Windows 7 op eeePC 901

Systeempresetaties Windows 7 op (modded) eeePC 901 (foto door: PiAir (Old Skool))

Goed, je kunt je afvragen of de titel wel helemaal correct is. Mijn eeePC 901 is namelijk verre van ‘standaard’. En dan heb ik het niet zozeer over het zelf ingebouwde touchscreen, maar eerder over de 2GB intern geheugen en vooral over de 32GB SSD kaart.
Die SSD kaart zorgt er namelijk voor dat ik wél voldoende vrije schrijfruimte heb om Windows 7 te installeren (eerst had ik 4GB + 8GB SSD geheugen) en is nog eens een stuk sneller dan de standaard ingebouwde SSD kaart.
Of die 2GB persé noodzakelijk zijn weet ik niet, maar dat geheugen (Kingston 2GB DDR2 SODIMM PC5300 CL5.0) heeft me 31 euro gekost toen ik het vorig jaar augustus kocht, de prijzen liggen nu iets lager.

Het installeren van Windows 7 verliep voor het overige vergelijkbaar met bij de installatie ervan op de HP Compaq 2710p TabletPC.
Vervelend was dat de USB-stick die ik daarvoor gemaakt had niet herkend werd als bootbare stick op de eeePC. Dus zat er niets anders op dan opnieuw de stappen te volgen voor het maken van een USB-stick zoals die ook in dat bericht beschreven staan.

Je moet overigens wel met de stick booten. Want, hoewel je de Windows 7 setup ook vanuit Windows XP kunt starten is het haast onmogelijk om de benodigde bijna 700MB vrije ruimte op de C-schijf te krijgen die nodig zijn voor de installatie.
Na de installatie: zwart scherm
Ik had de eeePC even rustig laten staan tijdens de setup. Toen ik terug kwam zag ik alleen een zwart scherm. Balen.
Het blijkt minder ernstig dan het lijkt. Er is een probleempje met de bios van een aantal eeePC modellen.
Zoals in de berichten beschreven wordt, treedt het alleen op bij het opstarten, en even op de ‘slaap’ knop drukken en dan weer wakker maken lost het probleem ook op.
Ik heb de bios-update nog niet uitgevoerd, staat nog op mijn lijstje.

[update 19:19 uur] Ik heb de BIOS-update uitgevoerd en nu is ook het ‘probleem’ met het zwarte scherm verdwenen.

Extra drivers
Windows 7 wist heel veel zaken vanzelf te ontdekken. Het geluid deed het, het draadloos netwerk, zelfs de grafische driver voor het beeldscherm werkte probleemloos.

Om de een of andere vreemde reden was de webcam in de bios uitgeschakeld, maar Windows 7 had wél de software voor het overschakelen tussen resoluties en het aan/uit schakelen van wlan, bluetooth én de webcam geïnstalleerd.
Dat vond ik overigens vreemd, want dat is een heel specifiek asus onderdeel. Maar goed, aanzetten van de webcam en ook die deed het.
Ik heb nog niet helemaal kunnen ontdekken waar ik in Windows 7 de settings van de webcam verander. Veel programma’s doen dat zelf en dan lukt het, maar bij Ustream.tv wordt het beeld van de webcam veel te donker weergegeven en daar kan ik dat niet aanpassen.

Ook de knop voor het omschakelen tussen energiebesparingsstanden werkt niet standaard. Daarvoor moest ik even bij ASUS wat drivers downloaden.

Die zijn er (uiteraard) nog niet specifiek voor Windows 7, maar ook de XP-versies bleken te werken. Je hebt nodig:
* Advanced Configuration and Power Interface Driver (zit onder ATK)
* Super Hybrid Engine Utility (zit onder Utilities)
* ASUS Instant Key Utility (zit onder Utilities)

De “Super Hybrid Engine Utility” zorgt voor het daadwerkelijk schakelen tussen de verschillende energie/performance standen en de “ASUS Instant Key Utility” koppelt de toets aan het programma.

Heb je een ander model eeePC, selecteer dan hier je eigen model/versie. Is overigens wel angstaanjagend als je ziet hoe lang de lijst modellen/types eeePC is!

Voor mijn touchscreen moest ik ook nog de driver en software installeren. Die kon ik hier downloaden. Daar was zelfs een Windows 7 versie voor beschikbaar.

En daarmee was het installatieproces afgerond, met uitzondering van natuurlijk de:

Updates
Het blijft Windows, dus na installatie even de laatste updates installeren. Eentje daarvan is hoe dan ook wel handig: de language pack. Sinds de release candidate zit daar ook Nederlands bij en dus draait Windows 7 netjes in het Nederlands, mét Nederlandse handschriftherkenning.

Daar moet je je op mijn 901 echter niet veel bij voorstellen. Schrijven op een drukgevoelig scherm is zo bijna onmogelijk. Ik heb het scherm (softwarematig) geroteerd zodat ik hem plat voor me neer kon leggen, maar ook dan is het heel moeilijk om iets te schrijven dat herkend kan worden door Windows. Al moet ik bekennen dat hij goed zijn best doet.

Prestaties
De eeePC 901 vliegt. Ik heb er Office 2007 op geïnstalleerd (niet volledig, Powerpoint / Word / Outlook) en opstarten gaat rap. Schakelen tussen programma’s gaat snel, in de ‘oude’ setup had ik soms nog wel eens dat hij even bleef ‘hangen’, dan leek het alsof hij even wat van schijf moest lezen. Dat is nu helemaal verdwenen.

Ik heb nog zo’n 17GB aan schijfruimte over (en de 4GB van de vast ingebouwde schijf), dus ik heb nog wat ruimte om ook wat andere programma’s uit te proberen. Maar de eeePC heeft er in ieder geval een extra jaartje bijverdiend als ‘klein maar fijn apparaatje voor als je geen hele laptop mee wilt sjouwen’.

Natuurlijk, zul je zeggen. Deze eeePC heeft inmiddels evenveel gekost als een ‘normale’ laptop. Dat is waar. Komt natuurlijk voor een deel doordat hij al een jaar oud is en door de wijze van aanpassen. Maar als je nu een 10 inch netbook koopt met harde schijf en daar die geheugen-uitbreiding in zet (netbooks worden standaard met max 1GB geleverd) dan kom je met 300 euro en Windows 7 een heel eind.