Review T-Mobile G1 Android vs iPhone 3GS

T-Mobile Android Telefoon (foto door: PiAir (Old Skool))

Zoals je vorige week hebt kunnen lezen, heb ik op het moment een T-Mobile G1 Android telefoon te leen. Die Android G1 wordt beschikbaar gesteld door SURFnet/Kennisnet vanuit hun gezamenlijk innovatieprogramma.
Na iets minder dan een week is het nu tijd voor mijn review van de G1 Android. En aangezien ik al een iPhone 3GS heb, kon het eigenlijk niet anders dan dat ik dat doe in de vorm van een head-to-head tussen deze twee apparaten die, zo zal blijken, terecht als elkaars ‘concurrenten’ gezien worden.

Kan de T-Mobile G1 Android de iPhone 3GS (al) verslaan? Lees verder en je kunt ontdekken hoe ik daar over denk. # Vooraf
Op mijn iPhone gebruik ik zowel betaalde als gratis applicaties. Daarnaast is hij van een jailbreak voorzien dus ik kan zowel via de Apple App store als via Cydia applicaties installeren. Daarmee kan ik een aantal van de beperkingen van de standaard iPhone omzeilen. Daarnaast ben ik natuurlijk bevooroordeeld. De iPhone is van mezelf, die gebruik ik elke dag en hoewel ik die ook nog niet zo heel lang heb, ben ik daar veel meer aan gewend.

Voor de T-Mobile G1, het Android toestel dat ik tijdelijk ter beschikking had, heb ik geen betaalde applicaties uitgeprobeerd, maar ik zal er, indien van toepassing wel naar verwijzen. Dit toestel gaat immers na de test weer retour.

Inhoudsopgave
Omdat het bericht wat lang geworden is, heb ik hieronder een lijstje toegevoegd met de onderwerpen die aan bod komen zodat je er snel naar toe kunt springen:

In de doos Uiterlijk Applicaties
E-mail en Agenda Reisinformatie Foto’s en video
Browser Multimedia Live streamen
Videoconferencing VOIP eBooks
Sociale netwerken Augmented Reality Instant Messaging
Verbinding met andere systemen Tools
achtergrond applicaties
schermafdruk maken
tethering
streepjescode scanner
Ontwikkelen van applicaties
GPS Tracking Samenvattend

# In de doos
Wat meteen opvalt bij het uitpakken van de G1 is dat de doos een stuk voller is. Niet overdreven, maar wel compleet. Bij de iPhone krijg je een doekje, een headset en een USB-kabel die via de bijgeleverde USB-adapter ook aan het lichtnet kunt aansluiten.
Bij de G1 krijg je daarnaast ook een screenprotector, stikkers om je toestel te beplakken/versieren (als je dat wilt!), een beschermhoesje voor je toestel.

iPhone G1 Android
In de doos: de iPhone, een doekje, een headset, een USB-kabeltje, een USB-oplader voor het stopcontact. de G1, een screenprotector, een doekje, een oplader voor het stopcontact, een USB->mini-USB-kabel, een headset, stikkers voor de achterkant (als je dat wilt), een extra micro-SD kaartje met 8GB opslag, een hoesje. Je bent helemaal klaar.
iPhone 3GS (foto door: PiAir (Old Skool)) T-Mobile Android Telefoon (foto door: PiAir (Old Skool)) T-Mobile Android Telefoon (foto door: PiAir (Old Skool))

De G1 Android wint dus duidelijk op dit punt.
# Uiterlijk
De G1 Android is de eerste van Android voorziene telefoon die gemaakt werd. Het is dus een eerste generatie van een toestel waarvan de nodige vervolgmodellen aangekondigd zijn. Mijn iPhone 3GS is al de derde generatie van de iPhone. Daar komt bij dat het Android besturingssysteem niet (alleen) door Google gebruikt wordt (de G1 wordt overigens niet door Google gemaakt, maar door HTC).

De G1 is dikker en voelt wat lomper aan dan de iPhone, hij is zelfs nog wat dikker (maar smaller) dan de iPAQ 914C die ik had. Deels komt dat uiteraard door het toetsenbord dat de G1 heeft en dat je in- en uit-klapt.
De G1 beschikt ook over een touchscreen en een rijtje knoppen onder aan het toestel met o.a. de home knop, de back knop, opnemen (gesprek) en ophangen (gesprek) knoppen. Daar vind je ook een klein scroll-balletje en de menu-knop.
Het is een punt dat bij de introductie van het toestel door anderen ook gemaakt werd: het is wel heel erg veel van alles.

Nou moet ik zeggen dat het ‘echte’ toetsenbordje best fijn is. Daar kan ik wel met twee vingers op typen.
Helaas is het beeldscherm een stuk minder gevoelig dan bij de iPhone en dat betekent dat ik veel harder met mijn vinger moet ‘schuiven’ bij de G1 dan bij de iPhone. Ook heb ik soms moeite met het ‘indrukken’ van de knoppen op het beeldscherm. Ik moet mijn vinger veel langer op exact de juiste plek op het beeldscherm drukken voordat contact gemaakt wordt.

iPhone G1 Android
Dun, minimaal aantal knoppen aan de buitenkant (geluid uit, volume). Alleen onscreen toetsenbord, perfect beeldscherm met multitouch. Alles zit er op: toetsenbord, pookje, touchscreen, knoppen. Daardoor is het toestel wel een stuk lomper. Het toetsenbord is niet het beste ooit en dat geldt ook voor het touchscreen.

Ondanks het genot van het toetsenbord, zorgt het slechtere touchscreen van de G1 er voor dat wat mij betreft de iPhone op dit gebied wint.

# Applicaties
Hieronder bespreek ik de programma’s die, al dan niet standaard, voor beide toestellen beschikbaar zijn. Het is geen uitputtend overzicht van beschikbare toepassingen, het is een selectie die voornamelijk bepaald wordt door de toepassingen die ik sowieso al op de iPhone gebruik.

Zowel de iPhone als de G1 Android beschikken over een ‘winkel’ voor applicaties. Bij de iPhone is dat de App Store van Apple. Die kun je zowel op je computer (via iTunes) als op de iPhone zelf benaderen. De App Store bevat een uitgebreide selectie van betaalde en gratis applicaties. Applicaties van iPhone ontwikkelaars verschijnen pas in de App Store nadat de applicatie door Apple is goedgekeurd. Het proces staat erg ter discussie omdat de reden van afkeuren van applicaties soms erg onduidelijk is. De iPhone beschikt over beperkte opties om ‘native’ applicaties buiten de store uit te leveren al kunnen webapplicaties heel geavanceerd zijn.

Zoals ik hierboven al schreef heb ik een jailbreak uitgevoerd op mijn iPhone. Daarom kan ik ook applicaties installeren die niet via de App Store aangeboden worden, maar via Cydia beschikbaar zijn. Ik zal hieronder heel expliciet aangeven of het om opties/applicaties gaat die als gevolg van de jailbreak beschikbaar zijn.

Voor Android is er de Android Market. Ontwikkelaars hebben hier meer vrijheid dan bij Apple omdat ze niet eerst door een goedkeuringsproces heen hoeven.
Daarnaast kunnen ontwikkelaars er voor kiezen om applicaties via hun eigen website, dus buiten de Market om, aan te bieden. Standaard staat de G1 het installeren van zulke applicaties niet toe, maar je kunt via een menu-optie er voor kiezen ook zulke applicaties te installeren (is dus jouw keuze, niet die van Google of van HTC).

iPhone G1 Android
Applicaties kunnen worden aangeboden/aangeschaft via de App Store van Apple. Webb applications zijn krachtig en hoeven niet via de App Store. Een jailbreak ontsluit ook applicaties beschikbaar via Cydia, maar dat is zeker niet voor alle gebruikers een optie. Via Android Market kunnen ontwikkelaars applicaties aanbieden, maar dat kan ook via eigen site of (wellicht in de toekomst) andere online winkels.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

De discussie over welk model van werken beter is, is niet eenvoudig. Probleem is namelijk ook dat de kwaliteit van de interface van veel applicaties die ik voor de G1 Android tegen kwam minder was dan die van de applicaties op de iPhone. Daar voelen de applicaties toch een stuk intuïtiever aan. Of dat het gevolg is van het strengere selectieproces of gewoon verschillen in de beschikbare interface-opties op beide platformen kan ik nu niet inschatten. Duidelijk is dat de aanpak van Apple zijn beperkingen heeft voor ontwikkelaars.

* E-mail en Agenda
De iPhone heeft ondersteuning voor een groot aantal mailsystemen aan bord. Daaronder ook Exchange/Outlook. G1 Android heeft dat niet standaard aan boord. Voor een telefoon die je als zakelijke telefoon wilt verkopen lijkt me dat dodelijk.
Voor mij zou het een showstopper zijn aangezien mijn mail en agenda juist de twee belangrijke functionaliteiten zijn geweest sinds ik een paar jaar geleden voor het eerst (toen nog via het langzame GPRS) de beschikking over mobiel internet kreeg.

Er is een applicatie in de Android Market genaamd RoadSync Mail waarmeer die ontbrekende functionaliteit gelukkig toegevoegd kan worden. Ik heb de gratis bètaversie geïnstalleerd en dat werkte perfect. Ik kon nog geen prijs vinden voor de volledige versie, voor Windows Mobile kost hij zo’n 50 USD, dus zo’n 35 euro.

iPhone G1 Android
De iPhone komt standaard geleverd met prima ondersteuning voor o.a. Exchange/Outlook, MobileMe, GoogleMail, Yahoo!Mail, AOL Mail. De G1 Android heeft nog geen ingebouwde ondersteuning voor het ophalen van mail via Exchange. Uiteraard is er wel ondersteuning voor mail via Google Mail. Je moet zelfs een Google Mail account hebben om de G1 de eerste keer op te starten. Via (niet gratis) software is synchronisatie mat Outlook wel mogelijk
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Hier is de iPhone de duidelijke winnaar. Het zal geen probleem zijn als je geen Outlook gebruiker bent, maar voor mij wel.
* Reisinformatie
Voor de iPhone gebruik ik nu Trein (niet gratis). Dat werkt schitterend. De applicatie zoekt bij het opstarten snel mijn huidige locatie en laat het dichtstbij zijnde station zien met daaronder een aantal actuele vertrektijden (eventueel met vertraging). Ik heb ook het gratis Bushaltes geïnstalleerd, maar die laat maar een beperkt aantal haltes zien. Ik reis nauwelijks met de bus, dus heb nog geen reden gehad om betaalde applicaties uit te proberen.

Trein en Bushaltes zijn beide niet voor de Android beschikbaar. Dat is wel het geval voor de applicatie van 9292ov.nl
Die had ik niet op mijn iPhone geïnstalleerd staan omdat ik bezwaren had tegen de voorwaarden van de wedstrijd die tot de applicatie geleid had én de reviews erover waren vernietigend.
Maar ze hebben wel voor beide platformen een gratis applicatie (al werkt die dan voornamelijk via de ingebouwde browser) waarmee je een volledig reisadvies kunt krijgen én waarbij gebruik gemaakt kan worden van je huidige locatie.

Het starten van de 9292ov.nl applicatie is een stuk langzamer dan bijvoorbeeld trein. Het zoeken van je locatie duurt langer. Daarna werkt hij op de iPhone eigenlijk best goed. Ik vind het invoeren van een bestemming al “plaats, straat, nummer” onhandig, het is nou eenmaal logischer om plaatsnaam als laatste in te voeren, of in een apart vakje.
Bij de G1 had ik problemen met het “indrukken” van de knop voor het laten opzoeken van het reisadvies. Ik heb dat wel vaker op de Android, het beeldscherm is een stuk minder gevoelig dan bij de iPhone.
Grappig was dat beiden, binnen in huis, een redelijk nauwkeurige plaatsbepaling wisten uit te voeren (ongeveer 75 meter nauwkeurig, voldoende voor dit doel) maar op verschillende plekken uit kwamen.

iPhone G1 Android
Keuze uit een aantal toepassingen die het geheel of delen van de reis kunnen plannen. Plaatsbepaling is snel Minder variatie voor wat betreft applicaties op dit gebied, maar hoeveel heb je er nodig? Locatiebepaling bij 9292ov.nl is niet het snelst.
iPhone Applications (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Applications (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Applications (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Applications (foto door: PiAir (Old Skool))

Conclusie: werkt op beide platformen.
* Foto’s en video
Beide toestellen beschikken over een 3,2 Megabit pixel camera waarmee zowel foto’s als video-opnames gemaakt kunnen worden. Het zijn geen camera’s die losse fototoestellen of videocamera’s volledig overbodig maken, maar de kwaliteit is acceptabel.
Zowel de G1 Android als de iPhone beschikken over opties om foto’s te mailen of te uploaden naar bijvoorbeeld Flickr. Voor video beschikken beiden over een upload optie naar YouTube.

iPhone G1 Android
De iPhone beschikt over bewerkingsmogelijkheden voor de gemaakte video’s. De knop aan de buitenkant van de G1 Android start alleen de fotofunctie op.
Foto gemaakt met iPhone (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) Foto gemaakt met G1 Android (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Toen ik ‘even snel’ een foto van de laptop maakte met beide toestellen was de kwaliteit van de foto van de G1 Android wat beter, maar er is een uitgebreidere test voor nodig dan dat ik nu tijd voor heb om hier een definitieve winnaar aan te wijzen.
* Browser
Beide toestellen beschikken over een bijgeleverde browser die redelijk goed overweg kunnen met internet pagina’s. De iPhone heeft als voordeel dat een toenemend aantal pagina’s speciaal voor de iPhone vormgegeven wordt. Daardoor wordt de informatie op een manier aangeboden die geoptimaliseerd is voor het kleine scherm.
Ze moeten het beiden op dit moment ook nog doen zónder Flash-ondersteuning. Voor YouTube is dat geen probleem, daar hebben beide systemen een aparte player voor aan boord, maar het betekent dat websites die Flash gebruiken niet volledig worden weergegeven.

Het heeft lang geduurd voordat Apple alternatieven voor de ingebouwde browser toestond in de App Store. Zo lang zelfs dat ik zou moeten gaan zoeken in de App Store om zo’n alternatief te vinden. Voor de G1 Android kun je ook kiezen voor o.a. Opera Mini for Android.

iPhone G1 Android
De browser op de iPhone is snel en schakelt eenvoudig tussen de verschillende pagina’s. De browser die bij de G1 Android wordt meegeleverd laat de meeste pagina’s ook goed zien, maar slaagde er wat minder goed in om ‘grote’ pagina’s te scalen. Door het ontbreken van multitouch moet je zoomen via knopjes op het scherm.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Op basis van de beperkte tijd die ik nu met de G1 Android gewerkt heb vind ik de browser van de iPhone sneller en daarom prettiger werken. Het ontbreken van Flash vind ik voor beide browsers echter zo belachelijk dat ik geen winnaar wil aanwijzen.
* Multimedia
Hierboven heb je al kunnen lezen dat beide toestellen redelijke foto’s en video’s kunnen maken en die ook online weten te krijgen.
Het bekijken van YouTube filmpjes is ook op beide toestellen geen probleem. De iPhone heeft met de iTunes store een belangrijke troef in handen. Omdat iTunes zowel op de Mac/PC beschikbaar is, maar ook los van een computer op de iPhone beschikbaar is, is het heel eenvoudig op die manier je iPhone te vullen met audio en video. Streaming audio werd al ondersteund, sinds kort is dat aanbod aangevuld met streaming video.

De Android Market bevat een aantal verschillende gratis applicaties voor het afspelen van audio en video. De kwaliteit van de applicaties is, gezien de aanwezige beoordelingen, wisselend. Het lukte me wel om streaming audio af te spelen, maar niet bijvoorbeeld van sites als http://nederland.fm/. Die site heeft wel een speciaal voor de iPhone geoptimaliseerde pagina waar dan alleen de streams getoond worden die je op de iPhone kunt afspelen. Ik heb de streams daar niet op de G1 Android aan de praat gekregen.

iPhone G1 Android
De iPhone heeft op het toestel toegang tot de iTunes winkel waar je o.a. muziek kunt kopen en je kunt er podcasts (audio/video) downloaden. De iPhone ondersteund sinds kort streaming video (zie bijvoorbeeld de NOS Tour 2009 uitzendingen) en een aantal websites bieden verwijzingen naar online audiostreams aan. De G1 Android heeft geen online muziekwinkel. Er zijn een aantal players voor streaming audio/video en er kan ook lokaal video/audio afgespeeld worden van bijvoorbeeld de micro-SD kaart.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool))

Op basis van het enorme aanbod en de grotere eenvoud van gebruik is de iPhone hier voorlopig de overtuigende winnaar.
* Live streamen
Veel iPhone gebruikers hadden er op gerekend, maar kregen het nog niet. De iPhone 3GS was de eerste iPhone die formeel ook video ondersteunde. Dan leek het ook heel logisch om datgene te kunnen doen wat zo veel andere Motorola, BlackBerry, Windows Mobile gebruikers ook konden doen: live video streamen vanaf hun toestel. En, als je een data-abonnement hebt dat ongelimiteerd gebruik omvat, dan wil je dat ook via die snelle 3G verbinding kunnen doen.

Qik is een aanbieder die zulke diensten aanbiedt voor een groot aantal verschillende apparaten. Voor de G1 Android kun je de Qik applicatie gratis downloaden in de Android Market.
Voor de iPhone ligt het wat complexer. Er is een Qik applicatie aanwezig in de App Store, maar die maakt (nog) geen live streamen mogelijk. Qik heeft ook een applicatie beschikbaar via Cydia, maar wil uiteraard graag toegang tot de App Store omdat daarmee een veel groter aantal potentiële gebruikers bereikt kan worden.

Ik heb de Qik-versie uit Cydia vergeleken met de G1 Android. De videokwaliteit leek vergelijkbaar, maar de verbinding van de G1 Android leek stabieler (test via Wifi).

iPhone G1 Android
De iPhone heeft nog geen applicatie in de App Store die ondersteuning heeft voor live streaming. Qik is beschikbaar via Cydia. Qik voor de G1 Android is gewoon beschikbaar in de Android Market en werkt stabiel.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Hier wint de G1 Android omdat de volwaardige Qik op de iPhone nu nog een jailbreak vereist.
* Videoconferencing
Wat zou het cool zijn als dit kon: videoconferencing met je iPhone of je G1 Android. Helaas. In beide gevallen is het nog niet mogelijk, of je zou dit voorbeeld van slimme-jongens-werk voor de iPhone moeten willen meetellen. De constructie die de heren gebouwd hebben is sowieso wel handig aangezien de camera bij de iPhone en de G1 Android eigenlijk aan de verkeerde kant van het apparaat zitten voor videoconferencing.

Maar zelfs als je zelf geen video kon versturen, dan zou het kunnen meekijken bij een Adobe Connect sessie, of het ontvangen van de video van een Skype videoconference call al een begin zijn. De makers van Skype gaven aan dat nu met de iPhone 3GS de iPhone eindelijk wellicht krachtig genoeg zou kunnen zijn geworden voor video. Dus wie weet.

iPhone G1 Android
De iPhone heeft nog geen applicaties die videoconferencing ondersteunen. De G1 Android heeft nog geen applicaties die videoconferencing ondersteunen.

Alleen maar verliezers dus wat dit betreft.

* VOIP
Als er geen video bij te pas hoeft te komen, Voice Over IP (VOIP), dan lukt het wel al enigszins. Voor de iPhone kun je Skype downloaden en dat werkt heel aardig. Vervelend is dat de iPhone standaard maar één applicatie tegelijkertijd kan laten draaien, terwijl je een programma als Skype altijd ‘open’ wilt hebben staan om ook bereikbaar te kunnen zijn. Op mijn iPhone met jailbreak heb ik hem een tijdje draaien gehad met behulp van de Backgrounder applicatie. Dat werkte goed als je het Skype icoontje (om Skype weer naar de voorgrond te halen) dicht genoeg bij het startscherm hebt staan.

Er is ook een Skype client voor de G1 Android. Maar die maakt niet echt gebruik van het internet, er wordt een telefoonnummer gebeld, kost Skype-out credits, om zo een andere Skype gebruiker of een telefoonnummer te bellen. Blijkbaar werkt dat niet in Nederland, ik kreeg namelijk een foutmelding toen ik het wilde uitproberen. Zie ook dit filmpje voor uitleg.

Voor zowel de iPhone als de G1 Android zijn er daarnaast andere programma’s die het SIP-protocol ondersteunen. Ik heb echter geen ervaring met de afhankelijkheid van firewall instellingen die je daarbij hebt. Ik weet dat ik hier thuis voor SIP het nodige in de firewall moest openzetten en op mijn werkplek had ik met een SIP-client op mijn laptop niet zo heel veel succes.
SIP-clients op de iPhone mogen in de regel niet via het 3G-netwerk werken, want dat zou AT&T in de VS teveel op kosten jagen.

iPhone G1 Android
Skype voor de iPhone werkt goed, met als beperking dat de applicatie (standaard) niet op de achtergrond open kan blijven. Er zijn SIP-clients voor de iPhone. Skype voor de G1 Android is geen ‘werkende’ applicatie in Nederland en zelfs daarbuiten is het niet mogelijk om gratis naar andere Skypegebruikers te bellen. Er zijn SIP-clients voor de Android.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Ondanks de beperking van het niet op de achtergrond kunnen laten draaien verslaat de iPhone op dit gebied de G1 Android.
* eBooks
Ik moet bekennen dat ik het lezen van eBooks op een iPhone of een G1 Android helemaal niet zo handig/prettig vind. Toegegeven, als ik ergens zo zitten wachten, een lange treinreis zou moeten maken of in het vliegtuig, dan zou ik, als ik geen Kindle of BeBook bij me zou hebben, wel een boek willen lezen op mijn telefoon. Maar het A4-formaat van de DX is top ten opzichte van zo’n klein schermpje van een telefoon. Ook Barnes & Nobles heeft een eigen reader voor de iPhone.

iPhone G1 Android
De iPhone heeft een aantal gratis applicaties in de App Store, waaronder Stanza. Amazon biedt in de VS store een iPhone versie van de Kindle aan die automatisch synchroniseert met de ‘grote’ versies. De open source FBReader heeft ook een Android versie die prima voldoet. Boeken, bijvoorkeur in ePUB formaat kunnen op de micro-SD-kaart geplaatst worden en dan in de applicatie geopend worden.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik heb geen uitgebreide test gedaan met de readers als het gaat om DRM-ondersteuning. Ik heb de Kindle-applicatie op mijn iPhone draaien en kan daarmee bij Amazon gekochte boeken rechtstreeks lezen. Voor via BOL.com gekochte boeken geldt dat je ze eerst zult moeten ontdoen van hun DRM voordat je ze kunt lezen. Dat geldt zowel voor Stanza als voor FBReader.
Daarom, geen winnaar op dit gebied, ze presteren hier beiden voldoende.

* Sociale netwerken
Natuurlijk wordt een telefoon als de iPhone of de G1 Android ook gebruikt voor het onderhouden van contacten via sociale netwerken.
Beide systemen beschikken over gratis en betaalde Twitter clients. Op de Android maakte ik gebruik van Twidroid. Op de iPhone gebruik ik op het moment Tweetie (niet gratis) in combinatie met Boxcar (niet gratis).

Beide omgevingen beschikken om een LinkedIn-client. Hyves is wel beschikbaar voor de iPhone, niet voor de G1 Android.
Voor beide omgevingen is een Brightkite-client beschikbaar. En ook Nimbuzz is voor beide omgevingen beschikbaar.

iPhone G1 Android
De iPhone beschikt over een ruime set tools/applicaties voor de verschillende online sociale netwerken. De G1 Android beschikt over een ruime set tools/applicaties voor de verschillende online sociale netwerken.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Het lijkt er op dat de belangrijke sociale netwerken beide platformen ontdekt hebben. Geen winnaar dus.
* GPS Tracking
Zowel de iPhone als de G1 Android beschikken over gratis applicaties voor het vastleggen van je afgelegde weg. Op de G1 Android heb ik gebruik gemaak van My Tracks. Die applicatie is ook voor de iPhone beschikbaar. De applicatie legt de afgelegde route vast en kan die achteraf uploaden naar Google Maps en van daaruit kun je hem dan weer delen met anderen, er naar linken etc.

My Tracks kan je locatie niet realtime, dus terwijl je aan het reizen bent doorgeven. Dat kan wel met GPS Tracker, alleen beschikbaar voor de iPhone. Je locatie is dan zichtbaar op een kaart die automatisch wordt bijgewerkt. Helaas laat de GPS Tracker tijdens het doorgeven van de locatie zelf geen kaart zien zoals bij My Tracks. GPS Tracker heeft daarnaast als voordeel dat je zelf kunt aangeven hoe nauwkeurig de locatiebepaling moet zijn en of er persé gebruik gemaakt moet worden van de GPS of dat de andere trackingsmethoden van de iPhone ook gebruikt mogen worden.

iPhone G1 Android
De iPhone beschikt over een aantal applicaties waarmee direct of achteraf je locatie en route online gezet kan worden. Ik kon geen applicatie voor de G1 Android vinden waarmee ik live mijn locatie kon laten bijwerken.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Beide platformen zijn sterk op dit gebied, zeker in vergelijking met de telefoons die ik hiervoor gehad heb. De iPhone doet het net wat beter, maar ik sluit niet uit dat er wel een G1 Android applicatie is die ook de live updates verzorgd.
* Augmented Reality
Augmented Reality is hét buzzwoord van dit moment. We kennen het van de 3D-modellen op de PC waarbij je bijvoorbeeld een doos Lego voor een camera houdt en dan in 3D kunt zien hoe het er uit gaat zien of foto’s in een tijdschrift die er door tot leven kunnen komen.

Een ander toepassing die geschikt is voor mobiele apparaten als de iPhone en de G1 Android, is het toevoegen van een “overlay” (een extra laag met informatie) aan het beeld dat opgenomen wordt door de videocamera van het toestel. Stel je voor: je mikt je toestel op een kerktoren en op het scherm verschijnt automatisch aanvullende informatie bij die kerk. De software heeft aan de hand van de GPS van je toestel, gecombineert met het beeld dat je doorstuurt zelf opgezocht welke kerk het is. Dan draai jeje een beetje naar opzij en mikt op het standbeeld dat naast de toren staat en krijgt ook daar informatie over.
Toekomstmuziek? Niet helemaal. Tenminste voor de G1 Android. Voor de iPhone zijn de API-onderdelen die het mogelijk maken officieel blijkbaar nog niet openbaar (tot 1 september of zo). Dus daarom zijn er meer toepassingen voor de G1 Android zoals Wikitude (zoekt automatisch informatie op Wikipedia op op basis van je huidige locatie) en Layar (filmpje) waar op het moment steeds meer lagen uit verschillende bronnen aan toegevoegd worden.
Andere voorbeelden voor de G1 Android zijn de ING Wegwijzer voor het vinden van pinautomaten en Huizen (niet gratis, $4.99) waarmee je (verrassing) informatie over huizen in de buurt kunt opvragen. Ook Google Sky Map waarbij de afgebeelde sterrenhemel mee draait was bij mij goed voor een half uurtje in de tuin naar de sterren turen.

Hoewel er voor de iPhone dan nog officieel blijkbaar geen ondersteuning voor augmented reality is, zijn er wel al een paar voorbeelden van applicaties, en ook een aantal van de ontwikkelaars die nu applicaties voor de Android maken hebben aangegeven dat voor de iPhone te gaan doen. Voorbeelden van beschikbare applicaties zijn een routetool voor de Parijse Metro, en nog eentje voor de London Underground.

iPhone G1 Android
Officieel is zijn de API-onderdelen nog niet beschikbaar. Gaat heel snel veranderen. Er zijn al een aantal heel interessante applicaties voor de G1 Android beschikbaar die de potentie van deze technologie heel goed demonstreren.
G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Over 6 maanden zal het verschil ongetwijfeld gelijkgetrokken zijn, maar voorlopig is de G1 Android hier overduidelijk al een stuk verder.
* Instant Messaging
Ik maak eigenlijk niet of nauwelijks gebruik van Instant Messaging. Ik heb er een hekel aan gekregen toen ik opmerkingen kreeg over de grote hoeveelheid tijd die ik online was. Dus daarom had ik ook geen behoefte aan een IM-client voor op de iPhone. Al zou ik daar overigens dat probleem niet hebben, want ook zo’n client kun je op de iPhone niet de hele dag open laten staan.

Ik heb de applicaties daarom ook niet actief getest, voor zowel de iPhone als de G1 Android is er o.a. het gratis eBuddy (Android versie, iPhone versie) waarmee je MSN, Yahoo!, AIM, ICQ, Google Talk en Facebook contacten tegelijkertijd in één applicatie kunt opnemen.

Verwant aan instant messaging is IRC. Daar zit wel een verschil tussen beide platformen. Voor de G1 Android is er minimaal één gratis applicatie, AndroidIRC.net, terwijl alle IRC applicaties die voor de iPhone in de App Store beschikbaar zijn, betaalde applicaties (Colloquy kost 1,59; Flowchat kost 3,99) al zijn de bedragen niet gigantisch.

iPhone G1 Android
De iPhone beschikt over een voldoende set tools/applicaties voor instant messaging. IRC-applicaties tegen betaling De G1 Android beschikt over een voldoende set tools/applicaties voor instant messaging. Ook gratis IRC-applicaties.

Ik vind het prijsverschil bij de IRC-applicaties niet heel zwaar wegen, geen verliezers hier dus.

* Verbinding met andere systemen
Het zal niet voor iedereen de meest belangrijke groep toepassingen zijn, maar ik gebruik mijn iPhone ook om verbinding te maken met anderen systemen. Zo heb ik voor mijn iPhone de Mocha VNC-client (4,99 euro) aangeschaft om verbinding te maken met een van mijn computers thuis. Voor de G1 Android is die gratisch beschikbaar. Een grafische FTP-client kon ik voor de iPhone niet vinden, ook die is gratis voor de G1 Android beschikbaar.
Ik heb een Sharepoint-client (iShare, 7,99 euro) gekocht voor de iPhone. Daarmee kan ik gemakkelijk verbinding maken met de verschillende projectruimtes op http://www.surfgroepen.nl (maar helaas niet met de Sharepointserver van mijn werkgever). Zo’n client is niet beschikbaar voor de G1 Android.
Er bestaat ook een gratis Citrix Reciever, maar die heb ik niet aan de praat gekregen in combinatie met de Citrix systemen van mijn werkgever.

iPhone G1 Android
Volwaardige VNC alleen als betaalde applicatie, geen grafische FTP-client, geen toegang tot volledig bestandssysteem voor upload/download. Sharepoint en Citrix clients tegen betaling beschikbaar, maar configuratie is complex. VNC als gratis applicatie, grafische FTP-client beschikbaar (DroidFTP), toegang tot volledig bestandssysteem. Geen Sharepoint of Citrix clients beschikbaar
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Beide platformen hebben hier een aantal pluspunten (gratis versus betaald) en minpunten (wel of niet aanwezig zijn van applicatie), ze gaan gelijk op.
* Tools

Er zijn nog een aantal toepassingen die niet zozeer als downloadbare applicaties te vinden zijn, maar die wel heel relevant zijn bij de vergelijking tussen de twee platformen.

– achtergrond applicaties
Zoals een paar keer opgemerkt is het standaard bij de iPhone niet mogelijk om meerdere applicaties tegelijktijd te laten draaien.
Voordeel daarvan is dat applicaties geen gevecht aan hoeven te gaan met elkaar als het gaat om processorkracht en geheugen én het is beter voor de levensduur van je accu. En daar had de iPhone zeker in het begin de nodige problemen mee.

Voor iPhones die voorzien zijn van een jailbreak is er een applicatie “Backgrounder” waarmee je met één druk op de home-knop een applicatievenster kunt sluiten terwijl het programma op de achtergrond blijft draaien. Handig bij bijvoorbeeld een Twitter-client, een IM-client of bij Skype.

Sinds versie 3.0 van de iPhone software beschikt de iPhone over een mechanisme dat “Push notificatie” heet. Daarmee kun je popups krijgen op je iPhone als er wat gebeurt, bijvoorbeeld als iemand via je IM-client contact met je wil maken, terwijl die IM-client niet draait. Dat werkt prima als het bijvoorbeeld gaat om notificaties van replies in Twitter. Maar voor Skype heb je daar nog steeds niets aan omdat je op die manier niet het gesprek aan kunt nemen.
Overigens zin er een aantal programma’s, zoals de Safari browser en de mailclient van de iPhone die wél op de achtergrond open blijven en zo ook heel snel openen.

Bij de G1 Android kunnen applicaties zelf bepalen of ze op de achtergrond blijven draaien. Twidroid, de twitter client die ik getest heb blijft standaard op de achtergrond open. Probleem daar was dat ik nog niet heb kunnen ontdekken hoe ik die applicatie nou kon afsluiten. Hij bleef open in het geheugen.

Persoonlijk vind ik het mechanisme zoals dat bij backgrounder toegepast wordt eigenlijk het prettigste. Daarbij bepaal ik of een applicatie mag blijven draaien (en dus de accu belast) of niet.

iPhone G1 Android
Standaard kan bij een iPhone maar één applicatie tegelijktijd draaien. Applicaties kunnen zelf bepalen of ze op de achtergrond blijven draaien.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Omdat ik vind dat Apple moet ophouden met zeuren en de “backgrounder” optie standaard in moet bouwen (er zijn nou eenmaal situaties waarbij dat handig is) vind ik dat de G1 Android hier winnaar is.
– schermafdruk maken
Het was zo ongeveer het eerste waar ik naar op zoek ging: de toetscombinatie waarmee ik op de G1 Android schermafdrukken kon maken. Bij de iPhone is dat namelijk gewoon een kwestie van twee knoppen tegelijkertijd indrukken.
Helaas bleek dat bij de G1 Android niet zo eenvoudig te zijn. Er zijn applicaties die dat kunnen doen, maar die draaien alleen op een G1 Android waarop de gebruiker “root access” heeft. Ik heb niet helemaal uitgezocht hoe ik dat voor elkaar kreeg omdat het al snel leek dat dat net zo ingewikkeld was als een jailbreak uitvoeren en dat doe je nou eenmaal niet op een toestel dat je leent.

De oplossing was uiteindelijke het installeren van de Android SDK op een laptop. Als je daar dan de G1 Android via de USB-kabel op aansluit, dan kun je in de SDK schermafdrukken maken. Beetje omslachtig.

iPhone G1 Android
De iPhone heeft een ingebouwde toetscombinatie waarmee je een schermafdruk kunt maken. Bij de G1 Android moet je root access hebben of de SDK installeren.

Als je een review schrijft zoals dit, of andere instructiematerialen maakt, dan is het snel en eenvoudig kunnen maken van een schermafdruk erg belangrijk. Daarom is de iPhone hier de winnaar.

– tethering
Leuk, je zit in de trein met je laptop en je iPhone of G1 Android. Een collega stuurt je een groot Word-document dat je eigenlijk even wilt bewerken op je laptop. Maar je laptop heeft geen apart mobiel internet abonnement. Bij tethering “koppel” je je telefoon aan je laptop zodat je dat document kunt downloaden naar je laptop terwijl je gebruik maakt van de internetverbinding van je telefoon.
Formeel niet toegestaan door de meeste providers, in ieder geval niet zonder aanvullend abonnement. Maar in praktijk moeten ze eigenlijk niet zeuren zolang je het natuurlijk niet als je belangrijkste wijze van internet op je laptop gebruikt.

Op de iPhone kun je nu heel eenvoudig via de instructies op deze pagina tethering inschakelen. Je sluit de iPhone dan via de kabel aan je mac of pc aan en die ziet dan een extra netwerkkaart. Daarvoor moet je overigens wel iTunes geïnstalleerd hebben staan, maar dat zal een iPhone gebruik toch al hebben.
Het opzetten van een verbinding kost dan dus niets aan software al is het de verwachting dat de optie bij de volgende update van het besturingssysteem op de iPhone niet meer zal werken.

Voor de G1 Android is er PDANet, die applicatie is niet gratis en ook voor de iPhone (mits voorzien van jailbreak) beschikbaar. De volledige versie kost $29.

iPhone G1 Android
De iPhone heeft op dit moment een eenvoudig te realiseren tethering optie, die overigens niet officieel toegestaan is. Bij de G1 Android moet je een applicatie kopen, buiten de Android Market om overigens omdat ook hier tetherin gniet officeel ondersteund/toegestaan wordt.
G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Op dit moment heeft de iPhone een streepje voor op de G1 Android als het gaat om tethering.
– streepjescode scanner
Het zal ongetwijfeld iets zijn dat eenvoudiger op de G1 Android te realiseren is, want ik kom maar liefst 2 Nederlandse applicaties tegen met functionaliteit voor het scannen van streepjescodes op producten en het aan de hand daarvan opzoeken van de online prijzen. Zowel de applicatie van Hardware.info als de Pricewatch Scanner (ook als donatie-versie beschikbaar) van Tweakers.net richten zich op elektronica.

Er zijn wel een paar applicaties voor de iPhone die claimen streepjescodes te kunnen scannen. Maar de resultaten, en dan met name als het gaat om de streepjescodes die op producten in de winkel staan, zijn niet zo goed.

iPhone G1 Android
Het wachten is op een goed werkende, op Nederland gerichte toepassing. Er zijn een aantal applicaties op dit gebied beschikbaar.
G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool)) G1 Android Applicatie (foto door: PiAir (Old Skool))

Hier laat de G1 Android zien hoe het moet en het wachten is nog steeds op vergelijkbaar bruikbare toepassingen voor de iPhone.
# Ontwikkelen van applicaties
Ik heb eerder al verwezen naar de App Store voor de iPhone en de Android Market voor de G1 Android. Naast deze plekken waar applicaties voor beide omgevingen aangeboden kunnen worden, zorgen zowel Apple als Google er voor dat het ontwikkelaar aan niets ontbreekt als het gaat om het starten met het ontwikkelen van applicaties voor hun omgeving.
Voor zowel de iPhone als voor Android is er een SDK (System Development Kit) beschikbaar waarmee je aan de slag kunt. Daarnaast zijn er heel veel filmpjes, tutorials, documenten beschikbaar om ontwikkelaars op gang te helpen. Ontwikkelaar voor Android kunnen terecht op http://developer.android.com/ en voor de iPhone kun je terecht op http://developer.apple.com/iphone/.

Belangrijk verschil is dat de SDK voor de iPhone alleen beschikbaar is voor Mac OSX, terwijl de SDK voor Android zowel op Windows, Mac OSX als Linux beschikbaar is. Programmeren voor Android gebeurt in Java, voor de iPhone gebeurt het in Objective-C.

iPhone G1 Android
Gratis SDK beschikbaar, alleen voor Mac OSX. Gratis SDK beschikbaar voor Linux, Windows, Mac OSX.

Als je studenten aan de slag wilt laten gaan met het ontwikkelen van applicaties voor de iPhone, dan zullen ze dus moeten beschikken over Mac-systemen. De SDK voor het Android platform is voor een bredere groep systemen beschikbaar. Daarom is Android op dit gebied de winnaar.

# Samenvattend
De hoeveelheid applicaties voor en mogelijkheden van deze beide platformen is overweldigend. Ik heb maar een klein deel van de beschikbare mogelijkheden besproken en vergeleken.
Ik was blij met de komst van Android en de G1 omdat het concurrentie voor Apple betekende. De test afgelopen week heeft me laten zien dat Apple voorlopig nog het voordeel van de langere ontwikkeltijd en de uitgebreidere ervaring heeft. Maar het onderling verschil is niet groot. Ik zou mijn iPhone zeker nog niet willen inruilen voor deze G1 Android, maar wie weet hoe de markt er over 12 maanden uitziet. Dan is Android al weer een paar versies verder en zijn er nieuwere, krachtigere toestellen op de markt. Maar ook Apple zal niet stilzitten.

De iPhone-omgeving is soms erg streng, er is één partij (Apple) die veel macht heeft. Maar de applicaties zien er (daarom?) ook een stuk gelikter uit dan veel van de voor Android beschikbare tools. Android heeft het wenselijke model van openheid, samenwerken, vrijheid en zelfstandigheid van het groeiend aantal ontwikkelaar.
Jouw keuze moet dus afhankelijk zijn van die factoren die jij het belangrijkst vindt.

[Disclosure] De T-Mobile G1 Android telefoon is beschikbaar gesteld vanuit het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma. De review weerspiegeld echter mijn persoonlijke mening

0 0 stemmen
Bericht waardering
22 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pierre
12 jaren geleden

Via Twitter kreeg ik van Jan Pieter een verwijzing naar deze review van de HTC Hero. Het toestel is nieuwer, de interface ziet er zeker gelikter uit, maar per saldo zou het in bovenstaande vergelijking waarschijnlijk niet zo heel veel uitgemaakt hebben.

Raymond
12 jaren geleden

Uitgebreide en goede review, Pierre, waar ik me ook in kan vinden, hoewel het wel een 1ste generatie vs een 3e generatie smartphone is natuurlijk. Ik herken vooral je opmerking over het touchscreen wat ik zelf ook een stukje minder vind dan bij de iPhone.

Ik ben vooral benieuwd wat we over 12 maanden zien in de onderlinge vergelijking, zeker als Android wat rijper is en het aanbod van applicaties (hopelijk) wat volwassener is geworden.

Pierre
12 jaren geleden

@Raymond Klopt wat betreft die generaties, maar ja dat is natuurlijk ook de realiteit. Ik ben ook benieuwd of de diversiteit van aanbieders die een Android telefoon kunnen maken nu voordelen heeft of dat Apple door hun focus dit beter kan sturen.

We zullen het zien.

Renée Filius
12 jaren geleden

Dank voor deze zeer informatieve review, Pierre!
Jammer dat de G1 Android nog geen ingebouwde ondersteuning voor het ophalen van mail via Exchange. Daar maken veel mensen juist vooral gebruik van. Maar dat is vast een kwestie van tijd.
Verder lees ik nog weinig vernieuwende/ andere eigenschappen van de G1 Android. Die had de iPhone mi. wel meteen.

Ben benieuwd hoe-ie mij straks bevalt.

Willem
12 jaren geleden

Wat een uitgebreid verhaal! Volgens mij heb je een alternatief gevonden voor de tijd die je eerder besteedde aan een Edukast!
Fijn dat je je ervaringen zo gedetailleerd deelt. Eigenlijk heb je zo ongeveer alles vergeleken behalve de prijzen. Ik heb eigenlijk geen idee hoever en of die ver uit elkaar liggen. Zo ja, dan zou dat ook mee kunnen wegen bij het maken van een keuze…

Pierre
12 jaren geleden

@Willem

Nee hoor, geen vervanger voor de Edukast, meer "laatste week van de vakantie" :-) Inderdaad, prijs heb ik niet vergeleken.
Als ik bij T-Mobile kijk (toevallig kun je ze daar beiden krijgen) dan kost de iPhone 3GS 16GB 99,95 euro eenmalig en dan 29,95 euro per maand (onbeperkt mobiel internet en toegang tot de T-Mobile hotspots in NL) en eenmalig 26,25 euro aansluitkosten.
De G1 Android lijkt dan goedkoper (29,45 euro per maand en een gratis toestel), maar dat is dan met een langzamer "web’n’walk" abonnement voor mobiel internet. Met het snellere "web’n’walk Plus" is de meerprijs per maand ongeveer 5 euro en dan ben je bij een 2-jarig contract (is bij beiden zo) net weer iets meer kwijt. En dan heb je een datalimiet van 2GB per maand waarna je snelheid omlaag gaat.

Ook hier: vergelijkbaar, beetje afhankelijk van je behoefte (ga je elke week met Qik via 3G streamen of gewoon af en toe wat mail ophalen?)
Ik snap overigens niet waarom ze het abonnement voor de G1 niet vergelijkbaar gemaakt hebben met de iPhone.

Willem
12 jaren geleden

Hartelijk dank voor deze aanvulling.
Zie dat je er heel snel mee was, maar ben nu pas in de gelegenheid te kijken.
Blijft voor mij de vraag:
Als je nu voor het eerst zo’n "ding" zou willen kopen, welke zou je dan nemen?
Ik denk dat ik maar gewoon mijn oude vertrouwde Qtek 9100 blijf gebruiken…

Henny Bekker
12 jaren geleden

Ik heb ervaren dat de [Return] toets op de G1 erg handig is wanneer je bv vanuit de Email applicatie via een URL de browser start waarbij je met de [Return] toets weer terug kan naar de Email applicatie. Bij de iPhone gaat dat veel lastiger. Een voordeel van de iPhone daartegen is weer dat deze eem modum heeft [Internet-tethering] wat de G1 niet heeft en dat is voor mijn werk een groot gemis ..

Pierre
12 jaren geleden

@Willem: op dit moment zou ik nog steeds de 3GS kiezen, wat ik over een jaar zou kiezen weet ik niet.

@Henny, klopt. Sommige applicaties (met name chat/twitter applicaties) lossen dat op door je niet naar de browser zelf door te sturen, maar een browsercomponent te gebruiken voor het weergeven van bijvoorbeeld de afbeelding of webpagina waar naar gelinkt wordt. Effect visueel is hetzelfde, maar je hebt dan wel een "terug" knop waarmee je eenvoudig naar de applicatie waar je vandaan kwam.

Wat tethering betreft is het, tegen betaling, voor de G1 natuurlijk ook te regelen (zie hierboven in het bericht) en het is even afwachten of het straks met OS 3.1 op de iPhone nog steeds kan. Het is immers geen officieel ondersteunde functionaliteit (bij T-Mobile).

Frederik Questier
12 jaren geleden

Pierre schreef: ‘Het ontbreken van Flash vind ik voor beide browsers echter zo belachelijk dat ik geen winnaar wil aanwijzen.’

Don’t blame the browser! Adobe houdt de de Flash specificaties gedeeltelijk en de broncode geheel geheim. Dus Adobe is de enige die de Adobe Flash player kan hercompileren voor deze telefoons. Alternatieve, Open source, Flash players zoals Gnash en Swfdec bestaan, maar perfectie is moeilijk te bereiken door de geheimhouding.

Zolang Flash geen Open Standaard wordt vind ik het te mijden. Klopt het dat Nederland nogal veel educatieve materialen in Flash heeft ‘opgesloten’?

Pierre
12 jaren geleden

"Zolang Flash geen Open Standaard wordt vind ik het te mijden"
Blijkbaar toch niet helemaal want ook op http://questier.com/ wordt gebruik gemaakt van Flash en kan ik de Slideshare-presentatie in http://questier.com/2009/06/15/workshop/ niet "zien" op mijn iPhone.

Persoonlijk vind ik de schuldvraag niet eens zo relevant. Jij zegt dat het aan Adobe ligt, dit bericht legt de bal bij Apple. Who cares, een browser zonder Flash is op dit moment geen complete browser omdat er teveel websites zijn (inclusief die van jou en mijzelf) die ik niet volwaardig kan bekijken. Uiteindelijk ben ik als gebruiker dus de verliezer.

Perfectie is altijd moeilijk, maar ik kon bij Gnash en Swfdec geen info vinden over beschikbaarheid op iPhone of Android, dus dan heb je het niet eens over "niet perfect" maar over "niet bruikbaar".

Tom
Tom
12 jaren geleden

Mooie review, heb net zelf een G1 na lang wachten. Het valt me niet tegen. Ik was voorbereid op de zwakke accu dus heb al een betere besteld. Maar de apps zijn erg tof!

Het touchscreen is idd een beetje stroef.

Fred Zelders
12 jaren geleden

Dank voor de uitgebreide post Pierre!
Heb je de mensen van Planet Android op deze post gewezen?

Ik heb nog 2 vraagjes:

1. Heeft de Android voice memo mogelijkheid en zo ja, wat is de kwaliteit van die audio?

2: Hoe ‘belt’ de Andoid in vergelijking met de iPhone? Ik bedoel eigenlijk: Hoe is de audio kwaliteit en de telefoon UI van de Android?

Frederik Questier
12 jaren geleden

Pierre schreef:
en kan ik de Slideshare-presentatie in http://questier.com/2009/06/15/workshop/ niet "zien" op mijn iPhone.

Ok, ik beken schuld, ik heb ook eenmaal Flash content aangeboden, in het kader van Slideshare evaluatie. Maar ik had wel de nodige aandacht voor een alternatief (PDF versie zowel op slideshare als op eigen site). De meeste slides sharing sites gebruiken Flash. Google Docs is mij de enige gekende uitzondering. Ik zal dus in’t vervolg dat overwegen. Dank om mij een spiegel voor te houden, Pierre! ;)

Pierre
12 jaren geleden

@Frederik: ik zou gewoon pragmatisch zijn als ik jou was. En dat betekent dat je niet onder Flash uit komt op dit moment.
@Fred: Nee, geen mail naar Planet Android gestuurd. RE 1. Ja, er is minimaal één voicememo applicatie. Heb ik echter niet getest.
RE 2. Na afgelopen vrijdag toen mijn KPN-verbinding meer dan knudde was zou ik eigenlijk niet goed weten hoe dat echt te testen.

Voor beide vragen geldt echter dat ik ze nu niet meer kan uittesten omdat de Android telefoon al door is naar Renée Filius (zie ook hierboven). Wie weet kan zij nog iets met jouw vragen/

Fred Zelders
12 jaren geleden

@Pierre Dank!
@ReneeF Pak ij ‘m op? :-)

JoG
JoG
12 jaren geleden

@Renée Filius De link onder jouw naam werk niet. Daarom maar ff de goede opgezocht: mw. Renée Filius op IVLOS website. IVLOS is het Interfacultair Instituut voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Studievaardigheden.
Renée’s eerste(?) review las ik op Frankwatching: ‘ E-reader in het onderwijs‘. Heb je ook een eigen blog? Ik vind je wel op Twitter.

Renée Filius
12 jaren geleden

@ JoG: Dank voor het aangeven van de juiste link!

Ik heb de Android helaas al weer doorgegeven aan Margreet vd Berg, dus kan niets zinnigs meer uitproberen. Maar toen ik hem had, heb ik er wel mee gebeld en dat ging prima, was goed verstaanbaar.
Ik heb ook een voice recorder app gezien, maar niet gebruikt. Zelf was ik het meest onder de indruk van de wikitude, zie ook http://bit.ly/OrD5F.

Renée Filius
12 jaren geleden

@ JoG: Nee, geen eigen blog, alleen microblogs via twitter idd. De e-reader in het onderwijs was idd de eerste in het kader van het gadgets SURFnet/ Kennisnet-project. SURFnet laat de testers vrij in de keuze er wel of niet over te publiceren en zo ja, via welk medium.

JoG
JoG
12 jaren geleden

@Renée Filius Dank je voor de toelichting.

Pierre
12 jaren geleden

Met dank aan Whizpr voor het beschikbaar stellen van een HTC Hero, staat er nu ook een vergelijking tussen de HTC Hero en de iPhone 3GS online

Pierre
12 jaren geleden

Ik heb een correctie uitgevoerd op bovenstaande test/tekst. Marcel de Leeuwe wees me er op dat in de doos van de iPhone wel degelijk een USB-oplader zit.