sep 302010
 

SURFnet Live Stream to iPad Afgelopen dinsdag heeft SURFnet de Wowza-server van hun live streaming video dienst bijgewerkt naar versie 2.0. Ik schreef vorig jaar al over de preview van die versie 2.0. Die voegt namelijk de mogelijkheid toe om naar de iPhone en de iPad te streamen.

Nu SURFnet de server bijgewerkt heeft kan dus iedereen bij een onderwijsinstelling die bij SURFnet aangesloten is ook een live stream produceren die op de iPhone/iPad/iPod Touch te bekijken is.
Het is niet eens zo heel moeilijk, als je weet hoe het moet.
Lees verder….

sep 292010
 

Toen ik nog wekelijks de EduKast produceerde, heb ik een tijd lang een test gedaan met het ook via Bittorrent aanbieden van de afleveringen. Niet omdat ik problemen had met de bandbreedte die verbruikt werd (die is bij Dreamhost “onbeperkt”) maar omdat ik wilde zien of we met zijn allen daar al aan toe waren.
Het antwoord toen was een heel duidelijk nee. Bij keuze voor directe download of torrent ging iedereen heel begrijpelijk voor directe download. Want die was sneller.

Omdat het runnen van een tracker bij Dreamhost maar amper gedoogd werd (ze vonden het eigenlijk verdacht, maar zolang het alleen legale torrents waren dan kon het) en er op een gegeven moment wat problemen kwamen met de werking van die tracker, ben ik er mee gestopt.

Toch was ik nieuwsgierig naar Burnbit. Het is een gratis dienst die het mogelijk zou moeten maken om datgene te doen wat ik deed, zonder de noodzaak om zelf software te installeren op je server.
Als je een bestand al via het web aanbiedt, zoals bijvoorbeeld deze download van mijn verhaal over Weblectures op de iPad (MP4 12,3MB), dan kun je die op de site invoeren en dan wordt er een torrent van gemaakt.
Die torrent kun je dan ook weer aanbieden via je website: Download de torrent van Weblectures op de iPad.
Je kunt ook doorverwijzen naar de pagina over de torrent bij Burnbit.

Ziet er mooi uit. Maar het enige probleem is dat mijn Transmission client de torrent niet echt slikt. Hij wordt toegevoegd aan de lijst, maar het downloaden zelf start niet. Vraag aan jullie dus is of je zin hebt om de torrent te testen en te zien of jullie hem wél binnen weten te halen. Alvast bedankt!

OpenOffice.org wordt LibreOffice

 Gepubliceerd door om 19:45  Tools
sep 282010
 

Het gaat niet zo heel lekker met de verschillende gratis/open source producten die Oracle als onderdeel van de overname van SUN in huis gehaald heeft. Waren er al problemen met MySQL en Java, nu komt het bericht dat de ontwikkelaars van het OpenOffice.org-project de banden met Oracle hebben doorgesneden.
Hoewel op dit moment nog zowel OpenOffice.org als de nieuwe site van The Document Foundation nog in de lucht zijn, zal dat laatste de plek zijn waar nieuwe ontwikkelingen plaats zullen vinden.

Ik ben benieuwd hoe dit verder verloopt. De naam OpenOffice.org is nu nog van Oracle. Het zou mooi zijn als ze die mogen blijven gebruiken, want het bekt veel beter dan LibreOffice en is nou eenmaal ook een stuk bekender. Ik vind het jammer als dit soort organisaties door zulke strubbelingen heen moeten. Je zou ze toewensen dat ze hun tijd uitsluitend aan het product zouden hoeven spenderen. Maar ja, het is een wereld waar veel belangen op het spel staan en waar veel geld in om gaat.

Printen vanaf de iPad – who cares?

 Gepubliceerd door om 21:04  iOS
sep 272010
 

Als in november iOS 4.2 voor de iPad uit komt, dan krijgen we niet alleen (eindelijk) multitasking en folders, maar ook iets dat AirPrint heet. Daarmee kun je vanaf je iPhone en iPad printen naar een nu nog kleine groep printers die daar ondersteuning voor heeft.

Cortado Workplace is een gratis applicatie die dat nu al mogelijk maakt. Zonder iOS 4.2 en voor een groot aantal printers. En ik moet zeggen de applicatie werkt indrukwekkend. Ik heb een Sitecom LN-308 printerserver en daar een HP PSC2175 All-In-One aan gekoppeld. De printerserver heb ik al drie jaar, de HP al langer. Toch wist Cortado de printerserver probleemloos (zelf) te vinden op het netwerk. De HP PSC2175 kende hij niet, maar even Google gebruiken en ik kwam bij een bericht waar iemand vertelde dat een HP Deskjet 550C een goede generieke versie was om te kiezen en die stond er wel in.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Printen vanaf de iPad – who cares?  Tags: ,

YouTube Tijdmachine

 Gepubliceerd door om 18:42  Video
sep 262010
 

Hoewel YouTube zelf nog maar heel jong is (opgericht in 2005), betekent dat niet dat er alleen video’s op staan die sinds 2005 gemaakt zijn. En dus is het eigenlijk alleen maar logisch dat iemand gedacht heeft “daar kan ik wel wat mee”. De YouTube Tijdmachine geeft je de mogelijkheid om een jaartal te kiezen, waarna je video’s te zien krijgt uit dat gekozen jaar.

Je kunt filteren op soort en ook mee helpen om de verzameling groter te maken door het toevoegen van URLs van bestaande YouTube-video’s en bijbehorend jaartal.
Zinvol? Wellicht in een aantal situaties, maar vooral grappig bedacht.

 Reacties uitgeschakeld voor YouTube Tijdmachine  Tags: ,
sep 252010
 

De CK-12 stichting is een organisatie die als doel heeft om de kosten van onderwijsboeken in de K12 markt in de VS en daarbuiten te verlagen. Ze willen dat doen door middel van “FlexBooks”. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je zelf je boeken kunt samenstellen uit de beschikbare onderdelen, het gebruik van de docenthandleidingen etc.

Mooi is dat de boeken als elektronische boeken (deels als ePUB, allemaal als PDF) te downloaden zijn, ook vanuit Nederland. De boeken zijn voorzien van een Creative Commons BY-NC-SA 3.0 licentie. Dus voor niet commercieel gebruik mag je stukken of het geheel hergebruiken, zolang je maar aan bronvermelding doet en bij herpublicatie moet je dezelfde licentie gebruiken.

Ik kon overigens niet vinden hoe je zelf een ePUB maakt op basis van de delen van de boeken. Opties die ik wel zag waren PDF, HTML en de online Flash viewer die ze gebruiken. Ik weet dus niet of de boeken die nu als ePUB aangeboden worden handmatig geconverteerd zijn of dat ze het automatisch converteren nu aan het testen zijn (er staat bij dat de ePUBs een pilot zijn).
Dat de boeken in het Engels zijn geschreven maakt ze natuurlijk voor het Nederlands onderwijs wat minder direct geschikt, maar ik kan me wel voorstellen dat ze voor docenten handig aanvullend materiaal danwel inspiratie kunnen vormen.

 Reacties uitgeschakeld voor Gratis studieboeken van CK12  Tags: ,

Parrot AR.Drone Quadricopter

 Gepubliceerd door om 07:38  Hardware, iOS
sep 252010
 


Hij was begin dit jaar al aangekondigd en als prototype getoond, maar ik begrijp dat hij nu ook al in de Nederlandse online winkels ligt (al is hij nu tijdelijk uitverkocht): de Parrot AR.Drone Quadricopter.

Het is een op afstand bestuurbare helikopter. Je bestuurt hem met je iPad, iPod Touch of iPhone via een draadloos netwerk dat door de helikopter zelf opgezet wordt. Dat betekent dat je hem ook buiten kunt gebruiken. Mooi is ook dat de helikopter beschikt over twee ingebouwde camera’s (voor en onder) die hun beeld draadloos doorsturen naar de iTouch. Helemaal cool zou natuurlijk zijn als je dat beeld dan weer live naar internet kon streamen, maar dat is vast iets voor een volgende versie.
Landen en opstijgen is gemakkelijk omdat het apparaat beschikt over een paar extra sensoren aan de onderkant die de hoogte bepalen en dan het landen en opstijgen automatisch voor je kunnen uitvoeren.

Ik zal het op dit moment niet voor elkaar gaan krijgen om voor mezelf de aanschaf er van te verantwoorden, 349 euro is dan ook niet heel goedkoop, maar er zijn natuurlijk voldoende onderwijskundige toepassingen te verzinnen. Voor oudere studenten zou je het kunnen gaan hebben over de werking van het apparaat. Maar ook voor leerlingen/studenten buiten in het veld is het een interessant apparaat. Dan kunnen ze de omgeving ook live vanuit de lucht bekijken. De helikopter kan tot maximaal 50 meter hoogte komen al is voor een stabiele vlucht 6 meter het maximum.

Mooi.
p.s Ook cool: augmented reality dog fight (gevecht in de lucht) tussen twee Parrot AR.Drone Quadricopters

 Reacties uitgeschakeld voor Parrot AR.Drone Quadricopter  Tags: ,
sep 242010
 

Lime Tree Avenue, Clumber Park, Nottinghamshire Soms kom ik online berichten tegen waarvan ik niet meteen weet wat ik daar mee moet, maar die toch blijven hangen. Zo ook het bericht “Van het bos en de bomen” dat Paul Laaper een paar dagen geleden schreef.

In dat bericht vraagt hij zich af hoe hij als docent nou ooit de ontwikkelingen kan bijbenen die hij dagelijks voorbij ziet komen, o.a. op de verschillende Nederlandse edublogs. Want als hij wat uitprobeert met/in zijn klas, dan moet hij dat een jaar volhouden. En daarna kan hij het evalueren, eventueel aanpassen en dan weer een jaar proberen. Maar intussen ziet hij heel veel nieuwe zaken voorbij komen waar hij nog niet mee aan de slag kan/kon.

Als edubloggers over technologie schrijven dan is dat vaak technologie die zich nog moet bewijzen in het onderwijs. Technologie dus die nog door mensen als Paul aan een test moet worden onderworpen. En dat heeft tijd nodig. Tijd die veel langer duurt dan de periode dat er heel veel over geschreven wordt online. En als er dan maar voor gezorgd wordt dat die ervaringen ook weer online beschikbaar komen, dan kunnen die edubloggers ook daar over schrijven. Ik weet uit eigen ervaring dat ik daar namelijk zeker zo graag over schrijf. Een gadget is maar een gadget totdat duidelijk is wat je er mee kunt (in het onderwijs).

Het is ook een beetje vergelijkbaar met het uitvoeren van een promotieonderzoek, zoals ik nu ook doe. Dat is ook een traject dat meerdere jaren duurt. Daar blijft de vraagstelling en het onderwerp voor die periode (als het goed is) ook gelijk. Terwijl er links en rechts ook de nodige nieuwe dingen gebeuren. Belangrijk is dat de vraag en bijbehorend antwoord nog relevant zijn op het moment dat het af is.
Dus ook voor Paul geldt: is het nog steeds relevant vanuit jouw onderwijs gezien om met weblogs als portfolio’s te experimenteren/werken? Zo ja, dan is er toch geen reden om mee te stoppen?
En in hoeverre heb je binnen je onderwijs op dit moment te maken met urgente problemen waarvoor de ICT die je op die edublogs voorbij ziet komen een oplossing is? Als daar nog een aantal gebieden zijn, dan ligt daar nog een uitdaging met betrekking tot het lospeuteren van middelen/tijd bij het management. Maar dan heb je daar ook de benodigde argumenten voor.
En zo niet, dan zou ik me er niet te druk over maken.

Dat voor een edublogger een iPad een haast ‘must have’ apparaat is, betekent ook niet dat elke docent het apparaat ook morgen in zijn onderwijs in moet zetten. Die paden mogen gerust van tijd tot tijd wat verder uit elkaar lopen. Als een docent, zoals Paul doet, die blogs volgt dan is hij/zij in ieder geval op de hoogte van mogelijkheden en onmogelijkheden. Dat zou geen onrust moeten geven, maar juist rust. Het is kennis die van pas komt op de momenten dat er lijnen voor de toekomst uitgezet worden.
Daarnaast zou Paul door zijn werkgever gestimuleerd en gefaciliteerd moeten worden om zijn ervaringen ook vast te leggen, zodat edubloggers er over kunnen schrijven en andere docenten er gebruik van kunnen maken.

sep 232010
 

Het programma is compleet, de stemmen zijn geteld. Er waren 65 inzendingen voor de 20 plekken die beschikbaar waren in het programma. Er hebben bijna 900 mensen gestemd (elk op 3 sessies) en vandaag zijn de 20 winnaars bekend gemaakt. Ze staan in het programma van dé onderwijsdagen en op deze pagina bij elkaar.

Hoewel ik het een prima systeem vind, zo hebben de deelnemers/bezoekers ook wat te zeggen over de sessies die ze graag willen zien/bijwonen, vind ik het ook altijd wel een beetje sneu voor de indieners van die andere 45 voorstellen die nu niet in het programma worden opgenomen.
Hoe dan ook, het is weer een rijk gevuld programma dit jaar. Ik kan alleen geen vermelding meer vinden van een feest op dinsdag. Moeten we dat dan maar zelf organiseren. 😉

Schaamteloze reclame: Op dinsdag 9 november van 12:30 – 13:15 uur mag ik in ruimte 415 iets vertellen over het (promotie-)onderzoek waar ik mee bezig ben. De sessie heet “Meten is weten? Wat doen studenten met opnames van colleges?”.

Entourage komt met de Pocket eDGe

 Gepubliceerd door om 22:29  Android, eBooks
sep 222010
 

Hij was een paar dagen geleden al op de foto gezet met de enige echte Terminator, maar The Digital Reader heeft nu ook de officiële bevestiging dat er een kleine uitvoering van de Entourage eDGe aan zit te komen. In plaats van twee schermen van 10 inch (9,7 voor de eInk en 10,1 voor de LCD) heeft de Pocket eDGe een eInk scherm van 6 inch en een LCD scherm van 7 inch. Kleiner, compacter en lichter. Dat is goed nieuws, want vergeleken met een Kindle of een iPad is de Entourage eDGe nogal lomp.

De webcam is van rechts naar links verplaatst en dat is handig. Bij het opnemen zie je het beeld namelijk op het LCD scherm. Als je nou iets wilt opnemen dat voor je staat (de docent bijvoorbeeld), dan gaat dat bij de Entourage eDGe niet goed, dan moet je namelijk LCD-scherm én camera van je af richten (en zie je niet meer waar je mikt). Met de Pocket eDGe kun je het eInk scherm omklappen en kun je op het LCD scherm gewoon zien wat je opneemt.
Het is jammer dat de SD-kaart vervangen is door een Micro-SDHC kaart, ik snap dat het praktischer is vanwege de beperktere ruimte, maar SD-kaarten zijn nog een stuk gangbaarder. Je moet daarnaast ook één USB-poort inleveren. De overige specificaties zijn blijkbaar gelijk gebleven.

In de VS komen er twee modellen; eentje met alleen WiFi en de andere ook met 3G en dan een abonnement. Er is nog niets bekend over de exacte prijzen en of deze ook naar Nederland komt. De verwachting is dat de Pocket eDGe er eind volgende maand is.
Ik ben benieuwd hoe hij ontvangen wordt. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat het scherm kleiner geworden is. Ik vind 10 inch bij het lezen van documenten toch wel zo prettig. We zullen zien.

(foto door: The Digital Reader)