Maak een backup van je BOL.com boeken

 Gepubliceerd door om 16:03  eBooks
aug 262009
 
Unlocked (foto door: sam.d)

LET OP! Er is inmiddels een eenvoudigere manier om de DRM van je BOL.com te verwijderen. Zie dit bericht voor instructies op basis van Mac OSX, maar voor Windows werken ze hetzelfde. De nieuwe methode heeft absoluut de voorkeur!!

DRM is slecht. Ik was er al geen fan van, maar de ontwikkelingen de afgelopen week hebben we er van overtuigd dat DRM op eBooks gewoon in en in slecht is.

En ik ben zeker niet de enige/eerste die dat vindt. Wiebe de Jager wees in de aankondiging van de bèta-versie van de nieuwe firmware voor (o.a.) de BeBook al op het feit dat hiermee de ondersteuning voor Mobipocket boeken met DRM ging vervallen. Ik had voor 75 euro aan boeken gekocht met de toegoedbon die ik kreeg bij aanschaf van de BeBook en al die boeken waren voorzien van DRM.

Ik kon dus kiezen: niet upgraden en die boeken kunnen blijven lezen, of upgraden en dan voor lief nemen dat ik ze niet meer kan lezen. De upgrade is geen minor-upgrade. Hiermee krijgt de BeBook de optie om PDF’s te ‘reflowen’ waardoor meer PDF-bestanden beter te lezen zijn op de BeBook; de ondersteuning voor ePUB is beter geworden, én het voegt ondersteuning toe voor de DRM die gebruikt wordt door een andere grote Nederlandse aanbieder (al zijn ze nieuw op eBook gebied), namelijk BOL.com

Ik heb je in dit bericht uitgelegd hoe ik er voor gezorgd heb dat ik de gekochte boeken nog steeds kan lezen terwijl ik toch de upgrade heb uitgevoerd.
Inmiddels wijzer geworden wilde ik er echter nu ook zeker van zijn dat ik de boeken die ik bij BOL.com aanschaf ook kan backuppen op een manier die me onafhankelijk maakt van al die DRM-onzin.
En gelukkig kan dat.

Ik gebruik dit blog vaak als online plek voor mijn aantekeningen, dus bij deze ook even de stappen die ik heb moeten zetten om een boek dat ik bij BOL.com gekocht heb (Angels and Demons van Dan Brown) te backuppen. Bijkomend voordeel is dat ik het nu ook kon converteren zodat ik het ook op mijn Kindle DX kan lezen (die heeft geen ondersteuning voor de door BOL.com gekozen DRM van Adobe).

Disclaimer vooraf
Dat wat ik hier beschrijf zijn mijn aantekeningen van wat op dit moment voor mij werkt. Ik heb geen diepgaande studie verricht naar de vraag of dit legaal is. Ik gebruik het voor wat mij betreft valide doeleinden: backup van aangeschafte boeken en de garantie om ze kunnen blijven lezen.

Ik ga ze in ieder geval niet verspreiden, ik ga ook niet voor anderen boeken aanschaffen en converteren. En werkt het bij jou niet dan zal ik mijn best doen om je vragen te beantwoorden, maar ik ben geen helpdesk.

Wat heb je nodig?
De methode die ik gebruik veronderstelt dat je een eBook reader hebt die ondersteuning heeft voor de Adobe DRM die BOL.com gebruikt. Ik gebruik daarvoor mijn BeBook. Voor het overige heb je een aantal software-tools nodig en scripts waar ik naar zal linken/verwijzen.
En natuurlijk een of meedere eBooks die je bij BOL.com gekocht hebt.

* Ik dacht overigens ergens gelezen te hebben dat de scripts alleen op Windows werken, ik heb dat niet getest, maar het kan dus dat het niet zomaar op de Mac werkt.
* Credits voor de scripts komen toe aan i love cabbages.

Stap 1) Download en installeer Adobe Digital Edition 1.7.1

Stap 2) Koop een eBook bij Bol.com en open het in Adobe Digital Edition

Stap 3) Sluit je BeBook aan op je computer. Adobe Digital Edition zal dan vragen of je de BeBook wilt autoriseren. Als je dat gedaan hebt dan kun je het eBook naar je BeBook verslepen. Het wordt dan daar in een map “Digital Editions” geplaatst.

Stap 4) Terwijl de BeBook nog aangesloten is ga je nu via de Windows verkenner naar de BeBook en de map Digital Editions. Daar staat nu het eBook met de extensie .epub of .pdf. Kopieer dat bestand naar een map op de harde schijf van je computer.

[update] Met dank aan Raymond (zie hieronder in de reacties) voor de tip dat de .epub / .pdf versies ook op je computer te vinden zijn. Daardoor zijn stap 3) en stap 4) samen te voegen en hoef je dus geen eBook reader in de buurt te hebben die de DRM ondersteund.

Stap 3) Ga naar …\Mijn Documenten\My Digital Editions, daar vind je de .epub / .pdf versie van je gekochte boek.

Stap 4) Kopieer dat bestand naar een aparte map op de harde schijf van je computer (nooit knoeien met de originele versies!)

Dit bestand is van DRM voorzien. Het is nog steeds alleen op die ene BeBook te gebruiken.

Stap 5) Installeer Python 2.6 als dat nodig is (download vanaf hier) en installeer PyCrypto (download vanaf hier)

Stap 6) Download deze scripts en pak ze uit in een map.

Stap 7) Dubbelklik op ineptkey_v43.pyw

Er wordt nu een sleutelbestand “adeptkey.der” aangemaakt in de map. Dat bestand is uniek voor jouw computer en is nodig om de DRM van de de ePUB of PDF bestanden af te halen.

De volgende stap hangt af van de vraag of je een PDF of ePUB hebt.

Stap 8 ) Heeft het bestand de extensie PDF, dubbelklik dan op ineptpdf.pyw, selecteer het PDF bestand en kies een naam/locatie voor de versie zonder DRM; heeft het bestand de extensie EPUB, dubbelklik dan op ineptepub.pyw en doe hetzelfde.

De Backup is nu klaar. Je hebt een EPUB of PDF bestand dat vrij is van DRM.
In mijn geval moet ik een EPUB-bestand nog converteren naar MOBI-formaat voordat ik het op de Kindle DX kan lezen. Dat kan met het gratis Calibre programma. Je kunt het EPUB-boek daar importeren en kiezen voor conversie naar MOBI-formaat. Dat werkt overigens alleen als er geen DRM op zit.

N.B. Ik begrijp dat er mensen zijn die naar deze blogpost verwijzen als instructie hoe je je boeken DRM vrij kunt maken met als doel ze daarna te verspreiden, bijvoorbeeld via bittorrent.
Wellicht ten overvloede: daar is deze instructie niet voor gemaakt!Mijn doel is om je te laten zien hoe je kunt voorkomen dat je boeken bij een volgende upgrade/technologie-wijziging onleesbaar worden.

Zodat er dus geen reden meer is om ze niet gewoon te kopen!

Vind je een boek de moeite van het lezen waard en wil de auteur/uitgever daarvoor betaald krijgen? Dan doe dat dan ook!

[update augustus 2010] er is een nieuwe versie van ineptkey in de ZIP opgenomen.

eBooks kopen bij BOL.com

 Gepubliceerd door om 15:20  Algemeen
aug 262009
 
Angels and Demons (foto door: PiAir (Old Skool))

Vandaag maakte BOL.com haar samenwerking met Sony bekend en stapte de ongetwijfeld bekendste online boekenverkoper van Nederland dan eindelijk ook in de markt van elektronische boeken.
Sony gaat de hardware leveren. Als ik de specificaties bekijk zijn de apparaten niet zozeer vergelijkbaar met de Kindle, maar meer met de BeBook. Die zullen nu tempo moeten maken met de twee apparaten die ze een tijdje geleden al aangekondigd hadden. De 6-inch Sony kost net zoveel als de 6-inch BeBook, maar beschikt over een touchscreen en zoekfuntie, twee zaken die de BeBook nu nog mist. De 5-inch versie van Sony lijkt qua specificaties op de aangekondigde 5-inch versie van de BeBook.
Nog echte concurrent voor mijn Kindle DX dus en ook nog geen Nederlandse equivalent voor het mobiele Whispernet dat Amazon bijlevert. En helaas houdt Sony nog steeds stug vast aan hun eigen Memory Stick Duo, als staat hier dat er ook een gewone SD-kaart in kan.

Als bezitter van een Kindle DX en Bebook had ik natuurlijk voor meer belangstelling voor de eBooks die Bol.com nu aanbiedt.
Die zijn ofwel in PDF ofwel in ePUB formaat en voorzien van de Adobe DRM. Omdat ik op mijn BeBook de meest recente (25 augustus 2009 verschene) firmware geïnstalleerd heb staan, kan ik die boeken daar ook lezen.
Daarvoor moet ik dan wel geruik maken van Adobe Digital Editions die het beheer van de DRM regelt. Via die toepassing (vergelijkbaar met Mobipocket, maar nu mét Mac-versie) kan ik de gedownloade boeken op mijn BeBook plaatsen.

De Kindle DX heeft geen ondersteuning voor ePUB boeken en daar kan ik ze dus niet (zomaar) op lezen. Calibre heeft een optie om ePUB boeken te converteren naar het door de DX wel ondersteunde MOBI formaat, maar doet dat pas als de DRM van de ePUB boeken verwijderd is. Gelukkig kan dat, dus voor mij voegt de BOL.com winkel een extra keuze-optie toe bij het aanschaffen van elektronische boeken.
Vervelend is wel dat ik ook hier goed moet opletten, het is niet per definitie zo dat een eBook goedkoper is dan de versie op papier. Zelfs niet als je beide bij BOL.com zou kopen, blijkt uit dit voorbeeld van “De Verraders van D. Baldacci”. Als eBook 15,95 en op papier 12,50.

 Reacties uitgeschakeld voor eBooks kopen bij BOL.com  Tags: , ,
aug 262009
 

The new firmware for the BeBook that has been released on August 25th 2009 adds the long awaited reflow for PDF files and much better support for the ePUB format. It also enables you to buy books on BOL.com and read those DRM protected books on you BeBook.
But it also removes the option to read DRM protected Mobipocket files on your BeBook. Luckily there is a workaround because you can remove the DRM from those files so that you can still read them after the upgrade.

Here is how you do it:

PHASE 1: REMOVE THE DRM OF YOUR EXISTING BOOKS

Step 1) Before the upgrade, make sure you write down the Mobipocket PID for your BeBook. You can find that by pressing the OK button on the device > choose 6. Settings > 4 About
BeBook - Oude firmware (foto door: PiAir (Old Skool)) The screen will show a copyright statement and the versions for the different parsers. At the bottom of the page you’ll find the Mobipocket PID

Step 2) Copy the DRM protected Mobipocket files to a safe location (never mess with your originals). If you don’t know where you can find them, then open Mobipocket Reader, select one of the books, Right click en then select Open Containing Folder. You need the PRC files, *not* the MDP files.

Step 3) Install Python 2.6 if you need to. You can download it here

Step 4) Download the file MobiDeDRM.zip. You can find a copy here. Unzip the file into the same folder as where you copied the DRM protected PRC files.

Step 5) Open a DOS-box by selecting Start > Run (in Dutch: “uitvoeren”) and entering CMD as the command. Make sure that the folder with the DRM protected PRC files is the current folder (see this page if you need help with that).
On Windows 7 you can select the Start button and then type ‘CMD’ in the search box.

Step 6) For each DRM protected book, you need to run the following command:
C:\Python26\python mobidedrm.py [bookname].prc [bookname].mobi XXXXXXX

Replace [bookname] with the filename of the book and XXXXXXX with your own Mobipocket PID.
If you didn’t install python in C:\Python26 you’ll have to change that too of course.

Step 7) Remove the old, DRM-protected copies of your books from the BeBook, you won’t be able to read them after the upgrade anyway and you’ve got a backup copy on your drive. Replace them with the new, DRM-free ones. You can recognise them by looking at the extension .mobi

PHASE 2: UPGRADE THE BEBOOK
Follow the upgrade steps for the firmware like explained here.

Done. You can now continue reading the books you paid for and buy new ones (with a different DRM protection) from bol.com. In this post I’ll explain how you can remove that DRM.

Note: this post is by no means an invitation to share those DRM-free books online. It’s intention is to show you how you can continue reading them even after this firmware upgrade.

If you like a book, consider it worthwhile to read, and the author/publisher wants you to pay for that book, then please do so!

Don’t prove publisher right when they say that DRM is needed to keep you from spreading unauthorised copies of an eBook!

[update 20090918] Added additional info to step 5 explaining that you need to open a DOS-box.
[update 20091005] Added instructions on how to open DOS-box on Windows 7