geldt zover ik weet voor alle applicaties) is dat je de bestanden na downloaden niet op de ‘gebruikelijke’ plek kunt opslaan. Ze blijven dus in Downloader en je kunt ze niet overzetten naar het iPod gedeelte.

Mobiele webcamserver
De mogelijkheid om een USB-webcam van Logitech of Microsoft aan te sluiten op de Zolid is wat mij betreft geinig, maar niet een argument om hem aan te schaffen. Je kunt de beelden van de webcam (zonder geluid) via je browser (ook in Google Chrome) bekijken en je kunt zelfs de beelden automatisch laten opslaan. Daarbij worden dan individuele JPG-bestanden opgeslagen, geen AVI of zo. Standaard gebeurt dat dan elke 5 seconden, maar je kunt het aantal seconden aanpassen. De foto’s worden dan ofwel lokaal op de USB-stick of online (via FTP) opgeslagen.
Zolid Draadloze mobiele router
De beeldkwaliteit is niet slecht, maar beperkt tot 320×240.

WiFi Access point
Er zijn nog apparaten die niet voorzien zijn van draadloos internet, maar alleen beschikken over een bekabelde internetaansluiting. Dat zijn niet alleen ‘oude’ apparaten. Mijn HDX1000 mediaspeler en ook de Slingbox Solo beschikken bijvoorbeeld niet over WiFi.
Ook daar kan de Zolid een rol spelen. Je kunt de Zolid namelijk ook verbinding laten maken met een aanwezig WiFi-netwerk waarbij dan apparaten die aangesloten worden op de Zolid (via de twee vaste netwerkpoorten) automatisch toegang krijgen tot dat WiFi-netwerk.
De HDX1000 heeft een USB-aansluiting die ik op het moment niet gebruik en daarom heb ik de Zolid via een USB-mini-USB kabel op de HDX1000 aangesloten. Ik gebruik het niet om video over te streamen maar om via die weg video op de HDX1000 te plaatsen. Dus het is al gauw snel genoeg.

Snelheid
Snelheid van het apparaat is niet heel eenvoudig te testen. Het hangt namelijk van heel veel factoren af. Het WiFi deel heeft ondersteuning voor IEEE 802.11b/g en IEEE 802.11n Draft 2.0. Dat is handig omdat je dus zowel snel verbinding kunt maken, maar ook gewoon met een Nintendo DS.
Wat betreft beveiliging is er ondersteuning voor zowel WEP/WPA/WPA2/WPA2 Mixed. Ook hier dus ruimte voor ‘gewoon’ veilig (WPA2) en ondersteuning voor systemen die niet verder komen dan WEP (zoals de Nintendo DS).

In zijn wireless accesspoint setting, de Zolid is dus via WiFi verbonden aan mijn 802.11g netwerk, slaag ik er in om vanuit mijn laptop, eveneens draadloos verbonden met datzelfde 802.11g netwerk, een bestand met 400KB/sec er naar de aangesloten USB-stick toe te kopiëren. Dat is dus zeker niet snel.
Maar toen ik bijvoorbeeld de laptop via een bekabelde aansluiting aan de Zolid had hangen en de Zolid via WiFi de brug vormde naar de router haalde ik ook extern die snelheid in de download en dat is vanaf internet dan weer helemaal niet gek.

Conclusie
Het is jammer dat de iPhone zo vervelend doet over het via WiFi downloaden van videobestanden. Dat had de bruikbaarheid van de Zolid als mobiele router nog net wat uitgebreider gemaakt. De optie om mobiel internet te delen met andere gebruikers via WiFi of bekabelde verbinding lijkt me voor dongle-bezitters (voor zover dat binnen hun contract toegestaan is of oogluikend toegestaan wordt) heel handig.

Hij is per saldo (stekker meegeteld) ongeveer zo compact als de ASUS router, bijna 2x zo duur (29 euro versus 49,99 euro) maar met een aantal aardige features die de ASUS niet heeft.
Ik ga de snelheid nog even testen bij gebruik in combinatie met de Slingplayer en dan zou hij de Conceptronic Powerplugs kunnen vervangen die ik nu gebruik.

0 0 stemmen
Bericht waardering
19 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
13 jaren geleden

Geinig apparaatje hoewel je wel een specifiek gebruik voor ogen moet hebben ermee (wat jij overduidelijk had), anders vervangt het niet een goede normale router of wireless adapter. Ik heb al 2 wireless netwerken dus nog eentje hoeft er niet 🙂

Maar, de mogelijkheid om 3G usb modems aan te sluiten en dat als wifi over je apparaten te verdelen, daar zie ik wel iets in voor mezelf aangezien ik een Vodafone dongle heb. Of al typende, op werk waar ik 1 netwerkaansluiting heb maar vaak meerdere apparaten op het netwerk wil hebben die niet overweg kunnen met de wireless van mijn werk.

Misschien morgen even een gokje wagen bij onze Aldi.

Michael
Michael
13 jaren geleden

Ik heb zojuist de router getest om een 3G verbinding op te zetten, 4 verschillende gangbare modems gebruikt (vodafone, T-Mobile, Option en Sierra) Geen van allen wordt ondersteunt.

Menno
Menno
13 jaren geleden

Ik heb deze zojuist in zoetermeer gehaald, lagen er tientallen.. en een t-mobile dongle met een BEN sim erin.
Na het invoeren van de APN (internet,ben) duurde het ongveer 2 minuten voordat de Zolid de dongle ging gebruiken, herkenbaar in het status overzicht binnen de admin tool. Je ziet daar dan de signaal sterkte.

Flitsend snel daarna, zeer bruikbaar, tweakers.net in 7 seconden op een BEN 386kb verbinding.

Op de site cnet.tw, daar komt die zolid vandaan staat een zeer grote lijst met ondersteunde dongles, bijna alles gewoon…

Han
Han
13 jaren geleden

Ik heb hem getest met 3G van KPN met de OPTION dongle van KPN (MF628).
Werkt prima. Je moet wel eerst de dongle via de software interface programmeren (*99#) en APN .

Dubbele backup
Wat heel chique is van deze zoltid is dat het geprogrammeerd kan worden als internet backup lijn.
Dus als kabel of DSl eruit ligt heb je automatisch via 3G verbinding met het internet. Daarnaast kan je via de 2e mini-usb poort een battery backup koppelen, dan kan je zelfs bij stroomstoring aan het net blijven hangen.

Rick
Rick
13 jaren geleden

Het werkt prima, met een Huawei e160 van t-mobile.

Let er op, het is dit model (935M), niet boven genoemde! De 935 heeft nl de 802.11n specificatie, de bovengenoemde 635M niet. Er is een aardig verschil in ondersteunde usb modems dus ook. Ik heb ook de oude web en walk stick (option 225) die dus in de lijst van de 1e staat ook geprobeert, maar die doet het bij mij echt niet. De nieuwe internet stick o.b.v. de huawei e160 werkt prima.

Remko
13 jaren geleden

Hi, Afgelopen weekend heeft mij partner dit APeetje gekocht bij de Aldi en vandaag getest met een T-Mobile Prepay stick (Huawei E160G) en het werkt prima! even de APN en de inlog gegevens invoeren en gaan.
Voor mij een prima oplossing voro portable, adhoc en tijdelijke oplossingen uit de buurt van breedband internet.
Geen slechte koop dus.

Ben
Ben
13 jaren geleden

Ik heb net de zolid mobile router getest, maar ik krijg mijn web’n’walk stick van tmobile op de router niet werkend. Ik heb een ce0682 usb modem. Bij de instellingen van de zolid router viel mij op dat je een 06 nummer op moet geven is dit 06….. of +316….. of maakt het niet uit. Enfin de dongel werkt niet vanuit de usb van de zolid uiteraard wel vanuit de usb van de pc. Moet ik bij het telefoonummer soms (99#) zetten?

trackback
13 jaren geleden

[…] Dutch article about the Zolid E-top Article about the Solwise version […]

Ivo van der Wijk
13 jaren geleden

Ik heb dit apparaatje wat verder uitgezocht, er zijn mogelijkheden om hem te hacken/uit te breiden. Zie http://vanderwijk.info/2010/7/14/hacking-the-zolid-mobile-router

Hans vLe
Hans vLe
13 jaren geleden

Ik vond de Zolid router relatief goedkoop en heb er dus gelijk twee gekocht. Ik wil ze in Wifi-AP mode gebruiken. Een ervan komt dan op mijn studeerkamer, waar hij als snelle n-type wifi brug aan de ASDL modem van mijn provider komt te hangen. Verder wil ik er mijn PC, mijn printer en een usb externe HD aan hangen. Vanuit mijn laptop in de woonkamer wil ik deze apparaten kunnen benaderen. Althans, dat was het plan. Beide apparaten kan ik programmeren. Dat is het wachtwoord, de wifi versleutelingen en de datum aanpassen. Vervolgens zou de router klaar moeten zijn voor de geplande acties. Dat blijkt niet zo te zijn. Een van de apparaten heeft even op de gewenste wijze gewerkt en sindsdien niet meer. ook niet na herprogrammeren. Het bijkt ook, dat het apparaat af en toe de selectielijst van de wifi stations in de omgeving niet wenst aan te geven. Kortom, voor het beoogde doel is het een miskoop. Goedkoop is in dit geval wellicht duurkoop. Wat het nog hinderlijker maakt is het feit dat het ondersteunings bedrijf, unisupport, behalve met een automatische gegenereerd bericht, niet reageert op mijn steunverzoeken.

Hans vLe
Hans vLe
13 jaren geleden

Ik kan de twee apparaten wel goed programmeren. Als dat gebeurd is, dan gebeurt het af en toe dat ze goed werken. Meestal doen ze het niet. De reden lijkt willekeurig. Als ze het niet doen is meestal de wifi zender van de router niet te zien op de wifi lijst in mijn laptop. De wifi van de ADSL modem van de provider is contimu zichtbaar, maar wordt kennelijk maar af en toe gezien door de Zolid routers. Het lijkt erop dat de routers in de instelmdus blijven staan. De documentatie geeft ook niet aan hoe ze daar uit komen. Het netjes uitloggen uit de interface heeft kennelijk geen invloed. Als de router goed werkt dan is ook zijn wifi zender zichtbaar. (vanzelf natuurlijk.) Er zit een reset knop op de router. Die kan je een seconde inhouden en dan herstart de router. Dat heeft hetzelfde effect als het weghalen van de voedingsspanning. Druk je het knopje vijf seconden in dan keert de router naar de fabrieksmodus terug en moet je alles weer opnieuw programmeren. Tijdelijk verbreken van de ethernetverbinding het geen positief effect. De volgorde van opstarten van PC en router heeft geen invloed. Af en toe doen de routers het wel. Dat gebeurt vooral na een lange rustperiode. De success rate is ongeveer een op honderd. dat is niet erg hoopgevend. Omdat beide producten hetzelfde reageren in de zin dat de even frequent niet functioneren bewijst voor mij dat de fout structureel is en geen toevallige productiefout.

Wilfred
Wilfred
13 jaren geleden

Ik heb dit apparaat ook gekocht. Helaas met dezelfde gang teruggebracht aangezien ik op geen enkele mogelijkheid het ding aan de praat kon krijgen. Het is mij 1 maal gelukt, maar vervolgens kon ik er helemaal niets meer mee. Ook resetten werkte niet, daarna kon ik helemaal niet meer op de router komen. Alles geprobeerd maar ik raad sterk af dit ding te kopen. Zonde van de moeite.

Hans vLe
Hans vLe
13 jaren geleden

Ik heb inmiddels telefonisch contact gehad met unisupport. Ze geven allerlei raad, maar niet iets waar ik wat mee kan beginnen. Ik had wat ze voorstellen al allemaal uitgeprobeerd. Uiteindelijk is een van de twee apparaten opgestuurd naar het servicepunt in Breda. Ik heb er na een week nog niets van teruggehoord. Het andere apparaat werkt nog steeds als een gokmachine. Na een lange rustperiode werkt hij soms een tijdlang. Het is een apparaat met ingebouwde willekeur. Geen apparaat om je toekomst op te bouwen. Ik begin het al merkwaardig te vinden dat hij het soms (zonder vindbare aanleiding) wel doet.