Leuk zo’n Chromebook – maar kun je er ook Minecraft op spelen?

minecraft_screenshot Google maakte vandaag bekend dat de Chromebook voortaan ook in (o.a.) Nederland verkocht zal gaan worden. De Chromebook is een netbook die gebruik maakt van Chrome OS, een door Google ontwikkeld besturingssysteem op basis van de Chrome browser en de Linux kernel. Het doel is om een eenvoudig te beheren apparaat te leveren. Dit wordt voor een groot deel gerealiseerd doordat je er geen applicaties op installeert. Alles gaat via webapplicaties die in de browser draaien. Een aantal van die applicaties kunnen ook offline werken.

Waarom zou je er eentje willen? Tja, als alles wat je doet wat browsen op internet, mail versturen (kan online), wat online spelletjes spelen, dan kun je dat op een Chromebook. Je hebt er al eentje voor 249 euro en qua onderhoud heb je er nauwelijks omkijken naar. Opstarten gaat snel en de accu gaat 6,5 uur mee.
Maar…het aanbod van applicaties die offline kunnen werken is beperkt(er) dan bij andere systemen en zonder wifi-verbinding is de functionaliteit dus ook beperkter. Dat zou in de toekomst anders kunnen worden als Google Android en Chrome OS zou samenvoegen tot één systeem en je ook Android apps zou kunnen installeren. Google levert al een Chromebook met touchscreen (maar voor een veel en veel hoger bedrag: 1300 dollar), dus ook daar zouden die twee werelden naar elkaar toe kunnen groeien.

Toch had ik één belangrijke vraag die beantwoord zou moeten worden voordat ik er ook maar over zou piekeren om zo’n apparaat in huis te halen: kun je er Minecraft op draaien? Want anders hoef ik het apparaat niet in huis te halen. In eerste instantie zou ik denken: nee, kan niet, want Minecraft is geen webapplicatie, maar een Java-applicatie. Het voordeel van het gegeven dat wij niet als eersten de beschikking krijgen over een Chromebook is echter dat ze in de VS die vraag natuurlijk ook al hadden. En geprobeerd hebben om het aan het werken te krijgen. Het was blijkbaar niet eenvoudig (dit was poging 1), maar uiteindelijk wel te realiseren. Met de Samsung van 299 euro loopt het blijkbaar vloeiend. Wel is het nodig om een omweg te gebruiken: een SD-kaart met Linux waar je dan van moet opstarten. Niet echt 100% “werken op een Chromebook” dus. Maar als je een goedkoop apparaat zoekt om je kinderen (of de leerlingen in je klas) op te laten Minecraften, dan kan het ook met een Samsung Chromebook.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Leuk zo’n Chromebook – maar kun je er ook Minecraft op spelen? http://t.co/JY6ySHvVEe

trackback
11 jaren geleden

Leuk zo’n Chromebook – maar kun je er ook #Minecraft op spelen? http://t.co/ygC8qxLoMu #nieuws #hardware #chromeos

Snsnxbx
Snsnxbx
10 jaren geleden

Ja makkelijk