Fietsen met mijn iPhone

Tigra iPhone houder Het was vandaag ideaal weer om te fietsen en omdat ik me ingeschreven heb voor de 80km rit van de HBO fietstocht op 27 augustus, wilde ik wat kilometers maken. Ik had namelijk nog nooit zo’n afstand op één dag gefietst. Dus er op uit.

Route plannen
Ik wilde weer een route plannen bij CloudMade, maar die site had er vandaag geen zin in. Dus op zoek naar een alternatief. OpenMaps is een gratis applicatie voor de iPhone die ook gebruik maakt van OpenMaps en ook fietsroutes kan plannen. Maar daar moet je dan voor 99 eurocent een maand lang toegang tot de “route” functionaliteit bijkopen.
Helaas werkt dit voor geen meter. De planningsfunctie werkt op zich wel, maar als je gaat fietsen met de route op je beeld krijg je steeds de vraag of die route weg moet. Jammer.

Ik ben daarom snel overgeschakeld op het gewoon volgen van de bordjes van het fietsroute netwerk. Dat werkt uiteindelijk ook. Ik had Fietsknoop niet geïnstalleerd staan, weet niet of dat beter zou zijn gegaan.

Handig aan OpenMaps was wel dat ik kon zien waar ik was, maar ik miste daar weer informatie over hoe ver ik al gereden had, hoe hard ik aan het rijden was etc. Daarom overgeschakeld naar MotionX-GPS waar ik dat wel kan zien, maar helaas weer geen kaart informatie in beeld krijg. Het is ook altijd wat.

Waar ben ik?
Aan anderen laten zien waar ik fietste was wel gemakkelijk. Daar heb ik weer InstaMapper. Helaas is die nog niet bijgewerkt voor iOS4, dus voor het op de achtergrond laten draaien ervan had ik mijn jailbreak en Backgrounder nodig. Er wordt aan gewerkt blijkbaar. Wat InstaMapper deed was op ingestelde tijdstippen (elke 5 seconden) mijn GPS locatie doorsturen naar de InstaMapper website. Via een online kaart kon je dan steeds zien waar ik was op dat moment. Die kaart heeft ook een mobiele versie. Erg handig. Het gebruik van de site en de applicatie is gratis. Aardig is dat je ook aan het einde van dag een route kunt opslaan als online kaart of exporteren als KML of GPX bestand.

GPS tracking powered by InstaMapper.com


Ik hoop dat ze het snel kunnen bijwerken naar multitasking binnen iOS4, want het is een perfecte applicatie als je beschikt over een ongelimiteerd dataplan (zoals bij t-Mobile).

iPhone bevestigen
Voor de bevestiging van de iPhone aan mijn stuur heb ik gebruik gemaakt van de Tigra BioLogic Bike Mount. Niet de goedkoopste, met 49,90 euro, maar wel waterdicht en schokbestendig.

Helaas is de leesbaarheid van het beeldscherm matig in de zon. Zolang je in de schaduw fietst gaat het prima. Ook is het scherm snel vies als je er met je vingers aan zit. Wel handig is dat je de iPhone dus nog gewoon kunt bedienen door de bescherming heen.

Je kunt je headset op je iPhone aansluiten, maar dat zul je mij niet zien doen. Veel te gevaarlijk. Wel zal ik de volgende keer een backup-accu mee nemen. Die kun je aansluiten terwijl de iPhone in de bescherming zit.

Accuduur
Die reserve-accu had ik vandaag niet nodig en dat was op zich heel netjes. De iPhone hield het vanochtend 2 uur en 29 minuten uit, terwijl het beeldscherm aan stond, de GPS gebruikt werd, de kaartinformatie steeds bijgewerkt werd en elke 5 seconden mijn locatie doorgestuurd werd. Hij was vol bij vertrek en ik had net geen 10% accu meer over na afloop.
Tijdens de lunch heeft hij aan de oplader gehangen. Dat lukte in dat uurtje lang niet helemaal naar 100% maar weer voldoende om nog een keer 1 uur en 43 minuten te fietsen met dezelfde applicaties actief.
Netjes.

Conclusie
Positieve conclusie van vandaag is dat ik in ieder geval in staat moet zijn om de 80km te fietsen die voor 27 augustus gepland staat. Met een snelheid van gemiddeld zo’n 22km/uur en een uur lunch tussendoor. Na de bijna 54km ’s ochtends was het wel effe op gang komen ’s middags. Vooral omdat de wind niet alleen in de Tour ’s middags een stuk straffer stond, maar ook hier. Daar stond dan wel weer tegenover dat van de 38,5km ’s middags de laatste 6km vanuit Bakel met wind in de rug ging en dus lekker snel op weg naar huis.

Wat betreft software ben ik er nog niet helemaal uit. MotionX-GPS is handig om overzicht te houden op je snelheid. OpenMaps is een mooie gratis tool als je wilt zien waar je bent. InstaMapper zorgt dan weer voor het doorgeven van je positie aan anderen. Eigenlijk moet je ze dus alledrie hebben draaien. Dat kan op dit moment alleen in combinatie met een jailbreak (vanwege Backgrounder dat nodig is voor InstaMapper). Handiger zou zijn als er één applicatie was die dat allemaal geïntegreerd aan zou bieden.

Wordt dus nog vervolgd wat betreft testen…en fietsen natuurlijk. 🙂

0 0 stemmen
Bericht waardering
13 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gerard Poels
12 jaren geleden

Leuk dat je de Tigra BioLogic Bike Mount gebruikt. Ik heb hem ook maar heb de iPhone nog niet op de fiets gebruikt. Ik las bij enkele reviews wel iets over het per ongeluk open klappen van het hoesje waardoor iemand voorstelde er toch maar een elastiekje om heen te doen. Heb jij daar iets van gemerkt?
En die applicatie die alles combineert. Tja, ik wacht er ook op…
(En over de extra accu. Ik denk dat ik voor mijn kampeervakantie zonder de stroom bij de tent maar deze aan ga schaffen: http://www.bever.nl/orienteren-en-elektronica/elektronica/4714.rubytec-kea-power-station?s=ruby Ik heb een zonneoplaad ding van a-solar maar das niks: http://www.knurft.net/site/2009/08/25/a-solar-power-charger-net-niet-dus/)

Appie Verschoor
12 jaren geleden

Ik weet dat Runkeeper niet alles kan wat jij graag zou willen, maar RunKeeper kan wel snelheid en kaart tegelijk tonen terwijl het op de achtergrond bijhoudt waar je bent. Achteraf wordt die informatie naar de website verzonden waar je je routes kan bewaren.
De betaalde versie geeft de mogeljkheid om real-time de locatie door te geven zoals bij Openstreetmap. Vanochtend je link op twitter gevolgd en wel leuk om te ien hoe je met 30+ km per uur zuidwaarts aan het fietsen was.

Gerard Poels
12 jaren geleden

@Pierre Hee, da’s een goeie tip! Die iWalk 5400 heeft nog wat meer vermogen dan de Kea. Ik zal eens wat reviews gaan lezen… Dank 🙂

Gerard Poels
12 jaren geleden

@Pierre: Ik heb een voor mij groot nadeel bij de iWalk ontdekt. Die kan niet per USB worden opgeladen. De Kea kan dat wel. Ik kan dus autolader met USB uitgang niet gebruiken voor de iWalk. Dat is tijdens het kamperen toch wel handig…

Florina Blokland
12 jaren geleden

Je kunt hiervoor ook Google Latitude gebruiken. Je schakelt het in op je iPhone en in je Google account bij Instellingen schakel je Locatiegeschiedenis bijhouden in. Dan kun je later op je computer op http://www.google.com/latitude/apps/history in Google Maps of Google Earth terugzien waar je was. [Ik heb je mail gestuurd met een verdere beschrijving ervan.]

Linda
12 jaren geleden

Ik vind ook RunKeeper (gratis versie) een prachtige applicatie. Gebruik dat al bijna een jaar voor mijn wandelingen en sinds een week ofzo nu ook voor fietstochtjes.
Ik zoek nog steeds een goeie oplossing voor houder + oplaadmogelijkheid via naafdynamo… aan een aanvaardbare prijs én verkrijgbaar hier in België of via een online shop (mijn zoektocht vandaag op het net heeft niks opgeleverd 🙁 )

Gerard Poels
12 jaren geleden

@florina Kun je mij die extra info ook mailen?

Patrice
12 jaren geleden

Er is een (gratis) Android applicatie die wel alles kan. Snelheid, hoogte verschil, autopause, caloriegebruik, maps, audio snelheidsnotificaties tijdens sporten, publiceren naar website/ Facebook, etc.. Daarnaast gaat het scherm uit als je het niet wil zien, kun je tegelijkertijd muziek luisteren, telefoontje beantwoorden, mail ontvangen, etc. De applicatie http://www.androidtapp.com/cardiotrainer/ blijft ondertussen gewoon door draaien.