dec 312011
 

Persoonlijke Afvalkalender Deurne 2012 Persoonlijk ben ik van mening dat mijn dorpje een beetje doorschiet in haar ‘strijd’ tegen het afval van haar inwoners (de ‘grijze’ kliko wordt in 2012 slechts 1x per 4 weken geleegd in plaats van 1x per 2 weken), maar met hun keuze voor een persoonlijke online en offline afvalkalender laten ze wel zien hoe je je inwoners op maat van informatie kunt voorzien. Tenminste, dat gaat bijna helemaal goed. Eigenlijk ging het nét ver genoeg mis in Outlook 2010 dat het voor mij voldoende uitdaging was om er voor te zorgen dat ik het voor mezelf wél werkend kreeg. En aangezien ik morgen al weer vergeten ben hoe ik dat gedaan heb, leg ik het vast in een blogpost.

Eerst maar even wat er wél goed is aan de nieuwe kalender.
Lees verder….

XBMC en Icefilms op je iPad installeren

 Gepubliceerd door om 11:53  iOS
dec 302011
 

Op dezelfde dag als het beschikbaar komen van een untethered jailbreak voor de iPad 1, verscheen er ook een update voor XBMC. Dit is een open source mediaplayer die oorspronkelijk gemaakt is voor de Xbox (XBMC stond voor Xbox Media Center), maar tegenwoordig beschikbaar is voor Linux, Mac OS X, Windows en ook iOS. Dat laatste betekent dat je hem kunt installeren op je iPad of op je Apple TV2. Ik beperk me in dit bericht even tot de iPad (het werkt ook op een iPhone of iPod Touch, maar dat lijkt me iets minder zinvol). Voorwaarde is wel dat je een jailbreak uitvoert.

Voorheen was het zo dat je XBMC wel vanuit Cydia kon installeren, maar dan moest je daarna nog handmatig ‘nightly builds’ installeren om de software bij te werken. Met de komst van XBMC v11 (Eden) is dat echter niet meer nodig. Dat betekent dat je gewoon de stappen die op deze pagina staan kunt volgen om XBMC in no time geïnstalleerd te krijgen op je iPad. Daarna kun je op deze pagina lezen je XBMC kunt bedienen. Wil je video´s bekijken die ergens op je netwerk te vinden is, dan kun je hier lezen hoe dat moet.

Een van de mooiste features van XBMC vind ik echter de Icefilms add-on. Die is echter ook een beetje discutabel. Want, hoewel het downloaden van films in Nederland (nog) niet illegaal is, is het wel duidelijk dat de via Icefilms aangeboden films en series niet worden aangeboden met toestemming van de rechthebbenden. Je kunt dus nog voor jezelf besluiten om niet door te lezen!
Lees verder….

dec 292011
 

Een van de applicaties die ook bij eerdere jailbreaks voor problemen zorgde is de iBooks applicatie van Apple waarmee je elektronische boeken op je iPad, iPhone of iPod Touch kunt lezen. Ik heb de nieuwe untethered jailbreak voor iOS 5.0.1 alleen op mijn iPad 1 uitgevoerd, dus ik kan alleen reageren op de problemen die ook ik daar kreeg na het opstarten. Ik kreeg namelijk bij het opstarten de melding dat er een configuratiefout was en dat ik iBooks moest restoren vanuit iTunes of opnieuw moest downloaden.

Op deze website vond ik een stappenplan dat “hielp” maar dat op mijn iPad voor een paar best enge bij-effecten zorgde.
Het is daarom belangrijk dat je, voordat je nu verder gaat met de stappen hieronder!, eerst SBSettings installeert zodat je, in geval van nood tenminste weer de controle over je iPad terug kunt krijgen.

Doe dat dus eerst, en ga dan hieronder verder:

  • Start Cydia
  • Ga naar “Bronnen”
  • Klik op de “Wijzig” knop (rechtsboven)
  • Klik op de “Voeg toe” knop (linksboven)
  • Voeg deze repository URL toe: http://repo.insanelyi.com/ 
  • Je krijgt nu de vraag of je deze repository echt wel wilt toevoegen, ja dat wil je.

Lees verder….

dec 282011
 

Jailbreak iOS 5.01 Ik weet uit ervaring dat het niet altijd verstandig is om meteen bij het beschikbaar komen van een nieuwe jailbreak oplossing hier gebruik van te maken. Het produceren van zulke tools is niet eenvoudig en vaak komen juist tijdens de eerste dagen na het vrij beschikbaar stellen ervan nog een paar problemen boven water. Die dan meestal ook wel opgelost worden, maar daarom kan het dus geen kwaad om even te wachten.

Ervaring is ook niet alles, dus heb ik vandaag de untethered jailbreak voor iOS 5.01 uitgevoerd op mijn iPad 1. Die iPad 1 maakte tot nu toe nog gebruik van iOS 4.3.3 omdat dat de enige versie was die al untethered was. Voor wie het niet weet: ‘untethered’ betekent dat je de iPad opnieuw kunt opstarten zonder dat er een computer bij te pas hoeft te komen. Als een jailbreak daarentegen ‘tethered’ is, dan heb je een computer/laptop/macbook nodig om de jailbreak weer actief te maken. Niet handig dus.

Persoonlijk is voor mij het belang van een jailbreak de afgelopen jaren afgenomen. De iPhone 4S die ik heb, is niet voorzien van een jailbreak. Niet alleen omdat die nog niet beschikbaar is, maar als die vandaag ook beschikbaar zou komen, dan zou dat voor mij daar geen reden zijn om hem alsnog uit te voeren.
Voor mijn iPad 1 zijn er twee toepassingen die ik wil kunnen gebruiken en die alleen via een jailbreak beschikbaar zijn: Display Recorder voor het maken van schermfilmpjes en iFile zodat ik video’s vanaf een USB-stick kan overzetten naar de ACE Player applicatie en ze dan daar kan bekijken. Voordeel van gebruik van USB-stick hier is dat het veel sneller gaat dan via WiFi en het maakt het ook mogelijk om in een vliegtuig of in een lange treinrit zonder WiFi nieuwe films op je iPad te zetten (tja, heb ik al een paar keer gedaan).

Helaas is Display Recorder nog niet bijgewerkt voor iOS 5 en ook iFile heeft wat problemen bij het opstarten. De workaround voor iFile op dit moment is om de iPad even in vliegtuigmodus te zetten. Niet handig, maar op zich geen probleem aangezien ik hem toch vooral gebruik in gevallen waar ik geen internet te beschikking heb.
SBSettings werkt wel gewoon en ook XBMC (nu weer direct vanuit Cydia te installeren!) en Icefilms werken zonder problemen.
Icefilms
Net als voorgaande keren gooi ik bij dit topic de reacties dicht. Dit voorkomt dat het vol loopt met vragen van mensen die bij het jailbreaken tegen problemen aan lopen. Die kun je het beste niet hier stellen, maar wel hier.

[update 29-12-2011] De problemen met iFile zijn opgelost. De problemen met iBooks zijn op te lossen.

[update 31-12-2011] Op de valreep van 2011: Display Recorder werkt nu ook weer op iOS 5!

Wat moet je doen met oud Oliebollenvet?

 Gepubliceerd door om 20:18  Tip
dec 272011
 

Oliebollen bakken Het is weer bijna zover. Aanstaande zaterdag gaat ook hier de pan weer op het fornuis en sta ik een uurtje oliebollen te bakken. Het is gewoon zo’n traditie die er bij hoort. Net alleen de lekkernij zelf, maar ook het feit dat het hele huis de rest van de dag ruikt (nee, niet ‘stinkt’!) naar oliebollen.

En dan, wat te doen met de olie nadat het nieuwe jaar aangebroken is. Hoe kom je daar weer vanaf. Nee, natuurlijk spoel je die niet door de gootsteen of de WC. Dat blijken heel wat mensen te doen en dat kost jaarlijks enkele miljoenen euro’s.

Niet doen dus! En het is ook nergens voor nodig. Want je kunt de olie (en ook het vet waar je bijvoorbeeld de frites in bakt) op een aantal plekken gratis inleveren. Gewoon er even voor zorgen dat je de verpakking bewaart. Ik gebruik olie om de oliebollen in te bakken, die olie blijft vloeibaar. Ik zet de pan na afloop op een plek waar hij veilig kan afkoelen. Op Nieuwjaarsdag zet ik dan een trechter op de fles en giet de olie weer terug.

Het is wel belangrijk om de olie even af te laten koelen omdat anders de fles smelt waar de olie in zat!

Bij ons in het dorp kan ik de olie en ook fritesvet gratis inleveren bij mijn supermarkt of in de milieustraat. Wil je weten waar dat bij jou in de buurt kan, kijk dan op deze website. [3-1-2017, nieuwe link: http://www.frituurvetrecyclehet.nl/inleveren/nederland]

(p.s. deze post is geïnspireerd door dit bericht) 😉

dec 262011
 
Startup Scherm

Startup Scherm iPhone 4

Het bericht van gisteren heeft niet helemaal 10 reacties vóór een wijziging van mijn Twitter-gebruik opgeleverd, maar de discussie heeft er wél voor gezorgd dat ik vandaag wat aan het experimenteren ben geslagen voor wat betreft de beschikbare functionaliteiten hier op het ICT en Onderwijs BLOG.

En dat heeft geleidt tot een aantal aanpassingen. In dit bericht wil ik ze kort even toelichten voor het geval je ze ook op je eigen WordPress blog wilt toepassen.
#1 Apart Twitter-account voor het ICT en Onderwijs weblog.

De eerste wijziging heeft niet zo heel veel met WordPress zelf te maken. Maar het ICT en Onderwijs Blog heeft nu ook een eigen Twitter-account. Alle berichten van het blog worden automatisch, via dlvr.it gepost als tweets voor dat account. Wil je dus liever via Twitter op de hoogte blijven van nieuwe berichten, dan kan dat voortaan. Ik zal mijn eigen Twitter-account gewoon blijven gebruiken en ook daar, als ik dat zinvol vind, handmatig verwijzingen naar berichten blijven opnemen. Het is dus niet nodig iets te wijzigen als jij dat niet wilt.

Lees verder….

Twitter via RSS

 Gepubliceerd door om 07:31  Internet
dec 252011
 

Twitter RSS Het is een discussie die ik wel vaker gevoerd heb over Twitter. Voor mij is het een plek waar ik mensen tegen kom. Ik heb dan ook een hekel aan automatisch verstuurde tweets. Dat zijn tweets die door een stuk software gegenereerd worden, vaak op de meest vreemde momenten van de dag. Die tweets verwijzen dan vaak ook nog weer naar automatisch gemaakte berichten op andere plekken, bijvoorbeeld bij Paper.li of Summify.

Natuurlijk, dat moet af en toe best kunnen, maar zo’n twitter account als van e_reading bestaat alleen maar uit, met hoge regelmaat verschijnende, automatisch gegenereerde tweets naar links.
Ik mag dan wellicht old-school zijn, maar voor mij is daar RSS veel beter geschikt voor. Dan lees ik de berichten wel in Google Reader.

Helaas blijkt Twitter (uiteraard) veel liever te hebben dat we allemaal gebruik maken van hun site of hun apps en zijn ze bezig met het minder goed vindbaar maken van RSS. Terwijl je met een ‘auto discovery’ optie waarbij je de RSS-link in de broncode van een pagina verstopt niet eens schermruimte hoeft te gebruiken, de meeste browsers weten dan zelf wel wat ze er mee moeten.
Lees verder….

dec 242011
 

Squla iPad borspel Het Squla Familiebordspel was al even beschikbaar, maar omdat de eerste versie vereiste dat je iOS 5.x op je iPad hebt draaien en mijn iPad vanwege zijn jailbreak nog even op iOS 4.3.3 zit, kon ik hem niet uitproberen. Maar de noodzaak voor iOS 5 is nu vervallen en dus kon ik de gratis applicatie ook downloaden en installeren.

Het was voor mij voor het eerst dat ik een bordspel op de iPad installeerde. Tijd dus voor een korte test.
Lees verder….

dec 232011
 

Er is weer een update uitgekomen van MotionX GPS, het programma dat ik (in de zomer) op de racefiets gebruik voor het volgen van routes die ik zelf uitzet en voor het tracken van de route die ik dan daadwerkelijk fiets.

Versie 18 heeft een tweetal nieuwe features, daarvan vind ik er één heel handig en van één vraag ik me af of het handig is. Maar nieuw zijn ze beiden.
De eerste nieuwe feature zorgt er voor dat je nu ook niet-MotionX gebruikers live op een kaart kunt laten zien waar je op dat moment bent. Eerdere versies hadden wel een optie om je positie live te delen, maar niet met een gewone Google Maps kaart.
Lees verder….

dec 222011
 

Cube EPO 29er

Cube EPO 29er

Het Eindhovens Dagblad had vandaag in een editie op papier (tja, is wat moeilijk naar te linken) een artikel getiteld “Crossen met rugwind”. In dat artikel werden twee e-bikes aan de tand gevoeld, de Cube Epo 29er (zie foto) die in 2012 voor het niet mis te verstane bedrag van €2.999,- op de markt gaat komen en de een hybrid van Rotwild, zij testten ook hier een 29er versie met een adviesprijs van €3.999,-

Mijn mond viel open van verbazing: een mountainbike met een hulpmotor. Het bestaat binnenkort dus echt. Het zijn geen lichte fietsen, de Cube weegt 20,2 kg. Op zich ziet hij er niet eens slecht uit. Je ziet aan de forse achteras dat daar het vliegwiel in verwerkt zit en de accu is netjes weg gewerkt in de centrale bus van het frame en loopt via de zadelbuis door.
Toch kan ik er nog niet over uit of het hier nu om een logische technologische stap vooruit gaat of over een gevalletje foetelen.
Lees verder….