Review T-Mobile G1 Android vs iPhone 3GS

 Gepubliceerd door om 18:55  iOS
aug 312009
 
T-Mobile Android Telefoon (foto door: PiAir (Old Skool))

Zoals je vorige week hebt kunnen lezen, heb ik op het moment een T-Mobile G1 Android telefoon te leen. Die Android G1 wordt beschikbaar gesteld door SURFnet/Kennisnet vanuit hun gezamenlijk innovatieprogramma.
Na iets minder dan een week is het nu tijd voor mijn review van de G1 Android. En aangezien ik al een iPhone 3GS heb, kon het eigenlijk niet anders dan dat ik dat doe in de vorm van een head-to-head tussen deze twee apparaten die, zo zal blijken, terecht als elkaars ‘concurrenten’ gezien worden.

Kan de T-Mobile G1 Android de iPhone 3GS (al) verslaan? Lees verder en je kunt ontdekken hoe ik daar over denk. Lees verder….

Windows 7 op eeePC 901

 Gepubliceerd door om 08:55  Netbooks
aug 302009
 
Systeempresetaties Windows 7 op (modded) eeePC 901 (foto door: PiAir (Old Skool))

Goed, je kunt je afvragen of de titel wel helemaal correct is. Mijn eeePC 901 is namelijk verre van ‘standaard’. En dan heb ik het niet zozeer over het zelf ingebouwde touchscreen, maar eerder over de 2GB intern geheugen en vooral over de 32GB SSD kaart.
Die SSD kaart zorgt er namelijk voor dat ik wél voldoende vrije schrijfruimte heb om Windows 7 te installeren (eerst had ik 4GB + 8GB SSD geheugen) en is nog eens een stuk sneller dan de standaard ingebouwde SSD kaart.
Of die 2GB persé noodzakelijk zijn weet ik niet, maar dat geheugen (Kingston 2GB DDR2 SODIMM PC5300 CL5.0) heeft me 31 euro gekost toen ik het vorig jaar augustus kocht, de prijzen liggen nu iets lager.

Het installeren van Windows 7 verliep voor het overige vergelijkbaar met bij de installatie ervan op de HP Compaq 2710p TabletPC.
Vervelend was dat de USB-stick die ik daarvoor gemaakt had niet herkend werd als bootbare stick op de eeePC. Dus zat er niets anders op dan opnieuw de stappen te volgen voor het maken van een USB-stick zoals die ook in dat bericht beschreven staan.

Je moet overigens wel met de stick booten. Want, hoewel je de Windows 7 setup ook vanuit Windows XP kunt starten is het haast onmogelijk om de benodigde bijna 700MB vrije ruimte op de C-schijf te krijgen die nodig zijn voor de installatie.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Windows 7 op eeePC 901  Tags:
aug 282009
 
RunCore SSD (foto door: PiAir (Old Skool))

Het is geen goedkope uitbreiding, maar de 32GB RunCore PCI Express Mini Card SSD kaart voor o.a. de ASUS eeePC 901 is dan wel ook een heel complete en net uitgevoerde upgrade set.
De SSD-kaart is niet alleen voorzien van de benodigde PCI Express aansluiting (voor ín de eeePC), maar ook van een micro-USB aansluiting. Met het, bijgeleverde, kabeltje kun je de SSD-kaart dan eerst (dus voordat je hem inbouwt) aan je eeePC hangen.

Op de SSD-kaart staat dan een exemplaar van TrueImage 2009. Daarmee kun je eenvoudig, gewoon vanuit Windows, een backup/kopie maken van de inhoud van de te vervangen SSD-kaart voordat je de nieuwe kaart inbouwt.

En voor dat inbouwen heb je dan nog een schroevendraaier nodig (om het kapje aan de onderkant los te schroeven en de bestaande kaart los te schroeven) en ook die schroevendraaier is bijgevoegd.

Over de daadwerkelijke snelheid kan ik nog niet veel zeggen, maar de eerste indruk is ruim voldoende.

 Reacties uitgeschakeld voor Netjes: 32GB RunCore PCI Express Mini Card SSD  Tags:
aug 272009
 
Eurocatering - Klik voor grotere versie

Ik kreeg een mailtje van Linde Van Ishoven van LINGUAPOLIS, het Instituut voor Taal en Communicatie van de Universiteit Antwerpen. Zij wees me op Eurocatering Language Training. Dat is een website die gratis online taallessen en begeleiding aanbiedt voor jongeren die op horecastage gaan in het buitenland.
Op Slideshare staat een presentatie met een kort overzicht van de opzet van de site.

In feite is het een online talentraining, maar dan specifiek gericht op zaken die je in een restaurant tegen komt. Voordeel daarvan is dat je dan ook al die specifieke woorden, zinnen en conversaties leert die daar bij horen. Ik begon met het stap voor stap leren hoe ik in het Noors de opdracht kon krijgen om de temperatuur in de koelcel te meten en die dan in het daarvoor bestemde logboek te noteren.

Eurocatering - Klik voor grotere versie Eurocatering - Klik voor grotere versie

De oefeningen die ik in ‘The Cloche’ gemaakt heb waren leuk, maar niet allemaal even ‘moeilijk’. De gokfactor was soms best hoog. Maar het ziet er leuk uit en ik heb nu uiteraard maar één onderdeel doorgewerkt.

Het tweede deel van de site heet ‘The Tray’. En dat deel is opgezet op basis van Moodle. In die omgeving is extra achtergrond materiaal te vinden, tips en tucs, een portfolio, veelgestelde vragen, fora en blogs. De verschillende talentrainingen zijn er als courses in Moodle uitgevoerd waarvoor je je kunt aanmelden (zoals dat bij Moodle gebruikelijk is).

Ik heb me daar even voor de Noorse training aangemeld en daar vind je o.a. filmpjes met ‘gebaren’, een woordenlijst (ook Nederlands – Noors), culturele achtergrondinformatie over Noorwegen, een blog (dat nog leeg was) en een eveneens nog leeg foto-album.
Dit deel van de site nodigde wat minder uit tot interactiviteit dan dat de introductietekst deed vermoeden.

Gebruik van de site is gratis, het project is gefinancierd vanuit het Europees Leonardo da Vinci programma.

Leuk. Zinvol ook lijkt me, zelfs als je een taal al (een beetje) spreekt zijn zulke vaktermen handig. Zou wellicht ook handig zijn om zoiets te hebben voor docenten die in Nederland in het Engels lesgeven?

Maak een backup van je BOL.com boeken

 Gepubliceerd door om 16:03  eBooks
aug 262009
 
Unlocked (foto door: sam.d)

LET OP! Er is inmiddels een eenvoudigere manier om de DRM van je BOL.com te verwijderen. Zie dit bericht voor instructies op basis van Mac OSX, maar voor Windows werken ze hetzelfde. De nieuwe methode heeft absoluut de voorkeur!!

DRM is slecht. Ik was er al geen fan van, maar de ontwikkelingen de afgelopen week hebben we er van overtuigd dat DRM op eBooks gewoon in en in slecht is.

En ik ben zeker niet de enige/eerste die dat vindt. Wiebe de Jager wees in de aankondiging van de bèta-versie van de nieuwe firmware voor (o.a.) de BeBook al op het feit dat hiermee de ondersteuning voor Mobipocket boeken met DRM ging vervallen. Ik had voor 75 euro aan boeken gekocht met de toegoedbon die ik kreeg bij aanschaf van de BeBook en al die boeken waren voorzien van DRM.

Ik kon dus kiezen: niet upgraden en die boeken kunnen blijven lezen, of upgraden en dan voor lief nemen dat ik ze niet meer kan lezen. De upgrade is geen minor-upgrade. Hiermee krijgt de BeBook de optie om PDF’s te ‘reflowen’ waardoor meer PDF-bestanden beter te lezen zijn op de BeBook; de ondersteuning voor ePUB is beter geworden, én het voegt ondersteuning toe voor de DRM die gebruikt wordt door een andere grote Nederlandse aanbieder (al zijn ze nieuw op eBook gebied), namelijk BOL.com

Ik heb je in dit bericht uitgelegd hoe ik er voor gezorgd heb dat ik de gekochte boeken nog steeds kan lezen terwijl ik toch de upgrade heb uitgevoerd.
Inmiddels wijzer geworden wilde ik er echter nu ook zeker van zijn dat ik de boeken die ik bij BOL.com aanschaf ook kan backuppen op een manier die me onafhankelijk maakt van al die DRM-onzin.
En gelukkig kan dat.

Ik gebruik dit blog vaak als online plek voor mijn aantekeningen, dus bij deze ook even de stappen die ik heb moeten zetten om een boek dat ik bij BOL.com gekocht heb (Angels and Demons van Dan Brown) te backuppen. Bijkomend voordeel is dat ik het nu ook kon converteren zodat ik het ook op mijn Kindle DX kan lezen (die heeft geen ondersteuning voor de door BOL.com gekozen DRM van Adobe).

Disclaimer vooraf
Dat wat ik hier beschrijf zijn mijn aantekeningen van wat op dit moment voor mij werkt. Ik heb geen diepgaande studie verricht naar de vraag of dit legaal is. Ik gebruik het voor wat mij betreft valide doeleinden: backup van aangeschafte boeken en de garantie om ze kunnen blijven lezen.

Ik ga ze in ieder geval niet verspreiden, ik ga ook niet voor anderen boeken aanschaffen en converteren. En werkt het bij jou niet dan zal ik mijn best doen om je vragen te beantwoorden, maar ik ben geen helpdesk.

Wat heb je nodig?
De methode die ik gebruik veronderstelt dat je een eBook reader hebt die ondersteuning heeft voor de Adobe DRM die BOL.com gebruikt. Ik gebruik daarvoor mijn BeBook. Voor het overige heb je een aantal software-tools nodig en scripts waar ik naar zal linken/verwijzen.
En natuurlijk een of meedere eBooks die je bij BOL.com gekocht hebt.

* Ik dacht overigens ergens gelezen te hebben dat de scripts alleen op Windows werken, ik heb dat niet getest, maar het kan dus dat het niet zomaar op de Mac werkt.
* Credits voor de scripts komen toe aan i love cabbages.

Stap 1) Download en installeer Adobe Digital Edition 1.7.1

Stap 2) Koop een eBook bij Bol.com en open het in Adobe Digital Edition

Stap 3) Sluit je BeBook aan op je computer. Adobe Digital Edition zal dan vragen of je de BeBook wilt autoriseren. Als je dat gedaan hebt dan kun je het eBook naar je BeBook verslepen. Het wordt dan daar in een map “Digital Editions” geplaatst.

Stap 4) Terwijl de BeBook nog aangesloten is ga je nu via de Windows verkenner naar de BeBook en de map Digital Editions. Daar staat nu het eBook met de extensie .epub of .pdf. Kopieer dat bestand naar een map op de harde schijf van je computer.

[update] Met dank aan Raymond (zie hieronder in de reacties) voor de tip dat de .epub / .pdf versies ook op je computer te vinden zijn. Daardoor zijn stap 3) en stap 4) samen te voegen en hoef je dus geen eBook reader in de buurt te hebben die de DRM ondersteund.

Stap 3) Ga naar …\Mijn Documenten\My Digital Editions, daar vind je de .epub / .pdf versie van je gekochte boek.

Stap 4) Kopieer dat bestand naar een aparte map op de harde schijf van je computer (nooit knoeien met de originele versies!)

Dit bestand is van DRM voorzien. Het is nog steeds alleen op die ene BeBook te gebruiken.

Stap 5) Installeer Python 2.6 als dat nodig is (download vanaf hier) en installeer PyCrypto (download vanaf hier)

Stap 6) Download deze scripts en pak ze uit in een map.

Stap 7) Dubbelklik op ineptkey_v43.pyw

Er wordt nu een sleutelbestand “adeptkey.der” aangemaakt in de map. Dat bestand is uniek voor jouw computer en is nodig om de DRM van de de ePUB of PDF bestanden af te halen.

De volgende stap hangt af van de vraag of je een PDF of ePUB hebt.

Stap 8 ) Heeft het bestand de extensie PDF, dubbelklik dan op ineptpdf.pyw, selecteer het PDF bestand en kies een naam/locatie voor de versie zonder DRM; heeft het bestand de extensie EPUB, dubbelklik dan op ineptepub.pyw en doe hetzelfde.

De Backup is nu klaar. Je hebt een EPUB of PDF bestand dat vrij is van DRM.
In mijn geval moet ik een EPUB-bestand nog converteren naar MOBI-formaat voordat ik het op de Kindle DX kan lezen. Dat kan met het gratis Calibre programma. Je kunt het EPUB-boek daar importeren en kiezen voor conversie naar MOBI-formaat. Dat werkt overigens alleen als er geen DRM op zit.

N.B. Ik begrijp dat er mensen zijn die naar deze blogpost verwijzen als instructie hoe je je boeken DRM vrij kunt maken met als doel ze daarna te verspreiden, bijvoorbeeld via bittorrent.
Wellicht ten overvloede: daar is deze instructie niet voor gemaakt!Mijn doel is om je te laten zien hoe je kunt voorkomen dat je boeken bij een volgende upgrade/technologie-wijziging onleesbaar worden.

Zodat er dus geen reden meer is om ze niet gewoon te kopen!

Vind je een boek de moeite van het lezen waard en wil de auteur/uitgever daarvoor betaald krijgen? Dan doe dat dan ook!

[update augustus 2010] er is een nieuwe versie van ineptkey in de ZIP opgenomen.

eBooks kopen bij BOL.com

 Gepubliceerd door om 15:20  Algemeen
aug 262009
 
Angels and Demons (foto door: PiAir (Old Skool))

Vandaag maakte BOL.com haar samenwerking met Sony bekend en stapte de ongetwijfeld bekendste online boekenverkoper van Nederland dan eindelijk ook in de markt van elektronische boeken.
Sony gaat de hardware leveren. Als ik de specificaties bekijk zijn de apparaten niet zozeer vergelijkbaar met de Kindle, maar meer met de BeBook. Die zullen nu tempo moeten maken met de twee apparaten die ze een tijdje geleden al aangekondigd hadden. De 6-inch Sony kost net zoveel als de 6-inch BeBook, maar beschikt over een touchscreen en zoekfuntie, twee zaken die de BeBook nu nog mist. De 5-inch versie van Sony lijkt qua specificaties op de aangekondigde 5-inch versie van de BeBook.
Nog echte concurrent voor mijn Kindle DX dus en ook nog geen Nederlandse equivalent voor het mobiele Whispernet dat Amazon bijlevert. En helaas houdt Sony nog steeds stug vast aan hun eigen Memory Stick Duo, als staat hier dat er ook een gewone SD-kaart in kan.

Als bezitter van een Kindle DX en Bebook had ik natuurlijk voor meer belangstelling voor de eBooks die Bol.com nu aanbiedt.
Die zijn ofwel in PDF ofwel in ePUB formaat en voorzien van de Adobe DRM. Omdat ik op mijn BeBook de meest recente (25 augustus 2009 verschene) firmware geïnstalleerd heb staan, kan ik die boeken daar ook lezen.
Daarvoor moet ik dan wel geruik maken van Adobe Digital Editions die het beheer van de DRM regelt. Via die toepassing (vergelijkbaar met Mobipocket, maar nu mét Mac-versie) kan ik de gedownloade boeken op mijn BeBook plaatsen.

De Kindle DX heeft geen ondersteuning voor ePUB boeken en daar kan ik ze dus niet (zomaar) op lezen. Calibre heeft een optie om ePUB boeken te converteren naar het door de DX wel ondersteunde MOBI formaat, maar doet dat pas als de DRM van de ePUB boeken verwijderd is. Gelukkig kan dat, dus voor mij voegt de BOL.com winkel een extra keuze-optie toe bij het aanschaffen van elektronische boeken.
Vervelend is wel dat ik ook hier goed moet opletten, het is niet per definitie zo dat een eBook goedkoper is dan de versie op papier. Zelfs niet als je beide bij BOL.com zou kopen, blijkt uit dit voorbeeld van “De Verraders van D. Baldacci”. Als eBook 15,95 en op papier 12,50.

 Reacties uitgeschakeld voor eBooks kopen bij BOL.com  Tags: , ,
aug 262009
 

The new firmware for the BeBook that has been released on August 25th 2009 adds the long awaited reflow for PDF files and much better support for the ePUB format. It also enables you to buy books on BOL.com and read those DRM protected books on you BeBook.
But it also removes the option to read DRM protected Mobipocket files on your BeBook. Luckily there is a workaround because you can remove the DRM from those files so that you can still read them after the upgrade.

Here is how you do it:

PHASE 1: REMOVE THE DRM OF YOUR EXISTING BOOKS

Step 1) Before the upgrade, make sure you write down the Mobipocket PID for your BeBook. You can find that by pressing the OK button on the device > choose 6. Settings > 4 About
BeBook - Oude firmware (foto door: PiAir (Old Skool)) The screen will show a copyright statement and the versions for the different parsers. At the bottom of the page you’ll find the Mobipocket PID

Step 2) Copy the DRM protected Mobipocket files to a safe location (never mess with your originals). If you don’t know where you can find them, then open Mobipocket Reader, select one of the books, Right click en then select Open Containing Folder. You need the PRC files, *not* the MDP files.

Step 3) Install Python 2.6 if you need to. You can download it here

Step 4) Download the file MobiDeDRM.zip. You can find a copy here. Unzip the file into the same folder as where you copied the DRM protected PRC files.

Step 5) Open a DOS-box by selecting Start > Run (in Dutch: “uitvoeren”) and entering CMD as the command. Make sure that the folder with the DRM protected PRC files is the current folder (see this page if you need help with that).
On Windows 7 you can select the Start button and then type ‘CMD’ in the search box.

Step 6) For each DRM protected book, you need to run the following command:
C:\Python26\python mobidedrm.py [bookname].prc [bookname].mobi XXXXXXX

Replace [bookname] with the filename of the book and XXXXXXX with your own Mobipocket PID.
If you didn’t install python in C:\Python26 you’ll have to change that too of course.

Step 7) Remove the old, DRM-protected copies of your books from the BeBook, you won’t be able to read them after the upgrade anyway and you’ve got a backup copy on your drive. Replace them with the new, DRM-free ones. You can recognise them by looking at the extension .mobi

PHASE 2: UPGRADE THE BEBOOK
Follow the upgrade steps for the firmware like explained here.

Done. You can now continue reading the books you paid for and buy new ones (with a different DRM protection) from bol.com. In this post I’ll explain how you can remove that DRM.

Note: this post is by no means an invitation to share those DRM-free books online. It’s intention is to show you how you can continue reading them even after this firmware upgrade.

If you like a book, consider it worthwhile to read, and the author/publisher wants you to pay for that book, then please do so!

Don’t prove publisher right when they say that DRM is needed to keep you from spreading unauthorised copies of an eBook!

[update 20090918] Added additional info to step 5 explaining that you need to open a DOS-box.
[update 20091005] Added instructions on how to open DOS-box on Windows 7

Camtasia nu ook voor de Mac

 Gepubliceerd door om 20:28  Screencast
aug 252009
 
“Today is the day that many of you have been waiting for! I’m really happy and pleased to finally be able to share Camtasia for Mac v1.0 with you! Thank you for supporting us on this fun journey! We built Camtasia for Mac from the ground up. We conducted focus groups, surveys, and received great feedback from a good number of very early beta testers, and did lots of usability testing. I hope you enjoy the product as much as we enjoyed creating it.”

(bron)

Als je Mac-gebruiker bent dan kon je tot nu toe niet bij Techsmith terecht voor een Mac-versie van Camtasia Studio, de applicatie die ik meestal gebruik om schermfilmpjes te maken. Natuurlijk, je kon Jing gebruiken, maar die applicatie heeft een stuk minder features.
Vanaf vandaag kun je echter de gloednieuwe versie van Camtasia voor de Mac downloaden.
Net als bij de Windows-versie, kun je eerst een 30-dagen testversie downloaden die compleet is wat betreft de beschikbare functionaliteiten en geen vervelende watermerken etc. aan je producten toevoegt.

Tot eind 2009 kost de volledige versie $99. Dat is voor Mac-gebruikers waarschijnlijk niet goedkoop, maar het is zeker goedkoper dan de Windows-versie.
Ik heb de applicatie natuurlijk even getest op onze Macbook, hieronder zie je het resultaat:

Bekijk de video op YouTube

Het is al een heel complete applicatie. Hij is dan ook van de grond af opgebouwd, maar er zijn toch een paar dingen die ten opzichte van de Windows-versie nog ontbreken:
* Je kunt het opnemen niet pauzeren
* Je kunt de Picture-in-Picture video niet tijdelijk verbergen
* Tekst in call-outs (wolkjes/balkjes etc) moet je nu als apart tekstobject erop zetten, bij de Windows-versie kun je gewoon beginnen te typen
* Die tekst kan dan niet goed uitgelijnd worden
* Ik heb nog niet ontdekt hoe ik de kleuren van die call-outs kan aanpassen
* Deze versie heeft een optie om meteen naar YouTube te uploaden; dat is heel mooi, het lukte bij de eerste testopnames, maar niet meer bij bovenstaande opname. Het bestand dat voor het uploaden gegenereerd was kon ik niet meer vinden.

Kortom, er komt ongetwijfeld over een tijdje een 1.0.1 of 1.1 versie uit. Toch werkt hij al heel prettig.

 Reacties uitgeschakeld voor Camtasia nu ook voor de Mac  Tags:

Android G1 in the house!

 Gepubliceerd door om 17:50  SURF
aug 252009
 


Ik had hem al eigenlijk niet meer verwacht vandaag, maar om half vijf kwam hij dan toch nog. De meneer van TNT post leverde een pakje af, afkomstig van SURFnet/Kennisnet.

Het pakje bevatte een gloednieuwe T-Mobile G1 telefoon. Ik weet het, Android en ook de T-Mobile G1 zijn zeker niet nieuw, maar deze G1 zat nog netjes in zijn verpakking en tja, dat heeft toch wel wat. :-)
Waarom sturen SURFnet/Kennisnet mij een Android telefoon?
Ik mag, samen met een aantal anderen, de komende tijd een aantal ‘gadgets’ testen en beoordelen. Daarbij gaat het er niet om om als eerste wereldwijd een review te schrijven of publiceren over die gadgets, maar gewoon om in een week of twee ervaring op te doen met de apparaten. Daarbij hebben we dan de mogelijkheid om in te schatten hoe het voor ons, in onze specifieke situatie, al dan niet meerwaarde zou kunnen hebben.

Wie zijn die anderen?
SURFnet/Kennisnet hebben ons veel vrijheid gegeven. Ook wat betreft format en wijze van terugrapporteren. Ik vroeg uiteraard meteen of het ook goed was als ik al tijdens de periode (die tot eind dit jaar loopt) al mijn eigen ervaringen online zou plaatsen. Dat was goed. Maar dat was geen voorwaarde.
Dus laat ik het even aan de anderen over of zij bekend maken dat zij ook mee doen.

Welke gadgets gaat het om?
Nou in ieder geval dus deze Android telefoon. Wat de overige betreft, ook dat is iets waar ik nog even geen gras bij anderen voor de voeten wil wegmaaien. Het zijn allemaal apparaten die je nu zo kunt kopen/bestellen. Dus niet gisteren geïntroduceerd, maar wel nieuw genoeg om een vergelijking/review voor het onderwijs zinvol te maken.

Wat ga jij met de Android telefoon doen?
Zoals je aan de foto’s kunt zien heb ik hem uitgepakt. Hij hangt nu 3 uur aan de oplader. Ik heb inmiddels een lijstje gemaakt met sites die applicaties beschrijven die ik er op kan testen.
Voor mij is natuurlijk de vergelijking met de iPhone 3GS een heel erg voor de hand liggende. Dus daar zal ik zeker naar kijken.

Heb je vragen of tips?
En natuurlijk is deze post ook bedoelt om jullie te vragen of er dingen zijn die je zeker bekeken/besproken wilt zien. Of zijn er zaken die ik zeker moet bekijken/doen/installeren? Laat het me weten.

Online demo/vragenronde?
Als er voldoende belangstelling is, dan wil ik volgende week donderdagavond van 20:00 – 21:00 uur een online demo/vragenronde organiseren.
Laat dat dan ook even hieronder in de reacties of via de mail weten.

Met dank aan: De Android G1 wordt beschikbaar gesteld door SURFnet/Kennisnet.

Fototoestel met ingebouwde beamer

 Gepubliceerd door om 07:08  Hardware
aug 252009
 


Bekijk de video op YouTube

Ik kwam de verwijzing naar de Nikon Coolpix S100pj Digital Camera tegen in een bericht op PCWorld. Maar omdat ik de video bij dat bericht niet kan embedden zocht ik op Google naar mogelijke alternatieve filmpjes en daardoor kwam ik bij bovenstaand filmpje van begin augustus (toen ik er niet was).

De Nikon Coolpix is op het eerste gezicht een heel normale compactcamera. Het is een wat duurdere compactcamera dan je wellicht anders zou kopen. De introductieprijs zal 399 GBP (457 euro) bedragen.
Maar voor dat geld krijg je een compactcamera met ingebouwde beamer. Je kunt de foto’s en filmpjes daarom niet alleen op het 2,7 inch LCD scherm bekijken, maar ook (in een kamer die donker genoeg is) op de muur projecteren.
Er zit een afstandsbediening bij en de accu zou het een uur vol moeten houden als je projecteert. De projector produceert 10 lumen en heeft een resolutie van 640×480 En dat voor slechts 50 GBP meer dan het eerstvolgende model zónder die beamer.

Indrukwekkend. Maar ik weet het toch nog niet. Hoewel de demo op YouTube er best goed uitziet is 10 lumen en 640×480 wel erg minimaal. Een gewone beamer start zo ongeveer bij 900 lumen en de resolutie van een foto wordt natuurlijk wel een flink stuk terug gebracht terwijl je het juist groter projecteert.

Ik kan me van de andere kant wel weer iets voorstellen bij het gebruik op vakantie waarbij je ’s avonds nog even de foto’s van de dag zelf terug wilt kijken met het hele gezin. Als mijn kinderen foto’s maken dan willen ze die heel graag ook laten zien.

Ik parkeer hem voorlopig maar even in de categorie “veelbelovende stap in de juiste richting”. Ik krijg over een tijdje de mogelijkheid om een picoprojector te testen. Die zit dan weliswaar niet in een camera ingebouwd, maar het zou me een betere indruk moeten geven van de kwaliteit.