Wijzigingen aan het ICT en Onderwijs BLOG

Startup Scherm
Startup Scherm iPhone 4

Het bericht van gisteren heeft niet helemaal 10 reacties vóór een wijziging van mijn Twitter-gebruik opgeleverd, maar de discussie heeft er wél voor gezorgd dat ik vandaag wat aan het experimenteren ben geslagen voor wat betreft de beschikbare functionaliteiten hier op het ICT en Onderwijs BLOG.

En dat heeft geleidt tot een aantal aanpassingen. In dit bericht wil ik ze kort even toelichten voor het geval je ze ook op je eigen WordPress blog wilt toepassen.
#1 Apart Twitter-account voor het ICT en Onderwijs weblog.

De eerste wijziging heeft niet zo heel veel met WordPress zelf te maken. Maar het ICT en Onderwijs Blog heeft nu ook een eigen Twitter-account. Alle berichten van het blog worden automatisch, via dlvr.it gepost als tweets voor dat account. Wil je dus liever via Twitter op de hoogte blijven van nieuwe berichten, dan kan dat voortaan. Ik zal mijn eigen Twitter-account gewoon blijven gebruiken en ook daar, als ik dat zinvol vind, handmatig verwijzingen naar berichten blijven opnemen. Het is dus niet nodig iets te wijzigen als jij dat niet wilt.

#2 Wijzigen van je eigen reacties

Ik heb het nooit een probleem gevonden om typefouten in reacties te herstellen of om hyperlinks die niet juist waren ingevoerd aan te passen. Dat zal ik waar nodig nog steeds blijven doen, maar nu heb je ook zelf de mogelijkheid om een reactie die je toevoegt aan te passen. De (standaard) tijdslimiet waarbij dit kan is op dit moment 15 minuten. Als dat te weinig is, laat het me dan weten.

Ik gebruik hiervoor de WP Ajax Edit Comments plugin.

#3 Reageren op een reactie (threaded comments)

Het is een standaard optie in WordPress, maar ik had hem tot nu toe niet aan staan: ’threaded comments’. Dat betekent dat je nu bij een reactie de knop “Beantwoorden” ziet staan. Dat maakt het mogelijk om direct op een eerdere reactie te reageren. Je reactie wordt dan ingesprongen bij die eerdere reactie weergegeven.

Het aantal niveaus is nu beperkt tot 3, dit om het ook enigszins overzichtelijk te houden.

#4 Twitter berichten als trackbacks

Ook de andere kant op is de integratie met Twitter wat hechter gemaakt. Als iemand op Twitter een tweet plaatst met een verwijzing naar een bericht, dan wordt dat als een “trackback” opgenomen. Op zich deed Tweetmeme ook al zoiets, maar nu zijn die trackbacks direct op de site zichtbaar.

Ik gebruik hiervoor de Twitter Mentions as Comments plugin

#5 Gesplitste vermelding van reacties en trackbacks

Tot nu toe werden trackbacks en pingbacks als onderdeel van de reacties getoond. Ze kwamen ook altijd allemaal op de voorpagina in het overzicht “recente reacties” aan de rechterkant van de pagina.  Dat was niet altijd handig. Scoop.it bijvoorbeeld stuurt regelmatig pingbacks maar dan met een hele lange ‘naam’. Dat paste niet mooi in het overzicht aan de rechterkant. Bij de standaard widget voor recente reacties is er geen mogelijkheid om er voor te kiezen om pingbacks en trackbacks niet in het overzicht te tonen.

Ik gebruik nu de Wizzart – Recent Comments plugin om pingbacks en trackbacks uit het overzicht van recente reacties te filteren. Bij het Suffusion theme dat ik gebruik is er de optie bij Back-end > Comment Settings om te kiezen voor “Show Trackbacks and Pingbacks, but separate them from the comments”. Dan worden de trackbacks en pingbacks niet meer tussen de reacties getoond.

Dat is ook handig in combinatie met #4 waarbij de twitter mentions als trackbacks worden geïmporteerd. Die worden nu namelijk niet meteen tussen de andere reacties getoond.

#6 WPtouch Pro

Tot vandaag maakte ik gebruik van de gratis WPtouch plugin voor de weergave van het blog op de iPhone. Er was nog geen iPad skin die mooi genoeg was voor op de iPad. De gratis plugin had geen ondersteuning voor threaded discussions. En dat was dus niet handig. Ik heb daar een licentie gekocht voor WPtouch Pro. Ik heb het 5-licentie pakket gekocht voor  69 Canadese dollars (€53,55). Op zich had ik nu voldoende aan de versie voor 39 Canadese dollar (€30,27), maar aangezien die 4 extra licenties nu minder kostten dan nog een keer één extra heb ik die maar alvast aangeschaft.

De Pro versie van WPtouch heeft een aantal extra opties, zoals die threaded discussions. Helaas kan de skin de trackbacks en pingbacks (nog) niet scheiden van de reacties. Ik zal daar een functional request voor indienen. Er zijn overigens ook wat betreft vertaling naar het Nederlands nog een paar woorden die niet zo heel handig in de skin passen (ze zijn in het Nederlands wat lang).

iPad skin

Ik had voor de iPad skin liever gehad dat ik voor het menu aan de linkerkant dat nu getoond wordt in de landscape modus had kunnen kiezen voor het tonen van de titels van de blogposts (of die helemaal had kunnen verwijderen). Nu is dat beperkt tot pagina’s of vaste links.

Mooi vind ik de functionaliteit bij gebruik van de “Zet in beginscherm” optie op de iPhone of iPad. Ik heb opstartschermen kunnen definiëren die getoond worden als je de webapplicatie opstart. Helaas is voor de landscape weergave op de iPad iOS 5 noodzakelijk, dus op mijn eigen iPad wordt in de landscape weergave tijdelijk een wit vlak getoond. Bij de portrait weergave werkt het wél ook bij iOS 4.x

Je kunt de iPad skin overigens ook uitzetten als je liever de site op de ‘gewone’ manier bekijkt.

Tot zover?

Voor nu even wel. Ik hoor graag of je het een verbetering of achteruitgang vindt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
13 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Wijzigingen aan het ICT en Onderwijs BLOG http://t.co/E3CiAM2e

trackback

Wijzigingen aan het ICT en Onderwijs BLOG http://t.co/VMI9d7UT #internet #itouch #persoonlijk #weblog

Fred Zelders
Fred Zelders
12 jaren geleden

Hey Pierre,

Voor mij had je al die moeite (en uitgaven) niet hoeven doen.
Interessante content verkoopt zich namelijk vanzelf en trekt de geïnteresseerde lezer/volger (als het niet linksom is, dan is het wel rechtsom) toch wel naar deze weblog.

Wilfred Rubens
12 jaren geleden

Dank voor deze blog. Bevat handige tips voor mij als beginnend WordPress-gebruiker.

trackback

Wijzigingen aan het ICT en Onderwijs BLOG http://t.co/ccZa4NRz

Hans Mestrum
Hans Mestrum
12 jaren geleden

Mooie post met weer een leuke tips waar in eens naar ga kijken,

Hans Mestrum
Hans Mestrum
12 jaren geleden
Reageer op  Hans Mestrum

Opes, autocorrect op ipad doet meer dan ik wilde in mijn reactie hierboven 😉
Ik zie trouwens dat in het comment mijn fotootje niet mee komt en nu vanaf de mac wel… De ingevulde gegevens zijn dezelfde.

Vraagje nog:
– waarom gebruik je geen disqus als commenting system?

Hans Mestrum
Hans Mestrum
12 jaren geleden

pierre tja dikke vingers he op de ipad 😉

vwb disqus heb je beide comments in je WP admin. Je ziet ze dus allebei en nog mooier: disqus zorgt ervoor dat alle comments ook je database ingaan. Dus je originele commenting systeem is altijd up-to-dat. Als je plugin disqus deactiveert staan dus gewoon je commets uit je blogsysteem er.
Zo lang als ik het gebruik is dat al zo (enkele jaren).
Disqus haalt ook de tweets op die gebruikt zijn en zet die niet als comments onder de blogtekst maar als reactions. Met een avatar.

Ha ik had net @ pierre staan maar kreeg automatisch een andere pierre uit twitter onder die link 😉 Gelukkig kon ik het bewerken. Handig

Hans Mestrum
Hans Mestrum
12 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Ja ik vind deze oplossing ook wel elegant. Voordeel van disqus vind ik dat ik de comments ook elders heb en vooral ook dat mensen in kunnen loggen met hun twitter account ed. En de reactie ook weer kunnen delen via twitter of facebook.
Het automatisch binnen halen van tweets gaat trouwens niet altijd goed. Soms moet je hem een “schop” geven maar dat kan gelukkig wel 😉