Google Reader stopt per 1-7-2013 – en dus…

Google_Reader_shutdown Er zijn zo van die dagen, die beginnen niet zoals je dat gewenst had. Nee, de thee smaakte prima, de rest van het ontbijt ook, de krant was op tijd, te internetverbinding in de lucht. Maar de eerste tab die ik na de nachtelijke mailtjes (voornamelijk een paar statusmeldingen van mijn servers) checkte was Twitter en daar zag ik deze tweet:

En inderdaad, hier staat:

We launched Google Reader in 2005 in an effort to make it easy for people to discover and keep tabs on their favorite websites. While the product has a loyal following, over the years usage has declined. So, on July 1, 2013, we will retire Google Reader. Users and developers interested in RSS alternatives can export their data, including their subscriptions, with Google Takeout over the course of the next four months.

Ik zal niet herhalen wat ik toen gezegd heb. Google Reader, en daar aan verbonden Reeder op de iPad is dé toepassing waar ik afhankelijk van ben voor heel veel van mijn informatievoorziening. Heeft iets een RSS-feed, dan voeg(de) ik het toe in Google Reader en kon ik het bijhouden.

Ja, ik weet het, het was een gratis product, Google kan er mee doen en laten wat het wil, ik heb geen recht op het product, bla bla bla. Ik ken de verhalen.
En ik ken ook de andere kant van het spectrum, de boze gebruikers die oproepen tot actie, in de hoop dat Google niet eerst nagedacht heeft voordat ze dit besluit namen, in de hoop dat publieke verontwaardiging er toe kan leiden dat ze dit besluit terug dragen. Lijkt me onwaarschijnlijk.

Balen dus. En vooral omdat ik nu op tamelijk korte termijn op zoek moet naar een alternatief. Één ding weet ik zeker: het wordt een self-hosted alternatief. Opties waar ik naar wil kijken zijn: rssLounge, fever en Tiny Tiny RSS.
Ik ben het met Raymond eens dat die alternatieven (nu) nog geen volledige vervanging zijn voor Google Reader zijn maar ik kan me ook wel vinden in de boodschap van het artikel op Forbes waar Marco Derksen naar linkt: de technologiewereld is goed in het vinden van problemen en het oplossen ervan. Deze eerste schok gaat ook weer nieuwe alternatieven en opties opleveren. Wie weet komt Feeder met hun eigen backend (ze moeten immers iets om hun product in de lucht te houden) of staan er nu anderen op om het grote gat dat Google achter laat te vullen. Dat waren bedrijfjes/alternatieven die mét Google Reader geen kans hadden en nu wellicht wel.

Wordt vervolgd..

[update 07:02] Voor de volledigheid: Feedly geeft aan dat zij een alternatief bieden waarbij ze ook de Google Reader API in stand houden (doordat ze hun eigen gekloonde versie ervan hebben gebouwd). Daarmee zouden ook andere applicaties en diensten die daarvan afhankelijk zijn kunnen blijven werken. Ook Reeder laat weten dat ze hun product (uiteraard) niet laten verdwijnen na 1 juli. Ik zie ook dat er hier en daar ook Google Reader API beschrijvingen rondzwerven, dus dat zijn allemaal positieve berichten.

[update 07:16] Wilfred Rubens linkt naar dit bericht van D’Arcy Norman die al een tijd tevreden Fever gebruiker is (stond in mijn lijstje hierboven). In de reacties lees ik (wist ik niet) dat Reeder (gebruik ik op de iPad) ook ondersteuning heeft voor Fever, zie ook dit bericht en er is ook een iPhone client voor Feverl. Ik begin Google Reader al een stuk minder te missen.

[update 09:11] Nog één update dan, ik zie niets in dit soort initiatieven. Als een bedrijf wil stoppen met het aanbieden van een gratis dienst, dan moet dat gewoon kunnen. (via)

0 0 stemmen
Bericht waardering
14 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

Voor zovelen een lifeline en toch … RT : Google Reader stopt per 1-7-2013 http://t.co/nNAIXogRf5 #googlereader #23dingen

trackback
10 jaren geleden

Balen … mijn favo tool stopt RT : Google Reader stopt per 1-7-2013 – en dus… http://t.co/MFWYeZoVRj #google #reader #yam

albert
10 jaren geleden

Het is net een supermarkt. De ene dag koop je allerlei lekkers. De volgende dag is het uit het assortiment geschrapt. Lege schappen. Misschien heb je nog iets in de provisiekast en daarna is het echt opperdepop!
In december 2012 werd ik onaangenaam verrast doordat de synchronisatie tussen mijn Google agenda’s en Outlook niet langer werd ondersteund. Er zit een kleine bug in en ik kan de tool niet opnieuw installeren. Ik vind alleen betaalde alternatieven.
Google Desktop Search – een van mijn favoriete tools – is ook al weer geruime tijd geleden overleden…
We zullen eraan moeten wennen dat we in een dynamische wereld leven waarin niet alleen allerlei mooie, nieuwe dingen het licht zien, maar waarin oude waarden en tradities even snel verdwijnen.

trackback

[…] Pierre en […]

Rob Houben
10 jaren geleden

Niet zo paniekerig: Het is een gratis (voor wat, hoort wat) dienst. Je kunt al je data netjes meenemen en bij de volgende gratis dienst uploaden! Dat is toch wat we uiteindelijk allemaal gaan doen. Zo stuit ik nu bijvoorbeeld op Feedly, waarbij ik er achter kom dat ik die op het eerste gezicht prettiger vindt functioneren op mijn Android smartphone, dan Google Reader. En waarbij je de look & feel in de browser hetzelfde kunt instellen als bij Google Reader.Zie https://twitter.com/RobHouben/status/312121653373046785/photo/1
Op de volgende site vind je extra tips voor overstappers van Google Reader naar Feedly: http://blog.feedly.com/2013/03/14/google-reader/

Ik heb het idee (maar dat moet de komende weken verder bevestigt worden) dat ik er misschien wel op vooruit ga!

Mark Graner
Mark Graner
10 jaren geleden

Misschien Flipboard op de iPad eens uitproberen?

Willem Karssenberg
10 jaren geleden

Voor ik gebruik ging maken van Google Reader was ik helemaal weg van Bloglines.
Wat blijkt? Bloglines bestaat nog en mijn account ook!
Grappig om een aantal oude feeds terug te zien die daar nog altijd in stonden.
Toch zie ik het wel een beetje als een einde van een tijdperk.
Het lijkt alsof gebruikmaken van RSS ontmoedigd wordt. Twitter heeft het eruit gehaald en ook op Facebook is een feed van bijvoorbeeld een pagina lastig te vinden.
Aande andere kant merk ik zelf dat ik niet meer zo dwangmatig al mijn feeds in de gaten houd als ik eerder wel deed. Op sommige blogs wordt dit omschreven als een kans voor nieuwe mogelijkheden.
Vorlopig zie ik het toch vooral als een gemis, en ik ben dan ook benieuwd met welke alternatieven jij voor jezelf komt.
Iets opzetten op een eigen server is misschien zo’n gek idee nog niet, al haal ik het liefst alles zo makkelijk mogelijk uit de cloud.
Tenslotte, wat zal de volgende zijn die uit het lijstje van Google geschrapt wordt?
Vorig jaar was even sprake van feedburner. Dat zou een nog veel grotere ramp zijn volgens mij!
Gelukkig is die dienst in deze ronde de dans ontsprongen…

Bernard
Bernard
10 jaren geleden

Heeft iemand ervaring met de WordPress Reader die WordPress gebruikers automatisch tot hun beschikking hebben? En dan voor 700 rss feeds of meer? http://en.support.wordpress.com/reader/

trackback
10 jaren geleden

Geleerd van Fever, waar ik twee installs heb van draaien, heeft ook Reeder sync. http://t.co/IgoC2OQZRv

trackback

[…] Je hebt zo van die dagen die beginnen niet zoals je dat zou hebben gewild…  […]

trackback
10 jaren geleden

🙁 Google Reader wordt ons afgenomen!! Daar ben ik niet blij mee! gedwongen op zoek naar nieuw werkproces http://t.co/iOcxdplTkv