Twaalf maanden Zon zoekt Dak

365 dagen Zon Zoekt DakHet is vandaag precies 12 maanden geleden dat in een paar uur tijd, 8 zonnepanelen van het type Yingli 245PT-29b op het dak werden gelegd. Totale capaciteit: 1960 Wattpiek. Het pakket werd indertijd geleverd zonder echte opties om gestructureerd de opbrengst bij te houden, anders dan het aflezen van het totale geproduceerde vermogen zoals dat op de omvormer weergeven werd. Ik heb inmiddels een Raspberry Pi die de data dagelijks voor me uitleest (zie deze pagina) en online zet, maar die data is niet compleet en zal het ook nooit meer worden omdat de eerste 1.000 kWh ontbreken (pvoutput.org accepteert die achterstallige data niet), dus daarom vandaag toch maar weer even op de omvormer gekeken om te zien wat de opbrengst is in die 12 maanden. En ik moet zeggen, dat valt niet tegen:

Totaal: 1720 kWh productie in 3464 uur

Ik weet dat bij de eerste ronde er ook met hogere opbrengsten gegooid werd, op dit moment noemt de ZonZoektDak website voor zo’n pakket een veel conservatievere (en realistischere  1670 kWh gemiddelde productie per jaar bij plaatsing op het zuiden (zoals bij mij ook het geval is).

Die productie staat gelijk aan een directe besparing op mijn energiekosten van €380,-
Dit is dan gerekend tegen het vaste tarief dat ik voor 2012 had, waarbij ik alleen de harde elektriciteitsprijs + energiebelasting en uiteraard de BTW meegeteld heb, oftewel alleen die bedragen die nu ook daadwerkelijk gedaald zijn als gevolg van het terugleveren. Dat betekent dat mijn terugverdientijd nog steeds > 10 jaar is. Ik heb namelijk alles inclusief vorig jaar €4705,- betaald. Daar komt bij dat mijn elektriciteitskosten dit jaar per kWh niet stijgen. Mensen die dit jaar willen instappen betalen nog maar  €3700,- voor de installatie, en dan zit je weer op 10 jaar terugverdientijd.
Andersom gerekend: het geld stond nu op de bank, €380,- besparing is een rendement van 8%. Dat krijg ik niet van de bank.

Maar eerlijk is eerlijk, zonnepanelen doe je niet uitsluitend voor het geld. Ik lever zo, zelfs met de relatief beperkte dakomvang die ik hier ter beschikking heb een aardige hoeveelheid elektriciteit terug die niet op andere manieren opgewekt hoeft te worden. Zelfs als het te koud is voor de tijd van het jaar!

[update] Wil je zelf kijken of zonnepanelen wat voor je zijn: de opbrengst is van een aantal factoren afhankelijk, zoals de helling van het dak (en dus de panelen), de oriëntatie van het dak (richting het zuiden/oosten/noorden etc.), de plek in Nederland, de hoeveelheid schaduw (bijvoorbeeld van hoge bomen of andere gebouwen) etc.
En natuurlijk moet het bouwtechnisch allemaal kunnen. Bij ZonZoektDak kwam er vooraf (dus voordat je een handtekening zet) iemand kijken die specifiek naar jouw huis kijkt.
Wil je globaal berekenen wat zonnepanelen in jouw situatie kunnen opleveren dan geeft deze website een heel behoudende waarde, in mijn geval kwam ik daar uit op 1406 kWh per jaar (een stuk minder dan nu gerealiseerd). Op deze website kwam ik op 1689 kWh per jaar geschat (en een besparing van €388,-), dat zit redelijk dicht in de buurt van mijn daadwerkelijke realisatie dit jaar. Je kunt daar eenvoudig hellingsgraad van het dak (tip: gemakkelijk na te rekenen aan de hand van de bouwtekeningen) en de oriëntatie van het dak instellen.
In alle gevallen geldt: het zijn schattingen!

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Twaalf maanden Zon zoekt Dak http://t.co/oUWsSD58es

trackback

@harvandeven @zonzoektdak @NatuurenMilieu Jazeker. Ik heb info over berekenen voorspelde opbrengst toegevoegd: http://t.co/UuImxCbKmQ

Tom
Tom
8 jaren geleden

Net overzicht. Valt me niet tegen die 1700 kWh.

Ga je uit van een afschrijvingstermijn van 20 jaar? 30 jaar? Ik ben bang dat je echt wel flink meer dan 20 jaar moet halen om 8% rendement te realiseren.

Maar ik snap dat rendement niet de enige reden is om te investeren in zonnepanelen. Helaas zelf geen dak op het zuiden.

trackback

[…] Wat is de stand na 12 maanden zonnepanelen?  […]

trackback
8 jaren geleden

Twaalf maanden Zon zoekt Dak – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/Pmtpqh3ZyT