nov 302012
 

Het was een van de vragen die nog open stond na de eBook workshop tijdens Dé Onderwijsdagen 2012. Ik wist namelijk dat het kon, maar was de namen van de systemen vergeten waarmee het kon (tja, daar heb ik een weblog voor).

Het idee: je werkt online, alleen of met meerdere auteurs, aan een elektronisch boek. Omdat het online gebeurt, is het boek eenvoudig ook online toegankelijk te maken. Maar het is dan naar wens ook te exporteren naar ePUB-formaat, Kindle-formaat of naar een PDF zodat je hem ook kunt printen. Ideaal dus want je kunt gebruik maken van de kracht van de verschillende media. Online en offline.
Lees verder….

nov 292012
 

Het is eigenlijk een titel waar ik een hekel aan heb: “Surface met Windows 8 Pro komt in januari 2013”. Want waarschijnlijk klopt dat in ieder geval voor Nederland ook weer niet. Immers, ook de Surface RT is nog steeds niet in Nederland te koop. Ik wordt dan ook wel een beetje gefrustreerd van alle berichten over de tegenvallende verkopen van de Surface en andere Windows 8 tablets. Zorg er dan ook eens voor dat ze te koop zijn voor mensen!

Maar goed, de Surface met Windows 8 Pro, de volledige versie van de Surface dus, komt in de VS in januari 2013 voor het bedrag van $899,- voor de 64GB versie en voor $999 voor de 128GB versie. Daar komt dan nog een Type cover voor $129.99 bij, dus dan toch $1128,99 voor de versie met de meeste opslag. Dat is niet goedkoop.
Dan krijg je wel een tablet met een 1920×1080 full HD scherm, met een optie om een extern scherm met een maximale resolutie van 2560X1440 op kunt aansluiten (via een MiniDisplay port). Je hebt de beschikking over een fullsize USB 3.0 poort, Bluetooth 4.0, twee 720p HD LifeCams, 1 microSDXC slot, 802.11a/b/g/n wifi en een pen. Ik kon niet zo snel vinden hoe lang de 48W accu het uit moet gaan houden, ik mag hopen ook een uur of 7-8 bij normaal gebruik.
Ik heb de Windows RT gezien en vast mogen houden, dat was een mooi slank apparaat, zelfs met toetsenbord. Ik hoop echt dat Microsoft dit apparaat in voldoende mate wereldwijd beschikbaar gaat stellen.

nov 292012
 

Het kan me even helemaal niet schelen dat je deze reclame overal op internet nog 1000x tegen gaat komen. Ik vind hem schitterend. Overigens: Internet Explorer 10 in de Modern UI is best wel wennen hoor. En dat zeg ik nadat ik hem een tijdje gebruikt heb. En dan niet voor karaoke!

Geniale URL ook: http://browseryoulovedtohate.com
Lees verder….

nov 292012
 

YouTube ondertitels Ik had de aankondiging gisteren al voorbij zien komen, maar kon toen bij mijn eigen YouTube filmpjes nog geen verandering ontdekken. Vanochtend wel: YouTube heeft nu ook het Nederlands toegevoegd aan het lijstje talen waarbij automatisch ondertitels toegevoegd kunnen worden aan video’s die je upload.
Nou wist ik al van de Engelstalige ondertitels dat ze zeker niet perfect zijn. YouTube zegt ook zelf:

Automatic captions can be a starting point

Ze zijn zeker geen kant en klaar resultaat.

Ik heb het even getest op dit filmpje over de Windows Store. Je kunt de automatisch gemaakte ondertiteling nog steeds bekijken en vergelijken met het eindresultaat.
Lees verder….

nov 282012
 

Mocht je nog geen plannen hebben voor de komende kerstvakantie, of wie weet, dan kun je komende zaterdag in Maastricht terecht voor het eerste 3D-printers event van FabLab Zuid-Limburg. Dat is een stichting die een open werkplaats beheert waar iedereen zelf zijn of haar eigen 2D of 3D-product kan (laten) maken. Ze houden zich daar al 2,5 jaar mee bezig en hebben dus de nodige expertise over 3D-printen en printmaterialen opgebouwd. Ze hebben er zelfs een 3D-printer ontworpen die wereldwijd verkocht wordt. Tijdens het event hebben ze zeven verschillende 3D-printers in huis.

Mijn eigen kerstvakantie zit dit jaar vol met de laatste loodjes van mijn promotieonderzoek, dus mij zul je er zaterdag helaas niet vinden. Maar als jij wel tijd en interesse hebt: Je bent zaterdag welkom bij FabLab Zuid-Limburg, Grote Gracht 44, Maastricht.
Het event start om 10 uur en duurt tot 3 uur ’s middags met op ieder heel uur een presentatie van 20 minuten. Toegang is gratis, aanmelden wordt op prijs gesteld, via het contactformulier.

nov 282012
 

Een fototoestel met Android 4.1, het klonk interessant toen ik er voor het eerst van hoorde en over schreef afgelopen augustus, maar de mensen van Engadget mochten er mee testen en hoewel ze zelf redelijk positief eindigen:

Ultimately, my two-week Galaxy Camera experiment was a success, but boy was I eager to power up my Galaxy S III after that 14-day period came to an end. Though the device was able to replace all but the calling features of my smartphone, its footprint (and significant weight) made it inconvenient and uncomfortable to keep by my side day and night. Having a 21x superzoom around at all times was advantageous, however, and I was able to snag plenty of shots that would have been impossible with the fixed lens in any handset. As the adage goes, “the best camera is the one you have with you,” and if it’s your only device running Android, you’ll never want to leave it behind.

komen er wat mij betreft meer dan genoeg kritische pijnpunten voorbij om dit apparaat voorlopig maar even aan de absoluut early adopters en gadget testers over te laten.
Lees verder….

Logitech TV-cam HD

 Gepubliceerd door om 08:39  Algemeen
nov 272012
 

Logitech Skype camera Afgelopen weekend had ik de mogelijkheid om een Logitech TV-cam HD te testen. Hij was aangeschaft voor gebruik in een van de vergaderruimtes in Eindhoven, maar ja, zo’n apparaat werkt natuurlijk niet meteen in een stevig beveiligd netwerk. Dus kon hij wel even gemist worden voor een test op locatie.

Ik schreef al eerder over de TelyHD (zie dit bericht en dit bericht), die een vergelijkbaar apparaat leveren dat op het moment met €211,65 nét is duurder is dan de €199,- van de Logitech TV-cam HD. Logitech heeft hier waarschijnlijk als extra voordeeltje dat ze als merk voor de thuisgebruiker een stuk bekender zijn dan TelyHD. Maar voor bedrijven (en dus ook onderwijsinstellingen?) biedt TelyHD inmiddels ook een net wat duurdere, maar ook wat uitgebreidere variant.

Maar goed, deze set dan. Hoe gedroeg die zich op mijn TV en mijn thuisnetwerk?
Lees verder….

nov 262012
 

AirFile - dropbox client voor iOS Terwijl de meeste sites melding maken van de nieuwe versie van de officiële Dropbox client voor iPhone en iPad, die nu nog niets betere videostreaming gekregen heeft, wil ik je snel nog even wijzen op een alternatieve client die op dit moment (en ik weet niet hoe lang nog!) gratis beschikbaar is voor iPhone en iPad: AirFile.

Of de interface zo prettig te gebruiken is op een iPhone weet ik zo net nog niet, maar op de iPad komt hij zeker tot zijn recht. Zoals je op de screenshot kunt zien, heb je namelijk twee deelvensters van je Dropbox account naast elkaar in beeld. Dat maakt het beheren van je bestanden en mappen heel erg handig. Je kunt zo namelijk heel eenvoudig die bestanden/mappen verplaatsen of kopiëren (de officiële client kan alleen verplaatsen!) van de ene kan naar de andere kant. Vooral handig als je van verschillende plekken bestanden naar één map wilt samenvoegen. Dan hoef je niet steeds terug te bladeren naar de bronbestemming.
Lees verder….

Minecraft op een Raspberry Pi

 Gepubliceerd door om 06:58  Algemeen
nov 252012
 

Ik wist eerlijk gezegd niet of ik blij moest zijn of dat ik mijn Raspberry Pi’s achter slot en grendel moest gaan opbergen. Minecraft krijgt namelijk ook een port voor de Raspberry Pi. En als er één spel is dat op dit moment hier in huis veel gespeeld wordt, dan is het wel Minecraft.
Samen met een paar vrienden van school bouwen ze online hele constructies, werken ze samen aan het verbouwen van verschillende zaken in een wereld waarvan ik als Second Life bewoner me nooit heb kunnen voorstellen dat die interessant genoeg was om lang leuk te zijn.

Wat verder lezend in de reacties op de aankondiging stelde me al iets meer gerust. Dit is waarschijnlijk een versie die geen gebruik kan maken van een Minecraft server, en dat haalt (helaas?) denk ik toch wel veel van de charmes uit het spel. Tenminste als ik kijk naar het huidig gebruik hier in huis.
Ondanks het feit dat je zo te zien deze Minecraft versie met een programmeertaal (er komen er blijkbaar een aantal verschillende beschikbaar) kunt aanpassen. De screenshot (meer dan dat is er ook nog niet beschikbaar) doet vermoeden dat je bijvoorbeeld met een ‘for-loop’ blokken grond kunt plaatsen. Dat zal een stuk sneller gaan dan het steeds moeten klikken met je muis.

Het is dus nog even afwachten of mijn tweede Raspberry Pi geconfisqueerd gaat worden. Als hij daarmee aan het programmeren slaat, dan zal ik de laatste zijn die daar rouwig om is. Het is een stuk goedkoper dan een laptop (zelfs als ik er een extra monitor met HDMI-aansluiting voor aanschaf) en in dat geval zeker zo leerzaam. We zullen zien.

(getipt door Raspberry Pi)

Interessant: ASUS Vivobook X202E

 Gepubliceerd door om 12:53  Hardware, Windows
nov 242012
 

Ik kwam in een reclamefolder van een van onze lokale deskundige elektronicazaak een verwijzing tegen naar de ASUS X202E-CT009H. Het is natuurlijk typisch dat op de ASUS-website er niets over te vinden is, ik kon alleen dit bericht met de aankondiging vinden, maar gelukkig zijn de exacte specificaties ook elders te vinden. [update] Zoeken op S200E leverde wél resultaat op.

Het reclamekrantje had het over 4GB geheugen en een 320GB schijf, iets minder dus dan in het filmpje genoemd wordt. Maar ook over een accuduur “tot 7 uur”, terwijl het filmpje het over 3-4 uur accuduur heeft. Dat is wel jammer, ondanks de compacte adapter, want 7 uur betekent in de praktijk gewoon een werkdag op pad, en 3-4 uur betekent toch weer op locatie op zoek naar een stopcontact.

Toch is dit wel het soort laptop (het mag formeel geen ultrabook heten) waarvan ik denk dat er veel verkocht geen worden: scherpe prijs (549 euro, die kun snel genoeg afschrijven), niet te zwaar (1,3kg, dus ook prettig mee te nemen), redelijke performance (nee, niet voor de zware gamers maar die willen toch geen laptop), én met een touchscreen zodat je ook het beeldscherm aan kunt raken en de Modern UI applicaties moet je vingers kunt bedienen. Dan komt Windows 8 op een laptop nóg beter tot zijn recht. Ik weet dat Apple er van gruwelt, een touchscreen in een laptop, maar eigenlijk is het juist andersom: waarom zou je onnatuurlijk gebruik maken van je touchpad om iets op je beeldscherm te laten bewegen. Directe besturing is dan veel logischer, dus aanraken dat scherm!

Wij zijn een huishouden waarbij we zo ongeveer toe zijn aan één laptop per inwoner. Met zo’n ASUS zie ik dat wel gebeuren.

(p.s. voor de duidelijkheid: ik heb nog géén hands-on ervaring met deze Vivobook, ik moet dus afgaan op wat ik in het filmpje zie en hoor).