eBooks kopen bij BOL.com

Angels and Demons (foto door: PiAir (Old Skool))

Vandaag maakte BOL.com haar samenwerking met Sony bekend en stapte de ongetwijfeld bekendste online boekenverkoper van Nederland dan eindelijk ook in de markt van elektronische boeken.
Sony gaat de hardware leveren. Als ik de specificaties bekijk zijn de apparaten niet zozeer vergelijkbaar met de Kindle, maar meer met de BeBook. Die zullen nu tempo moeten maken met de twee apparaten die ze een tijdje geleden al aangekondigd hadden. De 6-inch Sony kost net zoveel als de 6-inch BeBook, maar beschikt over een touchscreen en zoekfuntie, twee zaken die de BeBook nu nog mist. De 5-inch versie van Sony lijkt qua specificaties op de aangekondigde 5-inch versie van de BeBook.
Nog echte concurrent voor mijn Kindle DX dus en ook nog geen Nederlandse equivalent voor het mobiele Whispernet dat Amazon bijlevert. En helaas houdt Sony nog steeds stug vast aan hun eigen Memory Stick Duo, als staat hier dat er ook een gewone SD-kaart in kan.

Als bezitter van een Kindle DX en Bebook had ik natuurlijk voor meer belangstelling voor de eBooks die Bol.com nu aanbiedt.
Die zijn ofwel in PDF ofwel in ePUB formaat en voorzien van de Adobe DRM. Omdat ik op mijn BeBook de meest recente (25 augustus 2009 verschene) firmware geïnstalleerd heb staan, kan ik die boeken daar ook lezen.
Daarvoor moet ik dan wel geruik maken van Adobe Digital Editions die het beheer van de DRM regelt. Via die toepassing (vergelijkbaar met Mobipocket, maar nu mét Mac-versie) kan ik de gedownloade boeken op mijn BeBook plaatsen.

De Kindle DX heeft geen ondersteuning voor ePUB boeken en daar kan ik ze dus niet (zomaar) op lezen. Calibre heeft een optie om ePUB boeken te converteren naar het door de DX wel ondersteunde MOBI formaat, maar doet dat pas als de DRM van de ePUB boeken verwijderd is. Gelukkig kan dat, dus voor mij voegt de BOL.com winkel een extra keuze-optie toe bij het aanschaffen van elektronische boeken.
Vervelend is wel dat ik ook hier goed moet opletten, het is niet per definitie zo dat een eBook goedkoper is dan de versie op papier. Zelfs niet als je beide bij BOL.com zou kopen, blijkt uit dit voorbeeld van “De Verraders van D. Baldacci”. Als eBook 15,95 en op papier 12,50.