Everything Wrong With….

 Gepubliceerd door om 20:41  Grappig, Internet, Media
mrt 312013
 

Geen enkele film is foutloos. En normaal gesproken valt mij dat helemaal niet op. Cinema Sins zorgt er voor dat het je wél opvalt doordat ze alle fouten en een aantal kritische noten over de film bij elkaar stoppen in 4-10 minuten. Hierboven zie je Skyfall in 4 minuten. Het helpt daarbij wel als je de film zelf al gezien hebt. Sowieso al omdat er de nodige spoilers in zitten maar ook omdat je dan dingen ziet die je in de film niet opgevallen waren of juist wel onbewust opgevallen waren.

Hier kun je een hele playlist bekijken. Voor als je tijdens Pasen even genoeg hebt van de chocolade eieren. 😉

mrt 302013
 

TK-102-2- Het was een gokje, de aanschaf van een TK102-2 GPS Tracker via Aliexpress.com. Voor $39,- incl. verzending vanuit China beloofde dit apparaatje een GPS-ontvanger met GPRS een vervanger te zijn voor de iPhone die ik voorheen altijd op mijn racefiets had zitten. Het programma dat ik daar op gebruikte wordt niet meer ondersteund en dit kleine kastje, dat een hele dag zou moeten kunnen werken op een acculading, leek een goed alternatief.

Leek, want ik krijg de tracker niet goed aan de praat. Ik heb hem getest in combinatie met GPS-Trace Orange, een gratis online dienst en een eigen installatie van GPSGate.com. Het instellen van het apparaat gaat via SMS. Je stuurt er een SMS-bericht naar toe en krijgt ook via SMS een reactie. Op zich werkt dat besturen via SMS wel gewoon. Ik kan er een commando naar toe sturen om een SMS met een link naar de locaite retour te krijgen: #smslinkone#123456#

Maar ik wilde dit niet alleen via SMS, maar ook in een browser kunnen zien, daar kwamen GPS-Trace Orange en GPSGate.com voor in beeld. Via SMS moest ik de GPRS-verbinding van de SIM-kaart die ik in het apparaat had gestopt actief maken, het IP-adres en poortnummer van de betreffende dienst doorgeven en dan zou het allemaal moeten werken. Helaas, gaf GPS-Trace Orange alleen aan dat het apparaat offline was. Bij GPSGate zag ik wél data binnen komen (in de ‘terminal‘), maar wat ik ook probeerde het programma zag de data niet als komende van het device dat ik ingesteld had, ondanks dat het IMEI-nummer 100% zeker klopte.

Jammer. Uiteraard heb ik het nog niet helemaal opgegeven, maar voor vandaag denk ik dat ik het apparaat maar gewoon even aan de kant leg. Morgen is er weer een dag.

Twaalf maanden Zon zoekt Dak

 Gepubliceerd door om 11:36  Hardware, Persoonlijk
mrt 292013
 

365 dagen Zon Zoekt DakHet is vandaag precies 12 maanden geleden dat in een paar uur tijd, 8 zonnepanelen van het type Yingli 245PT-29b op het dak werden gelegd. Totale capaciteit: 1960 Wattpiek. Het pakket werd indertijd geleverd zonder echte opties om gestructureerd de opbrengst bij te houden, anders dan het aflezen van het totale geproduceerde vermogen zoals dat op de omvormer weergeven werd. Ik heb inmiddels een Raspberry Pi die de data dagelijks voor me uitleest (zie deze pagina) en online zet, maar die data is niet compleet en zal het ook nooit meer worden omdat de eerste 1.000 kWh ontbreken (pvoutput.org accepteert die achterstallige data niet), dus daarom vandaag toch maar weer even op de omvormer gekeken om te zien wat de opbrengst is in die 12 maanden. En ik moet zeggen, dat valt niet tegen:

Totaal: 1720 kWh productie in 3464 uur

Ik weet dat bij de eerste ronde er ook met hogere opbrengsten gegooid werd, op dit moment noemt de ZonZoektDak website voor zo’n pakket een veel conservatievere (en realistischere  1670 kWh gemiddelde productie per jaar bij plaatsing op het zuiden (zoals bij mij ook het geval is).

Die productie staat gelijk aan een directe besparing op mijn energiekosten van €380,-
Dit is dan gerekend tegen het vaste tarief dat ik voor 2012 had, waarbij ik alleen de harde elektriciteitsprijs + energiebelasting en uiteraard de BTW meegeteld heb, oftewel alleen die bedragen die nu ook daadwerkelijk gedaald zijn als gevolg van het terugleveren. Dat betekent dat mijn terugverdientijd nog steeds > 10 jaar is. Ik heb namelijk alles inclusief vorig jaar €4705,- betaald. Daar komt bij dat mijn elektriciteitskosten dit jaar per kWh niet stijgen. Mensen die dit jaar willen instappen betalen nog maar  €3700,- voor de installatie, en dan zit je weer op 10 jaar terugverdientijd.
Andersom gerekend: het geld stond nu op de bank, €380,- besparing is een rendement van 8%. Dat krijg ik niet van de bank.

Maar eerlijk is eerlijk, zonnepanelen doe je niet uitsluitend voor het geld. Ik lever zo, zelfs met de relatief beperkte dakomvang die ik hier ter beschikking heb een aardige hoeveelheid elektriciteit terug die niet op andere manieren opgewekt hoeft te worden. Zelfs als het te koud is voor de tijd van het jaar!

[update] Wil je zelf kijken of zonnepanelen wat voor je zijn: de opbrengst is van een aantal factoren afhankelijk, zoals de helling van het dak (en dus de panelen), de oriëntatie van het dak (richting het zuiden/oosten/noorden etc.), de plek in Nederland, de hoeveelheid schaduw (bijvoorbeeld van hoge bomen of andere gebouwen) etc.
En natuurlijk moet het bouwtechnisch allemaal kunnen. Bij ZonZoektDak kwam er vooraf (dus voordat je een handtekening zet) iemand kijken die specifiek naar jouw huis kijkt.
Wil je globaal berekenen wat zonnepanelen in jouw situatie kunnen opleveren dan geeft deze website een heel behoudende waarde, in mijn geval kwam ik daar uit op 1406 kWh per jaar (een stuk minder dan nu gerealiseerd). Op deze website kwam ik op 1689 kWh per jaar geschat (en een besparing van €388,-), dat zit redelijk dicht in de buurt van mijn daadwerkelijke realisatie dit jaar. Je kunt daar eenvoudig hellingsgraad van het dak (tip: gemakkelijk na te rekenen aan de hand van de bouwtekeningen) en de oriëntatie van het dak instellen.
In alle gevallen geldt: het zijn schattingen!

mrt 272013
 

Flipboard 2.0 Afgelopen nacht is Flipboard 2.0 voor iOS beschikbaar gekomen (de Android versie komt er aan). Ze noemen zichzelf “je persoonlijke magazine” en dat klopt ook wel. Ik heb in Flipboard een aantal abonnementen toegevoegd waardoor het een mooie verzamelplek van diverse bronnen ineen geworden is. Zo komen er tweets voorbij, nieuwe foto’s van contacten op Flickr, berichten van Facebook, filmpjes van YouTube. Heel prettig als ik even tijd over heb omdat het een fijne, grafische manier is om door zaken heen te bladeren.

Nu in versie 2.0 gaat Flipboard achter Scoop.it aan, zo lijkt het tenminste. Je kunt namelijk nieuwe “magazines” aanmaken. Dat is vergelijkbaar met de topics bij Scoop.it. Voortaan kun je elk bericht dat je leest op Flipboard eenvoudig toevoegen aan je magazine, je kunt zo veel magazines maken als je wilt en magazines kunnen privé zijn, maar ook gedeeld met andere Flipboard gebruikers. Ideaal toch?
Lees verder….

mrt 262013
 

Paaseieren Ik weet dat ik zo natuurlijk heel fundamentele discussies over het sociale karakter en de gezelligheid van het samen beschilderen en beplakken van paaseieren op roep, maar voor een echte geek is er natuurlijk maar één manier om paaseieren te versieren: met behulp van de Egg-Bot.
En als je het helemaal compleet wilt maken, dan schroef je er een Raspberry Pi op vast en dan heb je niet eens een losse computer nodig om hem aan te sturen. Hoe dat moet, kun je hier lezen.

Jammer vind ik wel dat er een gewone, weliswaar kleine maar toch lompe, beeldbuis TV aan hangt. Dat maakt hem toch net wat minder portable. Wellicht was dan zo’n klein 7-inch TV LCD-scherm handiger geweest. Ik neem aan dat een heel klein schermpje (2,2-inch) dan weer niet praktisch is vanwege het bedienen van de software.

Andere kleine domper op het enthousiasme is natuurlijk ook de prijs van de Egg-Bot (ik weet dat ik hem daarom vorig jaar niet gekocht heb): $195,- voor de gewone versie en $220,- voor de deluxe versie vind ik net een beetje teveel van het goede voor die paar eieren die ik per jaar eet met Pasen.

Windows Blue

 Gepubliceerd door om 18:23  Windows
mrt 252013
 

Afgelopen weekend bleek dat er een vroege versie van Windows Blue, de opvolger van Windows 8, op het internet terecht gekomen was. Toeval? Opzet? Hack? Geen idee. Maar er zijn voldoende mensen die de versie gedownload hebben en er een filmpje van gemaakt hebben. Hierboven zie je een kort overzicht van The Verge. Daarbij de aantekening dat er geen enkele garantie is dat wat je daar ziet ook daadwerkelijk in de uiteindelijke versie van Windows Blue terecht komt. Maar och, het web staat altijd al zó vol met mockups en concepten van iOS versies, nieuwe iPads of iPhones, daar kan een “zo zou de volgende Windows versie er mogelijk uit gaan zien” filmpje ook wel bij.

mrt 232013
 

Fever Een week geleden maakte Google bekend dat ze per 1 juli stoppen met Google Reader stoppen. Tijd dus om te gaan kijken naar de alternatieven.

Fever
Vorige week gaf ik aan dat ik wil gaan voor self-hosting, om tenminste 100% zelf controle te hebben over de voor mij zo belangrijke dienst. Ik heb inmiddels Fever aangeschaft. Deels omdat ik in de veronderstelling was dat Feeder ondersteuning heeft voor Fever. Helaas blijkt dat nog niet het geval te zijn voor de iPad versie (wel voor de iPhone versie).
Installatie van de Fever omgeving gaat een beetje apart. Na betaling van $30,- krijg je een installatiesleutel waarmee het installatiescript vanaf de server zelf de installatie uitvoert. Importeren van het XML-bestand met de feeds die ik op Google Reader heb ging niet probleemloos. Niet alle groepen werden herkend en niet alle feeds kwamen op te juist plek terecht.
Lees verder….

mrt 212013
 

Google-Nexus-7-2 Het was een vraag op Pocketnow.com vandaag: is het ontbreken van uitbreidbaar geheugen voor jou een deal-breaker?

Nou ging de vraag bij Pocketnow.com om smartphones én tablets, ik heb hem in de titel even beperkt tot tablets. Want voor mij is het antwoord op beide vragen namelijk verschillend. Bij mijn iPhone 4S mis ik het extra geheugen niet. En dat terwijl ik maar een 16 GB exemplaar heb (waarvan de omvang als 13,5 GB wordt aangegeven intern) en er toch regelmatig foto’s en filmpjes mee maak.
Maar dat is dan ook het enige, ik gebruik hem niet als eReader, niet als MP3-speler, niet als videoplayer. De foto’s en filmpjes die ik zelf maak zijn dus de enige media die er op hoeven te staan. En dankzij Dropbox krijg ik die er redelijk gemakkelijk vanaf omdat die automatisch geupload worden.

Dat is anders bij mijn iPad. Dé reden voor een jailbreak voor mij is simpelweg dat ik zo toegang krijg tot het bestandssysteem en bestanden van een externe USB-stick of SD-kaart naar de iPad kan kopiëren. Heel handig voor al die video’s die ik er op kijk (ook onderweg) want dan is downloaden via Wifi of 3G echt niet handig.
Apple gaat dat niet toestaan in iOS zelf, veel te gevaarlijk omdat je zo ook toegang krijgt tot alle andere bestanden en data en ook Google is er blijkbaar van terug aan het komen, getuige ook hun reactie op het ontbreken van een SD-kaart slot in hun Nexus modellen:

Volgens [Google] vindt iedereen het idee van het gebruik van een SD card interessant maar eigenlijk is het verwarrend voor gebruikers. [Google] geeft aan dat het dan onduidelijk wordt waar je foto’s, video’s of muziek op moet slaan. Is dit op je telefoon of op je SD card? Moet er dan elke keer gevraagd worden welke keuze je wilt maken? En wat gebeurt er met de gebruikerservaring wanneer je de SD card verwijdert? Alles bij elkaar genomen is het volgens [Google] gewoon té verwarrend. (bron)

Voor mij een reden om die apparaten niet te kopen. Voor heel veel anderen ongetwijfeld/blijkbaar niet, en dat geeft aan dat bedrijven als Apple en Google zo te zien een niet onverstandige keuze maken.

Omdat het bij mij juist ook om het snel overzetten van bestanden gaat (dus niet via Wifi) is het niet alleen een kwestie van het kopen van een tablet met meer dan 16GB intern geheugen. En ook in schoolsituaties lijkt me dat te spelen. Het is immers veel handiger om studenten/leerlingen een SD-kaartje of stick te geven met content (elektronische boeken, lesmateriaal, filmpjes etc.) dan ze dat via de Wifi te laten downloaden. Over 10 jaar vast geen probleem meer, maar nu zal ook daar de tablet met de optie voor extern geheugen winnen. Ook als dat net wat verwarrender is.

mrt 202013
 

Ik schreef gisteren al over de komst van de Chromebook naar Nederland, maar de heren bij Hardware.info TV hadden al de mogelijkheid om er zelf eentje te testen. Hun conclusie: nog niet voor iedereen, maar een stuk beter dan de vorige versie en gezien prijs/functionaliteit een kanshebber om door te breken. Dat zou je als een negatief oordeel kunnen lezen, maar zo bedoelen ze het zeker niet. Kijk maar even zelf naar het filmpje.

mrt 192013
 

minecraft_screenshot Google maakte vandaag bekend dat de Chromebook voortaan ook in (o.a.) Nederland verkocht zal gaan worden. De Chromebook is een netbook die gebruik maakt van Chrome OS, een door Google ontwikkeld besturingssysteem op basis van de Chrome browser en de Linux kernel. Het doel is om een eenvoudig te beheren apparaat te leveren. Dit wordt voor een groot deel gerealiseerd doordat je er geen applicaties op installeert. Alles gaat via webapplicaties die in de browser draaien. Een aantal van die applicaties kunnen ook offline werken.

Waarom zou je er eentje willen? Tja, als alles wat je doet wat browsen op internet, mail versturen (kan online), wat online spelletjes spelen, dan kun je dat op een Chromebook. Je hebt er al eentje voor 249 euro en qua onderhoud heb je er nauwelijks omkijken naar. Opstarten gaat snel en de accu gaat 6,5 uur mee.
Maar…het aanbod van applicaties die offline kunnen werken is beperkt(er) dan bij andere systemen en zonder wifi-verbinding is de functionaliteit dus ook beperkter. Dat zou in de toekomst anders kunnen worden als Google Android en Chrome OS zou samenvoegen tot één systeem en je ook Android apps zou kunnen installeren. Google levert al een Chromebook met touchscreen (maar voor een veel en veel hoger bedrag: 1300 dollar), dus ook daar zouden die twee werelden naar elkaar toe kunnen groeien.

Toch had ik één belangrijke vraag die beantwoord zou moeten worden voordat ik er ook maar over zou piekeren om zo’n apparaat in huis te halen: kun je er Minecraft op draaien? Want anders hoef ik het apparaat niet in huis te halen. In eerste instantie zou ik denken: nee, kan niet, want Minecraft is geen webapplicatie, maar een Java-applicatie. Het voordeel van het gegeven dat wij niet als eersten de beschikking krijgen over een Chromebook is echter dat ze in de VS die vraag natuurlijk ook al hadden. En geprobeerd hebben om het aan het werken te krijgen. Het was blijkbaar niet eenvoudig (dit was poging 1), maar uiteindelijk wel te realiseren. Met de Samsung van 299 euro loopt het blijkbaar vloeiend. Wel is het nodig om een omweg te gebruiken: een SD-kaart met Linux waar je dan van moet opstarten. Niet echt 100% “werken op een Chromebook” dus. Maar als je een goedkoop apparaat zoekt om je kinderen (of de leerlingen in je klas) op te laten Minecraften, dan kan het ook met een Samsung Chromebook.