Zomerreces

 Gepubliceerd door om 07:04  Persoonlijk
jul 272010
 

"Castle Beach" – Singapore Het is weer zover. Hoewel er nog voldoende nieuws lijkt aan te komen de komende weken en er natuurlijk nog heel wat dingen zijn die ik zou kunnen uitproberen, testen en uitbreiden, start vandaag mijn jaarlijks zomerreces.

Ik heb nog even proberen te ontdekken hoe lang ik dit al doe. Maar het kwam meer neer op proberen te ontdekken hoe lang ik er al over schrijf. Want zover ik me kan herinneren ga ik elke zomer een week of vier offline (maar ja ‘vroeger’ was je ook niet altijd online, dus dat telt waarschijnlijk dan weer niet). Lekker weg van computer, laptop, iPhone, Twitter, RSS en alle andere beslommeringen. Gewoon wat klussen, offline fietsen, dagjes weg, andere dingen doen dan de rest van het jaar.

Niet omdat iemand van mening is dat dat zou moeten, maar gewoon omdat ik dat wil en me daar prettig bij voel. Een geruststellend gevoel ook dat ik er niet van afhankelijk ben: online en verbonden zijn.

Twitter heeft geen out-of-office optie, dat is eigenlijk wel onhandig. DM’s en replies komen in ieder geval niet bij mij aan de komende weken.
Hier op het blog gooi ik de reacties tijdens deze periode weer even helemaal dicht. Ik zie/spreek/hoor jullie graag weer vanaf 24 augustus a.s. 🙂

jul 262010
 

iPhone Application Feest in de VS, en helaas op het moment alleen in de VS, het heeft namelijk geen directe gevolgen voor ons hier in Nederland. Als ik het goed begrijp waren er vandaag twee stukken goed nieuws: de eerste op basis van een uitspraak van een appeals court (ik moet bekennen dat ik niet precies weet wat de Nederlandse equivalent daar van is). Het tweede deel kwam de U.S. Copyright Office.

Samengevat betekent dit dat het nu in de VS onder andere ook legaal is om:

  • Een kopie te maken van legaal verkregen DVD’s waarbij dan de beveiliging omzeilt wordt met als doel het maken van korte fragmenten die binnen het fair use gebruik vallen ten behoeve van onderwijs of kritische reflectie
  • Je telefoon te jailbreaken zodat je legaal verkegen software die je anders niet zou kunnen draaien wél kunt laten draaien.
  • Software te gebruiken om je telefoon op een ander netwerk te laten werken (met andere woorden: unlocken van de telefoon)
  • De DRM van een legaal verkregen elektronisch  te verwijderen als dat nodig is om het te kunnen lezen (is dus wat ik deed toen de firmware van mijn eBook Reader veranderde)
  • Een boek te laten voorlezen ook als dat boek ingesteld is om dat niet te laten kunnen (zoals bij veel bij Amazon gekochte boeken waarbij de uitgever nu kan aangeven of de Kindle het boek mag voorlezen of niet).

Zoals gezegd, voor ons hier in Nederland heeft het geen directe gevolgen. Het is ook absoluut geen vrijbrief voor het verspreiden van kopieën van software of kopieën van elektronische boeken. Het geeft gebruikers gewoon wat meer van de (wat mij betreft) logische rechten die ze zouden moeten hebben.

Nice.

PROmedia eBook Reader – #2 Review

 Gepubliceerd door om 07:25  eBooks
jul 262010
 

Na het uitpakken van de PROmedia eBook Reader heeft hij 8 uur mogen opladen. Daarna heb ik er een aantal boeken op gezet om te kijken hoe de beeldkwaliteit en de leeservaring was. Ik was met name nieuwsgierig hoe het lezen van het NRC Handelsblad zou lukken. De Kindle DX (US-versie) en de Nook die ik al heb zijn namelijk niet in staat deze direct van de website af te downloaden, daarbij moet ik de NRC downloaden en via de USB-kabel overzetten. De PROmedia zou in staat moeten zijn om elektronische boeken ook direct vanaf internet te downloaden. Dat blijkt ook zo te zijn, maar net met de website van het NRC heeft hij moeite. Ik weet niet waar dat aan ligt, als ik het ePUB-bestand van het NRC op een andere plek online zet, dan is hij wel te downloaden.
Lees verder….

PROmedia eBook Reader – #1 uitpakken

 Gepubliceerd door om 07:08  eBooks
jul 262010
 

Uitpakken Promedia eReader

Afgelopen zaterdag, 24 juli 2010, ging bij Aldi de PROmedia eBook Reader in de verkoop voor 229 euro. Het is een 6-inch eBook reader met draadloos internet en touchscreen, die compleet met beschermhoesje geleverd wordt. In dit eerste filmpje laat ik zien wat er in de doos zit en vergelijk ik hem wat betreft omvang met de Nook en de Kindle DX.

In deel 2, opgenomen nadat de PROmedia 8 uur heeft mogen opladen, laat ik de ervaringen met het lezen vanaf de eBook reader zien en zijn prestaties op internet.

 Reacties uitgeschakeld voor PROmedia eBook Reader – #1 uitpakken  Tags: , ,
jul 252010
 

In een reactie op mijn bericht van gisteren wees Florina me op de nieuwe editie van ComputerTotaal! waarin toevallig een item stond getiteld “Vraag Google waar u was”. Het artikel wekt de indruk alsof je heel eenvoudig Google Latitude kunt gebruiken om een route vast te leggen. Zoals ik dat gisteren ook gedaan heb. Nou heb ik het artikel gelezen en inderdaad staat daar een schermafbeelding die de indruk wekt dat Google Latitude je continue trackt zodra je daar toestemming voor gegeven hebt.

Nou maakt het artikel geen melding van de telefoon die ze gebruikt hebben voor het maken van de route, maar ik heb het vermoeden dat het geen iPhone was ófwel een iPhone die niets anders heeft gedaan tijdens die rit dan Google Latitude informatie doorsturen. Op de iPhone is Google Latitude namelijk alleen beschikbaar als webapplicatie. En die kunnen, ook in iOS4 of met een jailbreak en Backgrounder, niet op de achtergrond draaien. Dat betekent dat je Mobile Safari moet openen én open moet laten staan. Zodra je naar een andere applicatie overschakelt, dan stopt Google Latitude met het bijhouden en doorgeven van je locatie. Het artikel beweert overigens niet dat dat anders is, er staat “…laat u Google in het vervolg uw locatie bewaren zodra u Google Latitude op uw telefoon aanzet”. Helemaal correct dus, maar op een iPhone verre van praktisch.

Bij het derde onderdeel van het artikel gaat het over “Locatiewaarschuwingen”. Je hebt namelijk de mogelijkheid om een e-mail of SMS ontvangen als een van je vrienden bij je in de buurt is. Het artikel doet voorkomen dat dat handig is als je toevallig beiden een dagje uit bent en dat niet van elkaar weet. Maar ook hier verondersteld dat wel dat je Google Latitude aan hebt staan, omdat Google anders helemaal niet weet waar je op dat moment bent.
Gezien de verslechterde relatie tussen Apple en Google en de ontwikkeling waarbij Google steeds meer applicaties browser based wil maken zie ik dit niet snel veranderen. Het was voor mij de belangrijkste reden om Google Latitude niet echt meer te gebruiken (tot nu deze tip en dit artikel). Zelfs als ik wil dat Google weet waar ik ben, is het gewoon niet handig om dat continue te doen.

Fietsen met mijn iPhone

 Gepubliceerd door om 20:15  Geocoding, iOS
jul 242010
 

Tigra iPhone houder Het was vandaag ideaal weer om te fietsen en omdat ik me ingeschreven heb voor de 80km rit van de HBO fietstocht op 27 augustus, wilde ik wat kilometers maken. Ik had namelijk nog nooit zo’n afstand op één dag gefietst. Dus er op uit.

Route plannen
Ik wilde weer een route plannen bij CloudMade, maar die site had er vandaag geen zin in. Dus op zoek naar een alternatief. OpenMaps is een gratis applicatie voor de iPhone die ook gebruik maakt van OpenMaps en ook fietsroutes kan plannen. Maar daar moet je dan voor 99 eurocent een maand lang toegang tot de “route” functionaliteit bijkopen.
Helaas werkt dit voor geen meter. De planningsfunctie werkt op zich wel, maar als je gaat fietsen met de route op je beeld krijg je steeds de vraag of die route weg moet. Jammer.

Ik ben daarom snel overgeschakeld op het gewoon volgen van de bordjes van het fietsroute netwerk. Dat werkt uiteindelijk ook. Ik had Fietsknoop niet geïnstalleerd staan, weet niet of dat beter zou zijn gegaan.

Handig aan OpenMaps was wel dat ik kon zien waar ik was, maar ik miste daar weer informatie over hoe ver ik al gereden had, hoe hard ik aan het rijden was etc. Daarom overgeschakeld naar MotionX-GPS waar ik dat wel kan zien, maar helaas weer geen kaart informatie in beeld krijg. Het is ook altijd wat.
Lees verder….

jul 232010
 

Zombie Farm Dat de iPhone, net als de iPod Touch en de iPad, een apparaat is om spellen op te spelen is duidelijk. Ik heb hem altijd bij me en als ik dus op het station zit te wachten, in de trein, maar ook thuis als het gewoon even tijd voor pauze is, dan is een spel snel opgestart. Spellen als Angry Birds of Saving Private Sheep of TapDefense zijn daar prima geschikt voor. Start en stop wanneer ik dat wil en niet persé heel lang aan een stuk spelen.

Daarom snap ik dus niks van Zombie Farm, blijkbaar een kruising tussen FarmVille en Plants v.s. Zombies.

Je bent er een boer, hebt stukjes land, moet die omploegen en beplanten. Dat kan met bijvoorbeeld wortelen of tomaten, maar ook met zombies. En dan wacht je. Totdat de planten of zombies volgroeid zijn.
Dat kan effe duren. Van 15 minuten voor wortelen, 4 uur voor een zombie en een hele dag voor de uien.
Als de gewassen volgroeid zijn moet je ze oogsten, dat levert geld op waarmee je weer nieuwe gewassen kunt planten etc.
Ben je niet op tijd bij je gewassen als ze volgroeid zijn, dan verdorren ze. Dat zie je ook in de afbeelding hierboven die ik vanochtend gemaakt heb. Tja, ik sliep vannacht, dat doe ik wel eens. Maar de ‘klok’ loopt door. Ook als je niet met het spel bezig bent.

Heel realistisch allemaal (ok, op de zombies na dan), maar voor mij toch een beetje té realistisch. Of zie ik nou een heel belangrijk en aantrekkelijk aspect van het spel over het hoofd? Ik hoor het graag.

 Reacties uitgeschakeld voor iPhone Game: Zombie Farm – ik snap het niet  Tags: ,

Audioboeken op je iPod

 Gepubliceerd door om 06:03  iOS
jul 232010
 

Het is een absolute uitkomst als je met de auto/camper op vakantie gaat: audioboeken voor kinderen. CD’s met daarop een verhaal. Je stopt ze in de CD-speler in de auto en de achterbank heeft weer een half uurtje iets om naar te luisteren. Audioboeken in het Nederlands zijn goed verkrijgbaar en best betaalbaar, zie bijvoorbeeld dit overzicht bij bol.com of 123luisterboek.nl (p.s. is niet bedoelt als reclame, we kochten ze zelf vaak gewoon in de boekhandel, als je een favoriete site wilt aanraden, laat dat dan zeker weten in de reacties!).

Handig, maar dit jaar wilde ik eigenlijk wel eens af van al die CD’s. Ik had immers nog een ‘oude’ iPod video liggen met 30GB ruimte en van iTunes wist ik dat die ook audioboeken aan moest kunnen. Dus sloeg ik aan het rippen, CD’s omzetten naar MP3’s en importeren in iTunes. Ik had hier gelezen (de instructie staat overigens in verschillende varianten op meer plekken online) hoe ik die MP3’s dan in audioboeken kon ‘converteren’. Was een beetje meer werk als het sets van CD’s waren omdat ik dan er voor moest zorgen dat de bestanden binnen één audioboek toch weer in de juiste volgorde kwamen.

Het was waarschijnlijk handig geweest als ik na het eerste audioboek getest had hoe dat zou werken op de iPod. Nu kwam ik daar pas na een set achter. Want hoewel iTunes de MP3-bestanden netjes als één geheel laat zien, doet de iPod dat niet. Daar zag ik weer alle losse bestanden individueel. En met de titels die binnen de context van een audioboek weliswaar betekenisvol waren, maar niet als ze allemaal bij elkaar en door elkaar stonden.

Dus zocht ik verder.
Lees verder….

jul 222010
 
R4DS (foto door: PiAir (Old Skool))

Elf Nederlandse webwinkels mogen van de rechtbank in Den Haag niet langer R4-flashkaartjes en ‘omgebouwde’ Wii-consoles verkopen. De firma’s zouden met deze producten het spelen van DS- en Wii-games tegen de wet in mogelijk maken.

Het Jeugdjournaal had het er over, het grote mensen journaal ook: De R4DS-kaartjes die in bijna elke Nintendo DS te vinden zijn, mogen niet meer in Nederland.
Ook is het door een winkel laten aanpassen van een Wii, zodat je de spellen op een externe harde schijf kunt zetten in plaats van steeds een DVD in het apparaat te stoppen, mag niet.

Op zich begrijpelijk, vervelend voor die 11 winkels, want die moeten hun voorraad vernietigen en waarschijnlijk een nette schadevergoeding aan Nintendo betalen. In het buitenland bestellen kan wel nog, maar mag ook niet en als de douane je bestelling er tussenuit haalt dan heb je dus pech.

Maar eigenlijk is het natuurlijk wel een logische uitspraak. De rechter gooide het niet op terrorisme, zoals een Japanse handelsorganisatie vorig jaar nog deed, maar keek naar de auteurswet en concludeerde dat de mod-chips en RS4DS-kaartjes gebruikt werden om de technische beveiligingen die Nintendo toegevoegd had ter bescherming van haar auteursrecht te omzeilen. En dat is volgens Artikel 29a van de auteurswet niet toegestaan.

Dus kindertjes, allemaal inleveren die RS4DS kaarten!
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Nintendo behaalt “overwinning” in Nederland  Tags: ,
jul 212010
 

Er zijn twee momenten waarop je zeker weet dat iets goedkoper gaat worden: Als Willem er een exemplaar van koopt én als winkels zoals Aldi en Lidle ze in het assortiment opnemen. En als dat nu ook een voorteken is, dan is de prijsdaling op het gebied van eReaders nog niet ten einde.

DISCLAIMER Even een voorbehoud. Ik schrijf hier over een product waarvan ik nog geen enkele hands-on video online heb kunnen vinden en waarmee ikzelf ook nog geen hands-on ervaring heb. Alles wat ik schrijf over features komt uit de handleiding en online informatie.

Komende zaterdag, 24 juli 2010, start Aldi met de verkoop van de ProMedia eReader. Het is een 6-inch eReader met touchscreen, speelt mp3’s af, heeft draadloos internet, 2GB intern geheugen en uitbreidingsoptie via (niet bijgeleverd) micro-SD kaartje. Hij moet 229 euro gaan kosten, inclusief een vijftal boeken die je mag uitzoeken uit dit niet al te lange lijstje.

De volledige Nederlandstalige handleiding staat hier online. Aardige feature (die ik miste bij de Nook) die ondersteund wordt, is het downloaden van elektronische boeken vanuit de browser. Dat betekent dat je rechtstreeks vanuit de browser boeken kunt downloaden bij bijvoorbeeld eBoOKs, ePubBooks, project Gutenberg, e-bookweb, via finding free e-books, Smashwords of een van de andere plekken waar je legaal en gratis aan boeken kunt komen.
Omdat het apparaat ook ondersteuning heeft voor Adobe DRM op ePUB en PDF kun je ook boeken kopen bij o.a. Selexyz en Bol.com, maar die moet je dan via de USB-kabel op het apparaat zetten.

Als je kijkt naar het lijstje 6-inch eReaders op ereaders.nl, dan zie je dat alleen de Amazon Kindle 2 goedkoper is. Maar beschikt niet over Wifi (wel over 3G), heeft geen touchscreen en geen uitbreidbaar geheugen.

Aanbod
Ik heb mezelf beloofd dat ik niet nóg een eReader erbij ga kopen. Maar wellicht kunnen we een deal maken als jij geen zin hebt om zaterdag a.s. om half 9 bij de Aldi voor de deur te staan. Ik kan dat voor je doen. Dan haal ik hem. Ik pak hem uit, film het geheel, test hem 2 dagen, vergelijk hem met de Nook en de Kindle DX en stuur hem dan (a.s. maandag) naar jou door. Dan heb je hem dinsdag in huis. Vanzelfsprekend in ongeschonden staat en origineel in de verpakking. Jij betaald me de verzendkosten (7 euro bij aangetekende verzending) en uiteraard de 229 euro voor de eReader (totaal dus 236 euro). De vijf gratis boeken kun je zelf uitzoeken (de waardebon gebruik ik niet). Ik voeg de kassabon (= garantiebewijs) bij zodat je ook gewoon garantie op de eReader hebt.
Ik heb geen zicht op het aantal eReaders dat de Aldi hier in Deurne zal hebben, dus ik beperk het aanbod even tot één (wie het eerst komt…). Het is een kwestie van wederzijds vertrouwen (alleen doen dus als het goed voelt!) en zoals gezegd: ik heb nog geen hands-on ervaring met deze eReader.
Laat het me even weten via de mail als je van het aanbod gebruik wilt maken.