Voor tijdens de feestdagen: Het Squla Familiebordspel

Squla iPad borspel Het Squla Familiebordspel was al even beschikbaar, maar omdat de eerste versie vereiste dat je iOS 5.x op je iPad hebt draaien en mijn iPad vanwege zijn jailbreak nog even op iOS 4.3.3 zit, kon ik hem niet uitproberen. Maar de noodzaak voor iOS 5 is nu vervallen en dus kon ik de gratis applicatie ook downloaden en installeren.

Het was voor mij voor het eerst dat ik een bordspel op de iPad installeerde. Tijd dus voor een korte test.

De werking van de applicatie is eigenlijk heel eenvoudig. Je start hem op en wordt begroet door een welkomsscherm:
Squla iPad borspel
Je klikt op “naar het spel” en krijgt de mogelijkheid om het aantal spelers te selecteren:
Squla iPad borspel
Selecteer het aantal en voer voor elke speler een naam in, selecteer zijn/haar niveau en kies een poppetje:
Squla iPad borspel
De keuze voor niveaus zorgt er voor dat “ouders” vaak moeilijkere vragen krijgen dan wanneer iemand bijvoorbeeld in groep 4 zit. Je kunt er als deelnemend kind natuurlijk ook voor kiezen om de uitdaging wat pittiger te maken en een hoger niveau te kiezen!
Daarna begint het spel:
Squla iPad borspel
Na het gooien van de virtuele dobbelsteen (handig, nooit een steen die naast de tafel rolt), krijg je de optie om je poppetje ergens neer te zetten:
Squla iPad borspel
Je ziet in de vakjes het aantal punten dat je kunt scoren bij een juist antwoord.
Afhankelijk van de gekozen categorie, krijg je dan een vraag:
Squla iPad borspel
En na het kiezen van een antwoord krijg je bericht of het juist/onjuist was en wat extra uitleg:
Squla iPad borspel
Dan is de volgende speler aan de beurt.
Het aantal punten dat je voor een vraag kunt krijgen zou samen moeten hangen met de moeilijkheid van die vraag. Dat lukt niet helemaal, maar vaak is het wel een goede indicatie. Ik weet ook niet of hier een adaptief mechanisme achter zit dat de indeling van de vragen in de loop van de tijd aanpast.

Na 10 beurten is het spel afgelopen. De speler met de meeste punten heeft gewonnen:
Squla iPad borspel

Er zit een kleine ‘strategische’ component in het spel. Zoals je in de screenshots kunt zien heeft elke speler een soort regenboogje. De kleuren in die regenboog staan voor de vijf categorieën vragen: Talen, Spelling, Rekenen, Geschiedenis, Aardrijkskunde.
Heb je na de 10 beurten in elke categorie (minimaal) één juist antwoord, dan krijg je 20 bonuspunten. Heb je na 10 beurten in elke categorie (minimaal) twee juiste antwoorden, dan krijg je 40 bonuspunten. Dat kan dus bepalend zijn voor wie wint.
Ik moet zeggen dat het me in die paar keer spelen nog niet gelukt is om voor alle kleuren een vraag te beantwoorden. En dan is het beantwoorden van een paar vragen voor 11 punten bijna net zo effectief.

Verbeterpunten
De applicatie werkt goed, maar er zijn toch ook een paar punten die beter kunnen in een volgende versie:
* De geselecteerde knop bij de keuze voor de groep is niet onderscheidend genoeg van de andere knoppen. Ik had de eerste keer niet goed door dat ik een keuze gemaakt had.
* Als de uitleg bij een antwoord langer is dan in het vakje past, dan is niet altijd te zien dat je moet scrollen. Pas als je in het vakje klikt verschijnt een scrollbalkje.
* Ik heb het spel getest in ‘vliegtuigmodus’. D.w.z. dat ik de netwerkopties van de iPad uitgezet had om te simuleren hoe het te spelen was in bv. een vliegtuig of op vakantie als ik geen internet heb. Het spel leek te werken, maar bij deze vraag kreeg ik geen afbeelding te zien:
Squla iPad borspel
Ik veronderstel dat de afbeeldingen via internet opgehaald moeten worden? In dat geval is het goed om dat duidelijk te melden!
Het niet kunnen beantwoorden van deze vraag scheelde mij overigens 11 punten! Dat was net het verschil tussen willen en verliezen. 🙁
* Op het einde wordt geen duidelijke optie geboden om een nieuw spel te starten. Er zit alleen een grote knop om je naar de Squla website te sturen. Ik snap dat de makers het spel graag willen gebruiken om de aandacht op Squla te vestigen. Maar ik kén Squla en als je dit speelt terwijl je kinderen al een Squla account hebben, dan wil je ook niet elke keer naar de site. De oplossing blijkt eenvoudig, als je het weet: klik op de ‘stop’ knop rechtsonder op het scherm:
Squla iPad borspel
Als je kiest voor stoppen, dan kun je een nieuw spel starten.

Samenvatting
Een bordspel spelen op de iPad is leuk. Je hebt in dit geval geen problemen met het niet aan elkaar mogen laten zien van kaartjes e.d. zoals bij sommige spellen. Je kunt de iPad voor de spelers op tafel leggen en iedereen mag/kan meekijken. De vragen zijn soms best pittig, ouders hoeven echt niet bang te zijn dat zij zomaar elke keer winnen. En met 1.000 vragen duurt het wel even voordat je vragen voor een tweede keer tegen komt.

Kortom, het is gratis, leuk en uitdagend. Dat vonden mijn kinderen tenminste ook toen ze er mee aan de slag mochten. Prima dus voor de komende feestdagen!
Wil je meer weten over Squla, lees dan ook dit bericht dat ik er over schreef.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
12 jaren geleden

Ben het dit keer niet met je eens, ik vind het spel een afrader. Zowel voor mijn kinderen als voor mij zat er nagenoeg geen uitdaging in. Vooral de vragen voor de ouders zijn van een buitengewoon simpel niveau dat er nooit eens echt goed nagedacht hoeft te worden. Misschien mag je dat ook niet verwachten van een gratis spel, waarvan de opzet inderdaad wel fris, overzichtelijk en toegankelijk is. Nu nog uitdagende vragen.

Karin winters
Karin winters
12 jaren geleden

Er zitten wel een eental rare feedbacks in die niet overeenkomen met het gegeven antwoord en de gestelde vraag, vooral bij geschiedenis. Ook (ik speelde op niveau ouder) vind ik de vragen wel heel erg simpel. Ben het dus met marc eens, ga gauw weer aan de puzzelspellen 🙂

trackback

Voor tijdens de feestdagen: Het Squla Familiebordspel http://t.co/4j7hr7i2

trackback
12 jaren geleden

Voor tijdens de feestdagen: Het #Squla Familiebordspel http://t.co/eVXJKkXz

trackback

Aanrader voor tijdens de feestdagen: Het Squla Familiebordspel voor de iPad http://t.co/PKLNnIDq #squla #ipad