Audioboeken op je iPod

Het is een absolute uitkomst als je met de auto/camper op vakantie gaat: audioboeken voor kinderen. CD’s met daarop een verhaal. Je stopt ze in de CD-speler in de auto en de achterbank heeft weer een half uurtje iets om naar te luisteren. Audioboeken in het Nederlands zijn goed verkrijgbaar en best betaalbaar, zie bijvoorbeeld dit overzicht bij bol.com of 123luisterboek.nl (p.s. is niet bedoelt als reclame, we kochten ze zelf vaak gewoon in de boekhandel, als je een favoriete site wilt aanraden, laat dat dan zeker weten in de reacties!).

Handig, maar dit jaar wilde ik eigenlijk wel eens af van al die CD’s. Ik had immers nog een ‘oude’ iPod video liggen met 30GB ruimte en van iTunes wist ik dat die ook audioboeken aan moest kunnen. Dus sloeg ik aan het rippen, CD’s omzetten naar MP3’s en importeren in iTunes. Ik had hier gelezen (de instructie staat overigens in verschillende varianten op meer plekken online) hoe ik die MP3’s dan in audioboeken kon ‘converteren’. Was een beetje meer werk als het sets van CD’s waren omdat ik dan er voor moest zorgen dat de bestanden binnen één audioboek toch weer in de juiste volgorde kwamen.

Het was waarschijnlijk handig geweest als ik na het eerste audioboek getest had hoe dat zou werken op de iPod. Nu kwam ik daar pas na een set achter. Want hoewel iTunes de MP3-bestanden netjes als één geheel laat zien, doet de iPod dat niet. Daar zag ik weer alle losse bestanden individueel. En met de titels die binnen de context van een audioboek weliswaar betekenisvol waren, maar niet als ze allemaal bij elkaar en door elkaar stonden.

Dus zocht ik verder.

De oplossing voor Windows (Het programma werkt niet op de Mac) vond ik bij het niet-gratis MarkAble programma. Het kost $18 maar je mag het eerst 10 dagen uitproberen en dan werkt het gewoon volledig (wel ook gewoon aanschaffen als het bevalt, want het is absoluut de moeite waard). Je kunt er eventueel meteen Chapter Master bij kopen, samen kosten ze $25 (zie de link voor de beschrijving van Chapter Master, zal ik nu verder niet op in gaan).

Met MarkAble kun je bestanden, mappen of CD’s selecteren van waar je de audioboeken wilt maken. Ik had de CD’s al geript, dat hoefde ik niet opnieuw te doen.
Mooi is dat MarkAble automatisch kan sorteren op bestandsnaam, maar ook op de combinatie map + bestandsnaam. Dus als je in een map CD1 de bestanden hoofdstuk1.mp3 t/m hoofdstuk5.mp3 hebt staan en in de map CD2 ook hoofdstuk1.mp3 t/m hoofdstuk5.mp3 dan kun je die toch automatisch goed laten sorteren.

Ook handig is dat je de conversie eerst in een batchbestand kunt opslaan. Je kunt dan bijvoorbeeld alle audioboeken die je wilt converteren bewerken waarna je voor het slapen gaan het programma aan het werk zet om de daadwerkelijke conversies (kan even duren) uit te voeren. Daar komt bij dat je tussentijds de conversie kunt onderbreken (ik heb een keer meegemaakt dat ik tijdens de conversie in iTunes aan de slag ging waardoor de conversie stopte), na opnieuw opstarten herkent het programma dat er nog een conversie bezig was en gaat daar dan desgewenst verder.
Het resultaat is dat je in iTunes een audioboek hebt dat steeds uit één bestand bestaat maar voorzien is van ‘markers’. Hiermee kun je op de iPod toch gewoon bladeren naar een hoofdstuk en/of vooruit en terug springen. Die markers kunnen automatisch gezet worden op basis van de bestanden (één marker voor elk bestand/hoofdstuk), maar als je nou een audioboek hebt dat maar uit één bestand bestaat dan kun je er ook voor kiezen om markers op basis van tijdseenheden in te voegen (bijvoorbeeld elke 10 minuten) zodat je toch kunt springen in het boek.

Omdat je een afbeelding aan het boek kunt koppelen ziet het geheel er ook in iTunes (en op je iPod) ook nog eens netjes uit. Kortom, het had alleen nog beter kunnen zijn als het gratis was. Ik heb het programma nu eigenlijk ook niet meer nodig omdat ik de CD’s inmiddels geconverteerd heb (heb nog 9 dagen over), maar omdat aanschaffen eenvoudig ging via Paypal.com heb ik dat zojuist toch maar gewoon gedaan. Ik heb beide applicaties aangeschaft (dus voor $25) en dat staat op dit moment gelijk aan €19,90. Gezien de functionaliteit en het gemak van de werking vond ik het dat zeker waard (na wat ik gezien heb van Chapter Master kan ik me voorstellen dat je alleen de $18 voor de applicatie zelf betaald, Chapter Master zul je minder vaak/snel nodig hebben).

Oh, en als je twee kinderen van dezelfde iPod gebruik wilt laten maken, dan is zo’n splitter een eenvoudige oplossing. Ander voordeel: ook al kunnen zij wel 10 keer naar hetzelfde verhaal luisteren, jij hoeft dat zelf dan niet meer te doen! 😉

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Huub van de Pol
11 jaren geleden

De auteur vergeet een logische stap tussen rippen van CD’s’ en goed-gestructureerde bestanden maken die het op de iPad / iPhone en iPod goed doen:
je kan namelijk Nederlandse luisterboeken als kant-en-klare mp3-bestanden legaal downloaden, je hoeft geen cd’s te kopen en dan te rippen. Er is een webshop die daar gespecialiseerd in is: http://www.luisterrijk.nl, de downloads zijn ca 20% goedkoper dan de cd, bovendien zijn de bestandsnamen (hoofdstuknamen), albumart en tracknummering volledig afgestemd op afspelen op een mp3-speler.
Het gebruik van Markable, zoals hierboven omschreven, om er één bestand van te maken kan, maar is niet altijd nodig.
Op de klantenservice-pagina’s bij Luisterrijk staat uitgelegd hoe de mp3-bestanden WEL correct bij elkaar worden gehouden op een iPhone, iPad / iPod.
Zie ‘oa Luisterboeken in het Audioboeken-mapje van iTunes’
http://www.luisterrijk.nl/staticpage.php?name=Handleiding%20luisterboeken%20in%20het%20Audioboeken-mapje%20van%20iTunes%20opslaan