Nintendo behaalt “overwinning” in Nederland

R4DS (foto door: PiAir (Old Skool))

Elf Nederlandse webwinkels mogen van de rechtbank in Den Haag niet langer R4-flashkaartjes en ‘omgebouwde’ Wii-consoles verkopen. De firma’s zouden met deze producten het spelen van DS- en Wii-games tegen de wet in mogelijk maken.

Het Jeugdjournaal had het er over, het grote mensen journaal ook: De R4DS-kaartjes die in bijna elke Nintendo DS te vinden zijn, mogen niet meer in Nederland.
Ook is het door een winkel laten aanpassen van een Wii, zodat je de spellen op een externe harde schijf kunt zetten in plaats van steeds een DVD in het apparaat te stoppen, mag niet.

Op zich begrijpelijk, vervelend voor die 11 winkels, want die moeten hun voorraad vernietigen en waarschijnlijk een nette schadevergoeding aan Nintendo betalen. In het buitenland bestellen kan wel nog, maar mag ook niet en als de douane je bestelling er tussenuit haalt dan heb je dus pech.

Maar eigenlijk is het natuurlijk wel een logische uitspraak. De rechter gooide het niet op terrorisme, zoals een Japanse handelsorganisatie vorig jaar nog deed, maar keek naar de auteurswet en concludeerde dat de mod-chips en RS4DS-kaartjes gebruikt werden om de technische beveiligingen die Nintendo toegevoegd had ter bescherming van haar auteursrecht te omzeilen. En dat is volgens Artikel 29a van de auteurswet niet toegestaan.

Dus kindertjes, allemaal inleveren die RS4DS kaarten!

Zoals gebruikelijk leidde het bericht over de uitspraak tot veel reacties op FOK.nl. Reacties lopen uiteen van “ik mag toch zelf bepalen wat ik met het apparaat doe?” tot “je kunt er ook legale dingen mee doen” en “de meeste spellen zijn bagger” of “ik kan toch wel vinden wat ik wil”.
Feit blijft dat de beschikbaarheid van de RS4DS kaarten voor Nintendo niet alleen slecht is geweest. Het heeft ongetwijfeld geleid tot de verkoop van meer Nintendo DS apparaten dan anders. Immers, die spellen zijn beestachtig duur en je als je een paar spellen moet kopen voor je kinderen ben je al gauw veel meer kwijt dan oorspronkelijk voor het apparaat zelf. En als een gezin meer dan één zo’n DS in huis heeft is de rekensom al snel gemaakt.

De discussie daar omheen lijkt weer heel erg op de discussie van vroeger over “je moet geen computer kopen als je de software niet kunt betalen”. Maar in een tijd dat je op een iPhone of iPod Touch zo veel kunt spelen als je wilt zonder heel veel geld te hoeven uitgeven (veel spellen zijn gratis, kun je eerst uitproberen of zijn in ieder geval een stuk goedkoper dan op de DS) is het maar de vraag of de ‘oude’ prijsstelling van Nintendo voor de nieuwe modellen van hun gameconsole die er nu aan gaan komen te handhaven zijn. Want zonder zo’n RS4DS kaart voor die consoles zou de verkoop van de consoles wel eens heel erg tegen kunnen vallen.

Keer op keer blijkt dat de echte overwinningen op “piraterij” niet bij de rechter behaald worden. Daar ook nu het woord overwinning in de titel van dit bericht tussen haakjes.