Stand van zaken zoektocht Google Reader vervanger

Fever Een week geleden maakte Google bekend dat ze per 1 juli stoppen met Google Reader stoppen. Tijd dus om te gaan kijken naar de alternatieven.

Fever
Vorige week gaf ik aan dat ik wil gaan voor self-hosting, om tenminste 100% zelf controle te hebben over de voor mij zo belangrijke dienst. Ik heb inmiddels Fever aangeschaft. Deels omdat ik in de veronderstelling was dat Feeder ondersteuning heeft voor Fever. Helaas blijkt dat nog niet het geval te zijn voor de iPad versie (wel voor de iPhone versie).
Installatie van de Fever omgeving gaat een beetje apart. Na betaling van $30,- krijg je een installatiesleutel waarmee het installatiescript vanaf de server zelf de installatie uitvoert. Importeren van het XML-bestand met de feeds die ik op Google Reader heb ging niet probleemloos. Niet alle groepen werden herkend en niet alle feeds kwamen op te juist plek terecht.

De interface is wennen, en niet altijd even handig, ik heb groepen omdat ik niet elke feedbron individueel in beeld in beeld hoef te hebben, maar bij Fever zit er steeds een blok met die feeds tussen de groepenlijst en de de berichten. Goed, eerst maar eens kijken of ik de feeds op de juiste plek krijg en op zoek naar een client voor op de iPad.

Feedly
Tja, dé hit deze week was natuurlijk Feedly. De dienst kraakte onder de ruim 500.000 gebruikers die het er opeens bij kreeg. En ik kan ze geen ongelijk geven. Ik heb de dienst ook even uitgeprobeerd. De “overstap” van Google Reader is nu nog naadloos. Niet heel moeilijk want op dit moment maakt Feedly gebruik van de backend van Google Reader die ze per 1 juli vervangen door hun eigen backend. En dat zal dan de echte test zijn.

Ook het lezen van feeds in Feedly is even wennen. Maar na een uurtje spelen er mee moet ik zeggen dat het al aardig begint te wennen. Hier zou ik waarschijnlijk Google Reader ook wel voor willen inruilen.
Feedly Feedly
Heel mooi is ook de (gratis) iPad client van Feedly. Die leest echt heel fijn. Daar zou ik Reeder links voor laten liggen. Wat dat betreft ben ik het dan ook niet met Raymond Snijders eens die de iPad app niet handig vindt.

En nu?
Ik vind het nog wat gemakkelijk om te zeggen dat ik $30,- verspild heb en meteen naar Feedly had moeten overstappen. Het blijft een gratis dienst die nu een enorm aantal nieuwe gebruikers krijgt. Hoe gaan ze dit langdurig volhouden? Ik wil dus toch nog wel wat tijd in Fever stoppen.
En er is ook nog tijd om verder te kijken naar de andere alternatieven, zeker nu blijkt dat er hier en daar nieuwe alternatieven ontwikkeld worden. Wordt vervolgd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Stand van zaken zoektocht Google Reader vervanger http://t.co/fDZhMetVJk

trackback
10 jaren geleden

Stand van zaken zoektocht #Google Reader vervanger http://t.co/NPYhEBaoYJ #nieuws #internet #itouch #rss

Roel
10 jaren geleden

Ik ben ongeveer een jaar geleden terug gegaan naar fever. Het werkt zeker niet perfect, maar ik ben er nu redelijk aan gewend (en heb in Sunstroke/Reeder redelijke iPhone apps voor Fever gevonden).

Het mooie van Google reader’s sluiting is dat ineens allerlei nieuwe diensten naar boven komen drijven. Newsblur.com, Feedbin.me, en de aangekondigde Feedwrangler.net, natuurlijk. Verder is de vraag hoe populaire RSS apps als Reeder, Mr. Reader en hun Android equivalenten hierop in zullen gaan spelen. Ik ben benieuwd. 🙂