mrt 142013
 

Google_Reader_shutdown Er zijn zo van die dagen, die beginnen niet zoals je dat gewenst had. Nee, de thee smaakte prima, de rest van het ontbijt ook, de krant was op tijd, te internetverbinding in de lucht. Maar de eerste tab die ik na de nachtelijke mailtjes (voornamelijk een paar statusmeldingen van mijn servers) checkte was Twitter en daar zag ik deze tweet:

En inderdaad, hier staat:

We launched Google Reader in 2005 in an effort to make it easy for people to discover and keep tabs on their favorite websites. While the product has a loyal following, over the years usage has declined. So, on July 1, 2013, we will retire Google Reader. Users and developers interested in RSS alternatives can export their data, including their subscriptions, with Google Takeout over the course of the next four months.

Ik zal niet herhalen wat ik toen gezegd heb. Google Reader, en daar aan verbonden Reeder op de iPad is dé toepassing waar ik afhankelijk van ben voor heel veel van mijn informatievoorziening. Heeft iets een RSS-feed, dan voeg(de) ik het toe in Google Reader en kon ik het bijhouden.

Ja, ik weet het, het was een gratis product, Google kan er mee doen en laten wat het wil, ik heb geen recht op het product, bla bla bla. Ik ken de verhalen.
En ik ken ook de andere kant van het spectrum, de boze gebruikers die oproepen tot actie, in de hoop dat Google niet eerst nagedacht heeft voordat ze dit besluit namen, in de hoop dat publieke verontwaardiging er toe kan leiden dat ze dit besluit terug dragen. Lijkt me onwaarschijnlijk.

Balen dus. En vooral omdat ik nu op tamelijk korte termijn op zoek moet naar een alternatief. Één ding weet ik zeker: het wordt een self-hosted alternatief. Opties waar ik naar wil kijken zijn: rssLounge, fever en Tiny Tiny RSS.
Ik ben het met Raymond eens dat die alternatieven (nu) nog geen volledige vervanging zijn voor Google Reader zijn maar ik kan me ook wel vinden in de boodschap van het artikel op Forbes waar Marco Derksen naar linkt: de technologiewereld is goed in het vinden van problemen en het oplossen ervan. Deze eerste schok gaat ook weer nieuwe alternatieven en opties opleveren. Wie weet komt Feeder met hun eigen backend (ze moeten immers iets om hun product in de lucht te houden) of staan er nu anderen op om het grote gat dat Google achter laat te vullen. Dat waren bedrijfjes/alternatieven die mét Google Reader geen kans hadden en nu wellicht wel.

Wordt vervolgd..

[update 07:02] Voor de volledigheid: Feedly geeft aan dat zij een alternatief bieden waarbij ze ook de Google Reader API in stand houden (doordat ze hun eigen gekloonde versie ervan hebben gebouwd). Daarmee zouden ook andere applicaties en diensten die daarvan afhankelijk zijn kunnen blijven werken. Ook Reeder laat weten dat ze hun product (uiteraard) niet laten verdwijnen na 1 juli. Ik zie ook dat er hier en daar ook Google Reader API beschrijvingen rondzwerven, dus dat zijn allemaal positieve berichten.

[update 07:16] Wilfred Rubens linkt naar dit bericht van D’Arcy Norman die al een tijd tevreden Fever gebruiker is (stond in mijn lijstje hierboven). In de reacties lees ik (wist ik niet) dat Reeder (gebruik ik op de iPad) ook ondersteuning heeft voor Fever, zie ook dit bericht en er is ook een iPhone client voor Feverl. Ik begin Google Reader al een stuk minder te missen.

[update 09:11] Nog één update dan, ik zie niets in dit soort initiatieven. Als een bedrijf wil stoppen met het aanbieden van een gratis dienst, dan moet dat gewoon kunnen. (via)