Live streamen naar iPhone en iPad via SURFnet

SURFnet Live Stream to iPad Afgelopen dinsdag heeft SURFnet de Wowza-server van hun live streaming video dienst bijgewerkt naar versie 2.0. Ik schreef vorig jaar al over de preview van die versie 2.0. Die voegt namelijk de mogelijkheid toe om naar de iPhone en de iPad te streamen.

Nu SURFnet de server bijgewerkt heeft kan dus iedereen bij een onderwijsinstelling die bij SURFnet aangesloten is ook een live stream produceren die op de iPhone/iPad/iPod Touch te bekijken is.
Het is niet eens zo heel moeilijk, als je weet hoe het moet.

Wirecast
Om met het “slechte” nieuws te beginnen: ik ken geen compleet gratis oplossing. Voor de test vorig jaar en nu heb ik gebruik gemaakt van Wirecast. Dat is zowel voor Windows als de Mac een compleet programma voor het streamen van video via internet. Zowel in Windows Video formaat als in Quicktime formaat. Als je systeem krachtig genoeg is, kun je beide soorten streams tegelijkertijd produceren en tegelijkertijd een lokale kopie maken. Kosten $449 (excl. 10% educatieve korting) als je geen HD optie wilt, anders $548

VDO-X instellingen
Je hebt ook een live streaming kanaal bij SURFnet nodig. Dat is voor medewerkers van bij SURFnet aangesloten instellingen gratis. Je kunt hier de stappen vinden voor het aanvragen van een kanaal.

Als je eenmaal een account hebt, kun je inloggen op de beheeromgeving. Daar maak je dan een kanaal aan:

  • Klik op Manage Live Stream
  • Klik op Add a Live Stream
  • Kies de Flash, Smooth, iPhone optie
  • Kies de gebruiker (is er meestal maar een) die er naar moet kunnen streamen en klik op Next
  • Vul een naam in voor je kanaal
  • Druk weer op Next

Het duurt een paar minuten voordat het kanaal live is en dan kun je aan de slag.

  • Klik op “Broadcast” achter het kanaal om de streaming settings op te vragen:

Je kunt die instellingen naar jezelf laten mailen zodat je ze bij de hand hebt als je Wirecast gaat instellen.

Wirecast instellen

In Wirecast ga je een nieuwe uitzending instellen met de gegevens van je live kanaal.

  • Kies in het menu Uitzending > Uitzending Instellingen
  • Voer de instellingen in zoals hieronder:

Uiteraard gebruik je de gegevens zoals die voor jouw kanaal van toepassing zijn!

  • Klik nu op de Wijzig knop naast de codering instellingen en pas de gegevens bij video en audio aan zoals in de twee afbeeldingen hieronder:

Bewaar nu de instellingen en je bent klaar om te streamen.

De URL die je beschikbaar moet stellen is tamelijk lang, dus wellicht wil je daar een korte URL van maken (bijvoorbeeld met Bit.ly) of hem als een link opnemen op een pagina.

Hij ziet er als volgt uit voor de stream die ik hierboven aangemaakt heb:
http://fl1.ams.cdn.surf.net:1935/live/surfnetvdox=FHEpjbg=ipad.sdp/playlist.m3u8

In jouw geval zal in ieder geval de gebruikersnaam (FHEpjbg) en waarschijnlijk ook de naam van de stream (ipad.sdp) anders zijn. Dat moet je dan dus even aanpassen. Wellicht is ook het eerste deel van de URL anders, dat wat net achter http:// staat is gelijk aan de server hostname uit je streaming settings.

Ik heb op het moment geen stream live staan, dus je kunt het niet testen op basis van bovenstaande URL. Ik ben benieuwd wanneer we de eerste onderwijs gerelateerde evenementen op deze manier langs zien komen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem-Jan van Zeist
12 jaren geleden

Hallo Pierre,
Ik snap het punt geloof ik niet helemaal, ik zet nu namelijk al direct links naar bestanden van surfmedia voor de iPads. Die zien er zo uit:
http://www.surfmedia.nl/app/video/jH3qnOSWrZbQoaGpUTt643u9/play?format_id=BPYqTfKfZihVZJoMQ8NVfTCF&mode=iphone
Dit is een direct download-link van de surfmedia pagina van het bestand, met ‘url’ op het einde vervangen door ‘iphone’. Met deze links kan je op de iPad direct de bestanden ‘streamen’.
Wat doet dat Wirecast dan, en waarom heb je dit nodig? 😉

Willem-Jan van Zeist
12 jaren geleden

Ah dat ‘kleine’ deatail over het ‘live’.. had ik even overheen gelezen, tijd voor een bakje koffie! :).

Wel een beetje gek dat surfmedia wel een oplossing heeft voor dit ingewikkeldere probleem, maar niet simpel wat direct downloadlinks voor iPhone/iPad heeft.. En die & is inderdaad vervelend, soms gaat het mis, soms niet.. (Tip komt van Rob van Leeuwen van het OWC hier, die val ik nog wel eens lastig met dit soort dingen.)

trackback

[…] is even een bericht voor mijn eigen archief (zodat ik het niet vergeet). In mijn vorige bericht over het live streamen van video naar de iPhone en/of iPad via SURFnet verwees ik op het einde naar […]