Printen vanaf de iPad – who cares?

Als in november iOS 4.2 voor de iPad uit komt, dan krijgen we niet alleen (eindelijk) multitasking en folders, maar ook iets dat AirPrint heet. Daarmee kun je vanaf je iPhone en iPad printen naar een nu nog kleine groep printers die daar ondersteuning voor heeft.

Cortado Workplace is een gratis applicatie die dat nu al mogelijk maakt. Zonder iOS 4.2 en voor een groot aantal printers. En ik moet zeggen de applicatie werkt indrukwekkend. Ik heb een Sitecom LN-308 printerserver en daar een HP PSC2175 All-In-One aan gekoppeld. De printerserver heb ik al drie jaar, de HP al langer. Toch wist Cortado de printerserver probleemloos (zelf) te vinden op het netwerk. De HP PSC2175 kende hij niet, maar even Google gebruiken en ik kwam bij een bericht waar iemand vertelde dat een HP Deskjet 550C een goede generieke versie was om te kiezen en die stond er wel in.

Binnen vijf minuten had ik dus een werkende print-oplossing op mijn iPad. Het printen van documenten uit Pages is wat ingewikkelder. Die moet ik eerst naar een mailadres sturen zodat ze aan de Workspace van de applicatie worden toegevoegd. En dan kun je ze printen.
Dat is nog een beetje omslachtig. De gratis ruimte is 1GB, dus op zich moet dat kunnen, maar het vergt een aantal extra handelingen.

Ik begon me toen echter ook af te vragen of dit wel was wat ik wilde. Toegegeven, ook ik kan niet 100% zonder printer. Ik maak wel eens een printje, bijvoorbeeld voor de interne reiskostendeclaraties, die gaan nog op papier (al vul ik ze digitaal in) en sommige formulieren moeten nu eenmaal van mijn eigen, analoge, handtekening voorzien worden.
Maar printen vanaf een iPad wil ik eigenlijk helemaal niet. Dat is een export van een digitale omgeving naar buiten die ik helemaal niet meer wil. Laat het lekker elektronisch blijven.

Maar goed, als je toch wilt kunnen printen, dan zou ik zeker Cortado Workplace eens uitproberen. Het is helemaal gratis, dus als jouw printer niet werkt is het een kwestie van weer verwijderen.