Review: enTourage eDGe

 Gepubliceerd door om 20:04  Hardware, SURF
jun 302010
 

Review enTourage eDGe.

De enTourage eDGe is een veelzijdig apparaat. Kort even alle functionaliteiten laten zien en demonstreren is daarom bijna onmogelijk. In bovenstaand filmpje bespreek ik de belangrijkste zaken. Het duurt ruim 26 minuten, daarom op Vimeo en niet op YouTube. Je kunt het filmpje ook in High Definition versie bekijken, maar dan heb je wat meer bandbreedte nodig.

De enTourage eDGe is onderdeel van de apparaten die zijn opgenomen in het Onderwijsdevices project van het SURFnet/Kennisnet innovatieprogramma. Zie ook het bericht over het uitpakken.

jun 292010
 


Toen Apple de iPad uitbracht waren er al redelijk snel mooie voorbeelden van elektronische boeken waarbij getoond werd hoe een boek tot leven kan komen. Neem Alice in Wonderland of Toy Story. Dus toen bekend werd dat ook de Kindle applicatie op de iPhone en de iPad ondersteuning zou krijgen voor audio en video was ik daar best enthousiast naar.

Ik heb een Amerikaans account voor de Kindle en kon dus een van de beschikbare boeken kopen die voorzien was van audio/video. Het lijstje is nog niet lang, maar al wat langer dan vanochtend. Ik kocht Lullaby Baby van Audrey Ficociello voor $9,99.
In de beschrijving staat:

Every new parent, whether musical or not, needs a good repertoire of lullabies. Filled with 50 classic songs, this beautiful, lavishly illustrated songbook lets parents learn each song as they sing along with the melody. The unique sound component makes for a unique package, perfect for sitting by the crib, and also works wonderfully on the road, putting little ones to rest anywhere, anytime. A timeless gift, Lullaby Baby celebrates the joy of sharing music with children.

Kindle Edition with Audio/Video includes:

  • 50 well known lullabies
  • Written lyrics and audio track

Full color illustrations

In het filmpje hierboven demonstreer ik het boek op mijn iPhone. Het is back to the eighties (van de vorige eeuw dan dus). Waarom konden ze nou niet net zo’n WOW-effect leveren als voor de iPad mogelijk was? Ik ben benieuwd of het nog beter wordt, maar het zal wel even duren voordat ik er weer geld aan uit ga geven.

 Reacties uitgeschakeld voor Kindle boeken met audio en video – eerste indruk is matig  Tags: , , ,
jun 282010
 

Toen ik begin dit jaar voor het eerst kennis maakte met het fietsen op een ligfiets, kwam ik er ook achter dat de ANWB-routeplanner voor de fiets verre van foutloos was. En Google Maps heeft dan weliswaar enige ondersteuning voor wandelaars, maar fietsers kunnen er beter even nog geen gebruik van maken. Veel informatie die noodzakelijk is voor het plannen van een tocht met de fiets ontbreekt er namelijk.

Nee, dan CloudMade, een gratis dienst gebaseerd op de OpenStreetMap data. Ik schreef er al eens eerder over, maar vandaag heb ik er voor het eerst ook echt gebruik van gemaakt. Op de fiets.

Helaas geen ligfiets. Dat avontuur staat voorlopig in de ijskast. Het aantal keren dat ik inschat tussen Deurne en Eindhoven op en neer te fietsen is te beperkt om aanschaft te rechtvaardigen. En voor tochtjes met de familie is het wat mij betreft ook niet het meest handige. Maar ik kon er toch niet aan voorbij dat als er nou bij uitstek een week zou zijn om eens te kijken hoe het naar mijn werk en terug fietsen zou bevallen, dan was het deze week wel.
Daar kwam bij dat mijn Giant ‘gewone stadsfiets’ afgelopen week zijn eerste echte onderhoudsbeurt in 10 jaar gekregen had waarbij ketting, derailleur en crankset vervangen waren. Hij fietste en schakelde dus weer als nieuw. Kortom, ik moest en zou vandaag met de fiets.

Ik kan alleen maar stellen dat het me prima bevallen is (OK, ik moet nog terug straks). De route die CloudMade voor me uitgestippeld had klopte perfect. Geen enkele fout en een prima te fietsen traject. Dat Helmond evenveel verkeerslichten als inwoners heeft kan het ook niets aan doen, maar de fietsroute door Nuenen ging over fietspaden die op Google Maps niet bekend waren. En de route tussen Stiphout en Nuenen ging door het bos over een fietspad heerlijk gelegen in de schaduw. Ik heb de route bijgehouden met de MotionX-GPS applicatie. Die heeft ondersteuning voor de multitask opties van iOS4 zodat mijn iPhone ook na aankomst in Eindhoven nog genoeg accu over had voor de rest van de dag (en de rit terug). Helaas is Trails nog niet aangepast voor multitasking. Die applicatie maakt zelf ook gebruik van OpenStreetMap voor de kaarten, maar stopt nu nog met het vastleggen van een track zodra je naar een andere applicatie overschakelt.

Ik heb de 24,9km afgelegd in 1 uur, 3 minuten en 8 seconden, een gemiddelde van 23,6km/uur. Je kunt de route hier bekijken. Niet gek op een gewone fiets, ik neem aan dat het straks wat rustiger aan gaat.

[18:00] De terugrit ging in 1 uur, 0 minuten en 49 seconden, gemiddeld nu 24,6km/uur en ik heb terug blijkbaar 100 meter meer gereden zodat ik op 25km precies uit kwam. Ook die route is opgenomen en online te bekijken. Als je op de lijn klikt krijg je de gemiddelden e.d. te zien.
Ook terug geen last van mijn benen, wel wat vervelend gevoel in mijn schouderbladen. Een ‘gewoon’ stuur is toch verre van ideaal voor zo’n rit. En, ondanks de stevige smeerbeurt zonnebrandcrème, toch nog hier en daar wat rode plekken.

jun 272010
 

iTunes 9.2 Laat ik beginnen met de uitleg voor het ‘dicht’ staan van de reactie-opties: de vorige keer dat ik over een jailbreak schreef kreeg ik in de reacties vragen/verzoeken om hulp van mensen die het ook geprobeerd hadden en waarbij het niet gelukt was. Daar is dit niet de plek voor, ik weet daar namelijk haast gegarandeerd niet het antwoord op. Je hebt veel meer kans op een antwoord als je de vraag stelt in het officiële forum van ih8sn0w.

Deze post is enerzijds bedoeld als hulpmiddel voor mezelf om de gezette stappen te bewaren. En mocht je toevallig een iPhone hebben met dezelfde specificaties, dan zou dit voor jou wellicht ook een te volgen stappenplan kunnen zijn (ja, daar zitten heel wat slagen om de arm in!).
Let op! Een jailbreak uitvoeren betekent dat je een image van het besturingssysteem van je iPhone laat aanpassen voor het op je iPhone te installeren. Daarbij is er altijd een kans dat er iets mis gaat, hoe klein die kans ook moge zijn. Zeg dus niet dat ik je niet gewaarschuwd heb als het mis gaat!

Mijn iPhone 3GS
Ik gebruik Windows 7 op mijn laptop en beschikte over een iPhone 3GS die al van een jailbreak voorzien was met OS 3.1.2 en een ‘oude’ bootrom had. Dat betekende dat ik gebruik kan maken van sn0wbreeze 1.6.1 om een upgrade naar iOS 4 uit te voeren. Daarbij zou dan mijn jailbreak behouden moeten blijven (was ook zo) en zou ik de unlock (waarmee ik ook andere SIM-kaarten dan die van T-Mobile kan gebruiken) eveneens opnieuw uit te voeren moeten zijn (bleek ook zo te zijn).
Lees verder….

jun 262010
 

Het aanbod van elektronische kinder-/tiener-boeken in het Nederlands is nog erg beperkt. Daarom vind ik de actie van Books2download waarbij je vandaag (26-6) gratis het boek Ik doe wat ik wil! in ePUB en PDF formaat kunt downloaden, een vermelding meer dan waard.

De site biedt daarnaast ook andere titels van Rian Visser en een aantal AVI-boekjes als elektronisch boek aan. Het aanbod is nog niet enorm, het is dus te hopen dat ze het nog verder uitbreiden.

 Reacties uitgeschakeld voor Alleen vandaag gratis e-boek: Ik doe wat ik wil!  Tags:

Weer een Geek Breakup

 Gepubliceerd door om 15:19  Internet, Media, Mediacast
jun 262010
 

Toen in 2006 Amanda Congdon moest vertrekken bij Rocketboom, was dat voor mij een voorbeeld van hoe het kan lopen als je als koppel samen een bedrijf opzet waarbij een van de twee het gezicht van het bedrijf is. Amanda Congdon was Rocketboom was net zoals GeekBrief.TV tot nu gelijk stond aan Cali Lewis (Luria Petrucci).

Maar Cali en Neal Campbell gaan scheiden en daarmee komt ook een einde aan de relatie tussen Cali en GeekBrief. Ook hier lijkt het er op dat Neal de rechten op de naam van de show bezit. Hij schrijft dan ook dat dit niet het einde is van GeekBrief.TV zoals het indertijd niet het einde was van Rocketboom. Cali gaat zo te zien met een vergelijkbare show verder: http://geekbeat.tv/ bij Revision3 in plaats van bij Mevio.

Ik hoop voor haar dat er geen kleine lettertjes ergens in een contract staan die dat onmogelijk maken. Een show bij een concurrent opstarten, die zo dicht bij het “origineel” ligt is namelijk iets wat daarin nog wel eens nadrukkelijk uitgesloten wordt.
We zullen het zien. Het lijkt me hoe dan ook niet gemakkelijk als je leven aan de ene kant zo overhoop ligt en je aan de andere kant weer vrolijk een show probeert te presenteren.

 Reacties uitgeschakeld voor Weer een Geek Breakup  Tags: ,

Ken je Vuvuzela klassiekers

 Gepubliceerd door om 07:43  Algemeen
jun 262010
 


De beste opmerking bij dit filmpje vind ik de eerste reactie die ik las erover op YouTube: “AWESOME! Even Germans can have a sense of humor!“.

Nou wist ik uit ervaring al lang dat dat zo was, maar deze drie heren van het Berlin Konzerthaus Orchestra, onder leiding van Helge von Niswandt laten dat wel heel goed zien. Blijf zeker even kijken tot aan het fragment van Brahms en de Boléro van Ravel op het einde.

(gevonden bij Alex Ross: The Rest Is Noise)

 Reacties uitgeschakeld voor Ken je Vuvuzela klassiekers  Tags:
jun 262010
 

Ik schrijf niet graag over aankondigingen van producten die nog niet per direct leverbaar zijn. De reden daarvoor is namelijk dat het beeld van “wat is mogelijk op dit moment of op overzienbare termijn” er heel erg door vertroebeld wordt.

Het komt namelijk veel te vaak voor dat een product dat door een leverancier enthousiast aangekondigd is op de een of andere beurs, nooit op de markt komt.
Dat lijkt ook te gaan gelden voor de Plastic Logistic QUE ProReader. Die zou op 24 juni geleverd gaan worden, maar de mensen die hem al besteld (en betaald hadden) hebben hun geld terug geboekt gekregen en een nieuwe leveringsdatum is onbekend.

Jammer, maar helaas en niet onverwacht. Ik merk keer op keer dat veel mensen zich niet realiseren dat er een heel groot verschil zit tussen het bedenken van een innovatieve technologie, het produceren en demonstreren van een eerste prototype en het daadwerkelijk op de markt brengen ervan voor de geplande prijs, voorzien van support, het opzetten van het bijbehorend distributiekanaal etc.
Dat geldt in het onderwijs net zo: de ondersteuning van ons onderwijs en de gebruikte ICT lijkt een saai en daarmee onbelangrijk deel van het geheel, maar als die niet voldoet dan blijft innovatie steken bij een pilot en komt een aangekondigde opschaling nooit van de grond.

 Reacties uitgeschakeld voor Ook de Plastic Logistic QUE e-reader komt niet  Tags: ,

Onderwijs Research Dagen 2010

 Gepubliceerd door om 08:39  Promotie
jun 252010
 

Twente Zo meteen is het al weer tijd voor de start van de derde en laatste dag van de Onderwijs Research Dagen 2010, de ORD. We zijn dan drie dagen te gast geweest bij de Twente School of Education, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Twente, Saxion, Hogeschool Edith Stein/ OCT en Expertis Onderwijsadviseurs. De ORD worden georganiseerd onder auspiciën van de Vereniging voor Onderwijs Research (VOR) en het Vlaams Forum voor Onderwijsonderzoek (VFO).

Dit jaar was het voor het eerst dat ik hier was, het zal ongetwijfeld niet de laatste keer zijn geweest. Dit keer was ik er voor een posterpresentatie over mijn promotieonderzoek. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van dezelfde poster als dat ik twee weken geleden in Helsinki gebruikt heb, al was het verhaal niet helemaal hetzelfde. Inmiddels heb ik namelijk al weer 15 interviews afgenomen met studenten over hun gebruik van opnames van colleges, en daar kon ik nu een aantal opmerkingen over in mijn verhaal verwerken.

Het was prettig om te merken dat het vertellen van mijn verhaal in 5-10 minuten (de opzet van de posters tijdens de ORD was dit keer ook zo dat er voor elke poster een stukje plenaire uitleg ingeruimd was) me nu al weer een stuk gemakkelijker af ging. En dat is handig want als je zo diep in je onderwerp zit, kan het wel eens moeilijk zijn om de uitleg compact en begrijpelijk te houden.

Wat betreft de andere sessies heb ik wisselende gevoelens. Soms waren ze heel interessant, zoals de keynote van Ton de Jong op dag twee. Soms kreeg de discussie een verrassende/interessante wending aan het einde, zoals bij het symposium over TCPK. Soms kwam ik ook in een sessie terecht waarbij de spreker/spreekster vergat dat er ook mensen in de zaal zaten die niet het paper gelezen hadden (ze waren ook niet allemaal op de uitgereikte USB-stick aanwezig) en waarbij je zonder die context en zonder diepgaande voorkennis het verhaal moeilijk kon volgen. Hoort er ook bij, maar iets meer mogelijkheden om je inhoudelijk in te lezen dan alleen de titel is voor een volgende keer wel handig.

En nu snel uitchecken en naar de Keynote van de laatste dag ORD2010.

 Reacties uitgeschakeld voor Onderwijs Research Dagen 2010  Tags: ,

Denk mee over ICT in het hoger onderwijs

 Gepubliceerd door om 21:30  SURF
jun 242010
 

Het SURFnet/Kennisnet innovatieprogramma is bezig met het verzamelen van ideeën over de toekomst van het gebruik van ICT in het Onderwijs. Dat doen ze door middel van een online brainstormtool.
Het tool biedt je de mogelijkheid om reeds door anderen ingegeven ideeën te scoren/beoordelen én om je eigen ideeën toe te voegen/bij te dragen. Dat laatste hoeft niet, je kunt ook alleen de andere ideeën scoren, maar het mag wel.

De input wordt door het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma gebruikt voor het opzetten en uitvoeren van nieuwe projecten. De resultaten worden gepresenteerd tijdens een expertiseseminar over trends en innovatie in september.

 Reacties uitgeschakeld voor Denk mee over ICT in het hoger onderwijs  Tags: ,