Onderwijs Research Dagen 2010

Twente Zo meteen is het al weer tijd voor de start van de derde en laatste dag van de Onderwijs Research Dagen 2010, de ORD. We zijn dan drie dagen te gast geweest bij de Twente School of Education, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Twente, Saxion, Hogeschool Edith Stein/ OCT en Expertis Onderwijsadviseurs. De ORD worden georganiseerd onder auspiciën van de Vereniging voor Onderwijs Research (VOR) en het Vlaams Forum voor Onderwijsonderzoek (VFO).

Dit jaar was het voor het eerst dat ik hier was, het zal ongetwijfeld niet de laatste keer zijn geweest. Dit keer was ik er voor een posterpresentatie over mijn promotieonderzoek. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van dezelfde poster als dat ik twee weken geleden in Helsinki gebruikt heb, al was het verhaal niet helemaal hetzelfde. Inmiddels heb ik namelijk al weer 15 interviews afgenomen met studenten over hun gebruik van opnames van colleges, en daar kon ik nu een aantal opmerkingen over in mijn verhaal verwerken.

Het was prettig om te merken dat het vertellen van mijn verhaal in 5-10 minuten (de opzet van de posters tijdens de ORD was dit keer ook zo dat er voor elke poster een stukje plenaire uitleg ingeruimd was) me nu al weer een stuk gemakkelijker af ging. En dat is handig want als je zo diep in je onderwerp zit, kan het wel eens moeilijk zijn om de uitleg compact en begrijpelijk te houden.

Wat betreft de andere sessies heb ik wisselende gevoelens. Soms waren ze heel interessant, zoals de keynote van Ton de Jong op dag twee. Soms kreeg de discussie een verrassende/interessante wending aan het einde, zoals bij het symposium over TCPK. Soms kwam ik ook in een sessie terecht waarbij de spreker/spreekster vergat dat er ook mensen in de zaal zaten die niet het paper gelezen hadden (ze waren ook niet allemaal op de uitgereikte USB-stick aanwezig) en waarbij je zonder die context en zonder diepgaande voorkennis het verhaal moeilijk kon volgen. Hoort er ook bij, maar iets meer mogelijkheden om je inhoudelijk in te lezen dan alleen de titel is voor een volgende keer wel handig.

En nu snel uitchecken en naar de Keynote van de laatste dag ORD2010.