PROmedia eBook Reader – #2 Review

Na het uitpakken van de PROmedia eBook Reader heeft hij 8 uur mogen opladen. Daarna heb ik er een aantal boeken op gezet om te kijken hoe de beeldkwaliteit en de leeservaring was. Ik was met name nieuwsgierig hoe het lezen van het NRC Handelsblad zou lukken. De Kindle DX (US-versie) en de Nook die ik al heb zijn namelijk niet in staat deze direct van de website af te downloaden, daarbij moet ik de NRC downloaden en via de USB-kabel overzetten. De PROmedia zou in staat moeten zijn om elektronische boeken ook direct vanaf internet te downloaden. Dat blijkt ook zo te zijn, maar net met de website van het NRC heeft hij moeite. Ik weet niet waar dat aan ligt, als ik het ePUB-bestand van het NRC op een andere plek online zet, dan is hij wel te downloaden.

Het lezen vanaf de PROmedia valt tegen. Van de drie eBook readers die ik naast elkaar bekeken heb is het scherm van de PROmedia het slechts. Nou is de vergelijking natuurlijk niet 100% eerlijk. De Kindle DX was en is een stuk duurder dan de PROmedia. De Nook is nog niet in Nederland te koop, en dus niet voor iedereen een alternatief. Maar zelfs met los bij te kopen hoesje en als je een Dollar -> Euro koers van 1:1 zou hanteren (zoals in praktijk vaak het geval blijkt) dan is de Nook in prijs vergelijkbaar met de PROmedia.
Helaas was de eerste serie de foto’s die ik gisteren gemaakt heb niet onder ideale licht omstandigheden gemaakt. Op die foto’s is het onderling verschil daarom niet goed te vergelijken. Maar op de tweede serie van alleen de Nook en de PROmedia eBook Reader zijn de verschillen beter te zien (klik even door voor hoge kwaliteit exemplaren)
Nook:
Nook Nook Nook

PROmedia:
PROMedia eBook Reader PROMedia eBook Reader PROMedia eBook Reader PROMedia eBook Reader PROMedia eBook Reader PROMedia eBook Reader PROMedia eBook Reader
Op de foto’s hierboven ziet de PROmedia er nu overigens haast beter uit dan in werkelijkheid.

Ook de internet-functie van de PROmedia stelt teleur. Ja, het is goed voor de accu als het draadloos netwerk steeds automatisch uitgeschakeld wordt, maar het maakt omschakelen ook traag. Je zult zelf je favorieten in een webpagina moeten plaatsen, want in de browser kun je ze niet kwijt en tijdens het typen flikkerde bij mij het beeldscherm van tijd tot tijd wat het foutloos invoeren niet gemakkelijk maakt.
Het touchscreen werkt overigens best prettig. Je ziet een blauw lampje even aan gaan als je ergens op drukt en dat geeft een zichtbare bevestiging dat je ergens op gedrukt hebt. Het doorbladeren door te ‘vegen’ werkt goed. Wel natuurlijk meteen veel vingervlekken.

De problemen en minpunten van het niet kunnen downloaden van het NRC op dit moment en het trage internet zouden niet van belang zijn geweest als het beeld haarscherp en helder was geweest. Nu is het echter een apparaat waarvan ik niet denk dat ik er een heel boek of elke dag de krant mee zou willen lezen. En die simpele conclusie is natuurlijk fataal voor een eBook Reader. Ik zou hem dus op basis van deze ervaringen zelf niet kopen.

[update 26-7-2010] Naar aanleiding van de opmerking van Raymond even een nieuwe set foto’s gemaakt onder betere lichtomstandigheden en met het toestel op statief. Zie hierboven

0 0 stemmen
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
11 jaren geleden

Duidelijke en mooie korte review, Pierre. Via de video is het verschil in schermen tussen de drie ereaders slecht (niet) te zien, ook al had ik het filmpje in 1080p fullscreen draaien maar vanzelfsprekend geloof ik je op je woord.

De browser lijkt dus extreem basaal te zijn en het zal de reden zijn waarom het NRC niet downloadt: de site gebruikt een eenvoudig php scriptje achter elke downloadlink om de goede editie (datum) en goede formaat te selecteren (http://epaper.nrc.nl/downloadfile.php?ID=20100724&ft=epubd bijv voor de krant van zaterdag in epub formaat) en daar kan de browser dus niet mee overweg van de Promedia. Een rechtstreekse link naar een epub bestand heb je ook geprobeerd volgens mij en dat zal dan wel zonder kuren werken maar ik kan zo geen enkele site bedenken waar ze niet met redirect scripts werken voor het downloaden van bestanden. Een heel stevig nadeel dus eigenlijk voor de (browser van de) Aldi ereader.

Raymond
11 jaren geleden

Ik geloof je op je woord als in dat ik geen Nook, Kindle DX en Aldi reader ga aanschaffen om ze qua scherm met elkaar te vergelijken. Verwar niet mijn luiheid met klakkeloos aannemen van andermans opinie πŸ˜‰

Dank voor de nieuwe foto’s, die verhelderen de materie!

Raymond
11 jaren geleden

Interessante vergelijking zou eigenlijk gemaakt moeten worden tussen de Aldi ereader, de Sony Reader Touch Edition en de BeBook Neo denk ik zo. Alle drie in elk geval met touchscreen en twee ervan hebben ook wifi en een browser aan boord.

Kom op beste lezertjes, geef Pierre een BeBook Neo te leen op zijn minst πŸ˜‰

Jules
Jules
11 jaren geleden

Was al benieuwd naar de kwaliteit van dit apparaat. Valt dus tegen.
Nu eens kijken of er binnen nu en 1 maand nog nieuwe readers verschijnen.
Anders wordt het wellicht de BeBook.
Bedankt voor deze (snelle) review!

Gerico
11 jaren geleden

Ik zag op een chineese website een upgrade pakket voor deze machine. Downloaden via: http://www.4fff.com/n618/4FFFN618UPD.rar

Graag jullie reacties met ervaringen.

Gerico

Sylvia
Sylvia
11 jaren geleden

Hallo Promedia ebook kopers. Ik ben eigenlijk wel tevreden omdat ik alleen maar boeken wil lezen met dit apparaat. Wat mij wel is opgevallen is dat ik sinds de aanschaf (bij Aldi) al drie keer heb moeten resetten en dat de batterij al na 1.000 pagina’s (schermwisselingen) en dat is zeer ruim genomen, leeg is.
Wie heeft deze ervaring ook?