Twitter via RSS

Twitter RSS Het is een discussie die ik wel vaker gevoerd heb over Twitter. Voor mij is het een plek waar ik mensen tegen kom. Ik heb dan ook een hekel aan automatisch verstuurde tweets. Dat zijn tweets die door een stuk software gegenereerd worden, vaak op de meest vreemde momenten van de dag. Die tweets verwijzen dan vaak ook nog weer naar automatisch gemaakte berichten op andere plekken, bijvoorbeeld bij Paper.li of Summify.

Natuurlijk, dat moet af en toe best kunnen, maar zo’n twitter account als van e_reading bestaat alleen maar uit, met hoge regelmaat verschijnende, automatisch gegenereerde tweets naar links.
Ik mag dan wellicht old-school zijn, maar voor mij is daar RSS veel beter geschikt voor. Dan lees ik de berichten wel in Google Reader.

Helaas blijkt Twitter (uiteraard) veel liever te hebben dat we allemaal gebruik maken van hun site of hun apps en zijn ze bezig met het minder goed vindbaar maken van RSS. Terwijl je met een ‘auto discovery’ optie waarbij je de RSS-link in de broncode van een pagina verstopt niet eens schermruimte hoeft te gebruiken, de meeste browsers weten dan zelf wel wat ze er mee moeten.

Willem Karssenberg (ook een beetje old school) zocht afgelopen mei al naar de RSS-feeds van Twitter. En in zijn bericht kun je de verschillende opties vinden. Van iets recentere datum is deze pagina waarbij je de URLs niet handmatig hoeft te maken, maar waarbij je gewoon de zoektermen etc. invoert en de pagina maakt de RSS-feed dan voor je.

Niet alleen handig voor automatische tweets, maar ook voor het eenvoudig volgen van zoektermen en hashtags. En natuurlijk hoef jij het niet te gebruiken als je al die berichten gewoon in je tijdlijn voorbij wilt zien komen. Ik weet het zelfs goed gemaakt. Als er 10 verzoeken voor komen, dan maak ik een apart twitter account voor uitsluitend de berichten van het ICT en Onderwijs blog, dan kun je dat volgen en dan alle berichten van de site hier op die manier volgen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
17 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond Snijders
11 jaren geleden

Elke maandagavond vindt er een chat-via-twitter praat, #blogpraat, waar we het regelmatig hebben over hoeveel verkeer maar ook interactie en comments tegenwoordig plaatsvindt via (of afkomt van) Twitter. Misschien niet helemaal een oldskool gedachte maar wat is er precies mis met -tijdens je conversaties met andere twitteraars- 1x per dag via Twitter wijzen op een tweet die zo lang was dat je er een blogpost van gemaakt hebt?

Op die manier wijs je anderen op content van jezelf ipv verwijzen naar content van anderen waar twitter al mee overspoeld wordt en ik kan dat alleen maar als een groot pluspunt beschouwen. Als ik zelf een blogpost produceer, toegegeven slechts enkele keren per maand, dan plaats ik dat ook op Twitter. Niet automatisch overigens maar handmatig, en dat levert bijna zonder uitzondering altijd een aantal bezoekers op en vaak reacties die via Twitter worden gegeven. Dat is onderdeel van de dialoog met anderen waarvoor ik nou net op Twitter zit en zoals ik tijdens #blogpraat ook altijd betoog: mijn blog en twitteraccount zijn 2 kanten van dezelfde munt. Bloggen en microbloggen.

Zolang je geen 20 blogposts -en dus berichten- per dag produceert, je geen commercieel doel hebt met je blogposts -zoals die blogs van die social media experts/coaches- zou ik heel graag je blogposts via Twitter voorbij zien komen. Gewoon via je eigen twitteraccount overigens wat mij betreft maar dat moet je zelf ook weten natuurlijk. Je hebt een aardige schare tweeps die je interessant genoeg vonden om te volgen, waarom zouden ze niet 1x per dag willen lezen waarover je blogt?

Raymond Snijders
11 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Je hebt, net als ik trouwens, de tweetmeme button bij elke blogpost staan. Ik lees na het publiceren van mijn blogpost even de boel goed door (om die verhipte tikfoutjes er zoveel mogelijk uit te halen) en gebruik dan zelf die knop om te twitteren over die blogpost.
Kost bijna geen moeite, is niet automatisch en wordt alleen maar gewaardeerd door tenminste drie van je volgers als ik de reacties hieronder lees 🙂

Patrick de vos
Patrick de vos
11 jaren geleden

+1 van mij, die had je wel verwacht denk ik.

Willem Karssenberg
11 jaren geleden

Ik kan me alleen maar bij Raymond aansluiten!
Daarnaast zou ik dan ook niet kiezen voor een tweede account, maar gewoon via je eigen account melding maken van het feit dat er weer een nieuwe blogpost klaarstaat op je weblog.

Je zegt dat Twitter voor een plek is waar je mensen tegenkomt. Dat helemaal waar, maar ze zijn er vaak niet écht op het moment dat jij er bent. Veel contacten zijn a-synchroon. Zo zit ik nu op Twitter, maar jij misschien op je mooie fiets. En toch kom ik nú jouw twitterbericht tegen.
Dat is inderdaad wat anders gesteld met die automatische bots die bijvoorbeeld die rare paper.li krantjes uitbrengen, en zelfs daar doe ik aan mee. Met plezier want zo kom ik vaak toch weer dingen tegen die ik anders gemist of over het hoofd gezien zou hebben.
Hoe dan ook: ik deel de oproep van Raymond: graag een seintje via je eigen twitteraccount als er weer wat op ictoblog staat!

Annet
11 jaren geleden

Ik merk dat ik mijn rss-lezer steeds minder gebruik, omdat ik al veel linkjes volg die ik via Twitter aangeboden krijg. Zo hou ik toch die blogs bij die ik normaal ook al bijhield, maar de weg erheen voelt korter. En het mag toch niet zo zijn dat ik dan speciaal voor jouw blog nog naar Google reader moet? 😉 Fijne feestdagen!!

Marc
Marc
11 jaren geleden

Tegen! Ik vind het geen enkel probleem dat je je nieuwe posts via je enige Twitter-account aankondigt, ook al is dat automatisch. Daarnaast is een beetje old-school surfen helemaal niet verkeerd, dus af en toe de blog via een ouderwetse browser bezoeken blijf ik ook graag doen. Bespaar je dus de moeite, er zijn genoeg mogelijkheden om van je nieuwe content op de hoogte te blijven.

trackback
11 jaren geleden

[…] ictoblog.nl – Today, 9:30 […]

trackback

Twitter via RSS http://t.co/qTGNyklo

trackback

Twitter via RSS » ICT & Onderwijs BLOG http://t.co/F77WMzwl We hebben nog maar 8 reacties nodig om new-skool te krijgen!

trackback
11 jaren geleden

#Twitter via #RSS http://t.co/RDKshM5P

trackback
11 jaren geleden

#Twitter via #RSS http://t.co/u8qlmG4Q #internet

trackback

Hoe volg je Twitter via RSS én moet er een apart RSS->Twitter account voor het ICT en Onderwijs blog komen? http://t.co/DCtYDoEm #RSS

Fred Zelders
11 jaren geleden

Voor mij hoef je niets te veranderen. Een handmatige Tweet over een blog post op je reguliere Twitter account is welkom, maar niet persé nodig.
Ik kijk regelmatig in mijn feed reader en kom ook af en toe gewoon surfend bij ictoblog.nl langs.

Dus als ik Marc mag citeren: Tegen!